Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.08.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Od jutros je, nakon gotovo mjesec i pol intenzivnih radova, otvorena Ulica Fratrovac. Riječ je izuzetno prometnoj ulici u kojoj se nalazi vrtić i osnovna škola pa su stoga radovi završeni prije početka nove školske godine. Kako bi se promet odvijao bez većih problema – na zahtjev stanara dio ulice postati će jednosmjeran. Za uređenje ulice Fratrova izdvojeno je milijun i pol kuna.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačkoj županiji odobren je novi ciklus projekta „Prilika za sve 2“ te projekta „Svi u školi, svi pri stolu“. Prvim projektom osigurat će se pomoćnici u nastavi, a drugim, besplatna školska prehrana u školama kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač. Projekt „Prilika za sve 2“ vrijedan je nešto više od 2 milijuna kuna, kroz Europski socijalni fond županiji je odobreno 1,9 milijuna bespovratnih kuna, a zaposlit će se 37 pomoćnika u nastavi za 50 učenika s teškoćama u razvoju u 16 osnovnih i šest srednjih škola, ističe koprivničko-križevački župan Darko Koren. U narednoj školskoj godini u školama kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač, kao i u prvom projektu, provodit će se i projekt „Svi u školi, svi pri stolu“ kojim će se za 767 djece koja žive u siromaštvu ili riziku od siromaštva iz 18 osnovnih škola. Vrijednost projekta je 870 tisuća kuna i u potpunosti je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, dodaje Koren.

ZAGREB – U pet POS-ovih osmerokatnica s 519 stanova u zagrebačkom Zapruđu trenutno  useljava više od 2.000 stanovnika,  koji su stanove od države unajmili za 25 kuna po metru četvornom mjesečno ili su ih kupili za 1.035 eura po metru četvornom. Za razliku od POS-ovih stanova u Svetoj Klari, koji su useljeni lani u prosincu i u kojima su se ubrzo pojavili brojni problemi, čini se da u Zapruđu novi stanari nemaju zamjerki. Ipak, izvođač radova, u prizemlju jedne od zgrada u kompleksu otvorio je ured za reklamacije pa se sve na što građani imaju primjedbu, odmah rješava.

ČAKOVEC – Za vrijeme ljetnih mjeseci, Međimurska županija je za potrebe obnove i dogradnje osnovnih i područnih škola izdvojila oko 4,5 milijuna kuna. Najveći dio radova odvija se upravo tijekom ljeta, kako bi nova školska godina mogla početi u obnovljenim prostorima. Kako bi se uvjerio da će radovi biti zaključeni na vrijeme, neke od većih investicija obišao je dva tjedna prije početka nove školske godine župan Međimurske županije Matija Posavec. Tako će u Osnovnoj školi Prelog s investicijom vrijednom više od 610 tisuća kuna doći do rekonstrukcije  koja će pridonijeti lakšem odvijanju jednosmjenske nastave, dok su u OŠ Nedelišće u tijeku radovi na rekonstrukciji kotlovnice i krovišta, a u OŠ Donji Kraljevec unutarnji radovi. Uz to, manji radovi se odvijaju i u OŠ Pribislavec, Orehovica, Štrigova, Goričan i Strahoninec te u mnogim područnim  školama.

KOPRIVNICA – Posude za komunalni i biorazgradivi otpad jutros su podijeljene u koprivničkom romskom naselju Žlebice. Vrijednost 26 podijeljenih posuda, čime je svako domaćinstvo u ovom naselju dobilo svoje posude, je oko 7 tisuća kuna. Od sada svako domaćinstvo u naselju Žlebice ima svoje posude za otpad te će ih se dodatno potaknuti na odvajanje korisnih sirovina iz otpada koja će u budućnosti utjecati na visinu računa za uslugu odvoza komunalnog otpada, ističe zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić. Početkom tjedna koprivničko komunalno poduzeće Komunalac u ovom je naselju saniralo i divlje odlagalište koje se nalazilo tamo. Ovo je još jedna aktivnost gradskih vlasti i gradskog komunalnog poduzeća, istaknuto je jutros, kojom se želi pomoći romskoj populaciji da se čim lakše i jednostavnije uključe u život.

VARAŽDIN – Prva međunarodna sportsko-obrazovna konferencija  održava se u Varaždinu. Organizator i domaćin je  Druga gimnazija Varaždin, a osim Varaždinaca sudjeluju Peta gimnazija Sarajevo, Druga ekonomska škola Beograd i Gimnazija Antona Aškerca Ljubljana. Skup je namijenjen učenicima sportskih gimnazija i nastavnicima iz različitih gimnazijskih predmeta, ravnateljima, sportskim sucima i predstavnicima Školskih sportskih saveza. U skupštinskoj dvorani županijske palače u Varaždinu bit će danas održan plenarni dio konferencije, a sve sudionike će pozdraviti zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

KOPRIVNICA – U prošlotjednoj akciji dobrovoljnog darivanja na koprivničkom području prikupljene su 454 doze krvi. Najviše je prikupljeno na gradskim akcijama tijekom dva dana u sjedištu Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, gdje su  se odazvala 254 dobrovoljna darivatelja. Po prvi puta krvi je dalo 14 darivatelja,  a obitelji zlatnih dobrovoljnih darivatelja, pridružio se dugogodišnji darivatelj Zlatko Priščan iz Glogovca.

KRAPINA – Rekonstrukcija kompletne unutarnje rasvjete na tri osnovne škole u Krapinsko-zagorskoj županiji – u Donjoj Stubici, Oroslavju i Zaboku, bliži se kraju. Na OŠ Donja Stubica provedena su inicijalna mjerenja ključnih parametra učinka – funkcionalno ispitivanje rada nove fluo rasvjete te mjerenje rasvijetljenosti i instalirane snage svih strujnih krugova. Da su rezultati iznad očekivanog te će korisnici i djelatnici škole odsada raditi uz zadovoljene visoke tehničke i pedagoške standarde, ističu u Regionalnoj energetskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske.  Projekt je dijelom sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te se provodi na temelju ugovora o energetskom učinku. U REGEI vjeruju da će i službeni rezultati poslati jasnu poruku te dokazati postizanje energetskih i financijskih ušteda operativnih troškova koji se očekuju u narednih 14 godina koliko i traje ugovorni odnos sa pružateljem energetske usluge.

ZAGREB – Treću godinu za redom festival „Tambura fest „ održat će se ove nedjelje, 28. kolovoza u zagrebačkom naselju Markuševec u organizaciji udruge Tambura klub Zagreb i popd pokroviteljstvom grada Zagreba.. Nastupit će pet popularnih tamburaških sastava, domaćini Gazde, zatim Od srca do srca, Skoro Frajeri, Arteški bunar i gosti iz Mađarske Bonder solj. „Tambura fest“ počinje u 17,00 sati na igralištu u Markuševcu.

VELIKA GORICA – Svečano otvaranje 14. Županijskog natjecanja orača Zagrebačke županije održava se danas u Velikoj Gorici, na parceli uz zaobilaznicu nedaleko od stadiona NK Radnik. Po dva prvoplasirana natjecatelja u kategorijama plugova ravnjaka i premetnjaka stječu pravo sudjelovanja na 15. Državnom natjecanju orača Republike Hrvatske koje će se održati naredne 2017. godine u Zagrebu. Natjecanje organizira Udruga orača Zagrebačke županije i Savjetodavna služba.

VRBOVEC – Svečano otvorenje 36. turističko – kulinarske manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ održat će se u subotu, 27. kolovoza na Ljetnoj pozornici u Vrbovcu od 11,00 sati.

loading