Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.06.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Konferencija za medije na temu aktualnih gospodarskih pokazatelja na području Krapinsko-zagorske županije održana je danas u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina. O toj temi govorili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednik županijske Gospodarske komore Josip Grilec. U 2016. godini 1.975 zagorskih poduzetnika zapošljavalo je 19.309 osoba . Ukupni prihodi kontinuirano rastu, a prošle godine dosegli su više od 11 milijardi kuna. U ukupnim prihodima čak 47 posto odnosi se na prerađivačku industriju. 245 poduzetnika investiralo je  487,6 milijuna kuna. Izvezeno je roba u iznosu od 3,5 milijarde kuna, a zanimljivo je da se na jedan euro uvoza ostvari 1,7 eura izvoza. Župan Kolar je čestitao svim poduzetnicima i rekao kako treba biti zadovoljan rezultatima,  ali istovremeno ambiciozan i oprezan.

KRIŽEVCI – Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca održana je danas prije podne. Nakon prisege vijećnika, za predsjednika je izabran Marko Katanović iz SDP-a, a potpredsjednike Eduard Krmpotić s liste grupe birača križevačkog gradonačelnika Marija Rajna te Mato Devčić iz HDZ-a. Poziciju u križevačkom gradskom vijeću čini osam vijećnika s liste grupe birača gradonačelnika Rajna, četiri SDP-a i jedan HSS, dok su u opoziciji četiri vijećnika HDZ-a, tri HDS-a te jedan MREŽE nezavisnih lista.

ZAGREB – Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić danas je u zgradi Gradske uprave primio Kena Creasea, izvršnog direktora Svjetske boksačke lige i predstavnike Hrvatskog boksačkog saveza predvođene predsjednikom Bonom Bošnjakom. Razgovaralo se o najpoznatijem boksačkom natjecanju na svijetu u koje bi se od 2018. godine uključili i hrvatski boksači, što je Grad Zagreb kao grad sporta i podržao, izjavio je pročelnik Gradskog ureda za obrazvoanje, kulturu i sport Ivica Lovrić. Zadovoljan susretom s zagrebačkim gradonačelnikom je i Ken Crease koji se uvjerio u njegovo veliko znanje  o boksu, kao i podršku sportu. Sada sam siguran u podršku Grada Zagreba za organizaciju mečeva u kojima će i hrvatski boksači biti sudionici Svjetske boksačke lige, naglasio je Crease.

VARAŽDIN/ ČAKOVEC – Međunarodni je dan borbe protiv droge. Prema Europskom istraživanju o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima, u prosjeku 18 posto učenika u dobi od 15 i 16 godina je potvrdilo da je drogu uzelo barem jednom u životu. Posljednjih je godina posebno zabrinjavajući trend porasta tzv. novih psihoaktivnih droga.   Upravo zbog toga, PU varaždinska provodi dva preventivna projekta, nacionalni „Zdrav za 5“ i lokalni pod nazivom „Roditeljski nadzor u prevenciji ovisnosti i rizičnih ponašanja“, a u njih se uključuje sve više osnovnoškolaca i roditelja, kaže kriminalist PU Vž Mario Medenjak i dodaje da je glavni cilj ukazati mladima da takva rizična ponašanja nimalo ne pridonose kvalitetnom i zdravom životu. Na prevenciji radi i susjedna Međimurska županija. U projekt „Trening životnih vještina“ Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije uključilo je 1.143 učenika osnovnih škola, kaže predsjednica Povjerenstva i zamjenica međimurskog župana Sandra Herman te naglašava da se s njima, osim na prevenciji opojnih droga, radi i na prevenciji zlouporabe nasilja, alkohola i duhanskih proizvoda.

ZAGREB – Na zagrebačkom jezeru Bundek, uvedena je naplata parkiranja i to dnevnom kartom od 120 kuna koja vrijedi 24 sata. Dnevna parkirališna karta može se kupiti na blagajni Zagrebparkinga, u Šubićevoj 40 ili će biti izdana od strane ovlaštene osobe na samom parkiralištu koje je omeđeno Mostom slobode, Mostom mladosti, Savskim nasipom i Ulicom Damira Tomljenovića Gavrana. Besplatno zaustavljanje je moguće u trajanju od 15 minuta.

ZAGREB  – U I. razred srednje škole učenici se upisuju u skladu s Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2017./2018.  i Pravilnikom o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole. Za predstojeću školsku godinu budući srednjoškolci moći će se upisati kroz tri roka, u ljetnom, jesenskom i naknadnom upisnom roku, koji će uslijediti nakon jesenskog upisnog roka. Početak prijava obrazovnih programa u ljetnom roku je 26. lipnja. , a završetak prijave obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere je u nedjelju, 2. srpnja 2017.

ZAGREB –  Gradovima i općinama Zagrebačka županija uputila je  javni poziv za prijavu programa/projekata za financiranje nove katastarske izmjere katastarskih općina na području županije. Zagrebačka županija za to je osigurala milijun kuna. Pravo na podnošenje prijava imaju jedinice lokalne samouprave koje u svojim razvojnim programima, planovima i proračunu za ovu godinu imaju planirana sredstva za financiranje kandidiranih projekata, pod uvjetom da taj isti projekt ne sufinancira drugi upravni odjel Zagrebačke županije. Projekte gradova i općina I. i II. stupnja razvijenosti Zagrebačka županija će sufinancirati do 100 posto iznosa, dok će jedinice lokalne samouprave III., IV. i V. stupnja razvijenosti sufinancirati do 80%, 60%, odnosno 50% vrijednosti projekta. Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, najkasnije do 1. prosinca.

KRAPINA – Nakon što je tuča prošle srijede, 21. lipnja 2017. godine, zahvatila općine Jesenje, Novi Golubovec, Mihovljan, Mače, dio Lobora i Zlatara, nevrijeme praćeno tučom i jučer je, 25. lipnja, ponovno zahvatilo neke dijelove Zagorja. Prema dostupnim informacijama, tuča je padala na području općina Đurmanec i Hum na Sutli. Jak vjetar praćen grmljavinom i olujnom kišom, koji je i čupao drveće, a nosio i crjepove kuća, zahvatio je okolicu Zaboka, a zbog olujnog nevremena, bez struje su ostali dijelovi Pregrade, Krapine i Svetog Križa Začretja, Stubičkih Toplica i Zaboka.

VARAŽDIN – Smotre polaznika tečaja hrvatskoga znakovnog jezika tradicionalno se svake godine održavaju u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Varaždinu. Danas će tako u Varaždinu biti priređena 3. Smotra Helen Keller, a priređuje se u počast prvoj predsjednici Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije Nevenki Kolarić, preminuloj u travnju ove godine. Upravo zahvaljujući njenom angažmanu, Varaždin se  prije tri godine pridružio gradovima koji tradicionalno održavaju smotre s ciljem promoviranja znakovnog jezika široj javnosti. Smotra Helen Keller započet će danas u 18,00 sati na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

ČAKOVEC – Temeljem odluke Ministarstva turizma vezane uz Javni poziv za potrebe razvoja javne turističke infrastrukture za 2016. godinu s naglaskom na cikloturističku infrastrukturu, Gradu Čakovcu odobreno je 102.900,00 kuna za projekt pod nazivom „SMART biciklistička odmorišta“. Njime se previđa postavljanje tri „pametna“ odmorišta za cikloturiste na području Čakovca. Odmorišta će biti postavljena u blizini sportskih objekata, SRC-a „Mladost“ u Čakovcu, na zelenoj površini u Preloškoj ulici u Čakovcu  te zoni sporta u naselju Kuršanec. Sve tri lokacije su uz međunarodnu R1 biciklističku rutu. Odmorišta će biti opremljena najmodernijom tehnologijom, a biciklistima će biti na raspolaganju i alat za popravak bicikala.

KOPRIVNICA – Održan je drugi sastanak Organizacijskog odbora 13. Dana povrća Koprivničko-križevačke županije, kojem je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić kako bi se upoznao s manifestacijom i programom. Odbor je utvrdio teme stručnog skupa koji će pružiti korisne informacije povrćarima i svima zainteresiranima u proizvodnji povrća, pa će tako trgovina, stabilnost cijena i domaća proizvodnja u odnosu na inozemnu biti jedna od važnijih tema, a razgovarat će se i o problemu biljnih bolesti. U sklopu manifestacije održat će se i promotivna prodajna izložba povrća, dodijelit će se priznanja za najljepše uređene štandove te obići gospodarstva koja se bave povrtlarskom proizvodnjom. Manifestacija će se održati 8. srpnja na koprivničkom Zrinskom trgu, a prijave za izlaganje traju do 1. srpnja.

 

 

loading