Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.04.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na poziv i u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, predsjednik Vlade Republike  Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je u srijedu 26. travnja 2017. godine na radnom ručku. Raspravljalo se o uvjetima za ubrzanje i održivost gospodarskog rasta, problemu prevelikog iseljavanja i nedostatka radne snage, kao i pitanjima iz područja javne uprave i obrazovanja te zdravstvenog i mirovinskog sustava. Premijer Plenković tom je prigodom najavio aktivnosti i buduće poteze Vlade Republike Hrvatske. Uz predsjednika Vlade Plenkovića bila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

ZAGREB – Vezno  za snimanje filma o Ivici Račanu danas je u zgradi Gradske uprave akademika Slobodana Kaštela i prof. Branimira Ježića primio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na temelju dokumentacije i osoba koje su poznavale Račana,  ideja filma je prikaz jednog vremena i čovjeka koji ga je obilježio, rekao je akademik Kaštela. Dogovoreno je da kroz tjedan dana resorni Gradski uredi pripreme dokumentaciju za potpis ugovora za snimanje filma.

KRAPINA –  Korisnicima koji su ostvarili pravo na dodjelu ukupno 610 tisuća kuna temeljem natječaja Krapinsko-zagorske županije za prijavu programa i projekata udruga u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama, ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva ugovore su danas u Krapini uručili župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek. Na natječaj je pristiglo 66 programa i projekata koji su svi pozitivno ocijenjeni, a maksimalan iznos koji je dodijeljen iznosi 30 tisuća kuna.ČAKOVEC – Sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore Međimurske županije u 2017. godini potpisali su danas u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik međimurske Obrtničke komore Boris Lukovnjak. Vrijednost ugovora, kojim će županija u ovoj godini obrtnicima sufinancirati izlaganja na sajmovima u Hrvatskoj i izvan nje, iznosi 55 tisuća kuna. Župan Posavec je nakon toga u sportskoj dvorani spomenute škole otvorio 10. Sajam poslova, na kojem se, kao i svake godine do sada, omogućuje izravna komunikacija između nezaposlenih osoba i tražitelja zaposlenja. Ove godine izlaže 75 izlagača, a od toga 55 poslodavaca koji će tijekom ove godine nuditi oko tisuću zaposlenja.

ZAGREB – Posebne platforme koje će osobama s invaliditetom dodatno olakšati ulazak u vozila javnog prijevoza rano jutros su predstavljene na tramvajskom okretištu Remiza, na Trešnjevci. Platforme će  u sljedećih mejsec dana biti ugrađene u sva 142 niskopodna tramvaja, naglasio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

KLANJEC – Interaktivnu ploču vrijednu 13.750 kuna kupila je Osnovna škola Antuna Mihanovića iz Klanjca, a ona će se koristiti u učionici biologije i kemije s obzirom da su na tom STEM području vrlo zanimljivi interaktivni sadržaji. Još jednu takvu ploču kupio je Grad Klanjec i to za potrebe područne škole u Lučelnici, kako bi i tamošnji učenici imali iste uvjete kao i njihovi kolege u matičnoj školi. Prigodna svečanost povodom primopredaje i početka korištenja ploča održana je danas.

VARAŽDIN U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje danas je u skupštinskoj dvorani županijske palače u Varaždinu predstavljena publikacija „Vodozemci i gmazovi u Varaždinskoj županiji“. Istovremeno, predstavnici Hrvatskog herpetološkog društva odnosno udruge za zaštitu i proučavanje vodozemaca i gmazova Hrvatske  Hyla održali su predavanje na temu inventarizacije i ugroženosti vodozemaca. Organizator događanja, kao i nakladnik zanimljive publikacije je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, a predavanjem se željelo skrenuti pažnju javnosti na potrebu očuvanja dviju skupina životinja o kojima mnogi imaju negativan stav, iako se radi o izuzetno važnim i korisnim članovima ekosustava. U Varaždinskoj županiji zabilježeno je ukupno 12 vrsta gmazova i 15 vrsta vodozemaca.

HUM NA SUTLI – Prigodnom svečanošću jučer poslijepodne obilježen je Dan Općine Hum na Sutli. Bila je to prilika za osvrt načelnika ove gospodarski najrazvijenije Općine u sjeverozapadnoj Hrvatskoj Zvonka Jutriše na dostignuća u proteklom razdoblju te najavu daljnjih planova, a tom su prilikom dodijeljene i općinske nagrade. Nagrada za životno djelo za osobite uspjehe u razvoju i unapređenju gospodarstva  dodijeljena je direktoru tvrtke Omco Croatia Darku Ranogajcu, a nagrada za životno djelo za osobite uspjehe u kulturi  književniku Božidaru Brezinščaku Bagoli. Nagrade za osobite zasluge u razvoju društvenih odnosa i unapređenju djelatnosti značajnih za Općinu Hum na Sutli dodijeljene su medicinskoj sestri Miri Kic i glazbeniku Siniši Miklaužiću. Prisutne na svečanosti u ime gradonačelnika i načelnika pozdravio je gradonačelnik Pregrade i saborski zastupnik Marko Vešligaj, u ime saborskih zastupnika Žarko Tušek, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te državni tajnik u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, izaslanik predsjednika Vlade Mario Antonić.

VARAŽDIN – Poznatom varaždinskom koreografu Pjerinu Hrvaćaninu i mladom i uspješnom znanstveniku Igoru Tošiću, priznanja za njihov rad i uspjehe, danas prijepodne će u županijskoj palači u Varaždinu dodijeliti župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Pjerino Hrvaćanin, županovo priznanje će primiti za iznimne uspjehe u radu Varaždinskog folklornog ansambla i poseban doprinos razvoju kulturno umjetničkog amaterizma i hrvatske tradicijske kulture, a Igor Tošić za najbolje uspjehe na studiju te izvrsna postignuća u cjelokupnom akademskom obrazovanju na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.

BEDENICA – Djeca s područja općine Bedenica nakon proljetnih praznika nastavu pohađaju u dograđenoj i obnovljenoj osnovnoj školi, u jednoj smjeni. Ovu investiciju vrijednu 17,8 milijuna kuna u cijelosti je financirala Zagrebačka županija. Novi, dograđeni dio škole prostire se na 1.192 metara četvornih te zajedno sa prostorom stare škole, koji je ovim projektom obnovljen, čini cjelinu od ukupno 1.565 četvornih metara. Uz postojeće 4 učionice i 3 kabineta, u dograđenom dijelu škole smještene su 4 učionice i 4 kabineta, spremišta, zbornica, prostorije za pedagoga, logopeda, računovodstvo, tajnika, ravnatelja, arhiva, kuhinja s blagovaonicom i potrebni prostori komunikacije – hodnici, stubišta i lift. Također, grijanje je riješeno preko kotlovnice na biomasu koja koristi drvnu sječku.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija izabrana je, uz Grad Samobor te općine Rešetari i Ribnik,  za sudjelovanje u twinning projektu „Jačanje integriteta javnog sektora“ Ministarstva uprave, Državnog instituta za javnu upravu Republike Finske i Visoke škole za javnu upravu Republike Francuske. U projektu sudjeluju i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstvo unutarnjih poslova, Ured državne uprave Istarske županije, HAKOM, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kao i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje projekata i programa EU. Svrha projekta, koji će trajati 15 mjeseci i vrijedan je 700 tisuća eura, je potpora uspostavi učinkovite javne uprave.

 

loading