Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.02.2020.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Kako bi se upoznala s načinom provođenja obrazovne reforme, a povodom provođenja programa Integriranog nastavnog dana, u službenom posjetu II. Osnovnoj školi Čakovec u srijedu, 26. veljače 2020. godine, boravila je ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženka Divjak u pratnji gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača sa suradnicima. Tema današnjeg dana bio je Održivi razvoj u okviru kojeg su učenici škole ministrici Divjak predstavili rezultate izrade i uporabe jelovnika nekad i danas, recikliranje i popravljanje odjeće te izradu kućica za ptice kao i hotela za kukce. Zadovoljna viđenim Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pohvalila je visoki standard prisutan u čakovečkim osnovnim školama. Jednako tako, u kontekstu u Hrvatskoj potvrđenog korona virusa pozvala je djelatnike škola na primjenu visokih higijenskih uvjeta te da se ne šiti, nerijetko, bezrazložna panika.

KRAPINA – Dvoje pacijenata koji su pod sumnjom na koronavirus zaprimljeni u Opću bolnicu Zabok, nisu zaraženi. Pokazali su to negativni testovi provedeni u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Ovu informaciju iznio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar na sjednici županijske skupštine održanoj ove srijede, 26. veljače 2020. godine, koja je započela informacijama o koronavirusu. O tome su govorili ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, Tomislav Jadan, te epidemiolog dr. Ivan Lipovac. – Koronavirus je jako sličan gripi i po simptomima i po smrtnosti, ali za njega, za sada još nema cjepiva i lijeka – istaknuo je epidemiolog dr. Ivan Lipovac dodajući da treba dobro prati ruke i izbjegavati rukovanje. Inače, u Krapinsko-zagorskoj županiji su bile tri sumnje na ovaj virus, a trenutno se provodi nadzor nad 19 osoba koje su bile u području zahvaćenom epidemijom.

VELIKA GORICA – Peti Obrtnički forum Zagrebačke županije – Obrtništvo 2020. održan je ove srijede, 26. veljače 2020. godine, u Velikoj Gorici. Cilj foruma, koji su organizirali HOK- Obrtnička komora Zagreb i Zagrebačka županija bila je vezana uz aktualne teme značajne za obrtnike i obrtništvo županije te kvalitetna rješenja zajedničkom suradnjom s gradovima i općinama na području Zagrebačke županije. Naglasak je bio na pitanju rješavanja državnih nekretnina i cijene poslovnih prostora, poreznih davanja, te radne snage i ulaganja u strukovno obrazovanje koje se sve više veže uz tržište rada. Gospodarstvo Zagrebačke županije je na dobrom putu, tako da se nalazi na 2. mjestu po visini prihoda sa 54 milijarde kuna iza Grada Zagreba, treća je županija po dobiti te ima najveću stopu zapošljivosti. – Unazad godinu dana u Zagrebačkoj županiji je 500 obrta više, tako da nastavljamo s brojnim mjerama za obrtnike i poduzetnike – rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić. Prema riječima predsjednika Obrtničke komore Zagreb Mirze Šabića uz strukovno obrazovanje mladih treba regulirati i iznajmljivanje poslovnih prostora obrtima posebice umjetničkim i tradicijskim. Ministarstvo gospodarstva, obrta i poduzetništva značajan iskorak napravilo je prema školovanju mladih, te kako je rekla pomoćnica ministra Ana Mandac osigurano su putem Europskog socijalnog fonda značajna sredstva za čak 4200 stipendija.

KOPRIVNICA – Čelnici koprivničkih gradskih ustanova u kulturi, Pučkog otvorenog učilišta, Knjižnice „Fran Galović“ i Muzeja grada Koprivnice, na konferenciji za medije održanoj ove srijede, 26. veljače 2020. godine, predstavili su rezultate rada u 2019. godini te najavili aktivnosti u 2020. godini. Prošlu godinu u koprivničkom Pučkom učilištu obilježila je obnova dvorane Domoljub, ističe ravnateljica Maja Holek te dodaje kako je dvoranu u samo dva mjeseca od obnove posjetilo 9.135 posjetitelja. Verificirano je i 10 novih programa u djelatnosti obrazovanja, a i tijekom ove godine nastavit će se s EU projektima. Uspješnu 2019. godinu imala je i koprivnička Knjižnica „Fran Galović“, kaže ravnatelj Karlo Galinec i naglašava kako je Knjižnica provela 376 raznih programa, a nakon četiri godine, prošlu je knjižnica završila s većim brojem članstva te ih je lani bilo 8.238, 83 više nego 2018. S pozitivnim i uspješnim hvale se i u Muzeju grada Koprivnice. Ravnatelj Robert Čimin kaže da je lani bilo 500 posjetitelja više nego 2018., odnosno muzejske prostore posjetilo je 16.500 ljudi što je trećina stanovništva Koprivnice. Upravo je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Robert Čimin potvrđen za još jedan četverogodišnji mandat na čelu koprivničkog Muzeja.

ZAGREB – S ciljem educiranja i informiranja građana o odgovornom postupanju s otpadom kao i povećanja svijesti o važnosti uspostavljanja cjelovitog sustava gospodarenja otpadom Grad Zagreb nastavlja s provedbom projekta „Stavi pravu stvar na pravo mjesto“. Riječ je o nizu izobrazno-informativnih aktivnosti s naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, povećanje odvojenog prikupljanja otpada, kućnog kompostiranja i ponovne uporabe. – Najpoželjnije ponašanje je prevencija nastanka otpada, a promicanje učinkovite ekonomije koja iskorištava resurse, koja je zelenija i koja je konkurentnija je središnja misao ovog projekta – rekla je Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika. Ukupna vrijednost projekta Stavi pravu stvar na pravo mjesto je gotovo pet milijuna kuna, a 3,6 milijuna kuna bit će sufinancirano iz europskog Kohezijskog fonda.

ZAGREB – Energetskom obnovom obuhvaćene su 134 zgrade različitih javnih namjena u vlasništvu Grada Zagreba. Realizacijom projekata se planira smanjiti potrošnja energije za više od 50 %opšđ99009te smanjiti emisije CO2 kao i koristiti obnovljivi izvori energije. Od planiranog, do sada su završene energetske obnove na 49 zgrada na kojima su ostvarene uštede energije za više od 14.000 MWh/godišnje i smanjene emisije CO2 za više od 3.000 tona godišnje. Za realizaciju programa energetske obnove, do sada je ugovoreno sufinanciranje iz nacionalnog i EU fondova za 45 zgrada u iznosu od 162.245.968 kuna.

VARAŽDINSKE TOPLICE – Festival Ivan Kukuljević Sakcinski, u organizaciji Europskog centra za darovite Hrvatska i Centra izvrsnosti za hrvatski jezik Varaždinske županije te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, bit će održan u srijedu, 26. veljače 2020. godine s početkom u 10,00 sati u Varaždinskim Toplicama. Cilj festivala je njegovati dječje pjesništvo na hrvatskom jeziku, a ponudit će dva predavanja te Smotru dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“. Festivalom u Varaždinskim Toplicama počinju Dani Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije, u sklopu kojih će sve do 17. travnja biti održani još festivali šaha, robotike, informatike i matematike, zatim 2. susret registriranih Europskih točaka za darovite u Hrvatskoj te 2. međunarodna konferencija „Rad s visokomotiviranim učenicima“.

KRAPINA – Tema domova za starije i nemoćne izazvala je najviše interesa na aktualnom satu skupštine Krapinsko-zagorske županije koja je održana ove srijede, 26. veljače 2020. godine u Krapini. Članove skupštine najviše je zanimalo kada će svoja vrata otvoriti doma u Zaboku. Naime, privatni investitor od Krapinsko-zagorske županije kupio je zgradu za 3,2 milijuna kuna, kako bi u njoj bio starački dom no, sedam godina kasnije, vlasnik dom još nije otvorio. Županu Željku Kolaru na ovu temu pitanja su postavili ZDS-ov Mladen Popović te HDZ-ova Darinka Sviben, inače ravnateljica Doma za odrasle Lobor i nezavisni član, potpredsjednik županijske skupštine Dragutin Ranogajec. Konstatirali su da je populacija sve starija te da pozdravljaju sve sadržaje za djecu i mlade, ali isto tako smatraju da je briga za osobe treće životne dobi jako loša, pogotovo po pitanju domova. Župan Kolar je odgovorio da je županija u kontaktu sa investitorom Šimagom te da će dom u Zaboku zasigurno biti otvoren. – Prema zadnjim informacijama koje imamo, on je u pregovorima sa novim investitorom koji je zainteresiran za spomenuti dom te bi nakon određenih procedura dom u Zaboku trebao biti otvoren za tri mjeseca – dodao je župan Kolar. Nakon aktualnog sata, na skupštinu je većinom glasova prihvaćen županov izvještaj o radu za razdoblje srpanj-prosinac 2019. godine, ali i izvještaji o radu Zagorske razvojne agencije, Županijskog savjeta mladih te PU krapinsko-zagorske.

KOPRIVNICA – Održana je redovno godišnja Skupština udruge branitelja Klub 61. LAD PZO Koprivnica. Okupljenima se u ime grada Koprivnice obratila i zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec koja je izrazila zadovoljstvo suradnjom koju Grad i Udruga imaju te kako će se partnerstvo nastaviti i dalje. Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić pohvalio je rad udruge istaknuvši važnost očuvanja sjećanja na slavne trenutke Domovinskoga rata i heroja koji su svoj život utkali u temelje hrvatske državnosti.

BJELOVAR – Nakon što je prije nekoliko dana Grad Bjelovar dobio obavijest kako je tradicionalni sir „Bjelovarski kvrgl“ dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, u bjelovarskoj gradskoj upravi održana je konferencija za medije na kojoj su čelnici grada podsjetili na detalje cijelog postupka koji traje godinama. Priča o zaštiti krenula je još 2006., dok je prijava za dobivanje zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla predana 2017., a potvrda da je Bjelovarski kvargl drugi sir u Hrvatskoj i 25. hrvatski proizvod s tom oznakom stigla je ovih dana. Dobivanje zaštite, ističe gradonačelnik Bjelovar Dario Hrebak, izuzetno je važan preduvjet za poticanje proizvodnje te je pred gradom i proizvođačima velik posao.

loading