Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.-26.12.2018.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak objavio je ovogodišnju Božićnu poruku u kojoj kaže da je Božja riječ i danas suvremena te da ne zanemarimo Božju ljubav zbog svojih briga i poslova. – Pri završetku građanske godine, a pri samom početku liturgijske godine, slavimo Božić – svetkovinu utjelovljenja Riječi Božje u čovjeku iz Nazareta – Isusu Kristu. Veliko je to otajstvo naše kršćanske vjere koje nas ispunja radošću i nadom. Božić je susret Boga i čovjeka. Bog je prvi i pruža ruku svakom čovjeku. Čovjek u svojoj slobodi može odbiti pruženu ruku, može nezainteresirano proći pokraj Božje ponude, može je uslijed nedovoljno svjetla u duši ne vidjeti ili ne prepoznati kao ljubav koja mu je ponuđena. Čovjek može napustiti i zaboraviti Boga, ali Bog ne napušta i ne zaboravlja čovjeka, poručio je u božićnoj čestitki varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, poželjevši svima obilje Božjeg svjetla koje nam svijetli o svetkovini Božića.

ZAGREB – Pravi božićni duh na zagrebačkom Adventu posebno se osjeća na Kaptolu, gdje Zajednica Cenacolo ispred Katedrale priređuje žive jaslice, prikaz Isusovog rođenja i prvih trenutaka života. Scenografija prikazuje Isusovu rodnu štalicu i rodno mjesto Betlehem, a u predstavi sudjeluju Sveta obitelj, mudraci, pastiri, domaće životinje itd. Likove utjelovljuju nekadašnji članovi zajednice Cenacolo, koji poručuju da su jaslice simbol i njihovog rođenja, jer su se u zajednici ponovno rodili. Žive se jaslice na Kaptolu održavaju svakodnevno do 27. prosinca te 1. i 6. siječnja u tri termina, od 16,15 sati, 17,00 te 19,00 sati.

ZAGREB – Svečani koncert Božić u Ciboni  tradicionalno se održava 26. prosinca u Košarkaškom centru Dražen Petrović od 20,00 sati. Božić u Ciboni već 30. put uzastopce održava se na blagdan sv. Stjepana, a posjetitelji i ove godine mogu uživati u izvedbama vrhunskih glazbenih umjetnika i impresivnih zborova. Uz brojne soliste u Ciboni će ozračje stvarati i zborovi Zajednice folklornog amaterizma grada Zagreba. Na kraju koncerta  tradicionalnu božićnu čestitku uputit će nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Koncert Božić u Ciboni održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, u suradnji sa Zagrebačkom nadbiskupijom, Košarkaškim centrom Dražen Petrović te Hrvatskom radiotelevizijom.

KRAPINA – U sklopu manifestacije Prosinac u Krapini, već tradicionalno, 26. prosinca, na blagdan sv. Stjepana, božićno-novogodišnje koncerte priređuju Puhački Orkestar Petrovsko Špoljari i Zbor Bolji svijet. Koncert Špoljara „U to vrijeme godišta“ održat će se u srijedu u Festivalskoj dvorani u Krapini s početkom u 16,00 sati. Uz članove orkestra, prigodne skladbe izvodit će i brojni gosti; Dino i Karla Miklaužić, Maja Hršak, Filip Kranjčec, Krunoslav Horvat, Ženska vokalna skupina Sotelia, KUD Zlatko Baloković Krapinske Toplice i Kvartet Petrovsko. Jubilarni, 25. božićni koncert Radujte se narodi Zbora Bolji svijet održat će se u krapinskoj crkvi svete Katarine, s početkom u 18,00 sati. Uz organizatore, Zbor Bolji svijet, nastupit će i Zbor župe Đurmanec, Župni zbor sv. Nikole biskupa Krapina i Mješoviti zbor crkve svete Katarine. Posebni gosti bit će nekadašnji članovi Zbora mladih Krapina, Frame i Zbora bolji svijet i njihove obitelji.

KOPRIVNICA – Izložba „Na tom mladom ljetu svega obilja – Božićni običaji u Podravini“, postavljena u Muzeju grada Koprivnice, prikazuje razdoblje s početka prošlog stoljeća, od adventa do Sveta tri kralja, koji u Podravini i Koprivnici obiluju brojnim običajima. Prikazano je kako su se nekada ukrašavale kuće u podravskim selima, kao i razni predmeti vezani uz božićne blagdane te tradicijski božićni nakit koji su u Koprivnici i okolici izrađivale žene od materijala iz prirode, poput slame, perja, vune i poznate podravske ružice od krep papira. Također su izložene i božićne čestitke iz donacije Popović Živković s početka 20. stoljeća, kalendari iz biblioteke Mihovila Pavleka Miškine te fotografije poznatog koprivničkog fotografa Hansa Parscha ili Ivana Parša na kojima se može vidjeti božićni ugođaj u Koprivnici između dva svjetska rata. Izložba je u Muzeju grada Koprivnice otvorena do 12. siječnja 2018. godine.

MURSKO SREDIŠĆE – Povodom božićno novogodišnjih blagdana Grad Mursko Središće je, za djecu koja polaze vrtiće i škole na području grada, osigurao besplatne slikovnice i edukativne knjige, odabrane prema njihovoj dobi, a za potrebe Osnovne škole Mursko Središće, Dječjih vrtića „Maslačak“ i „Pahuljica“. Inače, zbog niza aktivnosti s djecom i mladima u studenom je Gradu Mursko Središće dodijeljen počasni naziv grad – prijatelj djece.

ZAPREŠIĆ/VRBOVEC – Žive jaslice u vrbovečkom Gradskom parku do 30. prosinca 2018. godine svakog dana organizira Zajednica mladih „Vitius“. Prikaz živih jaslica počinje u 18,30 sati. Tradicionalno prikaz živih jaslica organiziran je i u Zaprešiću na Trgu Ivana Pavla II i to 26. i 27. prosinca od 18,00 sati.

ZAGREB – Stanovnici Zoološkog vrta grada Zagreba na Štefanje imali su dodatan razlog za slavlje. Djedica  im je donio darove koje su za njih pripremlii posjetitelji. Budući da sobovi nakon Božića imaju slobodan dan, Djedica je darove natovario u svoja kolica i prošetao Vrtom, posjetio kineskog leoparda, a na njegovu su popisu bili i afrički lavovi, kljunorošci, giboni, nosati rakuni, merkati i prstenastorepi lemuri.

loading