Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 26.06.2018.

Posted in Vijesti

SAMOBOR – Ključeve 11 vozila za potrebe  Doma zdravlja Zagrebačke županije danas, u  utorak, 26. lipnja, na parkiralištu ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru, uručio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Od ukupno 11 vozila, 3 su ustupljena za djelatnost palijativne skrbi u Ivanić Gradu, Samoboru i Velikoj Gorici, a 8 automobila je predviđeno za rad patronažne službe Doma zdravlja Zagrebačke županije. Ukupna vrijednost ovih vozila je 730 tisuće kuna.

ZAGREB – Lokaciju sustava oborinske odvodnje podvožnjaka Aleja Bologne – Škorpikova rano jutros obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Prvo će se krenuti s kratkoročnim rješenjem koje će se izvoditi kroz sljedeća dva mjeseca, a onda će se dugoročno raditi na izgradnji V. etape, rekao je zagrebački gradonačelnik. Grad Zagreb izradio je idejno rješenje za problem nakupljanja vode u ovom podvožnjaku. Tako će se u toj ulici  raditi tlačni vod koji će dizati vodu iz crpne stanice u Škorpikovoj na kolektor Dubravica V te na Dubravicu I i III, rekao je tehnički direktor ViO Marin Galijot. Vrijednost ovih radova za koje je raspisana javna nabava je nešto više od 16 milijuna kuna. Dugoročno rješenje je izgradnja V. etape koja se nalazi sjeverno od Huzjanove, paralelno s Avenijom Bologne, čime će se kroz bivšu Cementaru presjeći sliv vode na prometnicu.

ZAGREB – Javna rasvjeta u Zagrebu po treći put je podigla prašinu u Gradskoj skupštini. Oporbeni gradski zastupnici su tako danas, zbog neslaganja s prijedlogom da se o javnoj gradskoj rasvjeti poslu vrijednom više od 30 milijuna kuna godišnje, brine privatna tvrtka napustili Staru gradsku vijećnicu i tako srušili kvorum. „Oporbeni zastupnici su taoci odnosa unutar vladajuće koalicije. Prvo su nam skinuli točku s dnevnog reda, a danas nisu osigurali kvorum, a pitanje je do kada će ovako skupština funkcionirati“, rekao je Matej Mišić, gradski zastupnik SDP-a. Kako ističe gradska zastupnica Radničke fronte, Katarina Peović Vuković, održavanjem javne rasvjete, što spada pod komunalne usluge, trebao bi se baviti Grad a ne privatna poduzeća. „I Rijeka i Beč imaju gradska poduzeća koji obavljaju te poslove, a imao ga je i Zagreb još 1907. godine stoga ne vidimo razlog da ono i danas ne održava javnu rasvjetu“,  istaknula je Peović Vuković. Novi nastavak 14. sjednice Gradske skupštine bit će u ponedjeljak 02. srpnja.

KOPRIVNICA – Sporazum o financiranju Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Koprivnica potpisan je u utorak, 26. lipnja 2018. godine u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. Stanica Koprivnica najmlađa je stanica HGSS-a u zemlji, ističe pročelnik koprivničke stanice Dejan Bojovski i naglašava kako imaju 19 članova te četiri suradnika na čekanju statusa članstva, a osim što pokrivaju Podravinu i Prigorje, po potrebi djeluju i šire. Nastavak je ovo dobre suradnje HGSS-a i Koprivničko-križevačke županije, kaže pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić te ističe kako je HGSS operativna snaga koja djeluje u zajednici na temelju čega se bazira suvremen, europski pristup civilnoj zaštiti u svijetu. HGSS u Koprivničko-križevačkoj županiji iznimno je važan u županijskom sustavu žurnih službi, podsjeća župan Darko Koren te ističe kako je ovim Sporazumom Koprivničko-križevačka županija za HGSS stanicu Koprivnica osigurala 20 tisuća kuna.

ZAGREB – Gradski ured za branitelje slijedom Odluke o socijalnoj skrbi provodi organizirano ljetovanje za djecu hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata osnovnoškolskog uzrasta i slabijeg socijalno ekonomskog statusa, u Hostelu Stoimena u Crikvenici. Zahtjevi se zaprimaju u Gradskom uredu za branitelje,  Vodnikova 14, od utorka 26. lipnja do popunjenosti kapaciteta.

KRAPINA – Prijedlog I. izmjene Proračuna Krapinsko-zagorske županije za 2018. godinu jedna je od točaka 9. sjednice Županijske skupštine, koja će biti održana u srijedu, 27. lipnja 2018. godine, u Krapini. Na dnevnom je redu i prijedlog odluke o kreditnom zaduženju od 22 milijuna kuna te kreditnom zaduženju od 2,5 milijuna kuna, a riječ je o sredstvima potrebnim za udio Županije u realizaciji EU projekata. Županijski će vijećnici raspraviti i prijedlog odluke o dopuni Strategije razvoja Krapinsko-zagorske županije do 2020.g. udijelu strateških projekata.

ZAGREB – Započelo je novo izdanje dječjeg ljetnog kampa u organizaciji ustanove Upravljanje sportskim objektima. Provodit će se do 27.  srpnja na lokacijama RSC Jarun, Sportskog parka Mladost te Hipodroma. Sportsko-rekreacijske aktivnosti nude plivanje, odbojku, nogomet, košarku, badminton, mini golf, stolni tenis, viseću kuglanu te različite elementarne i štafetne igre. U ekološkoj radionici mladi polaznici će imati priliku upoznati biljni i životinjski svijet RSC Jarun, saznati nešto o povijesti nastanka jarunskih jezera te  naučiti kako se rade terenska mjerenja kakvoće vode. Informacije i prijave za kamp  na mail ljetni.kamp@sportskiobjekti.hr.

VARAŽDIN – Zgrada Vodotornja u Varaždinu, izgrađena 60-ih godina prošlog stoljeća, bit će uskoro obnovljena. Varaždinskoj županiji će u projektu energetske obnove ovoga objekta pomoći Europski fond za regionalni razvoj bespovratnim sredstvima kojima se potiče energetska obnova zgrada javnog sektora. Projektom energetske obnove Vodotornja predviđena je rekonstrukcija fasade, sustava grijanja, hlađenja i ventilacije, kao i rekonstrukcija sustava rasvjete  prostora, a ukupna vrijednost projekta je 13,9 milijuna kuna.

KOPRIVNICA – U 53 razredna odjela srednjih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji za upis u prve razrede srednje škole slobodna su 1.073 mjesta. Ljetni upisni rok s početkom prijave obrazovnih programa kreće danas, 26. lipnja 2018. godine, a objava konačnih ljestvica poretka bit će 13. srpnja. Jesenski rok kreće 21. kolovoza, dok će slobodna mjesta za ovaj upisni rok biti objavljena 11. kolovoza.

KARLOVAC – Program predstojećeg Međunarodnog festivala folklora, koji već 21. godinu u Karlovcu ugošćuje folklorne grupe iz cijelog svijeta predstavljen je na press konferenciji u karlovačkoj Aqautici danas, 26. lipnja 2018. godine. – Ljubitelji svjetske folklorne baštine od 1. do 7. srpnja godine moći će uživati u nastupu folklornih grupe iz Kenije, Perua, Indije, Finske, Filipina, ističe direktor Festivala i predsjednik Folklornog ansambla Matija Gubec, koji je izvršni organizator Festivala dr. Željko Štajcer.  – S obzirom da Međunarodni festival folklora u Karlovcu slovi za jedan od top festivala folklora u svijetu, teško je izabrati kvalitetne sudionike, no da je uvjerena da su u tome uspjeli te da će zadovoljiti ukuse posjetitelja manifestacije, tajnica Festivala Kristina Medarić. U okviru predstojećeg Međunarodnog festivala folklora u Karlovcu, koji slovi za jedan od top festivala folklora u svijetu, ove će se godine po prvi put održati i manifestacija Okusi svijeta, koja, kako navodi koordinatorica festivala Ivana Moškun Štefanac, predstavlja jedinstven spoj folklorne tradicije i gastronomije, a svaka će se zemlja sudionica, uključujući i Hrvatsku predstaviti sa glavnim jelom, desertom i pićem, a radit će po 600 porcija od ukupno 20 različitih vrsta jela i pića.

MARUŠEVEC – Svečanost povodom obilježavanja 119. obljetnice rođenja Gustava Krkleca, organiziraju danas, 26. lipnja 2018. godine, Udruga prijatelja dvorca Maruševec i Ogranak Matice Hrvatske u Varaždinu sa suorganizatorima, udrugom ”Ritam misli’ i Općinom Maruševec. Obilježavanje obljetnice pjesnikova rođenja će početi u 18,00 sati polaganjem vijenca na spomen-ploču ispred kuće Gustava Krkleca u Maruševcu i nastupom KUD-a „Klaruš“ Maruševec. Potom će u zgradi Općine Maruševec , pjesnik i dramski umjetnik Enes Kišević govoriti o Gustavu Krklecu, a prigodni program izvest će učenici Osnovne škole Gustava Krkleca Maruševec.

ČAKOVEC – Četrnaesto županijsko natjecanje u oranju održat će se 21. srpnja 2018. godine, na polju Strahoninec-Poleve u organizaciji Udruge orača Međimurske županije, Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe i općine Strahoninec, dok je glavni pokrovitelj manifestacije Međimurska županija. Dvoje prvoplasiranih branit će boje Međimurske županije na 16. natjecanju orača Republike Hrvatske u Osječko-baranjskoj županiji. Natjecanje se organizira u dvije kategorije – oranje plugovima ravnjacima i premetnjacima. Prijave na natjecanje primaju se do 15. srpnja u Udruzi ili u Savjetodavnoj službi Međimurske županije.

loading