Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 26.09.2017.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved boravi u službenom posjetu Koprivnici. Ministar Medved prvo se sastao s predstavnicima Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke, a potom je u zgradi županijske uprave koprivničko-križevački župan Darko Koren sa suradnicima održao prijem za njega. Ministar Medved zajedno sa županom Korenom i zamjenicom koprivničkog gradonačelnika Melitom Samoborec položio je vijence i zapalio svijeće u čast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata. U sjedištu koprivničke Podravke ministar Medved i predsjednik Uprave Marin Pucar potpisali su Sporazum o suradnji u otkupu poljoprivrednih proizvoda zadruga hrvatskih branitelja.

ZAGREB – Na održanoj 23. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, ovog utorka 16. rujna 2017. godine, imenovani su direktori predstavništva HTZ-a u Italiji, Francuskoj, Poljskoj, Beneluxu, Njemačkoj, Rusiji te SAD-u. Kako je rekao direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić na natječaj se prijavilo 169 osoba, a od onih koji su izabrani očekuje se snažan doprinos u ostvarenju strateških ciljeva hrvatskog turizma. Mandat izabranim direktorima predstavništva počinje 01. listopada uz prijelazno razdoblje od tri mjeseca. Natječajem su se tražili i direktori  predstavništva u Mađarskoj i Slovačkoj no odlukom povjerenstva natječaj će biti ponovljen početkom sljedeće godine.

ZAGREB – Državna tvrtka Odašiljači i veze od sada će djelovati u novouređenoj poslovnoj zgradi u Zagrebu, u čije je uređenje uloženo nešto više od šest milijuna kuna. Riječ je o strateški važnoj tvrtci za Republiku Hrvatsku  rekao je ministar državne imovine Goran Marić, naglasivši značenje ove tvrtke u Domovinskom ratu. Ta važna misija nastavlja se i u današnje vrijeme, rekao je direktor OiV Mate Botica, naglasivši kako je u planu realizacija niz izuzetno važnih projekata kao što je puštanje u rad digitalnog radija i projekt ranog otkrivanja požara. Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković kao jedan od najvažnijih planova OiV-a za budućnost označio je razvoj širokopojasnog interneta. Inače, OiV trenutno zapošljavaju 298 radnika, kojih će do kraja ove godine biti i nešto više. Tvrtka u prvoj polovici ove godine poslovala je pozitivno.

ZAGREB – Prijedlogom prvog rebalansa ovogodišnji proračun Zagrebačke županije iznosit će 623.907.812 kuna i za 21 milijun kuna će biti  veći u odnosu na sadašnji, istaknuo je na  konferenciji za novinare ovog utorka, 26. rujna 2017. godine župan Stjepan Kožić. Izvorni proračun povećava se za 3,5 milijuna kuna i iznosit će 346.067.972 kuna. U prvih osam mjeseci ove godine  prihodovna strana izvornog proračuna Zagrebačke županije iznosi 208.873.747 kuna  što je za 23,14 % više nego u istom lanjskom  razdoblju. Kako je istaknuo župan Kožić rebalansom se sadašnjih 3,2 milijuna kuna za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva povećavaju za dodatnih 4.020.000 kuna odnosno čak 125%.Također se povećaju sredstava  za izgradnju i uređenje infrastrukture na ruralnim područjima za dodatnih 2.250.000 kuna, a u Upravnom odjelu za prosvjetu, planira se povećanje za 0,3%  te će iznositi 133.186.224 kuna. Gradovima i općinama dodijelit će se dodatnih 1.585.000 kuna za sanaciju nerazvrstanih cesta te dodatnih 600.000 kuna za projekte odvojenog prikupljanja otpada. Rebalansom se planira i povećanje sredstva za udruge civilnog društva za 1,5 milijun kuna, ulaganje u medicinsku i laboratorijsku opremu Doma zdravlja Zagrebačke županije za milijun kuna, te za rad Vatrogasne zajednice 590.000 kuna koja bi u 2017. godini onda ukupno dobila 3,4 milijuna kuna. Konačnu riječ o rebalansu proračuna imat će vijećnici Skupštine Zagrebačke županije na sjednici sazvanoj za ovaj petak, 29. rujna.

ČAKOVEC – „Trening životnih vještina“ naziv je preventivnog programa kojeg Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije i školskim preventivnim programima nastavlja provoditi u svim osnovnim školama, a tim povodom danas je u OŠ Belica održan stručni skup za provoditelje programa- učitelje 4. i 5. razreda i stručne suradnike u osnovnim školama. Radi se o programu primarne prevencije rizičnih ponašanja kod učenika koji se temelji na razvoju osobina i uvježbavanju socijalnih vještina, ističe ravnateljica Zavoda Marina Payerl Pal i dodaje, da s učenicima kroz radionice na satu razrednika rade 142 učitelja. Podršku u provedbi, po uzoru na Primorsko- goransku županiju koja je osmislila projekt, pruža i Međimurska županija, koja je prošle školske godine uspješno provela ovakav pilot projekt. Inače, kroz provedbu ovog preventivnog programa, u Međimurju ove će se školske godine raditi s ukupno 2.297 učenika u 142 razreda osnovnih škola.

KRAPINA – Prijem za državnu kadetsku prvakinju u ribolovu Petru Putanec koja je osvojila prvo mjesto na 63. Kupu Hrvatskog športsko – ribolovnog saveza u Topolji Baranjskoj početkom srpnja ove godine, upriličio je danas u svom uredu župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Da je jako ponosna na titulu kadetske prvakinje, potvrdila je Petra Putanec te je otkrila da se ribolovom bavi od svoje šeste godine. Ovo joj nije prva osvojena titula, a ribolovom se planira baviti i dalje. Također, na spomenutom natjecanju ekipa Športskog ribolovnog društva “Klen” osvojila je ekipno treće mjesto. Čestitke na sjajnom rezultatu uputio im je župan Kolar te dodao da je bavljenje sportom izrazito bitno za razvijanje pozitivnog duha. – Moram pohvaliti i rad županijskog Športsko ribolovnog saveza sa kojim imamo sjajnu suradnju, a za iduću godinu iz proračuna ćemo za njih izdvojiti i veća sredstva – zaključio je župan Kolar.

VARAŽDIN – Varaždinsku županiju i grad Varaždin danas je posjetila veleposlanica Slovenije u Hrvatskoj Smiljana Knez. U županijskoj palači u Varaždinu primili su ju župan Varaždinske županije Radimir Čačić i njegova savjetnica Natalija Martinčević.  Slovensku veleposlanicu nakon toga, u gradskoj  vijećnici u Varaždinu primio je  i gradonačelnik Ivan Čehok sa suradnicima. U društvu slovenske veleposlanice bio je i gradonačelnik grada Ptuja Milan Senčar, budući da Varaždin i Ptuj njeguju dugogodišnju partnersku suradnju. Prilikom razgovora sa slovenskom veleposlanicom  u županijskoj palači i u gradskoj vijećnici u Varaždinu bilo je prije svega riječi o mogućnostima proširenja dobre suradnje koju grad i županija već imaju sa susjednom Slovenijom. Veleposlanica Smiljana Knez posjetila  je u sklopu svog boravka u Varaždinu i ovdašnju Drugu gimnaziju čiji učenici već godinama kao jedini u Hrvatskoj uče slovenski jezik i kulturu u redovnom nastavnom programu.

ČAKOVEC – Predstavnici radnih skupina Međimurske energetske agencije i Grada Čakovca predvođeni zamjenikom gradonačelnika Mariom Medvedom održali su zajednički sastanak na temu suradnje na projektu „Dynamic light“. Projekt se provodi u sklopu programa Interreg Središnja Europa, a obuhvaća i modernizaciju dijela infrastrukture javne rasvjete grada Čakovca. Predstavnici MENEA-e, koja u projektu sudjeluje kao partner u konzorciju od njih 15 iz sedam zemalja Središnje Europe, prezentirali su prijedlog projektnog zadatka za nabavu opreme i izvođenje radova. Istaknuto je da će modernizacija dijela javne rasvjete obuhvatiti zamjenu postojećih svjetiljaka novim na bazi LED tehnologije koje će biti bežično povezane i upravljive, a sve s ciljem izbjegavanja dodatnih troškova investicije. Nakon što se završi izrada potrebne dokumentacije, provesti će se javna nabava, a izvođenje radova krenuti će najkasnije do sredine 2018. godine.

KOPRIVNICA – Članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije okupit će se ovog utorka 26. rujna 2017. godine na svojoj trećoj sjednici u ovom sazivu, a pred njima će biti 29 točaka dnevnog reda. Najvažnije točke vezane su uz financije, te će se tako među ostalim odlučivati i o rebalansu ovogodišnjeg proračuna. Uz to, članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije imenovat će članove Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Savjeta za razvoj civilnog društva te županijskog  Antikorupcijskog povjerenstva.

ZAGREB – Zbog sve češćih krađa, provala i prijevara u Gradu Zagrebu, Policijska uprava zagrebačka uputila je upozorenje svim sugrađanima ponajprije onima starije životne dobi. Između ostaloga iz policije pozivaju na oprez te mole sugrađane da ne puštaju nepoznate ljude u svoj dom jer je analizom kaznenih djela utvrđen porast kaznenih dijela prijevara i teških krađa u kojima se nepoznati počinitelji  lažno predstavljaju kao djelatnici banka ili policijski službenici. Uz to pozivaju sve – ukoliko se nađu u takvoj situaciji da u što kraćem roku događaj prijave policiji pozivom na broj 192 ili 112.

loading