Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.-26.11.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i ministrica znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak  jučer su se u  Vladi Republike Hrvatske sastali  s varaždinskim županom Radimirom Čačićem. O temama sastanka na konferenciji za novinare, U subotu, 25. studenog, u županijskoj su palači u Varaždinu govorili župan Varaždinske županije Radimir Čačić, zamjenik župana Tomislav Paljak i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.Razgovaralo o nekoliko grupa problema, odnosno obveza vezanih uz JPP, ali i o također iznimno važnoj temi za županiju, a to je dug države. Potpredsjednik vlade Predrag Štromar je već ranije potvrdio, kaže Čačić kako će Varaždinska županija u sljedećoj godini dobiti 53 milijuna kuna, a na jučerašnjem je sastanku sve je još jednom potvrđeno, razmotreno u segmentima i definirani su koraci da se to ostvari. Na sastanku u Vladi, razgovaralo se i o budućim projektima, a među njima je i otvaranje jednog od Centara kompetencija u Varaždinskoj županiji.

ZAGREB – Izložba Nikola Tesla – Mind from the future od ove subote, 25. studenog 2017. bit će otvorena u zagrebačkom Meštrovićevom paviljonu. Posjetitelji će do 20. ožujka 2018. godine moći uživati u futurističkom spektaklu kroz Tesline ideje, vizije, inspiraciju i filozofska promišljanja. Cilj izložbe je pozicionirati Teslu kao hrvatsku kulturnu baštinu, promovirati i potaknuti umjetničku izvrsnost, originalnost, inventivnost i primjenu najnovijih tehnologija u područjima vizualne umjetnosti. Izložba Nikola Tesla- Mind from the future može se razgledati svakog dana od 9,00 do 21,00 sat.

ZAGREB – U 9.  Noć kazališta, ove subote, 25. studenog 2017. godine, uključeno je, u 50-ak mjesta diljem Hrvatske, gotovo 80 kazališnih institucija i organizacija, nacionalnih kazališta, javnih i nezavisnih kazališta, amaterskih kazališnih skupina i javnih ustanova, ističe organizatorica i koordinatorica manifestacije i voditeljica kazališta Dubrava Sandra Banić Naumovski. Manifestacija, na kojoj se očekuje gotovo 40 tisuća posjetitelja, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Turističke zajednice Grada Zagreba.

ZAGREB – Stranka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti danas je usvojila Programsku deklaraciju koja je temelj političkog djelovanja do 2020. godine. Kako i sami naziv stranke to govori, temelj programske deklaracije je upravo rad i solidarnost. Kako ističe predsjednik stranke i zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, bez rada nema solidarnosti isto tako bez solidarnosti nema ni rada. „Hrvatska je umoran od salonskog ljevičarenja i desničarenja, od povijesnih reminiscencija, od nesposobnosti i podobnosti. Umjesto podobnih trebamo sposobne, umjesto podjela trebamo okupljati te umjesto priča potrebna su dijela“, istaknuo je Bandić. Osim donošenja programske deklaracija na skupštini je obznanjeno kako se Stranka međugeneracijske solidarnosti Hrvatske raspušta te da veći dio članstva svoje političko djelovanje nastavlja u stranci Bandić Milan 365.

VARAŽDIN – Bogat program povodom Noći kazališta pripremili su ove subote, 25. studenog 2017. godine i  u Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin. Već u prijepodnevnim satima na velikoj sceni, zainteresirani će moći prisustvovati tehničkoj probi nove predstave „Palikuće“ te razgovarati  s redateljem Ivicom Kunčevićem i tehničkim timom predstave. Od 11,00 sati na rasporedu je lutkarska radionica za djecu s voditeljem Dubravkom Torjancem, dok će u koncertnoj dvorani kazališta istovremeno koncert održati zbor i orkestar Glazbene škole. U klubu Europa media od 16,00 sati na programu su dvije produkcije kazališnog studija mladih, a u 18,00 sati na sceni Zvonimira Rogoza Jagoda Kralj Novak izvest će svoju predstavu cabaret Singerica. Organiziran je i razgled varaždinskog kazališta s početkom u 12,00, 13,00 i 16,00 sati. U 20,00 sati u Velikoj koncertnoj dvorani počet će koncert sopranistice Gabrijele Deglin i  tenora Romana Mamontova, a u 22,00 sata na Sceni Zvonimira Rogoza funk soul jazz koncert grupe Playboys.

ZAGREB – U maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova otvoreno je već tradicionalno 19. izdanje Jastreb opena, taekwondo turnira namijenjenog djeci i mladima.Turnir je i ove godine privukao brojne natjecatelje iz Hrvatske, ali i Europe. „Ovogodišnje izdanje turnira okupilo je više od 800 natjecatelja iz 60 klubova iz pet zemalja“, istaknula je Tamara Pradagen, organizatorica turnira. Kao i svake godine, tako i ovogodišnje izdanje turnira ima humanitarni karakter – prikupljanje sredstava za specijalizirana kolica za 16-godišnju Niku Rogan koja boluje od cerebralne paralize. „Nikina najveća želja je da može sama s prijateljicama otići izvan kuće, da može samostalno kuhati i obavljati razne aktivnosti; za što su joj potrebna elektromotorna kolica“, rekla je Pradagen. Turnir je svečano otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je najavio kako će iduće godine 20. jubilarno izdanje Jastreb opena biti održano u zagrebačkoj Areni.

DONJA STUBICA – Tradicionalno Ocjenjivanje i izložba meda Krapinsko-zagorske županije, 16. po redu, održat će se u subotu, 25. studenog 2017. godine u Donjoj Stubici. Ove godine na ocjenjivanje je pristiglo 68 uzoraka meda od 57 pčelara, a od toga, 25 uzoraka dobit će zlatnu, 26 srebrnu, i 17 uzoraka brončanu medalju. Ove godine ni jedan uzorak meda nije isključen. Inače, izložba se održava svake godine u drugoj općini ili gradu na području županije a sve prema dogovoru pčelarskih udruga

LENDAVA – Brojni Međimurci, pa tako i župan Međimurske županije Matija Posavec prisustvovat će ove subote, 25. studenog 2017. godine, Hrvatskom balu u Lendavi, koji će započeti u 19,30 sati. Radi se o tradicionalnoj priredbi koja zabavlja, zbližava i upoznaje uzvanike iz triju susjednih država- Slovenije, Mađarske i Hrvatske te pritom predstavlja raznolikost njihovih kultura i turističkih atrakcija.

PRELOG – Kao mjesto susreta gospodarstvenika danas je u Prelogu održan Gospodarski forum 2017.- središnja gospodarska manifestacija u Međimurju. Radi se o kraju koji je prepoznat kao jedan od poduzetnički najaktivnijih u Hrvatskoj, a upravo se u toj grani vidi mogućnost razvoja i ekonomskog boljitka. Država je tu da im omogući uvjete za nesmetan razvoj, poručio je predsjednik HGK Luka Burilović. Gospodarstvenicima su za razvoj neophodne i informacije, koje su im na raspolaganju upravo na ovakvim susretima, dodao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec. U okviru Gospodarskog foruma, u Prelogu su predstavljeni i rezultati ESIF financijskih instrumenata za ovu godinu, koje na raspolaganje poduzetnicima stavlja HAMAG- BICRO Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Predsjednik Uprave Vjeran Vrbanec kazao je da je u Međimurskoj županiji odobreno 40 takvih zajmova ukupnog iznosa 11,7 milijuna kuna, što će donijeti nova 92 radna mjesta. Inače, u Prelogu su proglašeni i najbolji međimurski gospodarstvenici za ovu godinu. U kategoriji velikih poduzeća to je tvrtka LPT iz Preloga, u srednjoj kategoriji to su Sobočan interijeri iz Murskog Središća, a u kategoriji malih to je tvrtka BTC iz Nedelišća.

ZAGREB – Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ održat će se u subotu, 25. studenog 2017. godine, od 10,00 do 13,00 sati, u zagrebačkoj vojarni „Petar Zrinski“. Posjetiteljima će biti prezentiran preddiplomski sveučilišni studijski programi za potrebe Oružanih snaga, uvjeti i način upisa na studij Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja, kadetska prava i obveze te vojna obuka, kao i novi studij Vojnog pomorstava. Bit će omogućen i obilazak Kampusa te razgled taktičko-tehničkog zbora.

KOPRIVNICA – Ovoga tjedna započelo je ukrašavanje Koprivnice božićnim ukrasima. Koprivnički će trgovi biti ukrašeni LED rasvjetom, brojnim lampicama koje će povezivati rasvjetne stupove, a na Zrinskom će trgu biti postavljene dvije velike jelke. Ispred zgrade Gradske uprave bit će postavljena instalacija od LED lampica u obliku jelke, na gradskoj će fontani ponovno biti postavljen adventski vijenac, a s ukupno dvije tisuće lampica po kružnom toku ukrasit će se i šest kružnih tokova u Koprivnici. Troškovi ukrašavanja su oko 70 tisuća kuna. Sredinom prosinca kreće i novo izdanje Koprivničke bajke.

loading