Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.11.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U sklopu mjere 6 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, ovog ponedjeljka, 25. studenog 2019. godine je ministrica poljoprivrede, Marija Vučković  uručila malim poljoprivrednicima 350 ugovora za financijske potpore u vrijednosti od 39 milijuna kuna. Riječ je o potpori za održivi razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, njihov prijelaz na tržišno orijentiranu proizvodnju uz i povećanje njihove konkurentnosti. Za ovaj tip operacije do sada je ugovoreno 5.208 korisnika sa ukupnim odobrenim iznosom potpore od 582 milijuna kuna.

ZAGREB – U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u ponedjeljak, 25. studenog 2019. godine, u auli Gradske uprave, otvorena je izložba fotografija “Ljubav nije nasilje”. Na izložbi u organizaciji Doma Duga Zagreb su predstavljene umjetničke fotografije Anje Kukor te pobjednički rad natječaja 1 od 3, za izbor najbolje fotografije usmjerene na prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji te seksualnog nasilja nad ženama, a što se održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. – Hvala svima koji kontinuirano rade na prevenciji nasilja, a posebice nasilja nad ženama – rekao je otvarajući izložbu gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši kako u Gradu imaju nultu stopu tolerancije prema nasilju.

ČAKOVEC – Međimurska županija predvodnik je u odvojenom prikupljanju otpada, pokazuju podaci Ministarstva okoliša za prošlu godinu. Odvojeno se prikuplja 44,5 posto otpada, odnosno 101,13 kg po stanovniku Međimurske županije. Prosjek odvojenog prikupljanja otpada za sve županije je svega oko 11 posto, a Hrvatska je dužna već do kraja sljedeće godine imati udjel od 50 posto. U protivnom slijedit kazna iz EU. Na području Međimurske županije izgrađeno je i uređeno 10 lokacija na kojima se gospodari otpadom u sklopu kojih se nalaze reciklaža dvorišta, a uz to za svako naselje osigurano je mobilno reciklažno dvorište, izgrađena su reciklažna dvorišta za građevinski otpad, građevine za biološki razgradivi otpad – kompostane, građevina za sortiranje posebnih kategorija otpada i centar za ponovnu uporabu.

DONJA STUBICA – Ugovore s 21 korisnikom koji su ostvarili pravo na županijsku potporu za tradicionalne i umjetničke obrte potpisao je ovog ponedjeljka, 25. studenog 2019. godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar u Donjoj Stubici. Ukupan iznos potpora je 158 tisuća kuna, a korisnici će dobivena sredstva iskoristiti za kupnju strojeva i opreme, izradu promidžbenog materijala i opremanje radionica te za troškove izlaganja na specijaliziranim sajmovima. Da su ove potpore zalog za budućnost rekla je predsjednica Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta i županijske skupštine Vlasta Hubicki.  – Ponosna zemlja je ona koja se može pohvaliti da ima umjetničke i tradicijske obrte koji su dugovječni – istaknula je Hubicki. – Ovi obrti imaju velik značaj za našu županiju i očuvanje njezine tradicije – rekao je župan Kolar dodajući da će županija i iduće godine izdvojiti sredstva da ove obrte. Uz župana Kolara i Vlastu Hubicki, na svečanoj primopredaji ugovora bio je i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, potpredsjednik županijske obrtničke komore Miro Čaržavec, pročelnica Sanja Mihovilić i ostali. Inače, maksimalan iznos dobivene potpore iznosio je 10 tisuća kuna.

LEPOGLAVA – Za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji Grad Lepoglava izdvaja 148 tisuća kuna. Proveden je Javni poziv temeljem kojeg su u ponedjeljak, 25. studenog 2019. godine, u lepoglavskoj Gradskoj vijećnici, potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih potpora mladim obiteljima. Ovim se Programom želi potaknuti rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji na području Grada Lepoglave, poboljšati njihove stambene uvjete te stvoriti osnovni uvjeti za ostanak i doseljavanje mladih obitelji. Potporu, temeljem ovog programa, odnosno 40 tisuća kuna za izgradnju obiteljske kuće i do 20 tisuća kuna za rekonstrukciju i adaptaciju stambenog prostora mogu dobiti mlade obitelji u dobi do 40 godina. Danas je potpisano ukupno šest ugovora, odnosno dodijeljeno 148 tisuća kuna, napomenuo je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić najavivši kako će sredstva za ovaj projekt sljedeće godine biti uvećana za 25% i iznosit će 200 tisuća kuna.

MARIJA BISTRICA – Četiri tematska vikenda, Noć svjetla i tradicionalni doček Nove godine u podne, samo su dio bogate ponude ovogodišnjeg Adventa u Mariji Bistrici, čiji je raskošan program najavljen na konferenciji za medije danas, 25. studenog 2019. godine. Manifestacija će ove godine doživjeti svoje deveto izdanje, a sve počinje posljednjeg dana studenog, uz koncert i paljenje lampica na velikoj božićnoj jelki na središnjem bistričkom trgu i traje čitav prosinac. Program je ove godine proširen i na petke, a Marija Bistrica ovih se dana uređuje kako bi do 30. studenog, sve bilo spremno, ističe stručna suradnica u općinskoj Turističkoj zajednici Marija Klenkar. – Advent u Mariji Bistrici spada u pet top događanja u Krapinsko-zagorskoj županiji, naglašava voditeljica ureda TZ KZŽ Sanja Škrinjar te ističe kako upravo stoga Županija i podržava ovu manifestaciju koja raste iz godine u godinu. – Tradicionalno, nedjeljama će se paliti adventske svijeće na velikom vijencu na središnjem marijabistričkom trgu, a završetak je uz doček u podne na samu Staru godinu, navodi načelnik Općine Marija Bistrica i predsjednik općinske TZ Josip Milički te dodaje da je prošle godine u vrijeme Adventa Mariju Bistricu posjetilo je oko 50 tisuća ljudi, a slične ili još veće turističke brojke očekuju se i ove godine.

VARAŽDIN – Tematsko predavanje Zajedno protiv nasilja povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održano je danas, 25. studenog 2019. godine, u Županijskoj palači u Varaždinu. U ime Varaždinske županije okupljene su pozdravili predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije Vlasta Cindrić te zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak. U Republici Hrvatskoj u posljednjih pet godina ubijena je 91 žena, što je 47% od ukupnih ubojstava, pri čemu su ubojice njihovi muževi ili partneri. Osim toga svaki jedan sat jedna je žena zlostavljana pa je borba protiv nasilja danas važnija nego ikada, naglasio je zamjenik župana Paljak. Inače, predavanje je održano u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije te u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Varaždin, Policijskom upravom varaždinskom, Županijskim timom za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Udrugom „Uz Vas“ i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima.

BJELOVAR – Održana je konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Bjelovara, na kojoj je za dječjeg gradonačelnika izabran Ivan Rukavina, a njegovi zamjenici će biti Petra Tomić i Ivano Čičak. Na izborima za Dječje gradsko vijeće grada Bjelovara sudjelovali su učenice i učenici od 4. do 7. razreda bjelovarskih osnovnih škola. izabrano je 18 članova Dječjeg gradskog vijeća na mandat od dvije godine.

KOPRIVNICA – U Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije potrošene su sve doze cjepiva protiv gripe te je naručeno dodatnih 1.000 doza koje bi trebale stići u prosincu. Za sad na području Koprivničko-križevačke županije nema prijavljenih kliničkih slučajeva gripe. Cijepljenje protiv gripe je započelo 6. studenoga, a u Koprivničko-križevačku je županiju stiglo 10 tisuća doza cjepiva. Tijekom prošle sezone bilo je prijavljeno 2.665 oboljelih i tri smrtna slučaja.

ZAGREB – Pregled rada mobilnih palijativnih timova na području Zagrebačke županije od 1.siječnja do 31.rujna 2019. po područjima rada palijativnih mobilnih timova te Edukacija liječnika u palijativnim mobilnim timovima, među ostalim su, na dnevnom redu sjednice Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županija koja će biti održana u utorak, 26. studenog u prostorijama Županije u Zagrebu.

loading