Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.08.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U Hrvatskom Saboru održana je, danas, 26. kolovoza 2015. godine sjednica Organizacijskog odbora za obilježavanje 80. obljetnice otkrivanja spomenika hrvatskoj himni Lijepa naša domovino i 180. obljetnice prvog pisanog spomena hrvatske himne. Predsjednik Organizacijskog odbora i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko govorio je o značaju himne kao državotvornog simbola Hrvatske, a župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je da će se ova značajna svečanost održati u Zelenjaku 18. rujna 2015. godine.

ZAGREB – Nakon deset godina, Majčinski odjel Dječjeg doma u Nazorovoj potpuno je obnovljen te je sad u fazi opremanja, a očekuje se da bi u funkciji trebao biti sredinom rujna. Moderno uređen odjel moći će smjestiti 15 trudnica, odnosno majki s djecom, koje će tu boraviti do djetetove navršene prve godine života te će tijekom tog vremena učiti kako se brinuti o svome djetetu, uz svu potrebnu stručnu podršku. Grad Zagreb do konca ove godine osigurat će i dva stana koji će funkcionirati kao stambene zajednice u kojima će majke s djecom biti smještene nakon izlaska iz Doma. Uređenje oko 500 metara četvornih novog Odjela stajalo je oko 2 milijuna kuna, od čega je Grad Zagreb osigurao 1.280.000,00 kn, dok je opremanje Odjela potpomogla predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

DONJI KRALJEVEC – Jubilarni, deseti po redu, Međunarodni sajam voćarstva u Donjem Kraljevcu, u Međimurju, održat će se od 4. do 5. rujna u organizaciji općine Donji Kraljevec i  zagrebačkog Agronomskog fakulteta, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Međimurske županije i HGK-Županijske komore Čakovec. Jubilarno izdanje sajma je obogaćeno partnerstvom dviju županija- Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije. Na području Međimurske županije ulažu se znatna sredstva u voćarstvo, upravo zato što je čak 30 posto jabuka u Hrvatskoj proizvedeno upravo na tlu Međimurja. Među brojnim izlagačima iz Međimurske, Zagrebačke i Koprivničko- križevačke županije, predstavit će se i oni iz Osječko- baranjske županije te inozemni gosti iz Slovenije, Mađarske i Austrije.

ZAGREB – Čestitku na najnovijem uspjehu kojim je ponovo dokazala da pripada svjetskoj atletskoj eliti, povodom osvajanja srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Pekingu, Sandri Perković uputio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Uvjeren sam da će ovaj uspjeh poslužiti kao dobra uvertira za nastup na nadolazećem Hanžeku te da ćeš pred svojim navijačima, u svome Zagrebu, opet potvrditi da si najbolja među najboljima, kaže u čestitki gradonačelnik Badić.

ZAGREB – Zagreb će od 5. do 10. travnja 2016. godine ponovno biti domaćin najvećoj manifestaciji ove vrste u Hrvatskoj, ali i regiji – Zagreb Autoshowu, zaključeno je na današnjem sastanku gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i predstavnika generalnih zastupnika proizvođača automobila. Naime, iako ima dugogodišnju tradiciju, zbog recesije koja je 2008. na autoindustriji ostavila traga, ovaj se sajam proteklih godina nije održavao. Na sastanku je između ostalog zaključeno kako će Grad Zagreb imati višestruku korist od sajma – kako u turističkom smislu, tako i gospodarskom. Troškove organizacije i oglašavanja, koji se procjenjuju na oko 3 milijuna kuna, snositi će zajedno Grad Zagreb, Turistička zajednica grada te Zagrebački holding.

ZAGREB – Nakon što je godinama stajala zapuštena, fontana “Kozmički ciklus vode” na Trgu Petra Krešimira IV. počela se obnavljati prošli tjedan. Taj zagrebački kutak smatra se jednim od najboljih modernih projektiranih krajobraznih cjelina u gradu, zaštićeni je spomenik kulture, a fontana je izgrađena 1935. godine po projektu Cirila Jegliča i Josipa Seissla. Članovi platforme 1postozagrad apeliraju da se nakon obnove fontana redovito održava. Fontana bi trebala biti obnovljena i u funkciji sredinom rujna, a obnova će obuhvatiti kamenarske i restauratorske radove, iskop kanala te razbijanje betona.

VARAŽDIN – U sklopu projekta „Akupunktura grada“  od danas do 30. kolovoza, u Varaždinu će se održavati interdisciplinarna radionica na temu osmišljavanja novih javnih prostora u gradu. Tijekom radionice će se, u suradnji s zagrebačkim Arhitektonskim fakultetom, raditi na osmišljavanju novog varaždinskog trga, koji je nastao zatvaranjem dosadašnjeg parkirališta u Habdelićevoj ulici. Akupunktura grada je projekt  čiji je cilj poboljšati kvalitetu urbanog života kroz niz malih i preciznih intervencija u javnom prostoru. Razvio se  unutar Sekcije mladih Društva arhitekata Zagreba, a u proteklih se nekoliko godina provodio u Zagrebu, Splitu, Skopju, Beogradu i Sarajevu. Radionice u sklopu projekta održavat će se u varaždinskoj palači Zakmardy.

KRAPINA – Javni poziv za podnošenje prijava za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u odgojno-obrazovnim ustanovama raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Projektom je predviđeno zapošljavanje nezaposlenih osoba u osnovnim i srednjim školama, koje su partneri u projektu „Baltazar2“, a zaposlit će se 83 osobe. To je, kako ističe zamjenica župana Jasna Petek, povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je ovaj posao obavljalo 69 osoba, a povećan je i broj korisnika usluge s 99 na 121. U projekt su uključene 32 zagorske škole, a s obzirom da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ove godine kasno raspisalo natječaj, pomoćnici u nastavi počet će raditi 5. listopada. Prijave se šalju u Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Krapina, a javni poziv traje osam dana od dana objave.

GRABROVNIK – Veliko klizište u Grabrovniku, u Međimurskoj županij, sanira Županijska uprava za ceste. Riječ je o projektu vrijednom milijun i sto tisuća kuna, u sklopu kojeg će biti saniran teren duljine 350 metara. Radi se o predjelu lokacije Trnovščak- cesta na lokalnoj cesti Železna Gora – Jalšovec, gdje je klizište duboko između dva i pet metara. Cesta je dijelom bila potpuno uništena, dijelom je uništena bankina, a klizište je nanijelo još neka manja oštećenja na kolniku. Sanacija će biti završena do konca kolovoza.

ZAGREB – Zagrebačka županija sve je zanimljivije turističko odredište. U prvih 6 mjeseci ove godine je ostvareno gotovo 3.000 više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani. Uz domaće, najčešći su gosti iz Njemačke, Bugarske, Italije, Ukrajine i Poljske. Prema broju dolazaka i noćenja najposjećenija je Velika Gorica, Samobor, Zaprešić i Ivanić Grad. Odličnim brojkama mogu se pohvaliti i manji gradovi koji su posljednjih nekoliko godina obogatili svoju turističku ponudu brojnim manifestacijama.

KRIŽEVCI – Započeo je program „Dječjeg aktivnog ljeta 2015.“ u Križevcima u kojem ove godine sudjeluje 105 djece, sa 20 animatora, od kojih petero iz Italije. Projekt provode  udruga „Dijete zove dijete“ iz  Brescie u Italiji  i Pokret fokolara u suradnji s Osnovnom školom Vladimir Nazor  i Osnovnom školom Ljudevita Modeca, a tema ovogodišnjeg projekta je „Poštovanje prema sebi, drugima i okolišu“. Program traje cijelog ovog tjedna. Animatori iz Brescie i Križevaca uz pomoć nastavnika i stručnih suradnika iz osnovnih škola „Vladimir Nazor“ i Ljudevita Modeca organiziraju različite zanimljive igre i edukativno-zabavne radionice za djecu u dobi od 8 do 13 godina.

KOPRIVNICA – Danas počinju radovi na modernizaciji semaforiziranog raskrižja Ivanjske Ulice i Duge ulice u Koprivnici. Vrijednost radova je 77 tisuća kuna , a kako bi promet kroz raskrižje mogao funkcionirati na normalan način, promet će po potrebi regulirati djelatnici Postaje prometne policije Koprivnica.  Radovi bi trebali završiti do petka.

loading