Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.03.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Sve investicije stavljamo u drugi plan, jer prioritet Grada je sanacija štete od prirodne nepogode potresa i pomoć ljudima, ali i funkcioniranje grada- naglasio je ovog četvrtka, 26. ožujka prilikom obilaska kuća u Gornjoj Dubravi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Od srijede, 1. travnja trećina Gradskog ureda za izgradnju bit će preseljena u prizemlje zgrade i radit će samo na sanaciji potresa, kako bi se što prije krenulo sa procjenom i sanacijom šteta. Naime, do sada je zaprimljeno oko 26 tisuća poziva za procjenu šteta na zgradama i kućama u Zagrebu koje su stradale u potresu u nedjelju, 22. ožujka. Uz to, kako je rekao gradonačelnik Bandić, u hitnom postupku, u suradnji s Vladom i dva resorna ministarstva, graditeljstva i kulture, radi se na izmjenama Zakona isplate štete od potresa, koji je sada samo 5% za one kojima je šteta veća od 60% i koji nisu osigurani kod osiguravatelja. -Svi koji su stradali, moraju znati da nisu sami i da će Grad biti uz njih-istaknuo je gradonačelnik Bandić.

ZAGREB – Zagrebački Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet pozvao je sve poslovne subjekte koji raspolažu specijaliziranim vozilima za rad na visini od 30 metara i manjim vozilima za rad na visini od 18 metara ili autodizalicama koji su podobni za uklanjanje ruševina s krovova objekata, da se jave na e-mail poziv.graditeljstvo@zagreb.hr radi angažiranja na poslovima uklanjanja ostataka građevina s krovova objekata. U e-mailu treba navesti broj vozila i autodizalica kojima raspolažu kao i tehničke karakteristike strojeva.

KRAPINA, 26. ožujka 2020. (Hina) – HDZ Krapinsko-zagorske županije u četvrtak je priopćila da se aktivno uključila u pružanje pomoći stanovnicima županije koji trpe posljedice potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i dio Krapinsko-zagorske županije.

Uz Donju i Gornju Stubicu, potres je jako pogodio i područje Marija Bistrice, pogotovo naselje Laz Bistrički i naselja koja su na obroncima Medvednice. Stoga će se HDZ Krapinsko-zagorske županije uključiti u sanaciju oštećene kuće stradalog hrvatskog branitelja, prvog hrvatskog redarstvenika, veterana Domovinskog rata i oca dvoje djece Ivana Pucka, iz Laza Bistričkog. Angažirat će statičare i projektante, a nakon toga i građevinsku operativu te se uključiti i s financijskom pomoći.

Predsjednik ŽO HDZ-a i saborski zastupnik Žarko Tušek ističe kako je iznimno zadovoljan radom Vlade, premijera i cijelog kriznog stožera, kako u slučaju borbe s pandemijom koronavirusa, tako i u slučaju hitne reakcije koja se dogodila nakon tragičnog potresa. Najavio je da će se i svi stranački dužnosnici HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, nacionalni i lokalni, prijatelji i podupiratelji, uključiti u iznalaženje pomoći stradalima.

“Potpunosti smo svjesni da je naš doprinos zapravo znak naše ljudske i kršćanske solidarnosti te da sustavno rješenje problema može biti isključivo u domeni hrvatske vlade te eventualne pomoći jedinica lokalne samouprave koliko su one u mogućnosti”, kazao je Tušek.

Na inicijativi je zahvalio načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički. “U borbi na dvije strane, i protiv koronavirusa i protiv potresa, svaka pomoć je dobrodošla. I Vladina za sve pogođene potresom i ova HDZ-a za našeg branitelja i njegovu obitelj”, kazao je Milički.

GORNJA STUBICA – Na području Krapinsko-zagorske županije tri su nova slučaja zaraze korona virusom, tako da je sada oboljelih ukupno 35, istaknuto je na press konferenciji Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije, koja je danas, 26. ožujka 2020. godine, u znak podrške žiteljima, održana u Slanom Potoku u Gornjoj Stubici, potresom najteže pogođenom zagorskom mjestu. Jedna novooboljela osoba je s područja Krapine, jedna iz Pregrade, dok je jedna iz Opatije, ali je, vraćajući se sa skijanja, ostala u izolaciji u Pregradi. Kako je izvijestio načelnik Stožera, zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek, u Pregradi je do sada 14 potvrđenih slučajeva, u Krapini osam, u Humu na Sutli šest, u Zaboku četiri i u Donjoj Stubici dva. Još dvije osobe čekaju rezultate testiranja u izolacijskim jedinicama Opće bolnice Zabok, 1205 osoba je u samoizolaciji, a oko tisuću osoba je do sada provjerila policija. – Mi i Primorsko-goranska županija smo treća, odnosno četvrta županija u Hrvatskoj po broju oboljelih od korona virusa, više ih je samo na području Zagreba i Istre, no prema broju stanovnika, nažalost prednjačimo, rekao je župan Željko Kolar, ističući kako je to posljedica blizine graničnog prijelaza Macelj i velikih dnevnih migracija. – S medicinskom opremom smo pri kraju te očekujem da najkasnije do ponedjeljka u Krapinsko-zagorsku županiju stigne ozbiljan kontigent robe, jer do sada smo radili sa vlastitim zalihama, naglasio je župan Kolar. – Prema prvim procjenama, šteta od potresa na gornjostubičkom području je oko 30 milijuna kuna, no idući tjedan procjenu će izvršiti statičari iz Zagreba te se pretpostavlja da će ona samo na stambenim objektima prerasti iznos od 50 milijuna, rekao je načelnik Općine Jasmin Krizmanić. U pomoć će se uključiti i Županija te jedinice lokalne samouprave, a priprema se i rebalans proračuna Krapinsko-zagorske županije kao i program bespovratnih pomoći, prije svega za male poduzetnike sa do pet zaposlenih, rekao je župan Kolar.

VARAŽDIN- Na području Varaždinske županije, danas, 26. ožujka 2020. godine, do 10,00 sati zabilježena su tri nova slučajeva zaraze koronavirusom, čime se ukupni broj zaraženih popeo na 17, ali se i broj izliječenih povećao na četiri pa je trenutni broj zaraženih na području Varaždinske županije, odnosno onih koji su na liječenju u Općoj bolnici Varaždin ostao neizmijenjen, odnosno 13. Dvije osobe su bliski kontakti prethodno zaražene osobe, a jedna novooboljela osoba se vratila iz Njemačke i od 17.03. je bila u mjeri samoizolacije. Svi pacijenti su dobrog općeg stanja, priopćili su iz Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

ZAGREB – Zbog znatnih oštećenja na arkadama na Mirogoju i brojnim oštećenjima na drugim objektima , te grobovima i grobnicama, koja predstavljaju veliku opasnost za sve osobe, Uprava Gradskih groblja, radi sigurnosti građana do daljnjega zabranila je posjete i kretanje po svim grobljima. Od ove zabrane izuzete su samo osobe koje dođu na ispraćaj pokojnika. Njima će se osigurati kretanje uz pratnju djelatnika Gradskih groblja. Kako je najavio voditelj podružnice Gradska groblja, Patrik Šegota šteta nastala od potresa na privatnim grobovima bit će popisana i fotodokumentirana te objavljena na mrežnim stranicama Gradskih groblja. Zbog velikog broja oštećenih grobova, popisivanje bi trebalo trajati mjesec dana.

ČAKOVEC – Samo prvog dana izdavanja propusnica Stožeru Civilne zaštite u Čakovcu stiglo je preko tisuću zahtjeva, no zbog velikog broja nisu se svi stigli obraditi, a razlog je i veliki broj neopravdanih zahtjeva, koji usporavaju cijeli proces. Zato apeliraju na građane da prije nego što zatraže propusnicu pažljivo pročitaju pod kojim se uvjetima, za koje namjene i kome Stožer civilne zaštite Grada Čakovca izdaje propusnice. Odlazak u kupovinu u drugi grad, vožnja nekoga na posao, odlazak u vinograd i slično nije valjani razlog za izdavanje propusnice. Slanjem takvih zahtjeva usporava se izdavanje dozvola, te onemogućuje građanima koji propusnicu trebaju zbog npr. brige za bolesne osobe ili odlaske na sahrane, da ju dobiju na vrijeme. Briga za nemoćne i starije podrazumijeva da s tom osobom nitko ne živi, odnosno da je podnositelj zahtjeva jedini koji se o toj osobi može brinuti. Podaci navedeni u prijavi se provjeravaju, te ukoliko se pokažu netočnima, propusnica se poništava, a osoba sankcionira.

ZAGREB – Iz Zagrebačke županije pozivaju poljoprivredne proizvođače sa svog područja koji trebaju propusnicu kao bi došli do svoji nasada, usjeva, pčelinjaka i farmi na kojima imaju žive životinje da se za propusnicu, ukoliko zadovoljavaju kriterije propisane od strane Ministarstva poljoprivrede, obrate na sljedeće kontakte 01/2011-808 i 091/5129-734 te e-mail vlasta.rubesa.vili@mps.hr ili putem web forme www.savjetodavna.hr/propusnice. Zahtjev za propusnicu ispunjava samo onaj kome treba propusnica, a to može biti nositelj i/ili član obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koji kao fizička osoba nije obuhvaćena Odlukom o ne napuštanju mjesta prebivališta koju je donio nacionalni Stožer civilne zaštite. Zahtjev za propusnicu ne mora ispuniti OPG koji nema potrebe izlaziti iz područja prebivališta ili stalnog boravišta. Detaljne informacije dostupne su na web-u Ministarstva poljoprivrede.

VARAŽDIN – Stožer Civilne zaštite Grada Varaždina počeo je s izdavanjem propusnica za građane te je do sada zaprimljeno više od tisuću zahtjeva. Gradski stožer odobrava propusnice za napuštanje mjesta prebivališta isključivo osobama koje skrbe o starijim osobama, o malodobnoj djeci, odlaze po neophodne prehrambene namirnice i vode neophodnu brigu o životinjama. Građanima varaždinskih gradskih prigradskih naselja, mjesnih odbora u Kućanima, Gojanec, Hrašćica, Zbelava, Črnec, Jalkovec, Poljana za dolazak u Varaždin ne trebaju propusnice, ali uz sebe moraju imati osobne dokumente. Gradski stožer Civilne zaštite Grada Varaždina izdaje samo krajnje neophodne propusnice.

BJELOVAR – Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nepromijenjen je broj osoba zaraženih koronavirusom. Oboljele su dvije osobe s područja Čazme, koje su bila u Turskoj te su od prvog dana povratka bile u samoizolaciji. Prvo oboljela nalazi se na liječenju u bjelovarskoj Općoj bolnici, dok je zaraženi muškarac, njen partner na kućnom liječenju u samoizolaciji. Do sada je u Općoj bolnici Bjelovar testirano 26 osoba na koronavirus, a na području Bjelovarsko-bilgorske županije u samoizolaciji je trenutno 719 osoba te je policija utvrdila 16 kršenja mjera samoizolacije.

ZAGREB – Vatrogasci s područja Zagrebačke županije ovih dana imali su pune ruke posla. Odradili su 79 intervencija vezanih uz požare na objektima, požare otvorenog prostora te tehničke intervencije i to s 310 vatrogasaca te 92 vatrogasna vozila. Također, u tri dana bilo je i 198 ostalih operativnih aktivnosti poput preventivne ophodnje, dostave opreme i hrane te prijevoza osoba u kojima je sudjelovalo 657 vatrogasaca diljem Zagrebačke županije. Inače, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije broji 34 stalne članice s 278 dobrovoljnih vatrogasnih društava, 5 vatrogasnih postrojbi u gospodarstvu i 4 javne vatrogasne postrojbe s ukupno oko 19 tisuća članova.

KOPRIVNICA – Gradu Koprivnici odobren je još jedan EU projekt u sklopu prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska. Projekt „SHARE MUSIC“ kreće u lipnju, te će se provoditi brojne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o važnosti glazbe i njezinom utjecaju na čovjeka, prvenstveno mladih od 10 do 25 godina, kao i o važnosti prihvaćanja različitih glazbenih kultura. Nositelj projekta je Grad Koprivnica, a projektni partner Grad Heviz te je vrijedan 152 tisuće eura, od čega će Koprivnica ostvariti 87 tisuća eura. Projekt će trajati do kraja siječnja 2022.

loading