Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.04.2019.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Europski centar za darovite – Centri izvrsnosti Varaždinske županije pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja organizira danas, 26. travnja 2019. godine 1. međunarodnu konferenciju posvećenu radu s darovitom djecu, a ujedno je to prva takva konferencija u Hrvatskoj. Konferenciji na kojoj sudjeluju i čelnici Vijeća Europske mreže za podršku darovitima nazočila je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. U sklopu cjelodnevne konferencije u Varaždinu će biti predstavljeni Europski centar za darovite – Centri izvrsnosti Varaždinske županije kao i europske točke za darovite u Hrvatskoj te Sloveniji.

KOPRIVNICA – S temom nove Mreže osnovnih škola župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa suradnicima održao je sastanak s načelnikom Kalinovca Danijelom Zvonarom te voditeljicom Županijskog stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola, ujedno i ravnateljicom kalinovačke škole Mirjanom Bazijanec. Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovih je dana od osnivača osnovnih i srednjih škola zatražilo podatke o školama, odnosno broju učenika te dalo smjernice za izradu nove Mreže škola. Kako pojašnjava župan Koren, Ministarstvo nije dalo jasne kriterije izrade te je Županija zatražila pojašnjenje, jer u Koprivničko-križevačkoj županiji smatraju kako je Mreža škola optimalno prilagođena te su potrebne male preinake u teritorijalnim raspodjelama škola. Župan Darko Koren jasno je na sastanku naglasio kako do zatvaranja ni pripajanja škola s manjim brojem učenika neće doći, što se prvenstveno odnosi na škole u Kalinovcu, Legradu, Kalniku i Đelekovcu koje imaju manje od 150 učenika.

ZAGREB – Istaknutog filmskog producenta i dvostrukog dobitnika prestižne filmske nagrade Oscar Branka Lustiga zastupnici zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno su proglasili počasnim građaninom Zagreba. Prijedlog zaključka o proglašenju Lustiga počasnim građaninom Zagreba na sjednicu Gradske skupštine uputio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Lustig je tu počast dobio za “izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture, razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb”. Inače, to nije prvo  njegovo proglašenje počasnim građaninom u Hrvatskoj, jer je 2010. Lustig proglašen počasnim građaninom Osijeka, a 2017. počasnim građaninom Čakovca.

JASTREBARSKO – Središnja svečanost obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe u Zagrebačkoj županiji održana je u petak, 26. travnja 2019. godine na Strossmayerovom šetalištu u Jastrebarskom. Djelatnici Zavoda za hitu medicinu Zagrebačke županije demonstrirali su zbrinjavanje pacijenta koji ima epileptički napad. Obilježavanje je održano i u svim gradovima Zagrebačke županije,  Zaprešiću, Samoboru, Svetom Ivanu Zelini, Vrbovcu, Dugom Selu, Ivanić Gradu i Velikoj Gorici.

PREGRADA – Svečana sjednica povodom Dana grada Pregrade bit će održana u nedjelju, 28. travnja 2019. godine. Zaslužnim građanima dodijelit će se priznanja Grada Pregrade, ali i nagrada Naj-volonteru/ki u 2018. godini. Uoči sjednice, u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije slavit će se svečano euharistijsko slavlje, a nakon toga povijesne postrojbe okupit će se ispred zgrade gradske uprave i održati prijavak gradonačelniku Marku Vešligaju. Svečanost će uveličati i mažoretkinje te Limena glazba Pregrada, a u popodnevnim satima događanje se s gradskog trga seli u Kostel gdje će od 15,00 sati započeti okupljanje povijesnih postrojbi i građana, koji će se zatim procesijom uputiti do kapele sv. Štefana, gdje će se uz tradicionalno streljanje iz pištola zatvoriti manifestacija „Kostelska Uskrsna pištola“.

ČAKOVEC – U okviru Dana Međimurske županije ove nedjelje, 28. travnja 2019. godine, održat će se Treći čakovečki polumaraton Zrinski. S početkom u 10,00  sati u Zrinsko-frankopanskoj ulici u Čakovcu započet će utrka građana i polumaraton koji će proći svim dijelovima grada prema cilju na Trgu Republike. Do sada je prijavljeno preko 700 sudionika, a zainteresirani se još mogu prijaviti putem on-line prijavnica na stranici AK „Međimurje“ zaključno do petka, 26. travnja u 12,00 sati. Nakon toga prijave će biti moguće u subotu, 27. travnja od 10,00 do 18,00 sati u zgradi Scheier, kao i na dan same utrke.

loading