Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.4.2016.

Posted in Vijesti

KRIŽEVCI – Grad Križevci danas slave svoj dan. Održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca na kojoj su tradicionalno dodijeljene javne gradske nagrade i priznanja. Počasnom građankom proglašena je poznata povjesničarka Mira Kolar Dimitrijević.

imageimageIMG_5970imageimg_5376.jpg

VARAŽDIN – Nekoliko smo puta rekli da je HNS stranka rezultata, stranka posla, stranka zdravog razuma i stranka građanskog centra, kojoj je jedan od prioriteta isporučiti rezultat građanima. Kako bismo to ostvarili krećemo u pripreme za lokalne izbore, poručio je s konferencije za medije danas iz Varaždina predsjednik HNS-a i saborski zastupnik Ivan Vrdoljak. Iz Varaždina je danas krenuo obilazak županijskih organizacija HNS-a, tijekom kojeg će novo vodstvo HNS-a razgovarati s predsjednicima stranačkih podružnica i članovima HNS-a diljem Hrvatske, što je, ujedno, i početak priprema za lokalne izbore 2017. godine.

-Nama su bitni rezultati i upravo su rezultati ti koji HNS-u donose prevagu. Na lokalnim izborima prije tri godine u Varaždinskoj županiji osvojili smo 15 od 28 gradova i općina, a sad smo taj cilj i pojačali. Siguran sam da ćemo s ekipom koju imamo u ovoj županiji, općinama i gradovima, i podrškom na nivou države biti još jači i kvalitetniji“, poručio je zamjenik predsjednika HNS-a, predsjednik Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije i župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

– U idućih mjesec i pol dana obići ćemo sve županijske organizacije i pripremati se za lokalne izbore. Siguran sam da ćemo i u drugim dijelovima Hrvatske polučiti kvalitetne rezultate, jer mislim da imamo dobre programe i dobre ljude“, zaključio je Predrag Štromar.vrdoljak štromar varaždin

ZELENJAK – Završnica prekograničnog projekta RIDE&BIKE održana je danas u Zelenjaku. U sklopu projekta vrijednog 396 tisuća eura trasirane su i digitalizirane biciklističke i konjičke staze uz rijeku Sutlu, od Zagrebačke preko Krapinsko-zagorske županije do susjedne Slovenije, izrađena je i aplikacija za pametne telefone, kao i nekoliko odmorišta za bicikliste te jahače, napravljen je i pilot projekt trženja bicikala, a održane su i edukacije ponuđača na ruralnom području te biciklističkih i konjičkih vodiča. Vrijednost projekta je u promociji ovog kraja kao destinacije aktivnog odmora, a Slovenci su se još jednom pokazali kao odlični partneri, naglašava pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Alen Gerek . Ovim projektom nadograđena je standardna turistička ponuda te povećana konkurentnost i prepoznatljivost prekograničnog područja uz Sutlu, kao jedinstvene prekogranične destinacije s bogatom ponudom turističkih sadržaja temeljenih na doživljajima prirode i gastronomije te kulturne baštine i aktivnom odmoru, ističe krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.image

ČAKOVEC – Sporazum o sufinanciranju radova na sanaciji opasnih mjesta u Međimurju potpisan je danas u Maloj vijećnici Međimurske županije. Radi se o više od dva milijuna kuna u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011-2020, a sporazum su potpisali predsjednik Uprave Centra za vozila Hrvatske Davorin Pavlović i ravnateljica Županijske uprave za ceste Međimurske županije Ljerka Cividini. Najviše sredstava i to milijun i 443 tisuće kuna osigurano je za sanaciju raskrižja i prilaznih cesta u naselju Otok pored Preloga, gdje postoji velika opasnost od prometnih nesreća, kaže međimurski župan Matija Posavec. Obzirom da vrijednost sanacije spomenutog raskrižja iznosi više od dva milijuna kuna, preostali dio sredstava osigurat će Županijska uprava za ceste.

ZAGREB – Prvi “Zagrebački obrtnički sajam” koji je od 21. do 24. travnja održan na Zagrebačkom velesajmu u cilju promocije obrtničkih zanimanja među mladima, bio je uspješan, a organizatori iz zagrebačke Obrtničke komore i Grada Zagreba, najavljuju održavanje i sljedeće godine, dok iz Ministarstva poduzetništva i obrta kažu da će biti suorganizatori i partner.  Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić istaknuo je da je sajam u dva dana, četvrtak i petak, posjetilo više od 2.500 učenika, što je iznad očekivanja i prezadovoljni su.  Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec smatra da je prvi “Zagrebački obrtnički sajam” bio dobra ideja koju sada treba još doraditi.

ZAGREB – Promocija projekta Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije „Hrvatski otočni proizvod“ održava se danas na Trgu bana Josipa Jelačića danas. Povodom otvaranja i obilježavanja 10. godišnjice provođenja projekta, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, posjetit će proizvođače nositelje oznake „Hrvatski otočni proizvod“.

ČAKOVEC – Četvrti dan obilježavanja Dana Međimurske županije počinje danas u Kraljevom vrtu, u sklopu Muzeja Međimurja Čakovec, gdje se na tradicionalan način obilježava rođendan Ladislava Kralja Međimurca, najpoznatijeg međimurskog slikara prve polovine 20. stoljeća, a zatim je svečana sjednica povodom Dana Međimurskog veleučilišta. Tom će prigodom biti dodijeljene nagrade najuspješnijim studentima, a u Domu Matice hrvatske učenicima srednjih škola bit će dodijeljene nagrade za stvaralaštvo na kajkavskome jeziku.  Otvara se  i izložba „Vlakovi u Međimurju“ na Željezničkom kolodvoru u Čakovcu, a  u Dunjkovcu će biti otvoren Muzej željezničarstva, čime će se prigodno obilježiti i 156. obljetnica puštanja u pogon najstarije pruge u Hrvatskoj.

ĐURMANEC – Za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu osnovne škole u Đurmancu Krapinsko-zagorska županija dobila je 180 tisuća kuna. Odluku o financiranju uručio je županu Željku Kolaru ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević. Projekt energetske obnove osnovne škole u Đurmancu obuhvaća postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove, zamjenu vanjske stolarije, rekonstrukciju i toplinsku izolaciju krova, zamjenu rasvjetnih tijela te rekonstrukciju sustava grijanja uz ispitivanje mogućnosti ugradnje kotla na biomasu. Župan Kolar ističe da je pravovremena izrada projektne dokumentacije ključni preduvjet da bi neki projekt mogao biti uspješno realiziran, a Krapinsko-zagorska županija iza sebe već ima realiziran veliki projekt energetske obnove škola, za kojeg je i dobivena svjetski priznata nagrada Energy Globe.

VARAŽDIN – Javnu tribinu na temu prevencije i smanjenja nasilja među učenicima organizira danas Vijeće učenika Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom i Policijskom upravom varaždinskom. U sklopu tribine „Nasilje nije rješenje“, u maloj dvorani županijske palače u Varaždinu oblike nasilja, načine sprječavanja nasilja i programe koje PU Varaždinska provodi kako bi se stopa nasilja među učenicima smanjila predstavit će Mario Medenjak iz PU Varaždinske. Drugi dio tribine vodit će predsjednik Vijeća učenika Varaždinske županije Lovro Lukavečki i Petra Međimurec,  koji će za učenike organizirati radionicu pod nazivom  „Kako ja mogu spriječiti nasilje?“ Tribini će nazočiti zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, kao i učenici srednjih škola s područja županije.

ĐURĐEVAC – Počeli su radovi na energetskoj obnovi Doma udruženja obrtnika u Đurđevcu. Ovih dana su stigli i Ugovorio o sufinanciranju od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projektom će se zamijeniti kompletna stolarija te izraditi vanjska toplinska ovojnica. Vrijedan je 582 tisuće kuna, a Fond za zaštitu sufinancira 40%, odnosno 232 tisuće kuna. Preostali dio financira se iz proračuna Grada i Udruženja obrtnika Đurđevac. Radovi na obnovi Doma udruženja obrtnika trebali bi biti završeni do kraja svibnja.

ZAGREB – Javni poziv gradovima i općinama za prijavu programa/projekata za sufinanciranje izrade nove geodetske izmjere nekretnina uputila je Zagrebačka županija. Za to je u županijskom proračunu osigurano 200 tisuća kuna. Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, najkasnije do 1. prosinca. Pravo na podnošenje prijava imaju gradovi i općine koje u svojim razvojnim programima, planovima i proračunu za ovu godinu imaju planirana sredstva za financiranje kandidiranih projekata, pod uvjetom da projekt već ne sufinancira drugi upravni odjel Zagrebačke županije.

loading