Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.08.2019.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC/VARAŽDIN – U sklopu reforme Uprave te u cilju daljnje decentralizacije države plan je da od 1. siječnja 2020. godine županije preuzmu većinu poslova ureda državne uprave. Tim povodom u službenom posjetu Međimurskoj županiji danas, 26. kolovoza 2019. godine, boravio je ministar Uprave Ivan Malenica sa suradnicima. Na radnom sastanku sa županom Matijom Posavcem razgovaralo se o usklađivanju ustroja županija s povjerenim poslovima, Sporazumu o preuzimanju povjerenih poslova i službenika i namještenika te planiranju sredstava za financiranje povjerenih poslova u proračunu za 2020. godinu. Smatrajući kako su županije i ranije odlično odradile projekte koji vode ka decentralizaciji države, ovakvu odluku pozdravlja župan Međimurske županije Matija Posavec,  a ministar Malenica ističe kako je u svrhu daljnje reforme Uprave, nužno donijeti blizu 66 propisa. Ministar Malenica trenutno boravi i u Varaždinskoj županiji gdje je upravo u tijeku radni sastanak sa županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem sa suradnicima.

ZAGREB – Zbog uređenja zapadnog kolnika, Ulica Savezne Republike Njemačke, na dijelu od Avenije Dubrovnik do Vatikanske ulice zatvorena je za sav promet sljedećih tjedan dana,  do ponedjeljka 02. rujna. Na dužini od 1.150 metara uklonit će se dva sloja starog asfalta površine 12.500 četvornih metara, zamijeniti stari poklopci i slivničke rešetke te iscrtati nova horizontalna signalizacija. Vrijednost radova je 2,5 milijuna kuna. Početak radova u ponedjeljak, 26. kolovoza je obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. – Ovime završavamo radove u centru grada, na važnijim vertikalnim i horizontalnim glavnim prometnicama, a potom nam slijede radovi u 217 Mjesnih odbora prema Planu malih komunalnih akcija- istaknuo je gradonačelnik Bandić. Obilazni pravci za vrijeme radova su Avenija Dubrovnik – Sarajevska cesta – Vatikanska – SR Njemačke  odnosno Aenija Dubrovnik – Avenija Većeslava Holjevca – SR Njemačke.

STUBIČKE TOPLICE – Val investicija na području Krapinsko-zagorske županije se nastavlja u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice. Nakon radova na vanjskim bazenima koji su u tijeku, obnovit će se i prostor za hidroterapiju koji je u derutnom stanju, a tim povodom ovog ponedjeljka, 26. kolovoza 2019. godine održana je i konferencija za medije, na kojoj je potpisan Ugovor o radovima na adaptaciji tog prostora. Sa izvođačem radova ugovor je potpisao ravnatelj Davor Gredičak u prisutnosti župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara i načelnika Stubičkih Toplica Josipa Beljaka. Radovi će obuhvatiti uređenje prostora gdje se nalaze kade za vježbe i podvodne masaže, a uredit će se prostor za parafinsku terapiju i terapiju sa blatom. Uz to uredit će se pripadajuće garderobe, bit će tu i dizalice za nepokretne pacijente i središnja jedinica naručivanja. – Ova investicija ja za korisnike HZZO-a koja će pridonijeti kvaliteti pružanja usluge – rekao je ravnatelj Gredičak. Vrijednost investicije je1,42 milijuna kuna sa PDV-om od čega pola milijuna kuna dolazi iz decentraliziranih sredstava Krapinsko-zagorske županije. Radovi će početi kroz sedam dana, a rok za završetak je 100 kalendarskih dana od početka radova.

ZAGREB – Zagrebački nogometni savez, kao najveća i najmasovnija gradska sportska udruga ove godine bilježi 100. obljetnicu rada i djelovanja. Stoga je zagrebački gradonačelnik  Milan Bandić u ponedjeljak, 26. kolovoza u zgradi Gradske uprave  primio predstavnike Zagrebačkog nogometnog saveza, predvođene predsjednikom Tomislavom Svetinom. – Razgovaralo se o obljetnici čija će središnja svečanost biti u utorak, 3. rujna u zagrebačkoj starogradskoj vijećnici te zagrebačkom HNK gdje ćemo održati svečanu Akademiju. Dan kasnije, 4. rujna bit će odigrana utakmica selekcija ZNS-a i Hrvatske reprezentacije. Ujedno smo gradonačelniku predstavili Monografiju i dokumentarac koji se snima te mu zahvalili na dobroj suradnji- rekao je predsjednik ZNS-a Tomislav Svetina.

ZAGREB – Uz OŠ Granešina izgrađena je nova trodijelna sportska dvoranu s pratećim sadržajima. Naime kako nije bilo dovoljno prostora uz školu nova dvorana sa 18 parkirališnih mjesta i vanjskim igralištima izgrađena je na parceli Grada Zagreba nasuprot škole. Zbog toga je izgrađen tunelski spoj, odnosno pješački pothodnik između škole i dvorane. Investicija je vrijedna 35 milijuna kuna te se očekuje da će do kraja kolovoza proći tehnički pregled i dobiti uporabnu dozvolu. Nova dvorana osam duplih svlačionica, svoju toplinsku stanicu, ambulantu i još dvije manje dvorane.

KOPRIVNICA – Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice provela je jednogodišnji projekt „Želim znati kako imati“, za koji su sredstva u iznosu od 110 tisuća kuna dobivena na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kako je istaknuto na danas, 26. kolovoza 2019. godine, održanoj konferenciji za medije, tijekom projekta provedeno je 13 aktivnosti u kojima je sudjelovalo 100-tinjak učenika Osnovne škole Koprivnički Ivanec, članovi Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice te vijećnici Općine Koprivnički Ivanec, kaže voditeljica projekta Renata Glavica. Među provedenim aktivnostima izdvaja se simulirana sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije kao i edukativne i kreativne radionice, dodaje predsjednica Udruge Marija Mraz. Sredstvima projekta za školu partnera, Osnovnu školu Koprivnički Ivanec kupljena je i oprema vrijedna 20 tisuća kuna. Partner u projektu bila je i Koprivničko-križevačka županija.

KRAPINA – Javni poziv svim studenticama i studentima medicine s područja Krapinsko-zagorske županije na sastanak koji će se održati 10. rujna 2019. godine u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana uputio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. S obzirom na to da se liječnici već nekoliko godina nalaze na listi deficitarnih zanimanja, Županija trenutno stipendira 15 studenata medicine s iznosom od 700 kuna mjesečno. Također, Županija aktivno radi i na razvijanju niza mjera kako bi se budućim mladim liječnicima stvorili što povoljniji uvjeti za život i rad na području županije. Kako bi dobili informacije o planovima vezanima uz nastavak obrazovanja i zapošljavanja te o tome što Krapinsko-zagorska županija i zdravstvene ustanove kojima je Županija osnivač mogu učiniti da bi stvorili što bolje radne i životne uvjete mladih liječnika, organiziran je ovaj sastanak studenata medicine sa županom te ravnateljima i ravnateljicama županijskih zdravstvenih ustanova. Svoje sudjelovanje potrebno je prijaviti elektronskim putem, do 9. rujna 2019.

VARAŽDIN – Varaždinska županija objavila je Javni poziv svim građanima koji žive na području županije da iskažu interes za ugradnju foto-naponskih sustava za proizvodnju električne energije na obiteljske kuće za vlastitu potrošnju. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost službeno je najavio da će ove jeseni raspisati javni poziv za sufinanciranje foto-naponskih elektrana na obiteljskim kućama. Građanima koji iskažu interes, a zadovoljavaju uvjete, Županija će sufinancirati troškove izrade glavnog projekta i prijavne dokumentacije za ugradnju sunčanih elektrana u visini od 50%, odnosno 5 tisuća kuna. Javni poziv bit će otvoren do 10. rujna, a link za prijavu te sve informacije nalaze se na internetskoj stranici županije.

KOPRIVNICA – Održan je sastanak projektnog tima vezan za nove aktivnosti apliciranog projekta Centar kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije, kojem je nazočio i zamjenik župana Ratimir Ljubić te predstavnici Strukovne škole Đurđevac i Obrtničke škole Koprivnica. Razgovaralo se o pokretanju i provođenju postupka javne nabave za izradu projektno-tehničke dokumentacije za ovaj projekt, pri čemu je procijenjena vrijednost nabave 640 tisuća kuna. Zaključeno je kako će u travnju 2020. godine biti ispunjeni uvjeti za provođenje postupka javne nabave za infrastrukturne radove, dok bi u lipnju iste godine trebali započeti konkretni radovi.

ZAGREB – Turistička zajednica Zagrebačke županije raspisala je poziv za prijave za natjecanje naziva „Doživi Zagrebačku županiju“ za najbolju fotografiju doživljaja posjeta jedne ili više manifestacijama s područja Zagrebačke županije. Cilj je fotografijom prikazati priču i doživljaj s neke od manifestacija koje se događaju tijekom godine, te promovirati i potaknuti na posjet događanjima i manifestacijama diljem Zagrebačke županije. Fotografije moraju biti snimljene isključivo na manifestacijama/događanjima ove ili u protekle tri godina na području županije. Poziv je otvoren do 15. prosinca, a detaljne informacije dostupne su na web stranici TZ ZGŽ.

ČAKOVEC – U sklopu akcije Čakovec – grad prijatelj djece te programa Za osmijeh djeteta u bolnici, medicinskim sestrama koje rade na Odjelu pedijatrije Županijske bolnice Čakovec, Grad Čakovec je kupio nove radne odore. Odore je glavnoj sestri Odjela Dijani Farkaš, uručio gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i istaknuo da Grad Čakovec, iako nema zakonske obveze, rado ovakvim i sličnim akcijama pomaže bolnici, a posebno Odjelu pedijatrije o čemu svjedoči niz prethodnih akcija poput kupnje slikovnica i knjiga za djecu, Playstation-a, televizora te još mnogo toga. Naime, to je dio aktivnosti koje se provode tijekom godine na Odjelu pedijatrije, a koje su financirane čakovečkim proračunskim sredstvima, poput volontiranja studenata i članova Dječjeg gradskog vijeća, izvođenja predstava, zajedničkog pisanja zadaća, darivanja igračka i slično.

loading