Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.-26.05.2019.

Posted in Vijesti

KUMROVEC – Tradicionalna proslava Dana mladosti održana je  u Kumrovcu u subotu 25. svibnja 2019. godine. Okupilo više od deset tisuća  posjetitelja iz Hrvatske i susjednih zemalja, kojima su se obratili Jovan Vejnović, predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito, Franjo Habulin, predsjednik SABA, Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Robert Šplajt načelnik Općine Kumrovec i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista, bivši poredsjednik RH Stjepan Mesić. U programu su  nastupili  Ansambl Zabok, Partizanski pjevački zbor iz Slovenije, Partizanski zbor pri Zajednici udruga antifašističkih boraca i antifašista, Kulturno društvo Borjač, Katarina Radulović iz Crne Gore, sopranistica Barbara Othman, harmonikaški sastav ‘Trio Kunfin’ te glumac Vili Matula.

VARAŽDIN -184 uzoraka bučinog ulja našlo se, na ovogodišnjoj 2. Međunarodnoj izložbi bučinog ulja Alpe – Adria i 9. Izložbi bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske. Da je riječ o značajnoj manifestaciji govori i podatak o 30% većem broju izlagača na ovogodišnje dvije izložbe. Uz brojne domaće proizvođače, s područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko- zagorske i Zagrebačke županije, bučinog ulja predstavilo se i 42 OPG-a iz Slovenije, 14 iz Austrije te 6 iz Mađarske. 2. Međunarodna izložba bučinog ulja Alpe – Adria i 9. Izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske održana je u subotu, 25. svibnja u Županijskoj palači, a bogati popratni sadržaji u atriju, kao i ispred Županijske palače.

ZAGREB – Povodom Dana oružanih snaga RH, Dana hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnice formiranja oružanih snaga RH, državno izaslanstvo i izaslanstvo Grada Zagreba položilo je vijence i zapalio svijeće na zagrebačkim grobljima Mirogoj i Krematoriji. „Hrvatska vojska stvorena je u Domovinskom ratu, a danas nastavljamo tradiciju naših branitelja. Mislim da smo moćni, respektabilni i da smo jamac mira i sigurnosti u Hrvatskoj“, rekao je Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane. Uz koncert Orkestra Hrvatske vojske i ceremonije Velike smjene straže kao i vojno-akrobatske vježba Počasno-zaštitne bojne u samom središtu Zagreba, centralni program obilježavanja Dana oružanih snaga RH organiziran je na Jarunu gdje je izloženo naoružanje i vojna oprema Hrvatske vojske. U programu je bilo ispaljivanje počasnih plotuna, padobranski skokovi, atraktivni vojno-akrobatski program Počasno-zaštitne bojne, pokazna vježba Hrvatske vojske te letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

ZAGREB – Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o bolestima štitnjače na Cvjetnom trgu održana je javnozdravstvena akcija „Svibanj mjesec leptira“ s ciljem podizanja svijesti o potrebi preventivnog pregleda i ranog otkrivanja bolesti štitne žlijezde. Bolesti štitnjače su česte u populaciji, a najranjivija skupina su žene. Prema riječima predstojnika Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata KBC Zagreb i predsjednika Gradske skupštine, Drage Prgometa, simptome poremećaja rada štitnjače možemo i sami detektirati. „Neki od simptoma su gubitak ili dobivanje na težini, znojenje kao i promjene raspoloženja. Takve bolesti nisu rijetke i uspješno se liječe lijekovima dok se tumori također uspješno liječe kirurškim putem“, istaknuo je Prgomet. Javnozdravstvena akcija „Svibanj mjesec leptira“ održana je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravstva, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Gradske skupštine Grada Zagreba.

ZAGREB – Biciklistička povorka sa Trga bana Josipa Jelačića krenula je prema Prepuštovcu. Kao i gotovo svake godine tradicionalnu Zagrebačku biciklijadu poveo je gradonačelnik Milan Bandić, a prema najavama organizaotora iz  KUD-a Prepuštovec, sve sudionike, više od tisuću svih uzrasta, na cilju je dočekao bogat zabavni program, a održana su i brojna sportska natjecanja.

ZAGREB – S obzirom na porast broja oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, u nedjelju, 26. svibnja na malom Jarunskom jezeru, Grad Zagreb je proveo javnozdravstveni projekt Djeluj sada koji obuhvaća besplatni preventivni pregled madeža. Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj doseže ukupno 800 osoba, od čega 438 muškaraca te 362 žene. Cilj akcije Djeluj sada je sustavna edukacija građana o ponašanju na suncu te rano otkrivanje melanoma u okviru organiziranih preventivnih pregleda madeža bez uputnice.

ZAGREB – Proslavljeni i nagrađivani tenor Tomislav Mužek u pratnji Miroslava Lesića na gitari, Tomislava Modrića na glasoviru i Mladena Kosovca na harmonici i klarinetu održat će koncert u KD Vatroslava Lisinskog u nedjelju, 26. svibnja.  Na repertoaru je  neobičan spoj talijanskih kancona i klasike sa popularnim numerama koje umjetnici biraju po vlastitom ukusu. Bit će tu hitova Erica Claptona, Stinga, Arsena Dedića i drugih, ali i klasičnih izvedbi Chitarre Romane i drugih kancona, naravno, sve u posebnom aranžmanu ovih glazbenika.

ČAKOVEC – Međimurska zaklada solidarnosti „Katruža“ u sklopu svojih aktivnosti i ove godine tradicionalno  organizira akciju  „Katruže za Katružu“. Nakon što je akcija održana u Murskom Središću, Nedelišću i Svetoj Mariji, katruže su se prodavale u subotu, 25. svibnja 2019. godine u Čakovcu. Uz  aktiviste „Katruže“, akciji su se tradicionalno priključili članovi Kulturno-umjetničkog društva „Mačkovec“, učenici i djelatnici osnovnih škola u Pribislavcu, Šenkovcu, Strahonincu i Maloj Subotici te članice Udruge žena Stanetinec. U Belici su akciju provele članice Udruge žena Općine Belica.

ZAGREB – Cjelodnevna manifestacija pod nazivom Dan Mjesnog odbora Prečko – Dan susjeda 2019. održana je u subotu, 25. svibnja na malonogometnom igralištu “Kocka” i u Parku Emila Cossetta, u organizaciji Mjesnog odbora Prečko i Centra za kulturu Trešnjevka. Dan susjeda je osmišljen zbog zajedničkog druženja i razvijanja dobrosusjedske atmosfere suživota, pomaganja, veselja, ekološke svijesti i međusobnog poštovanja. Naravno, sve to uz bogat sportski, kulinarski, kulturni i glazbeni program.

ZAPREŠIĆ – Zaprešićki glazbeni salon Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić u subotu, 25. svibnja ugostila je Društveni komorni ansambl hrvatskog glazbenog zavoda u Maloj dvorani POUZ-a.

ZAGREB – U subotu, 25. svibnja, Zagrepčani su ponovno biciklirati od Trga bana Josipa Jelačića do Prepuštovca. Riječ je o tradicionalnoj Zagrebačkoj biciklijadi koju organizira KUD Prepuštovec i na kojoj svake godine sudjeluje više od tisuću biciklista svih uzrasta. U Prepuštovcu je održan bogat natjecateljsko-zabavni program.

KOPRIVNICA – U prostorima koprivničkog Kampusa u subotu, 25. svibnja 2019. godine održan je prvi Sajam vatrogasne i opreme za zaštitu. Ovu izložbeno-prodajnu manifestaciju organizirali su Vatrogasna zajednica Grada Koprivnice, Grad Koprivnica i koprivnički Kampus, u suorganizaciji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom. Na Sajmu su se svi zainteresirani mogli upoznati s aktivnostima profesionalnih vatrogasaca, a predstavljeni su i svi noviteti u vatrogastvu kao i vatrogasna oprema i oprema za zaštitu i spašavanje.

loading