Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.05.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Dan grada Zagreba ove će godine biti obilježen svečanim koncertom na najstarijem gradskom Trgu Sv. Marka,  u subotu, 27. svibnja .2017. godine,  uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem jednog od najvećih dirigenata današnjice, maestra Dmitrija Kitajenka.  Rođendansku proslavu uz Zagrebačku filharmoniju obogatit će i nastup  Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić. Koncert se održava od 20,30 sati  pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i na dar je građanima Zagreba.

ZABOK – U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok danas je otvoreno novo sportsko igralište na kojem će učenici škole primjereno održavati satove tjelesne i zdravstvene kulture. Riječ je o investiciji Krapinsko-zagorske županije od 420 tisuća kuna, a ravnateljica škole Božica Šarić, nije krila uzbuđenje što se dugogodišnja želja škole, čije je igralište bio u izuzetno lošem stanju, konačno i ostvarila. Župan Željko Kolar, koji je prvim nogometnim udarcem proglasio sportski teren otvorenim, najavio je kako će se uskoro krenuti u realizaciju izgradnje košarkaškog, uz ovo otvoreno nogometno i rukometno igralište.

ZAGREB – Savjetovalište za majke i djecu otvoreno je u danas u Domu zdravlja Zagreb Zapad. U savjetovalistu će patronažne sestre i fizioterepauti trudnicama i majkama pružati usluge savjetovanja o njezi dojenčadi i male djece, dojenju i zdravoj prehrani. Uz to, kako je istaknula pročelnica gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum, majke ce svakodnevno moći naučiti kako pravilno poticati kognitivno psihološki razvoj kod djeteta. Uz to, naglasila je kako je otvaranje ovog savjetovališta, suptilan nastavak provođenja demografske politike u Zagrebu. Da u savjetovalište uz majke i djecu mogu doći i očevi rekao je gradonačelnik Milan Bandić koji je naglasio kako i muškarci znaju sa djecom. Slična savjetovališta već postoje u DZ Istok, a kako je na području koje pokriva DZ Zapad sve više obitelji s malom djecom, savjetovalište je otvoreno i u Vrapču.

ZAGREB – Najljepši zagrebački park, skriven između Tomićeve, Ilice i Strossmayerovog šetališta od danas, do 31. rujna ponovno će biti omiljeno mjesto za opuštena i kreativna gradska druženja. Program Art parka započinje s festivalom Meeting of Styles koji se održava u sklopu 11. Festivala tolerancije, a nakon njega slijede dani ispunjeni brojnim umjetničkim intervencijama, filmskim večerima, radionicama, izložbama, koncertima i sportskim popodnevima.

SAMOBOR – Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije i Udruga umirovljenika Grada Samobora organiziraju 23. Županijske susrete umirovljenika Zagrebačke županije koji će se održati u subotu, 27. i nedjelju 28. svibnja 2017. godine u bivšoj vojarni Taborec  od 9,00 sati. U subotu su organizirani sportski susreti koje će otvoriti župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić dok su će u nedjelju biti održan 23.

BEDEKOVČINA – Dvanaesti Sajam udruga Krapinsko-zagorske županije održat će se u subotu, 27. svibnja 2017. godine, na prostoru Tržnice u Bedekovčini, od 9,00 do 12,00 sati. Cilj Sajma, u organizaciji Mreže udruga Zagor i partnera, na kojem će sudjelovati 40-ak udruga s područja županije, s više od 200 sudionika, je promocija rada udruga koje djeluju na području Krapinsko-zagorske županije te njihovo međusobno upoznavanje radi buduće suradnje na projektima.

ČAKOVEC- Kao dio programa kojim se obilježava Dan grada Čakovca danas je u centru grada otvoren Sajam cvijeća, jagoda i rukotvorina. Sajam je osmišljen s naglaskom na izložbu i prodaju cvijeća te drugog ukrasnog bilja, a domaće jagode će predstavljaju proizvođači iz raznih krajeva Hrvatske, pa i inozemstva. Više od 80 izlagača svoje će proizvode i rukotvorine izlagati i cijelog ovog vikenda, tijekom kojeg sve posjetitelje Čakovca očekuju i druga zanimljiva sportska, turistička i kulturna događanja u organizaciji Grada i gradske Turističke zajednice.

KRIŽEVCI – Tehnički zbor žurnih službi koje djeluju na području Grada Križevaca održan je na Strossmayerovom trgu u sklopu obilježavanja Mjeseca od zaštite od požara i Tjedna Crvenog križa. Službe su pokazale opremu kojom raspolažu kao i način postupanja u kriznim situacijama. Sve je to sustav koji izuzetno dobro funkcionira, istaknuo je križevački gradonačelnik Branko Hrg o žurnim službama na području grada Križevaca te je napomenuo kako su one daleko bolje opremljenije nego prije desetak godina. I koprivničko-križevački župan Darko Koren pohvalio je rad žurnih službi i njihovu predanost spašavanju ljudskih života i imovine.

LEPOGLAVA – Ekomuzej Lepoglava i ove će godini provoditi nekoliko međunarodnih projekata za koje je potporu dobio od Ministarstva kulture. Riječ je promociji i predstavljanju lepoglavske kulturne baštine s UNESCO-ve liste na Festivalu čipke u Idriji te Danima čipkarstva Bosne i Hercegovine kao i gostovanje i sudjelovanje stručnjaka i umjetnika  na 21. međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi. Ekomuzej Lepoglava će već u lipnju, u partnerstvu s Etnografskim muzejom iz Zagreba, sudjelovati na izložbi u Češkoj i biti dio programa predstavljanja hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

ČAKOVEC – Netom završeni, deveti po redu Festival pušipela u Štrigovi koji se odvijao proteklog vikenda u sklopu enogastronomske i turističke manifestacije Urbanovo, ponovno je opravdao sva očekivanja i okupio oko dvije tisuće vinskih znalaca i drugih zainteresiranih posjetitelja. Program Urbanovog se nastavlja i ovog vikenda, kada će se diljem Gornjeg Međimurja održati „Vikend otvorenih podruma“. Tako će svi posjetitelji od danas do nedjelje moći kušati ponajbolja međimurska vina, razgledati vinorodni gornjomeđimurski kraj i upoznati lokalnu enogastronomiju.

loading