Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.01.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Osamnaestero učenika s područja Međimurja koji se školuju za deficitarna zanimanja obućar, krojač, bravar, tokar, autoelektričar, instalater grijanja i klimatizacije, kuhar, slastičar i konobar od sada su korisnici stipendije Obrtničke komore Međimurja. Dvanaest stipendija financira Međimurska županija, za što je u proračunu  svake godine izdvojeno 72 tisuće kuna, kaže župan Matija Posavec i naglašava da je u današnje vrijeme potrebno stimulirati ona zanimanja koja su potrebna na domaćem tržištu rada. Uz županiju, jedini međimurski grad koji stipendira učenike za deficitarna obrtnička zanimanja je Grad Čakovec, ponosno ističe gradonačelnik Stjepan Kovač i podsjeća da je Čakovec oduvijek bio grad obrtništva te malog i srednjeg poduzetništva te da će tu tradiciju njegovati i dalje. Podsjetimo, stipendija iznosi 600 kuna mjesečno, a učenici će ih primati 10 mjeseci.

KRAPINA – Potpredsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, u četvrtak 26. siječnja 2017. godine navečer, u Krapini je razgovarao, u prostorijama HDZ-a,  sa Žarkom Tušekom predsjednikom  zagorskog HDZ-a,  te ostalim vodećim ljudima stranke u Krapini i Hrvatskom zagorju. Tema su, uz ostalo, bili predstojeći lokalni izbori za koje HDZ priprema kandidate za Krapinsko-zagorsku županiju, te zagorske gradove i općine. Imena će široj javnosti, kako se očekuje, objaviti za desetak dana.

KOPRIVNICA – Aktualne teme vezane uz grad Koprivnicu danas je na druženju s novinarima predstavio zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić sa suradnicima. Najavljeni su brojni infrastrukturni radovi i ulaganja u školske objekte. Siječanj u koprivničkoj gradskoj upravi je protekao u izradi brojnih planova i projekata koji će se provoditi u mjesecima pred nama, ističe Mišel Jakšić. Prvo će se krenuti s rekonstrukcijom i uređenjem ulice Hrvatske državnosti koja će ujedno postati i prva pametna ulica u Koprivnici. Time će se dodatno podići i standard sigurnosti i života u užem središtu Koprivnice, a gradski će park također će dobiti novi izgled, dodaje Jakšić, na što će se tijekom jeseni nadovezati i uređenje središnjeg, Zrinskog trga.

ZAGREB – Poznati su ovogodišnji dobitnici priznanja PRO PR Awards, koju dodjeljuje istoimena međunarodna komisija.  Tako su u kategoriji PRO PR Awards, između ostalih, ovogodišnji dobitnici iz Hrvatske Violeta Colić, Smiljana Leinert Novosel te Dražen Dretar. Dobitnica priznanja u kategoriji Vision Manager je direkotrica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld  dok je titulu Vision City-a ove godine dobio Grad Šibenik. Svečana dodjela priznanja bit će održana u Termama Tuhelj 8. travnja, gdje će se od 6.do 9. travnja održati 15. PRO PR konferencija.

VARAŽDIN – Predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan kandidat je te stranke za gradonačelnika Varaždina na predstojećim lokalnim izborima u svibnju, na koje će HDZ izaći samostalno. Potvrdio je to u četvrtak na konferenciji za novinare sam Habijan, čiju je kandidaturu dan ranije potvrdio Gradski odbor HDZ-a. Najavio je kako će HDZ na lokalne izbore u Varaždinu izaći samostalno jer “žele vidjeti stvarnu snagu HDZ-a u Varaždinu”, a o sastavu liste za Gradsko vijeće, kao i kandidatima za njegove zamjenike još uvijek se raspravlja. Naglasio je kako žele koalirati jedino s građanima Varaždina, a ne vidi problem ako se možda kao kandidat za zamjenika gradonačelnika pojavi netko tko nije član HDZ-a.

KOPRIVNICA – Predstavljen je Kalendar manifestacija za 2017. godinu koji već desetu godinu izdaje Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije. Prilikom današnjeg predstavljanja direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc je naglasio, kako obuhvaća 167 manifestacija na 32 stranice, od kojih je posebno predstavljeno 11 poznatih turističko-kulturnih manifestacija. Tiskan je u tisuću komada na hrvatskom i engleskom jeziku. Ovo je samo dio promocije turizma u Podravini i Prigorju, ističe koprivničko-križevački župan Darko Koren, a kalendar će biti u svim turističkim zajednicama i agencijama te hotelima i turističkim tvrtkama kao i na Internet stranicama koprivničko-križevačke Turističke zajednice.

ZABOK – Novoizgrađeni vodospremnik zapremine 1.500 prostornih metara, uz kojeg je u potpunosti rekonstruiran i obnovljen stari, zapremine 800 prostornih metara, bit će otvoren u Zaboku 1. veljače 2017. godine. Ovaj kapitalni projekt najveća je investicija Zagorskog vodovoda od samostalnosti Hrvatske. – U investiciju se ušlo kako bi se omogućio učinkovitiji transport vode na području Zaboka, ali i cijelog središnjeg dijela Krapinsko-zagorske županije, te poboljšanje postojećeg stanja vodoopskrbe i sigurnosti opskrbe distribucijskog sustava Zabok – ističe direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić. Vrijednost investicije je 19 milijuna i 750 tisuća kuna, a s 9,7 milijuna kuna ili s 49% od svih troškova, financirana je novcem iz fondova Europske unije, 8,8 milijuna kuna ili 45% izdvojile su Hrvatske vode, dok je Zagorski vodovod participirao s iznosom od 1.230.000 kuna ili s oko 6%.

ZAGREB – Savjetovanje o nacrtu Strategije kulturnog razvoja Zagrebačke županije #kultura697  otvoreno je do 9. veljače. Cilj je unaprijediti kulturni život u svih 697 naselja Županije, potaknuti kreativno poduzetništvo, umjetničko i kulturno stvaralaštvo, očuvati i revitalizirati kulturnu baštinu te stvarati uvjete za daljnji razvoj kulturnog turizma .Strategija donosi niz mjera kojima bi se stvorili preduvjeti i ostvarili ciljevi za razvoj kulture u narednom desetogodišnjem razdoblju. Izrađena je u suradnji s Veleučilištem Baltazar Zaprešić, a u sklopu njene izrade  stanovnici svih 697 naselja Zagrebačke županije putem anketnog upitnika mogli su izraziti svoje prijedloge, želje i potrebe u sferi kulture. Svi zainteresirani mogu svoje komentare, mišljenja i prijedloge  na nacrt Strategije kulturnog razvoja Zagrebačke županije #kultura697 dostaviti putem obrasca koji je dostupan na web stranici Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Odlukom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Lokalnoj akcijskoj grupi – Sjeverozapad u siječnju su dodijeljena sredstva javne potpore za provedbu Mjere 19 – Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative Lokalni razvoj pod vodstvom zajednice. Ovom LAG-u koji pokriva područje gradova Lepoglave, Ivanca i Varaždina te  11 općina u sjeverozapadnom dijelu Varaždinske županije, ukupno je dodijeljeno čak 9 milijuna 469 tisuća i 160 kuna. Dodijeljena sredstva potvrđuju da je priprema Lokalne razvojne strategiju LAG-a Sjeverozapad do 2020. godine kvalitetno pripremljena, ističe  predsjednik Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, inače lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić,  dodajući kako će se u najvećoj mjeri novac koristiti za sufinanciranje projekata iz područja poljoprivrede.

KOPRIVNICA – Komunikacijska radionica održana je u sklopu projekta „Priprema, pozor, SAD (Samopouzdani, Aktivni, Društveni!) koji provodi Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije, a financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Kroz komunikacijske radionice korisnici razvijaju ili usavršavaju vlastite komunikacijske vještine, brzinu reakcije na verbalni podražaj, ali i uče facijalne ekspresije, geste te ostale oblike neverbalne komunikacije koje nisu naučili kroz život zbog svojeg oštećenja vida.. Ovo je inače trogodišnji projekt koji ulazi u posljednjih šest mjeseci provedbe, a u aktivnostima projekta do sada je sudjelovalo 86 članova.

ČAKOVEC – Komisija za nakladničku djelatnost Grada Čakovca raspisala je natječaj za objavljivanje knjiga poezije, proze, drame i publicistike. Pravo sudjelovanja imaju autori čije je prebivalište na području Međimurske županije, a natječaj vrijedi za neobjavljene rukopise. Grad Čakovec će tako podmiriti troškove tiskanja odabranih rukopisa, a s autorima će sklopiti ugovor o međusobnim pravima i obvezama. Potpisani, lektorirani i za tisak pripremljeni rukopisi dostavljaju se gradskom Upravnom odjelu za društvene, protokolarne i europske poslove najkasnije do 07. travnja.

loading