Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.04.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Iako su postojale naznake da će prijedlog biti povučen s dnevnog reda. na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine ipak će se glasati o prijedlogu Plana gospodarenja otpadom, no izgledno je kako Plan ipak neće biti podržan, kako od skupštinske oporbe tako i od članova vladajuće tripartitne koalicije koju čine Stranka rada i solidarnosti, Neovisni za Hrvatsku i HDZ. „Klub HDZ-a drži kako ovaj prijedlog nije onakav kakav bi trebao biti te nije kvalitetno iskomuniciran s građanima i mi ćemo biti po pitanju te točke suzdržani“, najavio je  Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine. Nezadovoljstvo Planom gospodarenja otpadom iskazali su prije početka sjednice i brojne ekološke udruge te stanovnici Resnika, Podsuseda i Brezovice koji su tražili izmjene Plana. Dodajmo i to, u slučaju da gradski zastupnici ne prihvate prijedlog Plana gospodarenja otpadom, tada on na sjednicu Gradske skupštine može biti uvršten tek za tri mjeseca. No, ako ga gradonačelnik u međuvremenu povuče, Plan gospodarenja otpadom na odlučivanje gradskim zastupnicima može doći već na idućoj sjednici Gradske skupštine u svibnju.

ZAGREB – Osvajače medalja, kao i ostatak hrvatske reprezentacije koja je nastupila na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pyeongchangu kao i članove Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i Monoski kluba Zagreb ovog četvrtka, 26. travnja 2018. godine u palači Dverce primio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. – Ovo je prvi puta da su se paraolimpijci vratili s medaljama, a posebno što je Dino Sokolović osvojio dugoočekivano skijaško zlato, tako da se hrvatska reprezentacija svrstala među najbolje – istaknuo je predsjednik ZŠS Josip Držaić. Imati toliko upornosti, snage i volje koliko imaju ovi paraolimpijski sportaši može biti samo primjer svima nama – naglasio je čestitajući im na uspjehu zagrebački gradonačelnik Bandić.

ZAGREB – Radovi čišćenja i održavanja površina u inundacijskom pojasu rijeke Save započeli su na zagrebačkom sjevernom nasipu. Radove izvode Hrvatske vode i Vodoprivreda Zagreb kako bi Grad Zagreb uređene obale Save, u dužini od sedam kilometara s obje strane rijeke, mogao uzeti u zakup te provesti projekt Aktivnosti na Savi. S ciljem vraćanja građana na Savu i urbanog oživljavanja zagrebačkih obala rijeke Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada kreće u implementaciju prvonagrađenog natječajnog rješenja Međunarodnog natječaja Europan 13 s temom Prilagodljivi grad. Na pet lokacija s obje obale Save bit će smješteni privremeni montažni objekti već ovog ljeta.

KOPRIVNICA – Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković posjetio je Koprivničko-križevačku županiju gdje se sastao sa zamjenikom župana Darkom Sobotom. Razgovarali su o izmjenama Zakona o područjima i sjedištima sudova, koji se nalazi u saborskoj proceduri, a zamjenik Sobota istaknuo je kako Županija daje podršku novom preustroju prema kojem bi se vratila stalna služba Općinskog suda u Đurđevac kao ispostava Općinskog suda u Koprivnici.  Ministar Bošnjaković dao je punu podršku inicijativi Koprivničko-križevačke županije za vraćanjem stalne službe u Đurđevac te je zahvalio Županiji na suradnji, pohvalivši pravosudne institucije koje ovdje djeluju.

PRIGORJE – Korisnicima koji su stekli pravo na potpore Krapinsko-zagorske županije za povećanje uzgoja zagorskog purana ugovore su danas, 26. travnja 2018. godine, na OPG-u u Prigorju, na području Općine Đurmanec dodijelili župan Željko Kolar i zamjenik Anđelko Ferek-Jambrek. Potporu su dobila 34 korisnika, u ukupnom iznosu od 662 tisuće kuna, za 6935 novoizvaljanih purića. U sklopu događanja, otvoren je i jedan od prvih objekta za klanje zagorskog purana na gospodarstvu podrijetla.  Da mu potpora županije od 50 tisuća kuna mnogo znači u materijalnom, ali i u smislu moralne podrške, odnosno motivacije, naglašava Boris Vrhovski, a župan Željko Kolar ističe kako je iznimno zadovoljan brojem korisnika potpora, koji je s prošlogodišnjih 16 narastao na 34, te da se nada da će ih iduće godine biti šezdesetak, jer će se ova mjera nastaviti u želji da se stvori kritična masa proizvoda, proizvođači udruže u zadrugu te odgovore zahtjevima tržišta.

VARAŽDIN – Održana je konstituirajuća sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga u Varaždinskoj županiji. Predsjednik Povjerenstva u novom sazivu je zamjenik župana Tomislav Paljak, dok je za zamjenika imenovan Marin Bosilj, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Prema informacijama iznijetim na sjednici Povjerenstva, prošle godine u Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždin liječile su se 234 osobe, od čega je 28 novih pacijenata. Primarna zadaća Povjerenstva je koordinacija, planiranje i praćenje provedbe programa na području prevencije, liječenja i suzbijanja opojnih droga i upravo zbog važnosti teme ovo Povjerenstvo u novom sazivu sastajat će se redovito, naglašava Tomislav Paljak

VARAŽDIN – Nastavljajući obilazak županijskih organizacija stranke,  predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak je u četvrtak, 26.travnja posjetio Varaždin, gdje je na konferenciji za novinare zajedno s predsjednikom županijskog odbora Hrvatske narodne stranke Alenom Leverićem  govorio o reformama, političkoj situaciji u Varaždinskoj županiji i o položaju mladih, njihovim problemima te kako ih riješiti. Vrdoljak ističe kako je stranka kao partner u Vladi, reformske procese za koje je preuzela odgovornost, najvećim dijelom usmjerila na mlade i budućnost, navodeći reformu obrazovanja i  projekt subvencioniranih kredita za stanove kao primjer. Alen Leverić navodi kako su mladi fokus djelovanja HNS-a i u Varaždinskoj županiji, a u prilog tome idu i brojni projekti koje dolaze iz općina i gradova gdje je HNS na vlasti.

ČAKOVEC – U Čakovcu je danas, 26. travnja 2018. godine održana sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Uz obilan dnevni red, najviše rasprave bilo je o prijedlogu izrade nove izmjene Generalnog urbanističkog plana grada. Grad Čakovec ići će u izradu ove izmjene GUP-a, a glavni razlog za to je omogućavanje realizacije novih investicija. Naime, kako pojašnjava čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, Teniski klub Franjo Punčec uputio je zahtjev Gradu za premještanjem dijela teniskih terena s postojeće lokacije u centru grada, na Sportsko rekreacijski centar Mladost. Time bi se u centru oslobodio prostor za nove sadržaje, kaže Kovač. Pored toga, danas je podržan i prijedlog kojim se kreće u realizaciju projekta rekonstrukcije Dječjeg vrtića “Maslačak” u Čakovcu te Područnog odjela Pčelice u Ivanovcu, a podržana je i odluka kojom će se krenuti u izgradnju novog spomenika braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih, projekta vrijednog oko 300 tisuća kuna.

loading