Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.03.2018.

Posted in Vijesti

ZABOK – Predsjednik HDZ– a Andrej Plenković i zamjenik Milijan Brkić sudjelovali su u ponedjeljak 26. ožujka 2018. godine na svečanosti obilježavanja 28. obljetnice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice u Krapinsko-zagorskoj županiji. Plenkovića su dočekali predsjednik zagorskog HDZ–a Žarko Tušek, predsjednica zabočkog ogranka te stranke Martina Rubil Skitanić, a pridružili su im se i brojni HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici kao i simpatizeri stranke. Svečanost obilježavanja obljetnice osnivanja HDZ-a u Hrvatskom zagorju održana je u dvorani Multimedijalnog centra u Zaboku, a među viđenijim članovima stranke bio je i Ivan Jarnjak.

LEPOGLAVA – Završeni su radovi  na poboljšanju energetske učinkovitosti skupa zgrada u Kaznionici u Lepoglavi, a svečanost primopredaje upriličena je danas prijepodne. Uz potpredsjednika Vlade RH i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, na svečanosti su bili i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković,  direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj,  direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, te predstavnik izvođača radova. Poboljšanje energetske učinkovitosti skupa zgrada u Kaznionici u Lepoglavi provedeno je u sklopu „Programa energetske obnove zgrada javnog sektora“.

ZAGREB – Stipendiju Grada Zagreba za izvrsnost 81 zagrebačkom učeniku u ponedjeljak, 26. ožujka 2018. godine, u Palači Dverce uručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Grad Zagreb dugi niz godina skrbi o svojim najboljim učenicima, studentima i doktorandima te godišnje za stipendije izdvoji oko 10 milijuna kuna, koje dodjeljuje u još pet kategorija, a svaki učenik za izvrsnost mjesečno dobije oko 2 tisuće i 700 kuna – Zahvalan sam Gradu na ovoj stipendiji, a iskoristit ću ju za nastavak daljnjeg rada – rekao je stipendist Roko Matijević iz Glazbene škole Zlatka Balokovića te Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb. S njim se složila i Barbara Cvitanović učenica 5. Gimnazije iz Zagreba. – Često idem na natjecanja pa će mi stipendija puno kod toga pomoći – dodala je Cvitanović. Inače, učenicima i studentima stipendije se dodjeljuju 26. godinu zaredom, a studentima doktorskog studija 11. godinu zaredom. Do sada su, uključujući i ovu školsku, odnosno akademsku godinu, dodijeljene ukupno 3652 stipendije, od čega 1614  stipendija učenicima, 1980 stipendija studentima i 58 stipendija studentima doktorskog studija, a do sada je za ovu namjenu izdvojeno 295 milijuna kuna.

ZAGREB – Nakon cjelodnevne rasprave koja je potrajala u četvrtak prošlog tjedna duboko u noć, danas je nastavljena 10. sjednica Gradske skupštine. Pred gradskim zastupnicima danas se našlo preostalih 22. točke dnevnog reda koja su mahom izvješća, ali i konkretni kapitalni infrastrukturni projekti. Jedan od njih je i nastavak radova na regulaciji potoka Črnomerec na koje je do sada utrošeno nešto više od 92 milijuna kuna. Radovi koje zajednički provode Vodoopskrba i odvodnje i Hrvatske vode obuhvaćaju regulaciju potoka Črnomerec, kao i izgradnju sabirnog kanala, geotehničkih građevina i servisnog puta u zoni potoka od Fraterščice do brane Črnomerec. Osim uređenja toka potoka Črnomerec, u nastavku 10. sjednice gradski zastupnici su raspravljali te odlučili kako će nedovršeni dom za osobe s invaliditetom na Jarunu, u neposrednoj blizini crkve Sv. Mati Slobode, uskoro postati Salezijanska osnovna škola koja će nedovršenu građevinu sanirati i urediti za potrebe izvođenja nastave za 80-ak učenika. Dodajmo i to kako se nedovršena građevina na Jarunu te pripadajuće okolno zemljište daje u zakup na 50 godina.

ZAGREB – Planiranje i izgradnja elektro-komunikacijske infrastrukture na području Grada Zagreba, glavna je tema današnje treće sjednice Gospodarskog-socijalnog vijeća koja je održana u Zagrebu. Na sjednici se raspravljalo o načinima kako uskladiti potrebu digitalizacije, dostupnosti telekomunikacijske mreže te maksimalno zaštiti kvalitetu života građana. Naime, u Zagrebu je predviđena viša razina zaštite od zračenja – ističe zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić. – Ono što je GUP-om predviđeno je da se štite individualni objekti, objekti socijalne zaštite te objekti poput vrtića i škola – istaknula je Majić. Grad Zagreb je postavio najkvalitetnije parametre zaštite stanovništva te mora uspostaviti ravnotežu između teleoperatera i zaštite zdravlja svojih sugrađana, dodala je Majić te zaključila da je ovo tema o kojoj će se i dalje morati raspravljati.

ZAGREB – Sastanak s načelnikom općine Mrkopalj Josipom Brozovićem te predsjednikom općinskog vijeća Zvonkom Matkovićem održao je danas, 26. ožujka 2018. godine u Zagrebu gradonačelnik Milan Bandić. Mrkopalj se želi pozicionirati kao turistički kraj te su obratili gradonačelniku Bandiću za logističku podršku u uređenju sanjkališta, otkrio je načelnik Brozović. Gradonačelnik Bandić je prihvatio prijedlog te će nakon uređenja potrebne dokumentacije, sudjelovati u realizaciji ovog projekta. – Naša općina želi zaustaviti odlazak mladih ljudi te im ponuditi zanimljiv sadržaj poput uređenog sanjkališta za odmor i provođenje vremena s obitelji, a nadam se da će se s realizacijom krenuti već na jesen – istaknuo je Brozović. Na sastanku je bio i rukovoditelj skijališta Sljeme Dragutin Žiljak koji smatra da je Mrkopalj idealan za stvaranje malih obiteljskih sanjkališta. – Želja je gradonačelnika da znanje koje imamo prenesemo i na Mrkopalj – rekao je Dragutin Žiljak.

ČAKOVEC – Svečano potpisivanje Ugovora o sufinanciranju programa i projekata u društvenim djelatnostima na području Grada Čakovca u 2018. godini upriličeno je danas prijepodne u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Ugovore je potpisao gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač s predstavnicima deset udruga i ustanova, dok će ostali dobitnici sredstava na potpisivanje biti pozvani tijekom ovoga tjedna. Natječaj je proveden krajem prošle godine, a putem njega je dodijeljeno ukupno 7.024.000 kuna za čak 253 projekata, kaže gradonačelnik Kovač i dodaje da na području grada djeluje preko 570 udruga sa 150 zaposlenih na 28 tisuća stanovnika. Svi su oni putem natječaja prijavili kvalitetne programe u kulturnom, sportskom i javnom životu svoje sredine, a Grad će i dalje će sa zanimanjem pratiti njihov razvoj i rad.

KOPRIVNICA – Isplata uskrsnica koprivničkim umirovljenicima, u iznosu 100 kuna,  počela je jutros u prostorima Gradske uprave. Pravo na uskrsnicu ostvaruju umirovljenici čija mirovina za siječanj, zajedno s dodacima ne prelazi 1.800 kuna. Ovo su prve koprivničke uskrsnice, kaže gradonačelnik Mišel Jakšić i dodaje kako će za isplatu uskrsnica biti potrebno između 100 i 150 tisuća kuna. Gradske uskrsnice koprivnički umirovljenici mogu do kraja ovog tjedna podići u prostorima koprivničke vjenčaonice, a isto to mogu učiniti još narednog tjedna, do petka 6. travnja na blagajni Grada Koprivnice.

ZAGREB – U eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme uključit će se ukupno 72 odabrane škole u Hrvatskoj. Reforma će tako obuhvatiti ukupno 8500 učenika i 1500 učitelja, koji će od jeseni uči u eksperimentalni program. Izabrane škole dobit će nove nastavne materijale te će im se omogućiti stručno osposobljavanje nastavnika i opremanje škola i kabineta. Na području Krapinsko-zagorske županije izabrane su tri osnovne škole i to OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, OŠ Matije Gupca Gornja Stubica i OŠ Side Košutić Radoboj te jedna srednja škola i to Gimnazija Antuna Gustava Matoša Zabok. Eksperimentalni program provodit će se u 1. i 5. razredu osnovne škole u svim nastavnim predmetima, dok će u 7. razredu biti uključeni programi biologije, kemije i fizike. U srednjim školama eksperimentalni program provodit će se u 1. razredu gimnazija u svim nastavnim predmetima te u 1. razredu strukovnih škola s četverogodišnjim programima u općeobrazovnim predmetima.

ZAGREB – U tijeku su prijave za 8. Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske koju zajednički organiziraju Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija. Izložba će se održati 26. svibnja 2018. godine u Varaždinu, a svi zainteresirani izlagači mogu se prijaviti za sudjelovanje do petka 30. ožujka. Zagrebačka županija uputila je poziv zainteresiranim proizvođačima sa svog područja da se prijave, a obrazac za sudjelovanje na izložbi i ocjenjivanju bučinog ulja nalazi se na službenim županijskim mrežnim stranicama. Prikupljanje uzoraka za ocjenjivanje održat će se u utorak, 10. travnja 2018. godine u prostorijama županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo u Zagrebu.

ČAKOVEC – U Proračunu Grada Čakovca za 2018. godinu osigurana su sredstva za isplatu uskrsnica svim umirovljenicima s područja Grada koji primaju mirovine do 1.500 kuna. Iz Gradske uprave pozivaju umirovljenike da do srijede 28. ožujka u vremenu od 8,00 do 13,00 sati dođu u Gradsku upravu Čakovca te podignu svoje uskrsnice. Ona iznosi sto kuna po osobi, a primatelji sa sobom moraju donijeti osobnu iskaznicu kojom potvrđuju da imaju prebivalište na području Grada Čakovca te dokument na kojem je naveden OIB. Za ovu namjenu u proračunu je osigurano sto tisuća kuna.

KOPRIVNICA – Sastanak s predstavnicima Vijeća srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije, saborskim zastupnikom SDSS-a Borisom Miloševićem i predstavnicima Centra za razvoj i investicije Srpskog narodnog vijeća održao je koprivničko-križevački župan Darko Koren. Razgovaralo se o projektu rekonstrukcije Područne škole Veliki Poganac koji je prijavljen za financiranje iz ESI fondova. Župan Koren naglašava kako je cilj ulaganja u školsku infrastrukturu osigurati primjerene uvjete odgoja i obrazovanja za svu djecu i mlade u Koprivničko-križevačkoj županiji, dok su predstavnici Srpskog narodnog vijeća iskazali interes da se uključe u financiranje rekonstrukcije škole.

KRAPINA – U susret proslavi Uskrsa, u Krapini su postavljene dvije velike pisanice. Pred crkvom sv. Nikole biskupa, postavljena je pisanica s motivima triju krapinskih crkvi – crkve sv. Nikole biskupa, crkve sv. Katarine i crkve Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu te kipovima sv. Nikole biskupa i sv. Ivana Nepomuka. Pisanicu je oslikala akademska slikarica Maja Vukina Bogović. Ispred crkve sv. Katarine također je postavljena pisanica, koja je 2017. godine ukrašavala Gajevu ulicu, a koju su u maniri naive oslikali podravski slikari Josip Gregurić, Đuro Jaković, Stjepan Pongrac i Zlatko Štrfiček, u suradnji s nositeljem projekta “Pisanica od srca“ – Turističkom zajednicom Koprivničko-križevačke županije.

loading