Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.09.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebačka zona bez automobila mogla bi biti proširena na ulice oko Trga bana Jelačića. No kako bi se to postiglo potrebna su milijunska ulaganja u prometnu infrastrukturu. Kako ističu stručnjaci za taj projekt potrebno je izgraditi Jarunski most te nadvožnjak iznad Ranžirnog kolodvora, spojiti Aveniju Gojka Šuška s Mostom slobode, Goricu sa Zagrebom željezničkom prometom te izdići prugu od Selske do Heinzlove.   Uz sve to bilo bi potrebno izgraditi nekoliko podzemnih garaža. U skoroj budućnosti u ovaj projekt neće se ići, no dugoročno u planu je izmicanje prometa iz centra grada.

ZAGREB – Broj blokiranih građana u Hrvatskoj krajem srpnja premašio je brojku od 328.357 građana, a dug građana iznosio je 40,26 milijardi kuna što je u odnosu na kraj 2015. godine više za gotovo 4 milijarde kuna. Najviše dužnika, pa tako i najveći iznos duga je u Gradu Zagrebu, gdje je blokirano 62.119 građana.

ZAGREB – Projektom #kultura697 želi se uključiti žitelje s područja Zagrebačke županije u kreiranje županijske Strategije kulturnog razvoja. Projekt provodi  Županija u suradnji s Veleučilištem Baltazar Zaprešić. Svi zainteresirani stanovnici 697 naselja Zagrebačke županije mogu u sklopu projekta ispuniti anketni upitnik koji je dostupan na mrežnim stranicama Županije te izraziti svoje prijedloge, želje i potrebe u kulturi. Rezultati anketnog upitnika bit će objavljeni 15. listopada  na službenim web stranicama Zagrebačke županije i Veleučilišta Baltazar Zaprešić. Najkreativniji prijedlozi, njih 53, bit će nagrađeni. Projektom se želi aktivnije uključiti stanovnike u kulturni život Zagrebačke županije te promovirati bogata županijska kulturna baština i manifestacije u kulturi. Rezultati projekta bit će uvršteni u Strategiju kulturnog razvoja Zagrebačke županije.

KOPRIVNICA – Organizacijski odbor 18. Dana voća Koprivničko-križevačke županije održao je drugu sjednicu. Razgovaralo se o temama stručnih predavanja te je dogovoreno kako će se prezentirati, voćarima iznimno aktualne, teme poput posljedice mraza u voćnjacima Podravine i Prigorja, iskustva u suzbijanja jabučne krvave uši i kalifornijske štitaste uši, novosti u radu Savjetodavne službe, mjere ruralnog razvoja i program ruralnog razvoja Koprivničko-križevačke županije. Stručna predavanja održat će se prvog dana manifestacije, u petak 30. rujna. Manifestacija će biti otvorena u subotu, 1. listopada na trgu svetog Jurja u Đurđevcu od 10,00 sati,  uz prigodni kulturno-umjetnički program i proglašenje najuređenijeg izlagačkog prostora. U sklopu manifestacije Dani voća Koprivničko-križevačke županije održat će se i izložba fotografija „Ruka života“.

VARAŽDIN – U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja koji započinje danas i trajat će do 2. listopada, diljem Hrvatske organizirat će se nekoliko stotina događanja usmjerenih na promociju obrazovanja i učenja. Na području Varaždinske županije, u obilježavanje se uključilo nekoliko srednjih škola, kao i varaždinski Centar za informiranje i savjetovanje u karijeri, regionalni varaždinski ured Zavoda za zapošljavanje, Pučko otvoreno učilište Varaždin, pa čak i zatvorska knjižnica  u Varaždinu koja će zatvorenicima biti dostupna izvan redovnog dnevnog rasporeda s ciljem podizanja svijesti o važnosti čitanja i obrazovanja. Od danas do 30. rujna od 10,00 do 14,00 sati u Pučkom otvorenom učilištu traju Dani otvorenih vrata, a u tom se vremenu zainteresirani mogu upoznati s programima koje učilište provodi, a postavljen je i štand na Franjevačkom trgu u Varaždinu, gdje je moguće dobiti informacije o programima usavršavanja i osposobljavanja.

KRAPINA – U obilježavanju Tjedna cjeloživotnog učenja, koji organizira agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, u suradnji s partnerima diljem Hrvatske, po deseti put sudjelovat će Pučko otvoreno učilište Krapina. Od danas do 30. rujna održat će se Dani otvorenih vrata Učilišta. Svakog dana od 8,00 do 14,00 sati, zainteresirani posjetitelji moći će upoznati programe obrazovanja odraslih te razgledati učionice i opremu za izvođenje nastave. U subotu, 1. listopada, održat će se radionica “Šahom održimo mozak u formi”. S obzirom da je geslo ovogodišnjeg Tjedna cjeloživotnog učenja “Provježbaj mozak”, velemajstorica Mirjana Medić, međunarodna šahovska sutkinja, polaznicima radionice objasnit će kako šah utječe na kognitivna područja mozga te zašto je on višestruko koristan za odgoj i obrazovanje te održavanje “mentalne kondicije”.

ČAKOVEC – U sklopu obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke, Matica hrvatska – Ogranak Čakovec u zgradi Scheier organizirala je predstavljanje knjige „Sigetski boj u hrvatskoj epici“ kojoj je i nakladnik, a koja donosi četiri cjelovita epa o junaštvu Nikole Šubića Zrinskog pod Sigetom 1566. godine. Tako su na jednom mjestu okupljena djela Brna Karnarutića, Pavla Rittera Vitezovića, Vladislava Vežića i kajkavski ep nepoznatoga autora, uz polazni tekst Ferenca Črnka. Predstavljanju knjige je prisustvovao i međimurski župan Matija Posavec, pritom naglasivši da je odlukom Skupštine Međimurske županije osnovana biblioteka „Murodravana“, u sklopu koje će se tiskati djela širokog spektra, no ove je godine, zbog velike obljetnice, naglasak isključivo na Zrinskima.

loading