Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25/26.3.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Tradicionalnom biciklijadom Bicikliraj za epilepsiju u Zagrebu je obilježen Ljubičasti dan, dan podrške osobama s epilepsijom Tako se Zagreb pridružio stotinama gradova diljem svijeta koji javno-zdravstvenim akcijama žele podići svijest o epilepsiji, poremećaja od kojeg u svijetu boluje više od 50 milijuna ljudi. Kako naglašava Ana Piršić, predsjednica Hrvatske udruge za epilepsiju, obilježavanjem Ljubičastog dana, kako u Hrvatskoj tako i u cijelom svijetu, želi se poslati univerzalna poruka da se osobe s epilepsijom ni po čemu ne razlikuju od drugih ljudi. Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom. Biciklističku povorku koja je krenula s Europskog trga centrom grada poveo je prvi čovjek hrvatske metropole, gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić.

ZAGREB – U Hrvatskoj od raka dojki godišnje oboli gotovo 2.600 žena, a bolesti podlegne njih više od 1.000. Kako bi se dodatno naglasila važnost prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti, na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježen je Dan narcisa. Ovu javno-zdravstvenu kampanju podržale su brojne osobe iz javnog i političkog života. Tako je Zagrepčankama narcise dijelila i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, ali i gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine, Andrija Mikulić te kandidatkinje za gradonačelnicu hrvatske metropole, Sandra Švaljek i Anka Mrak Taritaš. Najbolje metode prevencije koje savjetuju liječnici su samopregled te redoviti jednogodišnji klinički i ultrazvučni pregled dojki te mamografija.

ZAGREB – Dan narcisa, koji se već niz godina obilježava u Hrvatskoj i u mnogim drugim zemljama svijeta, kao podrška oboljelima od raka dojke, u subotu 25. ožujka 2017. godine, obilježava se i na 15-ak zagrebačkih lokacija. Središnji događaj  je  na Cvjetnom trgu, na kojem volonteri Udruge P.I.N.K., zajedno s oboljelima od raka, te osobama iz javnog i političkog života dijele narcise građanima. Cvijet narcis svojim buđenjem i cvjetanjem u proljeće simbolizira novi život i nadu u ozdravljenje oboljelih od raka, a njegovi mnogostruki oblici (oko 10 000 sorti) i gotovo toliko naziva cvjetova, mogu se poistovjetiti s isto toliko oblika nade oboljelih. Prikupljene donacije koristit će se za različite aktivnosti Udruge vezane uz jačanje svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka te psihosocijalni oporavak oboljelih.

KRAPINA – U ožujku, mjesecu borbe protiv raka dojke, udruga Europa Donna, organizacija u Krapini organizira više događanja, a već po običaju, prve subote, nakon prvog dana proljeća, diljem Hrvatske, pa i u Krapini, održava se Dan narcisa. Aktivistice Udruge Europa Donna Krapina na Trgu Ljudevita Gaja u subotu 25. ožujka 2017. godine su im se pridružili građani i donirali sredstva za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.  Akciju prikupljanja sredstava za ovaj aparat već je poduprla Krapinsko-zagorska županija, a aktivisticama se u Krapini pridružio i župan Željko Kolar sa zamjenicom Jasnom Petek.

ČAKOVEC – U subotu, 25. ožujka 2017. godine Županijska liga protiv raka Čakovec i Klub žena operiranih od raka dojke Nova nada provele su u Čakovcu akciju na tri lokacije. Novac prikupljen od prodaje cvijeća koristit će se za rehabilitaciju oboljelih žena i ostalih članova klubova koji djeluju unutar Lige. Istodobno na Trgu Republike, povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja, Hrvatsko društvo za dječju i preventivnu stomatologiju i stomatolozi Međimurja organizirali su akciju Dan zdravog osmijeha. Ovaj događaj su podržala i djeca iz čakovečkih vrtića i osnovnih škola.

BJELOVAR – U nazočnosti predstavnika 10-ak stranaka te nezavisnih kandidata za načelnike općina, koji ga podržavaju, aktualni bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u nedjelju, 26. ožujka 2017. godine, predstavio je svoju kandidaturu za novi mandat na čelnoj poziciji Bjelovarsko-bilogorske županije. Zajedno možemo više, istaknuo je Bajs razlog okupljanja ovako velike koalicije, te naglasio kako jedan dan odlučuje o budućnosti Bjelovarsko-bilogorske županije u naredne četiri godine. Kada se govori o programima, naglasak će biti na gospodarstvu i zapošljavanju, poljoprivredi, programima usmjerenim mladima, školstvu te ravnomjernom razvoju Bjelovarsko-bilogorske županije.

ZAGREB – Ove subote, 25. ožujka 2017. godine će biti održan jubilarni, 10. Sat za planet Zemlju. Akciju je pokrenula Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF s ciljem zaštite okoliša i podrške onima koji se već se već sada suočavaju s klimatskim promjenama. Do sada se akciji gašenja svjetla na jedan sat pridružilo stotine milijuna ljudi i preko 170 zemalja, a tako će biti i ove godine. U Zagrebu će  svjetla ugasiti Medvedgrad, Zagrebačka katedrala, Kaptol i  Zrinjevac gdje će biti održan i prigodni program u okviru kojeg će nastupiti Gudački orkestar HGM-a pod ravnanjem maestra Anđelka Krpana, te komičari Studija smijeha. Program počinje u 20,15 sati, a završava s ponovnim paljenjem javne rasvjete u 21,30 sati.

VARAŽDIN – Skupština HNS-a Varaždinske županije, kao i Skupština Sjeverozapadno-hrvatskog regionalnog saveza održana je u subotu, 25. ožujka 2017. godine u Areni Varaždin. Bila je to i prilika da se pred mnogobrojnim HNS-ovcima i simpatizerima stranke predstave kandidati HNS-a Varaždinske županije za lokalne izbore. Okupljenima  su se obratili zamjenik predsjednika HNS-a i predsjednik HNS-a Varaždinske županije Predrag Štromar,  predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Matija Posavec,   predsjednik Sjeverozapadno-hrvatskog regionalnog saveza HNS – a Anđelko Topolovec, te v.d. predsjednica HNS-a Podružnice Varaždin Jelena Zrinski Berger. Sjeverozapadni hrvatski regionalni savez HNS-a na predstojeće lokalne izbore izlazi optimistički i očekuje pobjedu u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, kao i u većini gradova i općina u kojima i sada obnaša vlast, čulo se na skupu u varaždinskoj Areni.

KOPRIVNICA – Tradicionalna izložba „Pisanica od srca“, velikih pisanica oslikanih u maniri naive, otvorena je u petak, 23. ožujka 2017. godine na koprivničkom Zrinskom trgu. Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije predstavila je najveći broj do sada napravljenih pisanica, kako bi se i na taj način obilježila 10. godina provođenja projekta „Pisanica od srca“. Na koprivničkom središnjem trgu izloženo je 20-ak Pisanica od srca, kaže direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc te ističe kako je ove godine oslikano čak 16 velikih. Projekt „Pisanice od srca“ pun je pogodak kojim se promovira Koprivničko-križevačka županija i naivno slikarstvo, kaže župan Darko Koren. Izložba „Pisanica od srca“ na koprivničkom Zrinskom trgu može se razgledati do 10. travnja, nakon čega pisanice odlaze na svoj tradicionalni put Hrvatskom i šire.

ZAGREB – Priredba 14. Prigorski dan  bit će održana u nedjelju, 26. ožujka 2017. godine u KD Vatroslava Lisinskog. Bit će to prikaz običaja i tradicije zagrebačkog dijela od Šestina do Čučerja gdje su se smjestila stara Podsljemenska naselja: Šestine, Gračani, Remete, Bukovac, Markuševec i Čučerje. Predstavit će se čuvari i promicatelji bogatog folklornog nasljeđa: HSPD «Sljeme» Šestine-Zagreb, HKPD «Bosiljak» Čučerje , HSPD «Podgorac» Gračani, HKUD «Prigorec» Markuševec, KUD «Frankopan – Remete» i KUD «Bukovac» , te FIS «Remete». Pokrovitelji koncerta su Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Gradska Skupština grada Zagreba i Turistička zajednica grada Zagreba. U sklopu koncerta održava se i izložba narodnih nošnji “Šestinskih švelja i opančara”.

KRAPINA – Uz jubilarnu, 20. izložbu pisanica, Galerija grada Krapine u suradnji s Društvom naša djeca Krapina organizira likovnu radionicu oslikavanja velike pisanice. Pisanicu od stiropora visine 1,5 metara djeca će oslikavati ove subote, 25. ožujka 2017. godine, u dvorištu Galerije. Sama izložba pisanica, na kojoj svake godine izlaže sve više umjetnika, bit će otvorena 7. travnja 2017. godine.

VARAŽDIN – Glazbena škola u Varaždinu organizator je  Međunarodnog natjecanja puhača „Varaždin Woodwind&Brass ” koje  je otvoreno prigodnom svečanosšću u četvrtak, 23. ožujka 2017. u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole. Natjecanja će se održavati u baroknoj palači Erdödy u kojoj je  i sjedište varaždinske Glazbene škole. Riječ je o trećem izdanju najvećeg natjecanja puhača u ovom dijelu Europe, a prijavljeno je 520 natjecatelja iz 12 zemalja. Međunarodno natjecanje puhača „Varaždin Woodwind&Brass ” traje do 31. ožujka 2017. godine.

loading