Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 25-27.9.2015

Posted in Vijesti

TRAKOŠĆAN – U okviru programa 45. Varaždinskih baroknih večeri, u nedjelju, 27. rujna 2015. godine, u Trakošćanu je održana Međunarodna gastro izložba, peta po redu, na kojoj se predstavilo 70-tak ugostitelja i vinara, a sve uz besplatne degustacije za posjetitelje.

Riječ je o međunarodnoj gostro izložbi, jedinoj i najvećoj takva karaktera u Hrvatskoj.Predstavili su se i izlagači iz Slovenije, Mađarske i Austrije, te sedamdesetak njih iz čitave Hrvatske.Ovogodišnji festival hrane i pića organizira Udruženje hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin  u suradnji sa Varaždinskim baroknim večerima i ulaz je za sve posjetitelje besplatan, baš kao i konzumacija. Manifestaciju je otvorila Dubravka Biberžić, predsjednica Skupštine Varaždinski županije.

PREGRADA – Tradicionalnu 45. manifestaciju Branje grojzdja otvorili su simboličnim rezanjem grozda u petak 25. rujna 2015. godine u Pregradi ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.      

PREGRADA – Kostelpromet u Pregradi, sto posto izvoznu tvrtku koja radi za automobilsku industriju, u petak 25. rujna 2015. godine su posjetili potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić te ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.  Gosti su izrazili zadovoljstvo ovim pozitivnim primjerom tvrtke koja zapošljava 500 radnika i bilježi dobre rezultate, a uskoro u Krapinsko-zagorskoj županiji otvara još jedan pogon.

ČAKOVEC – Svečana dodjela majstorskih diploma održana je u petak 25. rujna 2015. godine u dvorani Udruženja obrtnika Međimurske županije.Trideset i petero obrtnika tokara, soboslikara, frizera, autolimara, automehaničara i još mnogih drugih struka, danas su i službeno postali majstori. Radi se o ispitu koji znači unaprjeđenje u vlastitoj struci, pojašnjava predsjednik međimurske Obrtničke komore koja dodjeljuje majstorske diplome Boris Lukovnjak, dok je svim polaznicima obuke, od danas majstorima struke, diplome uručio župan Međimurske županije Matija Posavec. Recimo i to da su svoje diplome većinom stekli međimurski obrtnici, no isto tako i obrtnici iz drugih hrvatskih županija.

TRAKOŠĆAN – Turistička zajednica Varaždinske županije, Turistička zajednica Trakošćan-Općina Bednja, Muzejska ustanova dvorca Trakošćan i Hotel Trakošćan ugostili su u ambijentalnom okruženju dvorca Trakošćan, sudionike međunarodnog festivala turističkog filma Zagreb Tourfilm Festival. 
Među uvaženim gostima prisutna su bila i neka od najznačajnijih imena iz svijeta turističkog filma i novinarstva kao što je Stuart Forster, uvaženi i svjetski poznati turistički novinar i putopisac koji radi za niz vodećih časopisa, novina i web stranica u Velikoj Britaniji i svijetu, te poznati redatelji turističkih filmova iz Izraela, Engleske, Portugala, Španjolske, Rusije, Azerbajdžana, Meksika, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Srbije. Za njih je tom prilikom organiziran atraktivan program, pa su tako uživali u borbama vitezova i plesu dvorskih dama, a nakon pozdravnih riječi direktorice Turističkog ureda Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabete Dolenec i ravnatelja muzejske ustanove dvorca Trakošćan Adama Pintarića, gosti su uz piće dobrodošlice na kuli dvorca upoznati su sa bogatom poviješću i tradicijom destinacije. Nakon razgleda muzejske postave, za njih su u restoranu Hotela Trakošćan pripremljena tradicionalna jela spravljena od autohtonih namirnica našega kraja.Gosti su izrazili oduševljenje viđenim, što je samo potvrda bogatstvu i turističkom potencijalu koju ima naša regija.

ČAKOVEC – Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o plaći i drugim materijalnim pravima čakovečkog gradonačelnika i njegovih zamjenika donijeli su na jučerašnjoj sjednici gradski vijećnici Čakovca. Tom su odlukom i njemu i njegovim zamjenicima Mariju Medvedu i Romanu Bogdanu ukinuti dodaci na plaću. Podsjetimo, Ministarstvo uprave je sredinom ove godine lokalnim i regionalnim jedinicama samouprave poslalo upute za postupanje u vezi s pravima lokalnih dužnosnika. Tim uputama propisano je da župani, gradonačelnici, načelnici općina i njihovi zamjenici nemaju prava na dodatke na plaću u vidu božićnice, regresa ili darova za djecu. Na sjednici je donijeta i odluka da će skladatelj Ljubo Kuntarić postati drugi počasni građanin Grada Čakovca. Kuntarić je autor brojnih šansona i jedan je od najuspješnijih i najplodnijih skladatelja, a titula će mu biti dodijeljena na koncertu u Centru za kulturu u Čakovcu krajem listopada.

VARAŽDIN – Na temu donošenja Uredbe o izmjenama i dopunama zakona o tržištu toplinske energije, s obzirom da je na inicijativu Podružnice HNS-a Grada Varaždina u nju uvršteno, da se zgrada može isključiti iz toplinskog sustava uz suglasnost 90 posto suvlasnika i suglasnost distributera električne energije, a ne kao dosad 100 posto, danas je održana konferencija za novinare u prostorijama podružnice u Varaždinu. Izmjenu Uredbe donijela je Vlada na sjednici 3. rujna na inicijativu IV. Mjesnog odbora u Varaždinu, ističe predsjednik ŽO HNS-a i župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Tražili smo najprihvatljiviji način korištenja toplinske energije, kao alternativa tzv. kotlovnicama, što znači da građani sada imaju veći izbor za biranje sebi najpovoljnijeg načina, kaže predsjednik GO HNS-a grada Varaždina gradonačelnik Goran Habuš. Za sada postoji već šest zgrada u Varaždinu sa 300- tinjak stanovnika koji su spremni prijeći na drugi, povoljniji način opskrbe toplinskom energijom, rečeno je na konferenciji u Varaždinu.

VARAŽDIN – Gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš u vezi najavljenog štrajka nastavnika u osnovnim školama i upita brojnih roditelja objavio je priopćenje u kojem apelira na odgovorno ponašanje škola i nastavnika.

Zatražio da sve varaždinske škole, koje nisu na vrijeme i jasno objavile da njihovi djelatnici nisu u štrajku, pa se s pravom može pretpostaviti da će nastavnici ipak štrajkati, poduzmu sve mjere kako bi djeca u školama boravila sigurno. U cilju zaštite djece gradonačelnik također traži da se učenicima tih škola koji ne dođu na nastavu ne evidentiraju neopravdani sati.

Gradonačelnik Goran Habuš moli za razumijevanje škola, te ukoliko djeca u dogovoru s roditeljima sutra ne dođu na nastavu ne snose nikakve posljedice.

ZAGREB – Komunalno redarstvo je započelo veliku akciju zatvaranja velikih divljih deponija na koja građani i tvrtke već godinama ilegalno dopremaju otpad. Dva najveća u gradu trenutačno su ono u Strugama na Žitnjaku i u šumi u Ježdovcu. Odlagalište u Ježdovcu tako je po novom pod videonadzorom, dok će se pristup odlagalištu u Strugama ovih dana onemogućiti teškim betonskim blokovima. Prema pretpostavkama lokalne samouprave divlji deponij se prostire na čak 125 tisuća kvadrata, a odlagalište se nalazi samo 14 kilometara od glavnoga gradskog trga. I dok će se deponij u Ježdovcu nadzirati, onaj na Strugama će se očistiti te će se do njega zatvoriti prilaz.

PREGRADA – Novoizgrađeni objekt Područne škole Stipernica pri Osnovnoj školi Janka Leskovara u Pregradi danas je svečano otvoren. Svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Grad Pregrada je projekt izgradnje Područne škole Stipernica započeo 2006. godine, s ciljem revitalizacije slabije razvijenog seoskog područja kroz dostupnost osnovnoškolskog obrazovanja. Ukupan iznos investicije u izgradnju Područne škole Stipernica je 3 milijuna i 299 tisuća kuna.

ČAKOVEC – U konkurenciji najboljih iz 16 hrvatskih županija te 47 orača u dvije kategorije, međimurski predstavnik Fran- Andrej Jalušić osvojio je visoko treće mjesto i kući donio brončanu medalju. Na jednom od većih uspjeha ostvarenom u oranju plugovima ravnjacima u okviru 13. državnog natjecanja u Suhopolju, čestitali su mu prijemom župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Mladen Novak i zamjenik župana Zoran Vidović te mu pritom uz upućene čestitke i uručeni poklon, obećali kako će se svim oračima osigurati prijeko potreban natjecateljski plug.

VARAŽDIN – Sastanak zamjenika župana Varaždinske županije Alena Kišića i pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslava Huđeka s ravnateljima srednjih škola i voditeljima Centara izvrsnosti Varaždinske županije održan je u Županijskoj palači. Na sastanku je odlučeno kako Centri izvrsnosti s radom započinju 8. studenog, a ove će ih godine polaziti više od 700 nadarenih učenika osnovnih i srednjih škola. Preko stotinu mentora učenike će pripremati za natjecanja u Centrima iz matematike, informatike, poduzetništva, hrvatskog jezika, kemije, fizike, biologije, novih tehnologija, komunikacije i rukometa. Varaždinska županija je po ulaganjima u obrazovanje u samom hrvatskom vrhu, a s Centrima smo napravili daleko najveći iskorak našoj državi u poticanju izvrsnosti i radu s talentiranim učenicima, ističe zamjenik Kišić.

KOPRIVNICA – Započeli su radovi na uređenju Florijanskog trga u Koprivnici. Uklonjena su četiri stabla koja su bila u lošem stanju, a potom će se krenuti s radovima na uređenju okoliša Spomen obilježja braniteljima u Koprivnici pod nazivom „Spomenik hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata“. Prva faza radova, uključuje građevinske, obrtničke, elektrotehničke radove te krajobrazno uređenje. Iznos radova je oko 500 tisuća kuna.

loading