Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.-26.08.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Svečanost obilježavanja 420. obljetnice od zasjedanja Hrvatskog sabora u Krapini održana je u nedjelju, 26. kolovoza 2018. godine u   Festivalskoj dvorani, uz prigodne govore i koncert Đanija Stipaničeva. – U vrijeme najvećih turskih osvajanja, upravo u Krapini su se donosile najznačajnije odluke tog vremena, a to treba obilježiti – istaknuo je u razgovoru za Radio Kaj krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović. Ova značajna obljetnica obilježena je pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Krapinsko-zagorske županije, a svojom nazočnošću uveličali su ju izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić,  kao zaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Darko Horvat, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i mnogi drugi.

ZAGREB –  Sanirani sjeverni kolnik Avenije Dubrovnik, odnosno dionicu od Ulice SR Njemačke do Avenije Većeslava Holjevca, kao i križanje s Avenijom Većeslava Holjevca ove nedjelje, 26. kolovoza 2018. godine, nešto iza 18 sati,  u promet je pustio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kako su radovi završeni tri dana ranije, zagrebački gradonačelnik zahvalio je djelatnicima Zagrebačkih cesta, a građane pozvao na još malo strpljena zbog većeg broja radova sanacija prometnica u gradu koje će trajati do 3. rujna.Tako je kompletno sanirana dionica Avenije Dubrovnik na oko 37 tisuća metara četvornih čija je vrijednost radova kako je rekao voditelja Zagrebačkih cesta Ante Todorić, šest milijuna kuna.

LOBOR –  Unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama, ispred  župne crkve Sv. Ane u Loboru se okupilo nekoliko stotina hrvatskih branitelja iz Sjeverozapadne Hrvatske koji su dali nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu, na svim bojištima od Vukovara do Dubrovnika. U Svetištu Majke Božje Gorske pridružili su im se mnogi dužnosnici, među kojima su bili i ratni gradonačelnik Varaždina, general Stjepan Adanić, kao i predsjednik ratne hrvatske Vlade, inače rođen u Loboru, Franjo Gregurić koji su prije četiri godine inicirali ovo hodočašće. Zajedno s braniteljima na misi je bio i saborski zastupnik Žarko Tušek, a ponosan na Zagorce koji su sudjelovali u Domovinskom ratu braniteljima se pridružio i župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar. Da je uvijek uz branitelje na svim njihovim okupljanjima, potvrdio je svojim dolaskom i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Ove godine organizator hodočašća bila je Prva gardijska brigada Tigrovi, a nakon svete mise u Svetištu Majke Božje Gorske druženje hrvatskih branitelja nastavljeno je u društvenom domu u Loboru.

ZAGREB – Nakon kraće ljetne stanke, Puhački orkestar ZET-a u suradnji s gradskom Turističkom zajednicom započinje novi niz promenadnih koncerata u subotu, 25. kolovoza te 1. i 8. rujna 2018. godine. Koncerti u Parku Maksimir, kod glavnog ulaza s Maksimirske ceste, počinju u 11,00 sati. Zagrebačke melodije, uključujući i one iz filma “Tko pjeva zlo ne misli”, kao i domaći i strani šlageri, najbolja su pozivnica za koncerte u ritmu orkestra bogate i duge tradicije.

KOPRIVNICA – Renesansni festival, povijesna mega manifestacija, od četvrtka, 24. kolovoza 2018. godine, traje na koprivničkim Gradskim bedemima. Glavna tema manifestacije je tajne željeza te posjetitelji manifestacije mogu vidjeti cjelokupan postupak taljenja. Sve do nedjelje, 26. kolovoza 2018. godine, kada u večernjim satima završava manifestacija, održavaju se borbe vitezova i zabavne igre, glazba iz davnih vremena, pripremljena je bogata gastronomska ponuda, a novina ovogodišnje manifestacije je i veliki drveni labirint. Renesansni festival dokaz je da se i na kontinentu razvija turizam, naglašava gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i ističe kako će se iz godine u godinu i dalje raditi na poboljšanju manifestacije. 13. izdanje Renesansnog festivala na koprivničkim Gradskim bedemima završava sutra, u nedjelju, 26. kolovoza 2018. godine u večernjim satima.

DESINIĆ – Zlatna buča,  priznanje za najbolje pripremljenu bučnicu pripala je Ivanu Grebličkom iz Zelenjaka pobjedniku ovogodišnje manifestacije Bučnica fest, koja je danas, 26. kolovoza 2018. godine, usprkos lošim vremenskim prilikama, privukla brojne gurmane u sportsku dvoranu Osnovne škole u Desiniću. Za ovo priznanje natjecalo se 7 ugostiteljskih objekata i opg-a s područja Krapinsko-zagorske županije koji su dobrim poznavanjem pripreme bučnice, sudjelovali u promociji zagorske tradicionalne kuhinje i turističke ponude. Bučnicu fest, četvrtu po redu, organizirala je Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela i Općina Desinić, a u degustaciji ove prepoznatljive zagorske delicije sudjelovali su i saborski zastupnik Marko Vešligaj, župan Željko Kolar te načelnici spomenutih općina, a prisutne je nasmijao i Davor Dretar Drele.  Uz natjecanje u pravljenju najbolje bučnice, u sklopu manifestacije, posjetitelji danas do 22,00 sata mogu osim u degustaciji bučnica, sudjelovati i u predstavljanju starih zanata i degustaciji proizvoda OPG-ova. Pokrovitelji 4. Bučnica festa su Ministarstvo poljoprivrede i Krapinsko-zagorska županija.

VARAŽDIN – Revija mažoret timova iz cijele Hrvatske koji se, zajedno sa Varaždinskim mažoretkinjama, publici predstavljaju koreografiranim scensko-plesnim nastupima, održana je u subotu, 25. kolovoza 2018. godine u Varaždinu.  Na varaždinskom Korzu  200-tinjak mažoretkinja predstavilo je plesne elemente s kojima su osvajale medalje na domaćim i europskim natjecanjima. Uz mažoretkinje Varaždina i Ludbrega te susjednog Međimurja, na 15. Reviji mažoret timova predstavile su se Svetojanske, Krašićke te Sesvećanske mažoretkinje.

ZAGREB –  Prvi zagrebački dječji festival pod nazivom ZGodionica održava se u parku Ribnjak do 2. rujna 2018. godine, a namijenjen je djeci od 4 do 14 godina te nudi brojne zabavne sadržaje, filmove, adrenalinska iznenađenja i drugo. Uz zidine će biti postavljeni paneli za malu školu velikih grafita koja će se održavati svakodnevno od 18,00 do 20,00 sati. Unutar kulturnog centra Ribnjak svakodnevno će se prikazivati ZGodni filmovi, dok će u predvorju biti postavljena izložba SF kostima.

VARAŽDIN – Među brojnim gostima koji su ovih dana posjetili  Varaždin i Špancirfest, bili su i župani Krapinsko zagorske i Međimurske županije Željko Kolar i Matija Posavec. U varaždinskoj ih je gradskoj vijećnici u petak, 24. kolovoza primio gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, a razgovaralo se o kontinentalnom turizmu i važnosti povezivanja međimurskog, zagorskog i varaždinskog kraja za promociju kontinenta i Hrvatske općenito u Europi i svijetu. Susretu u varaždinskoj Gradskoj vijećnici  prisustvovali su i zamjenik  varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar te predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan.

ZAGREB –  „Međunarodna noć šišmiša“, 22. po redu, obilježena je  25. i 26. kolovoza 2018. godine na planinarskom domu Glavica i špilji Veternici, u organizaciji Javne ustanove Park prirode Medvednica. Organizirane su radionice za djecu i edukativna igra „Skočišišmiš“. Svakih sat vremena  organizirano je  stručno vodstvo špiljom Veternicom, ljetnim i zimskim staništem velikog broja šišmiša koje su se ujedno mogli i posvojiti.

DONJA DUBRAVA –  Dane Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje u dvorištu Doma kulture Zalan, u subotu 25. kolovoza 2018. godine, organizirali msu Općina Donja Dubrava i Duga, društvo za biološko-dinamičko gospodarenje Čakovec. Posjetitelji su mogli  degustirati jela od ljuka i ostala tradicijska jela, a modržano je i predavanje o ljekovitostima i nutritivnim svojstvima luka i predstavljanje udruge. Nakon predavanja, održan je kulturno zabavni program.

ZAPREŠIĆ – Jedanaesta međunarodna biciklistička utrka Hrvatska – Slovenija i 2. rekreativni biciklistički maraton Zagreb – Novo Mesto bit će održane ove nedjelje, 26. kolovoza. Start je u Zagrebu ispred Hrvatskog narodnog kazališta,  a prolazni cilj utrke bio je u centru Zaprešića.

ZAGREB – Zbog uređenja raskrižja Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca do ponedjeljka 27. kolovoza 2018. godine do 04,00 sata,  raskrižje će biti zatvoreno za sav promet. Promet će se odvijati obilaznim pravcima, prema privremenoj signalizaciji.

loading