Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.2.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Svih 14 točaka dnevnog reda prihvaćeno je na današnjoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije. Na dnevnom redu bila su brojna izvješća rada županijskih savjeta, povjerenstva i institucija, a među ostalim prihvaćeno je izvješće o radu župana od 1. srpnja do 31. prosinca 2015. Prihvaćeno je i izvješće o obavljenoj reviziji upravljanja i raspolaganja nekretninama jedinica lokalne i područne samouprave na području Zagrebačke županije, koje je revizija ocijenila učinkovitim. Tijekom aktualnog sata moglo se čuti da su raspisani brojni javni pozivi među kojima su za programe javnih potreba u kulturi, zatim za sufinanciranje poduzetničkih zona, te komunalne infrastrukture gradova i općina.

VARAŽDIN – O nastavku projekta prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina, kao i o budućnosti  prijevoza srednjoškolaca, govorio je danas, uz kavu u Županijskoj palači, na susretu s novinarima župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

ZAGREB – ‘Volonterski Oskar’, odnosno nagrada za najboljeg zagrebačkog volontera/volonterku u 2015., dodijeljen je 77-godišnjoj Anki Juričić, dugogodišnjoj volonterki Doma za starije osobe Trešnjevka. Najvolonterka Anka Juričić volonterskim radom bavi se oko 35 godina, u prošloj godini ostvarila je 760 sati volontiranja, te skrbi za više od 150 korisnika domova i osoba s posebnim potrebama kojima je pomagala. Dodjeljivanjem Volonterskog Oskara želi se istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Zagrebu.

VIROVITICA – Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo održava se u Virovitici od 26. do 28. veljače. Ovaj po redu 21. Sajam i ove će godine okupiti više od 700 izlagača iz ukupno 27 zemalja svijeta. U sklopu sajma bit će održan i niz zanimljivih stručnih predavanja tematski vezanih uz perspektive hrvatskog gospodarstva i poljoprivrede te iskustva u korištenju fondova EU. Pokrovitelj sajma Viroexpo 2016. je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a zemlja partner je Republika Kosovo. Organizatori i pokrovitelji sajma Viroexpo su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK – Županijska komora Virovitica, HOK – Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije i tvrtka Contorte.

ZAGREB – Međunarodni stručno znanstveni skup „Energy Investment Forum“ u organizaciji Poslovnog dnevnika bit će održan u maloj dvorani Lisinski u utorak, 01. ožujka. I ove godine na Konferenciji će biti obuhvaćene najrelevantnije teme domaćih i inozemnih govornika vezanih uz investicije u energetici, problematici razvoja energetskih investicijskih projekata u Hrvatskoj i šire te će biti mjesto susreta i razgovora predstavnika izvršne vlasti, financijskih i znanstvenih institucija, projektanata i proizvođača industrijskih tehnologija. Prijave za sudjelovanje dostupne su na portalu Poslovni.hr.

ĐURĐEVAC – Počeli su radovi na izgradnji kružnog toga na raskrižju Ulice bana Jelačića i Bjelovarske ulice  u Đurđevcu. Zbog radova će promet ovom dionicom u potpunosti biti zatvoren, a odvijat će se okolnim ulicama, te državnom cestom kod ulaza u Vinogradsku ulicu. Teretni promet odvijat će se kroz Vinogradsku i Basaričekovu ulicu. Vrijednost radova na izgradnji kružnog toka je 1,4 milijuna kuna. Županijska uprava za ceste Križevci radove financira sa 894 tisuće kuna, a Grad Đurđevac sa preostalih 513 tisuća. Kružni tok treba biti završen u narednih 90 dana, a njegovom izgradnjom smanjit će se brzina prometovanja u Jelačićevoj ulici  i osigurati dodatna sigurnost pješacima i vozačima.

ČAKOVEC – Prijedlog odluke o proglašenju 2016. spomen- godinom Nikole Zrinskog jednoglasno je usvojen na sjednici  saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Naime, u rujnu će u Hrvatskoj i Mađarskoj biti obilježena velika obljetnica u sjećanje na Sigetsku bitku kojom je 1566. godine zaustavljen pohod Turaka na Beč. Četiristo i pedeset godina nakon tog znamenitog događaja, u Mađarskoj se priprema održavanje velike svečanosti, kao i mnogih događanja koja će joj prethoditi, a inicijativa da se obilježavanjem dotakne i hrvatsko tlo, stigla je upravo iz Međimurske županije.

KRAPINA – Projekt „Dobre vibracije“ iz programa ERASMUS+ bit će predstavljen sutra u Osnovnoj školi Ljudevit Gaj Krapina. Projekt provodi Osnovna škola Ljudevit Gaj Krapina u partnerstvu sa školom IES La Florida iz Španjolske. Riječ je o projektu razmjene mladih iz Hrvatske i Španjolske između 13 i 15 godina, a temelji se na razvijanju vještina i sposobnosti pomoću glazbe te podizanja svijesti o zdravim navikama kod mladih osoba.

VARAŽDIN – Uloga i potencijal žena u gospodarstvu Varaždinske županije, tema je današnje sjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Savjeta za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije. Sjednica se održava povodom obilježavanja Europskog dana jednakih plaća, ali i skorašnjeg Međunarodnog dana žena. Raspravu će prezentacijom otvoriti Martina Vargović Martinčić koja je provela istraživanje o desetogodišnjem trendu o prosječnoj razlici u plaćama žena i muškaraca u Hrvatskoj. U raspravi će sudjelovati predstavnice Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Tehnološkog parka i Hrvatske gospodarske komore.

loading