Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.06.2019.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Radni sastanak ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata i predsjednika Uprave Mesne industrije Vajda Alena Kajmovića te njihovih suradnika održan je u srijedu, 26. lipnja 2019. godine. Povod posjeta je predstavljanje zajedničkog projekta Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Mesne industrije Vajda usmjerenog na poticanje školovanja srednjoškolaca za deficitarna zanimanja s naglaskom na zanimanje mesara. Učenike koji se odluče za upis u srednjoškolski obrazovni program mesara od sljedeće školske godine će dočekati i stipendija u iznosu od 2.800 kuna koju zajednički osiguravaju Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Mesna industrija Vajda. Buduće mesare očekuju i besplatni udžbenici, naknada za rad na praksi, mogućnost rada za vrijeme školskih praznika, besplatan obrok za vrijeme rada i prakse, poklon-paketi za Božić i Uskrs te siguran posao nakon školovanja. Tijekom posjeta Vajdi ministar Horvat je obišao i novouređeni pogon koji je nedavno otvoren nakon realizacije investicije vrijedne 50 milijuna kuna.

KRAPINA – Zagorski mlinci novi su, 23. po redu hrvatski proizvod upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Objavila je to jučer, 25. lipnja 2019. godine, Europska komisija, a tim je povodom danas, 26. lipnja, u Krapini, održana konferencija za medije. Zaštita na europskoj razini znači veću dodanu vrijednost, bolju konkurentnost i vidljivost na tržištu, rečeno je na press konferenciji koju su održali župan Željko Kolar, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki te predsjednik udruge Tradicija Zagorja, koja je i pokrenula proces brendiranja, Matija Gulija. Na dobivanje ovog statusa čekalo se otprilike šest i pol godina, te sada, nakon zaštite zagorske purice, imamo jednu zaokruženu priču, istaknuto je na konferenciji. – Pred Udrugom, Županijom i proizvođačima sada je također jedan veliki posao, a Županija će proizvođače pratiti ne samo kroz brendiranje na inozemnom tržištu nego na način da će u slijedećem proračunu osigurati pola milijuna kuna bespovratnih sredstava za proširenje proizvodnje, ističe župan Željko Kolar.

KOPRIVNICA – Novo vatrogasno vozilo, donacija Ministarstva poljoprivrede, nabavljeno sredstvima iz opće korisnih funkcija šuma, uručeno je ovu srijedu, 26. lipnja 2019. godine, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Koprivnica. Vozilo, Pick-up, vrijedno 253 tisuće kuna, služit će JVP-u Grada Koprivnice za gašenje požara otvorenog prostora i prvih početnih požara na područjima gdje standardna vatrogasna vozila ne mogu doći. Zadovoljan novim vozilom koje je dobila JVP Grada Koprivnice je i gradonačelnik Mišel Jakšić koji ističe kako Grad Koprivnica iz godine u godinu podiže proračun i Javne vatrogasne postrojbe i Vatrogasne zajednice Grada Koprivnice.

ZAGREB – Izgradnja kolektora na Čulinečkoj cesti, koji će rasteretiti odvodnju istočnog dijela Zagreba, napreduje prema planu. Riječ je o projektu vrijednom nešto više od 22 milijuna kuna koji se provodi u četiri faze, a proteže se od kolektora Dubrava do kolektora u Sesvetama. Kako je istaknuo direktor Vodoopskrbe i odvodnje, Marin Galijot, kolektor Čulinečka značajno će unaprijediti povećati kvalitetu kanalizacijskog sustava. „Promjer mješovitog kanala je dva metra i prvenstveno će služiti za fekalne i oborinske vode Donje Dubrave te dijela Gornje Dubrave“, rekao je Galijot. Završetak izgradnje kolektora Čulinečka predviđen je za kraj godine.

KOPRIVNICA – Nakon što je zbog odlaska na rad u Švedsku, koprivničku Opću bolnicu „Doktor Tomislav Barek“ sredinom lipnja napustio jedini urolog, bolnica je angažirala tri vanjska urologa, koji rade tri dana u tjednu u bolničkoj ambulanti, naglašeno je na danas, u srijedu, 26. lipnja 2019. godine, održanoj konferenciji za medije. Problem nedostatka urologa riješen je angažiranjem liječnika iz Opće bolnice Varaždin i Kliničke bolnice Dubrava, te će oni nastaviti pružati usluge u bolničkoj ambulanti. Koprivnička Opća bolnica „Doktor Tomislav Bardek“ na specijalizaciji za urologiju, inače, trenutno ima dva liječnika koji će sa specijalizacijom završiti 2021., odnosno 2022. godine.

ZAGREB – Na temelju Pravilnika o korištenju sredstava spomeničke rente  i Godišnjeg programa spomeničke rente za 2019. objavljen je javni poziv vlasnicima kulturnog dobra za njeno korištenje i sufinanciranje provođenja zaštitnih radova i mjera. Ovaj put poziv je upućen fizičkim i pravnim osobama, vlasnicima stambenih i pretežito stambenih građevina za sufinanciranje vanjskih dijelova građevina, pročelja i krova, unutar zone Gornji grad i Kaptol. Tako će se u minimalnom iznosu od 23 milijuna kuna bespovratno financirati u stopostotnom iznosu konzervatorsko-restauratorska istraživanja slojevitosti gradnje i izvornog oblikovanja. Tekst poziva kao i prijavnice nalazi se na WEB stranici grada, a mogu se i u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode, te područnim uredima Medveščak i Črnomerec.

ZAGREB – Na križanju Slavonske avenije i Čulinečke ulice otvorena je Slavonska avenija nakon izvođenja radova na izgradnji kolektora Čulinečka koji su se odvijali u tri faze. Vodoopskrba i odvodnja Grada Zagreba je prije nepunih mjesec dana započela s izgradnjom javnog kanala, odnosno kolektora koji služi kao rasterećenje čitavog istočnog dijela Zagreba, a cijeli projekt vrijedan je nešto više 22 milijuna kuna. Završetak svih radova predviđen je za kraj godine.Izgradnja kolektora Čulinečka, na dijelu od Trnave do GOK-a, izvodi se zbog unapređenja i povećanja kvalitete odvodnje ovog dijela kanalizacijskog sustava.

IVANEC – Nove kurikulume i priručnike za nastavnike za fakultativne predmete Njemački, Engleski i Talijanski jezik u digitalnom i multikulturalnom okruženju, zainteresirane obrazovne ustanove mogu slobodno preuzeti na web stranici Srednje škole Ivanec. Kurikulumi i materijali za nastavnike izrađeni su u sklopu EU projekta „Višejezičnost u digitalnom i multikulturalnom okruženju“ koji se provodi od 30. studenog 2017. do 30. studenog 2019. godine. Novi fakultativni predmeti su u Srednju školu Ivanec uvedeni školske godine 2018./2019., a učenici su u sklopu stranih jezika učili o toleranciji, poštivanju različitosti te o drugim kulturama. Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, vrijedan je 808.000 kuna a uz Srednju školu Ivanec u njemu kao partneri sudjeluju Srednja škola Krapina, Srednja škola Zlatar te Upravna škola Zagreb kao vodeći partner.

KOPRIVNICA – Održano je ocjenjivanje vina u sklopu međunarodne izložbe vina „Zlatna vina Alpe Adria 2019.“ koja će se održati ovoga petka, 28. lipnja u Koprivnici. Organizator i domaćin Izložbe je Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije u partnerstvu s Koprivničko-križevačkom županijom. Manifestacija okuplja vinare s najbolje ocijenjenim vinima, zlatnim vinima, na izložbama u regijama članicama Saveza Alpe Jadran i šire, a ocjenjuje ih međunarodno ocjenjivačkog povjerenstvo predvođeno predsjednicom Ana-Marijom Jagatić Korenikom. Na izložbi ovoga petka sudjelovat će vinari iz Austrije, Mađarske i Hrvatske, a osim iz Koprivničko-križevačke županije, sudjeluju i vinari iz Zagrebačke, Varaždinske i Požeško-slavonske.

ZAGREB – Kako bi se što kvalitetnije proveo Program kontrole populacije napuštenih pasa i njihovo mikročipiranje Zagrebačka županija uputila je javni poziv gradovima i općinama na svom području i za tu svrhu osigurala 300 tisuća kuna. Javni poziv otvoren je do 3. srpnja ove godine. Cilj ove mjere je da svaki pas bude mikročipiran što će u konačnici dovesti do smanjenja populacije napuštenih pasa. Na ovaj javni poziv mogu se javiti gradovi i općine, jer upravo oni osiguravanju nadzor provedbe obveznog mikročipiranja pasa određenog propisom o veterinarstvu kod posjednika pasa čiji psi nisu upisani u Upisnik kućnih ljubimaca. Maksimalni iznos potpore koji grad ili općina može ostvariti  je 50.000 kuna.

loading