Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.01.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon što je prošlo gotovo 43 godine od zadnje renovacije ambulanti, Poliklinika u Klinici za očne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice konačno je dobila dugo očekivanu i nužnu modernizaciju. Vrijednost radova kao i nove opreme, koji će uvelike poboljšati kvalitetu liječenja kako odraslih tako i djece, iznose oko dva milijuna kuna. „Ti prostori ne samo da su lijepo uređeni već su i funkcionalni te opremljeni ozbiljnom opremom a posebno sam ponosan na dio namijenjen našim malim pacijentima u kojem će se osjećati više kao da su u dječjem vrtiću nego u poliklinici“, istaknuo je Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre Milosrdnice. Ulaganjima u modernizaciju KBC-a Sestre Milosrdnice koja je osnovana davne 1846. godine, a od 1975. nije bilo značajnijih ulaganja u infrastrukturu, zadovoljan je i ministar zdravstva, Milan Kujundžić. „Ovo je uistinu jedna lijepa vijest. U bolnici koja ima povijest i tradiciju sada imamo i visoku kvalitetu“, naglasio je ministar. Poliklinika Klinike za očne bolesti obnovljena je uz pomoć sredstava Ministarstva zdravstva, Grada Zagreba te donacijama samih djelatnika.

ZAGREB – Sportaše s invaliditetom Velimira Šandora, Mariju Martinović i Natašu Sobočan, koji su postigli sjajne uspjehe na 7.  svjetskim igrama, u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu danas je  primio i prigodno nagradio zamjenik župana Hrvoje Frankić. Svjetske igre održane su  od 30. studenoga do 6. prosinca 2017. godine u Portugalu, a bacač diska Velimir Šandor na njima je osvojio zlatno odličje, stolnotenisačica Marija Martinović osvojila je ekipno zlato, dok je bacačica diska Nataša Sobočan osvojila brončanu medalju.Svojim radom i upornošću vi ste najbolji ambasadori Zagrebačke županije i najbolji uzor mladima, istaknuo je  zamjenik župana Frankić.Zagrebačka županija ovoga puta nagradila je sportaše sa sportskim rekvizitima i to Šandora protuvrijednosti 5 tisuća kuna, Martinović 4 tisuće te Sobočan sa 3 tisuće kuna. Inače, Zagrebačka županija u ovogodišnjem proračunu za Program javnih potreba u sportu osigurala je 6 milijuna 775 tisuća kuna od čega za Sportski savez osoba s invaliditetom 300 tisuća kuna.

ČAKOVEC – U Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu danas je održana treća poljoprivredna konferencija „Upravljanje znanjem u poljoprivredi“ u organizaciji REDEA-e Regionalne razvojne agencije Međimurja. Naglasak ovogodišnje konferencije bio je na važnosti mahunarki u promociji održive poljoprivrede i sigurnosti hrane, kako onih za ljudsku ishranu tako i onih za stočnu ishranu. Stotinjak okupljenih poljoprivrednih proizvođača moglo se tako informirati o tome kako klimatske promjene utječu na proizvodnju, kako tu kulturu učiniti profitabilnijom te kako zaštiti starinske sorte mahunarki. „Svake godine odabiremo temu za koju smatramo da je aktualna, pa čak ponekad i pomalo futuristička“, kazala je glavna organizatorica, voditeljica Odjela za ruralni razvoj REDEA-e Valentina Hažić. U panel diskusiji konferencije, kojoj je prisustvovao i međimurski župan Matija Posavec, mogla su se čuti i iskustva iz drugih zemalja EU o tome kako povećati udio održive poljoprivredne proizvodnje, a o toj temi najnovije informacije sudionicima je prenijela hrvatska zastupnica u Europskom Parlamentu Marijana Petir.

ZAGREB – Novouređena Poliklinika u Klinici za očne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice otvorena je danas.   Bolnica je osnovana 1846., a od 1975. ambulante nisu renovirane. Sada su uz pomoć sredstava Ministarstva zdravstva, Grada Zagreba, te donacijama djelatnika Klinike preuređeni i opremljeni prostori Poliklinike. Na svečanom otvorenju prisutne je pozdravio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

KOPRIVNICA – Program 25. Memorijalnog rukometnog turnira „Goran Vrbošić Vrba“ koji će se održati narednog petka, 2. i subote, 3. veljače, predstavljen je danas u koprivničkoj Gradskoj upravi. Jubilarno izdanje turnira organizira Rukometni klub Koprivnica Hangar 18 u partnerstvu s Gradom Koprivnicom i Koprivničko-križevačkom županijom. Još jednom će se na ovaj način klub odužiti svim poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata i junaku, poginulom članu Kluba, Goranu Vrbošiću Vrbi, kaže predsjednik Kluba Alen Lazar, a gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić naglašava kako je podrška organizaciji jubilarnog turnira najmanje što Grad Koprivnica može učiniti. Koprivnički rukometni klub puno radi na popularizaciji muškog rukometa, što je na današnjem predstavljanju pohvalio i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić, a i Županija je uključena u organizaciju. U sklopu turnira, na kojem će nastupiti, uz domaćine, i Rukometni klub Zaprešić te PPD Zagreb i Nexe iz Našica, organiziran je i bogat popratni program.

VARAŽDIN – Danas u podne na Židovskom groblju u Varaždinu izaslanstvo Grada Varaždina predvođeno gradonačelnikom Ivanom Čehokom položit će vijenac u spomen na žrtve holokausta. Polaganje vijenaca održat će se dan uoči Dana sjećanja na holokaust. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela rezoluciju o obilježavanju tog datuma kada je oslobođen velik broj zatvorenika iz zloglasnog  logora Auschwitz.

KOPRIVNICA – Nakon što je od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja odobreno sufinanciranje 5,2 milijuna bespovratnih sredstava za projekte energetske obnove Osnovne škole Frana Koncelaka Drnje te Osnovne škole profesora Franje Viktora Šignjara Virje, Koprivničko-križevačka županija je putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurala i sufinanciranje svog udjela u tim projektima u iznosu od 2,7 milijuna kuna. Županija je tako ostvarila sufinanciranje projekata od dva ministarstva u iznosu od 7,9 milijuna kuna dok će preostalih milijun kuna osigurati u svom proračunu. Idući je korak raspisivanje natječaja za izvođače radova, koji bi ovisno o vremenskim prilikama, trebali krenuti za dva do tri mjeseca.

ZABOK – Hrvatski dan mimoza – dan borbe protiv raka vrata maternice i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice raznim aktivnostima obilježava se u Krapinsko-zagorskoj županiji. U suradnji s Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana u petak, 26. siječnja u 17 sati u Centru za mlade i neovisnu kulturu u Zaboku se organizira stručni skup na kojem će predavanje održati  dr. Rajko Fureš, na temu “Značaj prevencije, probira, edukacije i cijepljenja u dijagnostici u sprečavanju promjena vrata maternice” te Danijela Batas, na temu “Dijagnostika i liječenje promjena vrata maternice”. Ovaj stručni skup namijenjen je svim zainteresiranima, a posebno ženama, mladima i zdravstvenim djelatnicima.

loading