Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 26.02.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ovo je bila više-manje tehnička sjednica Skupštine Zagrebačke županije s obimnim dnevnim redom, čije su točke uglavnom izvješća brojnih povjerenstava i savjeta skupštine te statutarna usuglašavanja obrazovnih ustanova – komentari su župana Stjepana Kožića i predsjednika županijske Skupštine Damira Mikuljana tijeka sjednice Skupštine Zagrebačke županije održane ovog utorka, 26. veljače 2019 godine u Zagrebu. Uz prihvaćeno izvješće o radu župana u 2018. godini, najznačajnija je svakako jednoglasna odluka o prijedlogu izmjene mreže Hitne medicine za Zagrebačku županiju koja će biti proslijeđena  državnim institucijama koje rade na novoj mreži hitne medicine. Početak sjednice bio je u znaku odlaska vijećnika stranke BM 365 – stranke rada i solidarnosti jer se nisu slagali sa žurnim postupkom uvrštavanja prijedloga imenovanja Upravnog vijeća ŽUC-a na dnevni red.

ZAGREB – Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak, 26. veljače 2019. godine su na sjednici prihvatili okvirnu strategiju pametnog Grada – Zagreb Smart City koja je usmjerena prvenstveno na primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija i digitalizaciju te poticanje razvoja koncepta pametnog grada. Okvirna strategija pametnog Grada Zagreba – Zagreb Smart City na temelju pregleda trenutnog stanja postavlja ciljeve i određuje strateška područja budućeg razvoja Grada Zagreba u smjeru pametnog grada te za svako strateško područje definira prioritetne mjere i aktivnosti koje je potrebno provesti u svrhu ostvarenja ciljeva, stoji u obrazloženju. Usmjerena je na digitalnu infrastrukturu; učinkovitu, transparentnu i pametnu gradsku upravu; pametno upravljanje energijom i komunalnim uslugama; obrazovanje; gospodarstvo; održivu urbana mobilnost. Glavni ciljevi su povećanje kvalitete i standarda života; jačanje konkurentnosti gospodarstva bazirano na znanju i inovacijama; dodatno razvijanje i povećavanje dostupnost digitalne infrastrukture; maksimalno iskorištavanje potencijala informacijsko komunikacijskih tehnologija u svrhu razvoja; te unapređenje održivog korištenja prirodnih resursa i učinkovite prilagodbe učincima klimatskih promjena.

KRAPINA – Zdravstveni turizam i obrazovanje, glavni su razlog današnjeg posjeta delegacije Istarske županije na čelu sa županom Valterom Flegom, Krapinsko-zagorskoj županiji. Posjet je započeo obilaskom Specijalne bolnice Sv. Katarina na Bračku, gdje je župane Flegu i Željka Kolara dočekao ravnatelj Specijalne bolnice Dragan Primorac koji ih je upoznao sa modelom rada koji na jednom mjestu spaja i dijagnostiku, operativne zahvate, ali i rehabilitaciju. Bilo je govora i o povezivanju zdravstvenog turizma dviju županija, odnosno proširivanje suradnje te izmjena dobre prakse i iskustava. – Želimo zajedničkim trudom riješiti sve prepreke vezane za razvoj zajedničkog zdravstvenog turizma – rekao je župan Flego dodajući da treba realizirati zakonske pretpostavke kako bi mogao uslijediti novi niz investicija u ovaj sektor turizam. – Surađivat ćemo i po pitanjima gospodarstva, evo upravo smo otvorili novi WBAF ureda na Bračku i tražimo Hrvatskog partnera, a teško da možemo naći jačeg partnera od Istarske županije – istaknuo je Kolar. U sklopu posjeta, Istarska delegacija je obišla i gradilište Poslovno tehnološkog inkubatora u Krapini te Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.

KRAPINA – Plan redovnih aktivnosti Hrvatskih voda na području Krapinsko-zagorske županije tijekom 2019. godine i zaštita od štetnog djelovanja voda predstavljen je danas, 26. veljače 2019. godine, u prostorijama HDZ-a u Krapini. – Ove godine idemo s operativnim programom i prvom fazom, a radi se o 50 milijuna kuna za sanaciju klizišta stoga pozivam gradonačelnike i načelnike da prionu izradi projektne dokumentacije, a oni koji projekte imaju, da se intenzivno uključe kako bismo tu priču čim prije zaokružiti – rekao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a, saborski zastupnik Žarko Tušek. – Maksimalna komponenta je dva milijuna kuna po projektu, a osnovni koncept je da su klizišta povezana sa štetnim djelovanjem voda, pojasnio je zamjenik direktora Vodnogospodarskog odjela za gornju Savu Tomislav Suton. Voditelj vodnogospodarske ispostave za mali sliv Krapina – Sutla, Ivan Šanjug, istaknuo je da se u zaštitu od štetnog djelovanja voda i uređenje na području Krapinsko-zagorske županije ove godine planira uložiti 13 milijuna kuna, a u planu su radovi na stotinjak lokacija, i to prvenstveno na proširenju protoka i profila otoka sa selektivnom sječom. Na press konferenciji je bilo govora i o revitalizaciji Sutlanskog jezera, a s pozicije Hrvatskih voda, ove će godine za revitalizaciju biti osigurano 10 milijuna kuna. U tijeku je završna faza odabira izvođača radova te se kroz nešto više od mjesec dana očekuje otvorenje gradilišta.

KOPRIVNICA – Saborski zastupnik Mladen Mađer, novi je predsjednik županijske organizacije stranke Bandić Milan 365 Stranke rada i solidarnosti Koprivničko-križevačke županije. Odlučili su tako delegati, u utorak, 26. veljače 2019. godine, na drugoj izbornoj skupštini. Skupštini je nazočio i čelnik stranke Milan Bandić koji je, uz čestitku novoizabranom vodstvu, poručio kako je upravo Stranka rada i solidarnosti, stranka hrvatske budućnosti jer se samo radom i solidarnošću može izvući iz trenutne situacije te dodao kako mu je drago što je u Podravini i Prigorju gdje je i do sada imao dobru podršku pa je tako već šest puta bio izabran u Hrvatski sabor. Novoizabrani predsjednik Mladen Mađer istaknuo je kako je njegov zadatak da na području Koprivničko-križevačke županije Stranka dođe u svaku općinu. Izbornoj skupštini prisustvovali su, među ostalim, saborski zastupnici Marija Puh i Kažimir Varga, te predsjednik županijske organizacije stranke Krapinsko-zagorske županije Anđelko Topolovec.

ZAGREB – Na inicijativu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u Zagrebu je započeo drugi međuresorni dijalog za unaprjeđenje politike zaštite potrošača u Republici Hrvatskoj. Riječ je sastanku različitih dionika politike zaštite prava potrošača u Republici Hrvatskoj koji će predstaviti aktivnosti i mjere koje planiraju provesti u narednom periodu. Ove godine, kako ističe državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, naglasak je na edukaciji najmlađih potrošača – djece. „U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja idemo prema školama kako bi smo osvijestili djecu kao buduće potrošače kako se ponašati u digitalnom svijetu i kako se zaštiti od nepoželjnih pojava na društvenim mrežama i internetu“, rekla je Žigman. Drugi međuresorni dijalog za unaprjeđenje politike zaštite potrošača u Republici Hrvatskoj održava se ususret obilježavanja Svjetskog dana prava potrošača, 15. ožujka.

VARAŽDIN – Varaždinska županija je 26. veljače, 2019. godine, objavila Javni poziv vrijedan milijun kuna za projekt Kuće za odmor s pričom koji su na konferenciji za medije predstavili Natalija Martinčević i Miran Bojanić Morandini u ime Turističke zajednice Varaždinske županije te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Mladen Jakopović. Projektu se kroz pet godina, uz četiri velike investicije u Varaždinskim Toplicama, broj kreveta s dvjesto želi povećati na tisuću. Upravo Kuće za odmor  s pričom ciljana su niša obiteljskih putovanja, domaćim i stranim turistima dobre platežne moći, naglasila je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević. Da prostora za investicije ne manjka pokazuje i podatak da od 28 jedinica lokalne samouprave koliko ih ima na području Varaždinske županije u čak 8 njih nema nijednog smještajnog objekta, naglasio je direktor TZ Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini. Županija će sufinancirati do maksimalno 50% ukupnih prihvatljivih troškova, pri čemu minimalno sufinanciranje iznosi 3 tisuće, a maksimalan iznos je do 30 tisuća kuna, kaže pročelnik Mladen Jakopović uz napomenu kako će se dodatno bodovati projekti iz turistički nerazvijenog područja Županije. Natječaj je otvoren do 28. ožujka.

 

ZAGREB – Fašnička hajdučija preuzela je vlast u Gradu Zagrebu. Tradicionalnom predajom ključeva grada službeno je počela manifestacija Fašnik vu Zagrebu koja će i ove godine obilovati brojnim zabavnim sadržajima te na zagrebačke ulice izvesti maske iz cijele Hrvatske. Manifestacija Fašnik vu Zagrebu održavat će se do 13. veljače u organizaciji KUD-a Prepuštovec. „U večernjim satima 05. ožujka na Trgu bana Jelačića vjerojatno ćemo uhapsiti onu nepodobu, Fašnika koji je to sve zagustio i spalit ćemo ga u 19,40 sati“, najavio je Josip Lipar, ravnatelj KUD-a Prepuštovec.

KOPRIVNICA – Održan je radni sastanak članova žurnih službi Koprivničko-križevačke županije koji je vodio načelnik Stožera civilne zaštite, zamjenik župana Ratimir Ljubić, a glavna tema je bilo obilježavanje Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH koji je 1. ožujka. dogovoreno je kako će se tom prilikom održati sastanak s gradonačelnicima, načelnicima općina i načelnicima gradskih i općinskih stožera civilne zaštite, a potom će svi prisustvovati vježbi potrage za nestalim osobama na jezeru Šoderica. Po završetku vježbe, napravit će se analiza, a po prvi puta će se na ovaj način u Koprivničko-križevačkoj županiji obilježiti Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u RH.

ČAKOVEC – 3. sjednica Stožera civilne zaštite Međimurske županije održana je danas, 26. veljače 2019. godine, u Velikoj vijećnici Međimurske županije. Razmatreni su  stanje sustava civilne zaštite za Međimursku županiju u prošloj te Prijedlog plana razvoja sustava civilne zaštite za ovu godinu.

KOPRIVNICA – Prapodravci, koprivničke maškare u utorak, 26. veljače 2019. godine, mirno su preuzele vlast u Gradu Koprivnici. Gradonačelnik  Mišel Jakšić predao im je ključeve Grada, nakon što su najavili da će raditi na demografskoj obnovi te će iz tog razloga i povećati kapacitete rodilišta u koprivničkoj Općoj bolnici, a rodiljne naknade iznosit 10 tisuća eura. Predajući vlast, smijenjeni gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić Prapodravcima poručio je kako je gradska blagajna puna te bi želio da tijekom njihove vlasti takva i ostane, a dok vladaju da probaju riješiti neke od problema koje Koprivnicu muče, poput izgradnje željezničke pruge i brze ceste te projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Veliki koprivnički fašnik je ove subote u 11,00 sati na Zrinskom trgu gdje će se održati predstavljanje skupina te suđenje fašniku i njegovo spaljivanje.

VARAŽDIN – U sklopu ERASMUS+ projekta Mathbuster pet učenica Druge gimnazije Varaždin: Ema Canjko, Lora Breški, Katarina Šprem Veljavečki, Kristina Boltižar i Nika Vitković posjetile su sredinom veljače školu u blizini grada Poitiersa u Francuskoj. Osim Druge gimnazije Varaždin u projektu sudjeluju škole iz Latvije, Francuske, Italije i Poljske, a riječ je o projektu vrijednosti 113.900 eura, od čega je Drugoj gimnaziji dodijeljeno 21.564 eura namjenskih sredstava. Cilj projekta je učenicima približiti matematiku, fiziku, kemiju, biologiju i informatiku te im ukazati na važnost ovih predmeta u tehničkim i prirodoslovnim zanimanjima. Varaždinske gimnazijalke su zajedno sa svojim profesoricama, u blizini grada Poitiersa, imale priliku detaljno se upoznati s radom nuklearne elektrane.

loading