Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.-28.3.2016.

Posted in Vijesti

BEDEKOVČINA – Manifestacija Markovo na Strugači i ove godine je u znaku svetkovine sv. Marka, zaštitnika polja i poljodjelaca. Ove godine kao povezanica najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa s tradicijom proljetnog blagoslova polja. Markovo na Strugači, ovaj put  na Uskrsni ponedjeljak, 28. ožujka 2016. godine sadržano je okupljanjem sudionika u Orehovici, misnim slavljem, te tradicionalnim blagoslovom traktora, traktorista i polja na vrhu Strugače. Osim obilježavanja narodnog običaja blagoslova polja, ovim događanjem želi se dati i naglasak oprezno rukovanje traktorima prilikom obrade zemlje, pogotovo jer se zemlja obrađuje i na teško dostupnim brdovitim parcelama. Organizatori manifestacije su Općina Bedekovčina i DVD Orehovica, u suradnji sa župom sv. Leopolda Bogdana Mandića Orehovica.

KRAPINA – Tradicionalni prijem za povijesne postrojbe, iz raznih krajeva Hrvatske, sudionice na manifestaciji „Kostelska Uskrsna pištola“ u Pregradi, koja u izvornom obliku traje već gotovo 500 godina, priređen je u subotu 26. ožujka 2016. godine u Krapini.  Povijesne postrojbe Dubrovački trombunjeri, Osječki sokoli, Građanska straža Bakar, Svetonedeljska garda, pripadnice udruge „Bakarske žene„ te Počasno zaštitna bojna OSRH, predvođene domaćom Keglevićevom stražom, prošle su u svečanoj povorci ulicama grada Krapine te podnijele prijavak županu Krapinsko-zagorske županije Željku Kolaru pred zgradom gradske uprave grada Krapine. Zatim su imali druženje i prijam gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića i predsjednika Gradskog vijeća Željka Pavića u Gradskoj vijećnici Krapine.gregurović benckolar benc

ŠIBENIK – Poslovni uzlet grada Šibenika održava se danas, 25. ožujka 2016. u Gradskoj vijećnici u Šibeniku, o čemu izravno izvještava ekipa Radija Kaj. Naime, u suradnji s Gradom Šibenikom i Šibensko-kninskom županijom, Poslovni dnevnik nastavlja s besplatnim i korisnim predavanjima za poduzetnike, obrtnike, vlasnike OPG-ova i sve one koji kontinuirano usavršavanje poslovnih vještina smatraju ključem uspjeha. Uvodno slovo održali su glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović, gradonačelnik Šibenika Željko Burić i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.  U organizaciji Poslovnog dnevnika u Šibeniku se održava i Festival poduzetništva, obrta i OPG-a pod nazivom „Moja poduzetna Hrvatska“, u sklopu kojeg putem izložbeno-prodajnog sajma mali i srednji obrtnici predstavljaju svoje autentične proizvode.
ZAGREB – Na blagdan Uskrsa i Uskrsni ponedjeljak u tramvajskom i autobusnom prometu primjenjivat će se nedjeljni vozni red, dok tržnice u gradu Zagrebu, kao i Veletržnica i hladnjača, kojima upravlja podružnica Tržnice Zagreb neće poslovati. Na Uskrsni ponedjeljak neće raditi Centar za korisnike u Ulici grada Vukovara 41, info centri i blagajne GSKG  i Gradske plinare Zagreb te podružnica Zagrebparking u Šubićevoj 40. Od 0 do 24 sata dežurne su hitne službe Zagrebačkog holdinga i ljekarne Gradske ljekarne Zagreb, u Aveniji Većeslava Holjevca 2, Ozaljskoj 1, Ilici 301, Grižanskoj 4 i na Trgu bana J.Jelačića 3. Svakodnevno od 8,00 do 22,00 sata dostupna je i dežurna pogrebna služba podružnice Gradska groblja, na brojevima telefona 01/4696-711 te 4696-723.

ZAGREB – Grad Zagreb na svojim nekretninama čija se vrijednost procjenjuje na 11 milijardi kuna, uprihodi samo jedan posto proračunskih prihoda – točnije, 78 milijuna kuna.  Najveći dio tog iznosa uprihodi se od najma poslovnih prostora. Na 7504 stana koji su u vlasništvu Grada, najvećim dijelom u Sopnici-Jelkovcu, grad “zaradi” 22,5 milijuna kuna. Grad u svome vlasništvu ima i zemljišta čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 930 milijuna kuna. Na osnovi zakupa zemljišta grad uprihodi samo 2,8 milijuna kuna.

VARAŽDIN – Tradicionalna podjela blagdanskog objeda organizira se danas u pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije. Zajedno s Varaždinskim biskupom mons. Josipom Mrzljakom i ravnateljem biskupijskog Caritasa Antom Šolom, u podjeli blagdanskog objeda  sudjelovat će i župan Varaždinske županije Predrag Štromar. U pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije, gdje se  svakodnevno hrani veliki broj korisnika, djeluje dvadesetak volontera koji uz pomoć župa diljem biskupije, brojnih tvrtki, poduzetnika te raznih udruga, kao i Grada Varaždina te Varaždinske županije i drugih gradova i županija na području biskupije pomažu ljudima kojima je pomoć najpotrebnija.

ZAGREB – Za programe javnih potreba u kulturi  Zagrebačke županije u ovogodišnjem proračunu osigurano je 3,2 milijuna kuna. Prijedlozi programa primaju se do 29. ožujka. Sredstva će se dodjeljivati za knjižničnu, izdavačku i muzejsko-galerijsku djelatnost, zatim za zaštitu kulturnih dobara, amaterizam u kulturi te za manifestacije u kulturi. Pravo podnošenja programa imaju samostalni umjetnici, udruge, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi i medijima kao i pravne i fizičke osobe za potrebe zaštite i očuvanje kulturnih dobara i arheološke baštine.

KOPRIVNICA  – Održan je drugi zajednički stručni skup Društva nastavnika zdravstvene njege i Društva za povijest sestrinstva Hrvatske udruge medicinskih sestara kojeg je u Srednjoj školi Koprivnica otvorio zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal. Pal je istaknuo kako su upravo članovi Društava najbolji primjer da medicinsko školstvo odlično funkcionira te izrazio nadu da će se uskoro otvoriti samostalna Medicinska škola u Koprivnici. Na stručnom skupu obrađeno je devet raznih tema o promjenama u sestrinskom obrazovanju, nastavnim kadrovima škola za medicinske sestre, procesu zdravstvene njege, metodici nastave zdravstvene njege, ali i primjeni informacijsko-komunikacijske tehnologije.

ČAKOVEC – Svoj boravak u Međimurju danas završava izaslanstvo vatrogasaca iz  mađarskih županija koje graniče s Hrvatskom. Cilj njihova posjeta bio je upoznavanje s načinom funkcioniranja sustava zaštite i spašavanja te vatrogastva u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Mađarski su vatrogasci proteklih dana obišli dobrovoljna vatrogasna društva Domašinec, Goričan , Sveti Martin na Muri, Mursko Središće i Kotoribu, te Javnu vatrogasnu postrojbu u Čakovcu, a primili su ih i zamjenik župana i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Međimurske županije Zoran Vidović, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec Ladislav Söke te zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe  Čakovec  Mladen Kanižaj.

loading