Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.04.2016.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – U sjedištu Koprivničko-križevačke županije održana je svečanost proglašenja najuspješnijih vrtićaraca i školaraca koji su sudjelovali na natječaju Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije „Volim Podravinu i Prigorje“: Ovogodišnja tema bila je za likovne radove „Tak su delali naši stari“, a za literarne „Djelima svojim zadužili su županiju“. Natječaj je edukativnog karaktera, kaže koprivničko-križevački župan Darko Koren te pojašnjava kako je natječaj osmišljen s ciljem očuvanja tradicije podravsko-prigorskog kraja. Natječaj je osmišljen prije tri godine, a broj pristiglih radova iz godine u godinu raste, ističe direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc. Najuspješnijim sudionicima župan Darko Koren i njegov zamjenik Ivan Pal uručili su priznanja sa zlatnim, srebrnim i brončanim znakom, a dodijeljene su i specijalne nagrade.koprivnica2

ZAGREB – Povodom dolaska predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana u službeni posjet Hrvatskoj danas i sutra, 26. i 27. travnj,a na području grada Zagreba primjenjivat će se posebna regulacija prometa. Od sinoć pa sve do srijede zabranjeno je tako parkiranje u Ninskoj ulici, na Trgu Ante Starčevića, Mihanovićevoj i Vodnikovoj ulici, na Savskoj cesti od Vodnikove do Kršnjavoga, na Rooseveltovu trgu, zapadnoj strani Trga maršala Tita, Frankopanskoj i Mesničkoj ulici, na i ispod Mosta slobode kao i na istočnom parkiralištu NSK. Parkiranje se ujedno do utorka u 18,00 sati zabranjuje i u Mlinarskoj ulici od Jurjevske do kbr. 42, na Gupčevoj zvijezdi i Mirogojskoj cesti na cesti uz arkade groblja Mirogoj sjeverno od kružnog toka. Od večeras od 20,00 sati do srijede u 16,00 sati zabranjen je za sva vozila promet Mihanovićevom ulicom od Haulikove do Gajeve, dok se zabrana prometa u srijedu, 27. travnja od 11,00 do 15,00 sati primjenjuje u svim ulicama Gornjeg grada, a od 15,30 do 18,30 sati ista se zabrana primjenjuje na zapadnu, sjevernu i istočnu stranu Trga maršala Tita. Autobusni i tramvajski promet odvijat će se po posebnom rasporedu i voznom redu ZET-a uz preusmjeravanja i obilazne pravce te uz mogućnost kratkotrajnih zastoja.

ZAGREB – Ispod Trga dr. Franje Tuđmana bit će izgrađen shoping centar sa podzemnom garažom i 400 parkirnih mjesta. Grad Zagreb raspisao je natječaj vrijedan 350 tisuća kuna, kojim bi se trebalo naći najbolje riješene za izgradnju tunela u kojem će se nalaziti spomenuti centar i parkiralište, a kojim će se na koncu rasteretiti ovaj dio grada kojim dnevno prođe oko 15 tisuća automobila. Izgradnja tunela bit će ujedno prva faza uređenja Trga dr. Franje Tuđmana. Natječaj traje do 09. svibnja.

ZAGREB – Croatia Waste Expo 2016. četvrto je izdanje stručno-poslovne konferencije posvećene biznisu gospodarenja otpadom i otpadnim vodama s ciljem da postane mjesto susreta i razgovora predstavnika izvršnih i lokalnih vlasti, servisnih kompanija, projektnih developera, financijskih institucija i proizvođača industrijske opreme. Organizator je Poslovni dnevnik uz medijskog partnera Radio Kaj, a održava se danas u maloj dvorani Lisinki. Kroz dvije panel diskusije pokušat će se dati odgovori na ključna pitanja gospodarenja otpadom, a uz glavnog urednika Poslovnog dnevnika Mislava Šimatovića, sudjelovat će, među ostalima, ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, Marina Lovrečki iz ZG Holdinga, Aleksandra Čilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.  Inače, Hrvatskoj je do 2020. godine  iz EU fondova na raspolaganju oko 500 milijuna eura za unapređenje sustava gospodarenja otpadom.

KOPRIVNICA – Završna konferencija projekta TOURISM4C održana je u sjedištu PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja. Radi se o projektu kojem je nositelj Zaklada za razvoj poduzetništva županije Zala iz Mađarske, a koprivničko-križevačka Razvojna agencija PORA, uz Gospodarsku i trgovačku komoru Zala te Županijsku gospodarsku komoru Varaždin, jedan je od projektnih partnera. Vrijedan je 110 tisuća eura, a EU ga sufinancira s 85%, kaže ravnateljica PORE Melita Birčić. Provedene su brojne aktivnosti kroz projekt, čime su svi partneri iznimno zadovoljni te planiraju i nastavak projekta kroz novi program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020. koji je u tijeku nakon čega bi trebao zaživjeti spomenuti klaster u turizmu.

VARAŽDIN – Izvanrednu i opunomoćenu veleposlanicu Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Smiljanu Knez primili su danas u županijskoj palači u Varaždinu župan Varaždinske županije Predrag Štromar i gradonačelnik Varaždina Goran Habuš. Župan i gradonačelnik su Veleposlanicu upoznali s gospodarskim, kulturnim te turističkim posebnostima Varaždinske županije i Grada Varaždina te ju informirali o uvođenju te učenju slovenskoga jezika u neke od osnovnih i srednjih škola u Varaždinskoj županiji.

KRAPINA – U novi poslovni prostor, preselilo je ovih dana Gradsko društvo Crvenog križa Krapina. Riječ je o poslovnom prostoru veličine 220 četvornih metara, koji se nalazi u novoizgrađenoj stambeno-poslovnoj zgradi u ulici Frana Galovića u Krapini. S obzirom na brojne aktivnosti i programe koje provode za dobrobit šire zajednice, Grad Krapina od samog je početka podržavao Društvo u nastojanju da konačno djeluje u svojim prostorima te sudjeluje u otplati trećine ukupnog iznosa kredita koji iznosi 220 tisuća eura.

ČAKOVEC – Bogat program u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije i Spomendana na pogibiju Zrinskog i Frankopana te 450. obljetnicu Sigetske bitke nastavlja se i danas. U predvorju zgrade Međimurske županije u Čakovcu otvara se izložba izdanja Matice Hrvatske Čakovec. Međimurski „kaj“ promovirat će se i na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, gdje će biti održana manifestacija „Kaj ti priča“, u sklopu koje će studenti čitati pjesme i održati radionice s učenicima nižih razreda osnovnih škola na temu kajkavskog narječja. Ljepote međimurskog kraja med Murom i Dravom glavni su motiv izložbe slika Spomenke Marciuš koja će biti otvorena u 17,00 sati u zgradi Scheier, nakon čega će na istom mjestu od 19,00 sati biti održana kulturno-umjetnička manifestacija Večer poezije u organizaciji Matice umirovljenika Međimurske županije. Posljednja manifestacija održava se povodom Markova u Općini Selnica gdje će članovi KUD-a „Katruže“ Ivanovec održati prigodni program u povodu Markova, odnosno Dana općine.

VELIKA GORICA – Velikogorička sportska ambulanta na Športsko rekreacijskom centru ponovno radi. Sportaši mogu i dalje obavljati besplatne preglede, za koje se trebaju naručiti telefonskim putem. Grad Velika Gorica i na ovaj način pokazuje brigu za svoje sportaše i ulaže u razvoj velikogoričkog sporta. Također, pregovara se kako bi od jeseni obim usluga sportske ambulante bio povećan te kako bi u njoj preglede mogli obavljati i profesionalni sportaši.

NEDELIŠĆE- Sto dana uoči početka 31. Ljetnih olimpijskih igara koje će od 5. do 21. biti održane u brazilskom Rio de Janeriu, međimurski gimnastičar Filip Ude i njegov stručni stožer predstavili su projekt „Contdown to Rio“- „Odbrojavanje do Ria“. Osvrnuvši se na ispunjenje projekta „Zajedno do Ria“ u koje je bilo ugrađeno više od 1 600 treninga, 33 natjecanja i u čijem sklopu je osvojeno 15 medalja, uključujući i svjetsko srebro, najavljena je zadnja sekvenca četverogodišnjeg olimpijskog ciklusa Odbrojavanje do Ria. U sljedećih sto dana Ude će sudjelovati na pet natjecanja, odraditi dva mini ciklusa priprema, a između toga biti na 140 treninga, a sve s ciljem što bolje pripreme za nastup na trećim Olimpijskim igrama zaredom, na kojima su mu puno uspjeha zaželjeli župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

loading