Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 26.01.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Konferenciju „Snaga hrvatske hrane 2016.“ čija je središnja tema „Hrvatska poljoprivreda 2030. godine“, sa više panel rasprava i radionica, danas u prostoru zagrebačkog Kongresnog centra Forum organizirao je Poslovni dnevnik.  Ovaj projekt afirmirao se kao mjesto susreta proizvođača, predstavnika državnih i lokalnih institucija te znanstvene zajednice s ciljem promicanja novih ideja i prijedloga koji će rezultirati povećanjem kapaciteta proizvodnje hrane i njene konkurentnosti na tržištu, istaknuo je glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović.

Niz je mjera koje će trebati regulirati odnosno napraviti strategiju razvoja hrvatske poljoprivrede kao održive proizvodnje. Tu je i rascjepkanost zemljišta, jer je za 88 tisuća poljoprivrednika veličina obradive površine u Hrvatskoj svega 3 hektara čime je Hrvatska znatno ie ispod prosjeka EU. Tu je nepovoljna dobna struktura, odnosno nivo edukacije poljoprivrednika kojih u Hrvatskoj svega 2,5% ima završen viši nivo obrazovanja. Ovom prigodom održana je i radionica na temu brendiranja i brend strategije za Obiteljska poljoprivredna gospodarstva pod nazivom „Kako stvoriti prepoznatljiv proizvod“.

KOPRIVNIČKI IVANEC – Na groblju u Koprivničkom Ivancu danas je pokopan Josip Friščić, bivši potpredsjednik Sabora, župan Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Hrvatske seljačke stranke. Od Josipa Friščića na komemoracijama u sjedištu HSS-a u Zagrebu te u koprivničkoj gradskoj vijećnici oprostili su se brojni prijatelji i stranačke kolege. Friščić je za predsjednika stranke izabran 2005. i 2008. godina, a tu funkciju prestaje obnašati 2012. kada ga je zamijenio Branko Hrg. Dužnost koprivničko-križevačkog župana Josip Friščić obnašao je dva puta: 2001. i 2005. godine, a 2009. naslijedio ga je Darko Koren. Koren. Josip Friščić ostavio je neizbrisiv trag u Koprivničko-križevačkoj županiji, u rodnoj Subotici Podravskoj, Koprivničkom Ivancu i u svakom kutku Podravine i Prigorja. Svoj pečat dao je u brojnim projektima poput izgradnje koprivničke gimnazije modelom jpp-a, nove interne koprivničke bolnice, a u presudnom trenutku založio se za izgradnju brze ceste te je bio začetnik ideje o izgradnji Piškornice.

VARAŽDIN – Sastanak na kojem su predstavljeni rezultati projekta „SOS za MS – podrška i razvoj socijalnih usluga inkluzivnog volonterstva“ održan je danas u salonu varaždinske Gradske vijećnice. Sastanku je, uz članove Saveza, prisustvovao zamjenik gradonačelnika Varaždina Vjeran Radelić. Riječ je o projektu koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, a cilj mu je motivirati članove, suradnike, obitelji i ostale građane na inkluzivno volontiranje na području sedam hrvatskih županija, a među njima i Varaždinske, kaže predsjednica Društva multiple skleroze Varaždinske županije Irena Vrdoljak i dodaje da je u sklopu projekta potpisano osam ugovora s volonterima na varaždinskom području. Varaždinski dogradnačelnik Radelić je tom prilikom istaknuo da je izuzetno zadovoljan suradnjom koju Grad ima s društvom, nastojeći im olakšati rad putem proračunskog financiranja i dodjele gradskog prostora za djelovanje.

ZAGREB – U Zagrebu će uskoro djelatnici hitne medicinske pomoći svoj posao obavljati na motociklima. Na taj način, vrijeme dolaska na intervenciju skraćuje se za 50 posto, a preživljavanje kod slučaja zastoja disanja povećava se za gotovo pet posto. Liječnike na motociklima već imaju neke veće europske metropole, a kako ističu iz Gradskog ureda za zdravstvo uvođenje hitne pomoći na motociklu trebalo bi biti realizirano iduće godine

ZAGREB – Program razvoja, odnosno smjernice za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite od 2016. do 2020. godine, prihvatila je Skupština Zagrebačke županije. Radi se o ažuriranju planskih dokumenata iz područja zaštite i spašavanja od požara te kontinuiranom osposobljavanju članova Stožera civilne zaštite, poticanju i sufinanciranju rada i daljnjeg razvoja operativnih snaga kao i poticanju udruga građana koje se bave zaštitom i spašavanjem te edukacija djece školskog i predškolskog uzrasta, nabava opreme i simulacijske vježbe. Utvrđen je godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite na području Zagrebačke županije od 2016. do 2018. godine.

KOPRIVNICA – Druga smjena Interventnog tima Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije nalazi se u Slavonskom Brodu, u Tranzitnom centru gdje su potpora aktivnostima Hrvatskog crvenog križa u izbjegličkoj krizi. Podravsko-prigorski volonteri u Tranzitom centru će do kraja ovog tjedna raditi u Službi traženja te u mobilnim timovima na prihvatu i otpremi izbjeglica, a pomažu i pri podjeli odjeće, obuće i prehrambenih proizvoda te vode. U ovoj drugoj smjeni, četiri su člana Interventnog tima već odradila jednotjednu smjenu u Slavonskom Brodu. Nakon što su radili na zbrinjavanju izbjeglica 29 dana tijekom rujna i listopada prošle godine na području Botova, prema odluci Hrvatskog crvenog križa, interventni tim Koprivničko-križevačke županije od siječnja je uključen u raspored za ispomoć u Slavonskom Brodu. Uskoro će krenuti i treća smjena iz Koprivničko-križevačke županije u Slavonski Brod.

VARAŽDINSKE TOPLICE – Započeli su radovi na uređenju Perivoja Marije Ružičke Strozzi u Varaždinskim Toplicama. Na lokaciji se asfaltira prometnica i uređuje rubnik. Vrijednost radova iznosi oko 120 tisuća kuna, od čega 90 tisuća kuna sufinancira Ministarstvo graditeljstva, a preostali dio Grad Varaždinske Toplice. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja mjeseca.

ČAKOVEC – Aktivnosti u sklopu trogodišnjeg programa „Bez većeg napora“, kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, provodi Udruga slijepih Međimurske županije. Cilj programa je doprinijeti socijalnom uključivanju slijepih odraslih soba i slijepe djece te im pružiti stručnu podršku u procesu rehabilitacije. Odrasle slijepe osobe i mlade slijepe osobe u radno aktivnoj dobi prolaze razne tečajeve, pa tako rehabilitatori s njima prolaze kroz tečaj brajice, tečaj samostalnog kretanja i svakodnevnih vještina, kao i tečaj vrtlarstva.

RADOBOJ – Kako ostvariti potpore za poljoprivredno-okolišne mjere naziv je seminara kojeg u suradnji sa Ministarstvom zaštite okoliša i prirode organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije. Cilj radionice je upoznati potencijalne korisnike s poljoprivredno-okolišnim mjerama i potporama koje se dodjeljuju korisnicima koji provodeći poljoprivredne prakse korisne za prirodu i okoliš doprinose ublažavanju nepovoljnog učinka poljoprivrede na okoliš, te potiču bioraznolikost i očuvanje genetskih resursa značajnih za poljoprivredu. Ova cjelodnevna radionica je besplatna, a održat će se u četvrtak, 28. siječnja s početkom u 10,00 sati u prostorijama Centra za prirodu Zagorje u Radoboju.

ZAGREB – Na Sljemenu se danas održava Prvenstvo Zagreba u skijanju. Upravo zato skijalište je otvoreno od 12,00 do 16,00 sati te navečer od 19,00 do 22,00 sata. U istom vremenu noćno je skijanje na rasporedu i četvrtkom.

loading