Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.-26.01.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon gotovo godinu i pol od početka radova, rano ujutro, u nedjelju, 26. siječnja 2020. godine, u promet je u punom profilu pušen remetinečki rotor, najprometniji kružni tok u Hrvatskoj. Nakon uklanjanja prometne signalizacija i fizičkih prepreka koje su do sada privremeno regulirale kretanje vozila, u promet su pušteni i tuneli koji spajaju Jadransku aveniju i Aveniju Dubrovnik. Kako naglašava voditelj projekta, Goran Radić, već se krenulo s drugom fazom rekonstrukcije. „Trebamo ukopat tramvajsku prugu, spojiti kontaktnu mrežu a na privremene prometnice prilagoditi za pješake i bicikliste“, najavio je Radić koji je istaknuo kako su radovi na pješačkim stazama unutar samog rotora već u tijeku. Sanacija tramvajske pruge te priprema za izgradnju tračničke trase prema Laništu, izgradnja pješačkih i biciklističkih staza te hortikulturno uređenje okoliša trebaol bi završiti u svibnju. „Do 01. svibnja sve će biti gotovo i želim se zahvaliti svim građanima na strpljenju“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Cijena izgradnje remetinečkog rotora je 330 milijuna kuna, 272 dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 48 iz državnog proračuna, a Grad Zagreb daje 11 milijuna kuna.

VARAŽDIN – Pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu je u petak, 24. siječnja, održan drugi Svečani bal Varaždinske županije, jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj. U Koncertnoj dvorani, izgrađenoj još 1873. godine upravo za slavljenje glazbe i plesa, uživalo je više od 400 uzvanika i gostiju. Partner manifestacije, kojom je nastavljena tradicija balova duga 240 godina, bio je Bal gradišćanskih Hrvata, koji se održava više od sedam desetljeća. Prvi put je Bal sufinanciran sredstvima Europske unije, iz projekta Let’s rEUnite: Together for Cohesion, koji provodi Skupština europskih regija (AER) i mc Group.

Uz domaćine, župana Čačića i njegove zamjenike Roberta Vugrina i Tomislava Paljaka te savjetnicu župana Nataliju Martinčević, na Balu su bili brojni ugledni gosti, saborski zastupnici, veleposlanici Republike Austrije i Republike Rumunjske, dužnosnici Vlade Republike Hrvatske, uglednici iz javnog i kulturnog života, a delegaciju gradišćanskih Hrvata predvodio je Peter Tyran, glavni koordinator 73. Hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata.

ZAGREB – S ciljem jačanja svijesti žena o važnosti brige za vlastito zdravlje te educiranja javnosti o preventivnim mjerama, koje uistinu mogu spasiti živote, na Cvjetnom trgu obilježen je Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Riječ je bolesti od koje u Hrvatskoj godišnje umire više od stotinu žena, a ovogodišnji Dan Mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježeni su pozitivnim vijestima o padu broja oboljelih od ove opake bolesti. Kako je istaknuo organizator i ravnatelj Hrvatske lige protiv raka, Damir Eljuga, programi prevencije pokazuju rezultate. „Razlog pada broja oboljelih je vrlo jednostavan cijepljenje protiv HPV-a i odlazak na redovite ginekološke preglede“, rekao je Eljuga. Inače, od 2008. godine broj oboljelih od raka vrata maternice pao je sa 387 na 279 godišnje. Javnozdravstvena akcija održana je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

BJELOVAR – Liga protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije organizirala je 13. humanitarnu i edukativnu akciju „13. Hrvatski dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice“ koji je obilježen u subotu, 25. siječnja 2020. godine na Gradskoj tržnici Bjelovar. Simbolikom nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Prikupljena sredstva od donacija u subotnjoj akciji koristit će se za aktivnosti prevencije ranog otkrivanja zloćudnih bolesti.

KOPRIVNICA – Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije organizirala je u subotu, 25. siječnja 2020. godine 13. Dan mimoza na središnjim trgovima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu. Cilj Dana mimoza je upozoriti na važnost borbe protiv raka vrata maternice i važnosti cijepljenja protiv humanog papiloma virusa, a prodajom mimoza i dijeljenjem edukativnih materijala želi se skrenuti pozornost na prevenciju te vrste raka od kojeg danas ne bi trebala umrijeti ni jedna žena. U Koprivnici se obilježavanje Dana mimoza održalo ispred Gradske tržnice, u Križevcima na Strossmayerovom trgu te u Đurđevcu na Trgu svetog Jurja.

BRAČAK – Besplatnu radionicu – Edukaciju za privatne iznajmljivače u sklopu projekta RIDE&BIKE II organizira Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije. Radionica će se održati 27. siječnja 2020. godine u dvorcu Bračak u Zaboku, a namijenjena je prvenstveno privatnim iznajmljivačima te djelatnicima turističkih zajednica, nositeljima turističkih poslova u lokalnoj upravi i samoupravi te turističkim agencijama. Cilj je upoznati polaznike sa značajkama obiteljskog smještaja u RH, kvalitativnim obilježjima potražnje, socio-demografskim profilom tipičnog pružatelja usluga, s mogućnostima i prilikama za strukovno povezivanje i umrežavanje te zajednički nastup na tržištu. Bit će govora i o stvaranju brenda i imidža.

ZAGREB – Gala koncert Zlatni zborovi održan je u nedjelju, 26. siječnja u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Najbolje iz svog repertoara izvela su tri zagrebačka ansambla koji su pobjednici 5. natjecanja hrvatske tradicijske vokalne glazbe-Zagreb 2019. godine. Na Gala koncertu tako su nastupili Lira, Mješoviti pjevački zbor Židovske općine u Zagrebu te ženske vokalne skupine KUD-a Croatia i Zwizde. Koncert je održan u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka.

ČAKOVEC- Dr. Ivan Novak, međimurski pravnik, publicist, književnik i političar, tema je ovogodišnje „Ruže međimurske“, projekta koji ima za cilj učenje mladih o zavičaju i bogatstvu međimurske baštine. Ovogodišnji projekt, zamjenicima međimurskog župana Sandri Herman i Josipu Grivcu predstavili su učenici III. osnovne škole Čakovec sa svojim mentorima. U sklopu projekta polaznici novinarsko-medijske skupine i izborne nastave građanskog odgoja viših razreda istraživat će život dr. Ivana Novaka, te će na VII. Susretu mladih međimurskih umjetnika „Ruža međimurska“, u travnju ove godine, predstaviti rezultate svoga rada. Tijekom sedam godina provođenja projekta Ruža međimurska“ učenici su obrađivali živote Ruže Pokolić, Ladislava Kralja Međimurca, Josipa Štolcera Slavenskog, Elizabete Toplek – Tete Lize, Ivana Mustača Kantora, ali i međimurske zanate poput košaraštva i cekeraštva.

VARAŽDIN – S uslugom besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina na području Varaždina i varaždinskog “prstena” počinje od utorka, 28. siječnja Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u sklopu projekta “Pelamo se?”. Mogućnost besplatnog prijevoza imaju osobe koje žive na području Varaždina te općina Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica. Usluga prijevoza u sklopu ovog projekta je socijalna usluga namijenjena isključivo starijim osobama u potrebi koje si same ne mogu priuštiti ili organizirati prijevoz na njima važna mjesta kao na primjer odlazak liječniku, na terapiju, u crkvu, u posjet rodbini i slično. Sve zainteresirane starije osobe mogu se javiti i rezervirati termin svakim radnim danom od 8,00 do 15,00 sati na broj telefona 099/370-1570.

JASTREBARSKO – Hrvatski motociklistički savez organizirao je tradicionalnu „Noć prvaka“ svečanost na kojoj se za uspjehe u prošloj godini nagrađuju najbolji pojedinci, klubovi, timovi i ostali sportski djelatnici u subotu, 25. siječnja 2020. godine u Jastrebarskom.

loading