Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.03.2019.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – U sklopu Studentskog doma Čakovec u utorak, 26. ožujka 2019. godine,  je svečano otvoren studentski restoran s kafićem. Naime, revitalizirana zgrada starog vojnog kompleksa u Čakovcu, u sklopu projekta „Uključivo studiranje“ Međimurskog veleučilišta u okviru operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija“, prenamijenjena je u prvi Studentski dom u Čakovcu s osam popratnih sadržaja. Jedan od njiih je i studentski restoran s kafićem koji je, putem javnog natječaja, dan u dugoročni zakup Studentskom centru Varaždin, kaže dekanica Nevenka Breslauer. U uređenje Studentskog doma uloženo je 10 milijuna kuna europskog novca, a studentski je standard podignut na zavidnu razinu no s ulaganjima se ne staje, istaknuo je otvarajući restoran župan Međimurske županije Matija Posavec, podsjetivši na realizaciju projekta Centar održivog razvoja s laboratorijima za znanstvena istraživanja vrijednog 12 milijuna kuna. Inače, novi studentski restoran ima 70 sjedećih mjesta i pokrivat će potrebe prehrane 1600 međimurskih studenata.

ZAGREB – Rekonstrukcija remetinečkog rotora sufinancirat će se iz EU fondova s gotovo 321 milijun kuna, od ukupnih 331,6 milijuna koliki su troškovi projekta. Od 321 milijun kuna, 85% odnosno 273 milijuna kuna sufinancirat će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 48 milijuna kuna iz državnog proračuna. Razliku od 321 do 331,6 milijuna kuna pokrit će Grad Zagreb. Planirano razdoblje provedbe projekta je od travnja 2019. do studenoga 2020. godine.

ČAKOVEC – Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji članovi su se u utorak, 26. ožujka 2019. godine osvrnuli na Tematsku sjednicu Skupštine Međimurske županije održane 28. veljače 2019. godine, kojoj je bio cilj donošenje Prijedloga zaključka za stvaranje pozitivnog i poticajnog okruženja za rad i poslovanje u Međimurju. Sjednica nije bila dobro pripremljena što nije korektno ni prema županijskoj vlasti, ali ni prema drugim akterima i kreatorima gospodarske situacije u Međimurju, rekao je predsjednik GSV-a Ivan Senčar. Pred članovima GSV-a Međimurske županije našlo se i izvješće o stanju sigurnosti na području županije. Službeni pokazatelji govore o smanjenju kriminaliteta za 10%, čemu u prilog ide i predstojeća reforma policijske uprave i povećanje zaposlenika. Uz to članovi međimurskog GSV-a informirali su se i o funkcioniranju socijalne skrbi, kretanju na tržištu rada i stanju socijalnog dijaloga u Međimurskoj županiji.

VELIKO TRGOVIŠĆE – Početak provedbe Programa prometne kulture za najmlađe – JUMICAR u 2019. godini na području Krapinsko-zagorske županije, obilježen je u utorak, 26. ožujka 2019. godine u Osnovnoj školi Veliko Trgovišće. Program je to koji se odvija pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti u cestovnom prometu, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Krapinsko-zagorske županije, u kojoj se projekt provodi od 2016. godine te je od tada educirano 3.159 učenika 2. razreda osnovnih škola. – Tijekom godine, u edukaciji će sudjelovati učenici drugih razreda svih 29 osnovnih škola s područja županije, odnosno 1.077 učenika, rekao je župan Željko Kolar, koji je prisustvovao početku ovogodišnje provedbe programa. – O kvaliteti programa, koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela, dovoljno govori oduševljenje djece, koje od malih nogu treba učiti pravilima ponašanja u prometu, naglašava župan Kolar. U proljetnom terminu ove će se godine educirati pet, a u jesenskom šest grupa. Uz osnovce iz Velikog Trgovišća, u današnjoj edukaciji  sudjelovali su i učenici iz OŠ „Đure Prejca“ Desinić.

ZAGREB – Trinaesti Festival tolerancije – Jewish Film Festival Zagreb bit će održan od 7. do 13. travnja u Kinu Europa, Kinu Tuškanac i Kinoteci. I ove godine bit će prikazano mnoštvo filmova s tematikom holokausta, ali i prava žena i migranata, istaknula je direktorica festivala Nataša Popović predstavljajući program festivala u utorak, 26. ožujka u Zagrebu. „Prikazat ćemo ukupno 73 renomirana filma, a 13. Festival tolerancije otvorit će film Vukodlak, redatelja Adriana Paneka koji tematizira period nakon 2. svjetskog rata, a govori o fašizmu kojeg se kao društvo nikada nismo riješili“, dodala je Popović. U sklopu popratnog programa festivala bit će održani različiti koncerti, izložbe, radionice, ali i edukacijska jutra na kojima će o holokaustu i preživljavanju holokausta govoriti 78-godišnja Vesna Domany Hardy. Ulaz na sve filmske projekcije je besplatan, a više informacija piše na stranicama Festivala tolerancije.

 

ZAGREB –  I ove godine Zagrebačka županija financira sa 583.500 kuna usluge bolničkog liječenja u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan za hrvatske branitelje, dobrovoljne vatrogasce te stanovnike s područja Zagrebačke županije oboljele od psorijaze. Medicinska rehabilitacija u trajanju od 10 dana osigurana je za 100 hrvatskih branitelja, za što je osigurano 333.500 kuna. Za medicinsku rehabilitaciju 30 dobrovoljnih vatrogasaca osigurat će se 100.000 kuna. Liječenje u trajanju od 14 dana u Naftalanu osigurat će se i za 30 pacijenata oboljelih od psorijaze za što je  Županija izdvojila 150.000 kuna. Pravo na besplatno liječenje mogu ostvariti osobe s prebivalištem na području županije te odgovarajućom medicinskom dokumentacijom. O opravdanosti i terminima liječenja odlučit će liječničko Povjerenstvo SB Naftalan. Zahtjev se podnosi Specijalnoj bolnici Naftalan do 1. lipnja.

ČAKOVEC – Poslovni uzlet Međimurske županije održava se u utorak, 26. ožujka 2019. godine, u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje. Samu manifestaciju otvorili su župan Međimurske županije Matija Posavec te glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević. U sklopu Poslovnog uzleta održat će se Intervju 1 na 1 s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak. Uslijedit će i predavanja o Metalskoj jezgri- Mjestu buduće suradnje poduzetnika i znanstvenika, Digitalizaciji poslovanja te o Najavi nove financijske perspektive Europske unije od 2021. do 2027. godine.

LEPOGLAVA – Ugovore za gradske stipendije potpisalo je u Lepoglavi dvadeset i troje studenata koji će za akademsku godinu 2018/2019  primati 700 kuna mjesečno. Studentima su čestitali gradonačelnik Marijan Škvarić i njegov zamjenik Hrvoje Kovač, poručivši im da Grad očekuje da će svojom stručnošću, znanjem, idejama, inicijativama te aktivnostima pridonijeti njegovu razvoju. Inače, 17 stipendija dodijeljeno prema socijalno-ekonomskom kriteriju, tri prema kriteriju deficitarnih zanimanja odnosno zanimanja od bitnog značaja za gospodarski razvoj grada te tri prema kriteriju uspjeha i postignuća tijekom studiranja. Zanimljivo je da se u Lepoglavi bodovi za stipendije dodjeljuju i za volontiranje.

ĐURĐEVAC – Skupina Kaokaotis Dramskog studija Ludens teatra iz Koprivnica predstavljat će Koprivničko-križevačku županiju na državnoj smotri kazališnih amatera u Vodicama, a uz njih, boje županije branit će i KUD Mudlin iz Peteranca. Odlučila je tako stručna komisija 16. Smotre kazališnih amatera Koprivničko-križevačke županije u Đurđevcu, a na smotri se, koju organizira Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, predstavilo 10 skupina. Dodijeljene su i nagrade za najbolji tekst i režiju, najbolju kostimografiju te scenografiju, njegovanje kulturne baštine te nagrade za najbolju žensku i mušku ulogu.

ZAGREB – Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, u suradnji sa županijskim Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, raspisala je natječaj za najbolji likovni i literarni rad učenika osnovnih škola iz područja vatrogastva. Radovi se zaprimaju do 1. travnja. Cilj natječaja  je podizanje svijesti o važnosti zaštite od požara te popularizacija vatrogastva među mladima. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi učenici osnovnih škola s područja Zagrebačke županije. Pristigli radovi prvo će proći autorizaciju od strane organizatora natječaja, nakon čega će radovi koji zadovoljavaju uvjete natječaja biti objavljeni na Internet stranici www.vzzz.hr te počinje faza on-line glasovanja za najbolje radove. On-line glasovanje za najbolje radove trajat će od 15. do 23. travnja, a svatko može samo jednom glasovati za jedan likovni te jedan literarni rad.

loading