Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.09.2018.

Posted in Vijesti

U zgradi Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine u Novom Sadu od 25. do 27. rujna održava  se jesensko zasjedanje  Skupštine europskih regija kojoj prisustvuje 150 predstavnika regija iz ukupno petnaest  europskih država, a prisutan je i župan Varaždinske županije Radimir Čačić koji je član Izvršnog odbora ove organizacije kao i predsjednik jednog od tri odbora, Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade.

ZAGREB – Podružnice Holdinga Čistoća, Vodoopskrba i odvodnja i Gradska plinara Zagreb – Opskrba, na osnovi Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama i odluke zagrebačke Gradske skupštine o otpisu duga fizičkim osobama od 13. rujna, donijele su odluku o otpisu dugova fizičkim osobama. Dužnicima se otpisuje dospjeli dug po osnovi pružene javne usluge i to najviše do 10.000 kuna ukupnog iznosa zbroja glavnice i troška, čiji zbroj se uvećava za pripadajuće dospjele kamate, sve pod uvjetom da se ovrha na novčanim sredstvima po računu dužnika provodi na dan stupanja na snagu ove odluke. Dužniku se dug otpisuje samostalno bez potrebe podnošenja zahtjeva.

ZAGREB – Promocija mreže biciklističkih ruta Zagrebačke županije – Vision One održana je ove sriejde, 26. rujna 2018. gdoine  u prostorijama Zagrebačke županije. Radi se o zajedničkom projektu Turističke zajednice Zagrebačke županije, lokalnih turističkih zajednica i tvrtke Vision Team kojim su implementirane i ucrtane sve biciklističke rute s interesnim točkama u digitalnom obliku na mobilnu platformu Vision One. Ukupno je 37 ruta, od čega 7 županijskih i 30 lokalnih i gradskih, sa tisuću kilometara biciklističkih staza, istaknuo je u ime županijske Turističke zajednice Roman Fekeža. Biciklističke rute se nalaze u svakoj pojedinoj aplikaciji lokalne turističke zajednice te u glavnoj kategorizaciji platforme. Zagrebačka županija prva je županija u Hrvatskoj koja je implementirala sve biciklističke rute svojih gradova i općina na jednom mjestu u platformi Vision One, naglasio je pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić. Trenutno se na platformi nalazi preko 90 biciklističkih ruta iz sedam županija u Hrvatskoj, što je danas čini najvećom platformom kako turističkog sadržaja, tako i digitalnih biciklističkih ruta, rekao je vodtielj marketinga Danijel Botić.

ZABOK – Važnost mentalnog zdravlja i prevencija samoubojstva, teme su okruglog stola Vijeća za prevenciju Krapinsko-zagorske županije koji se održava danas, 26. rujna 2018. godine u Zaboku, a organiziran je  povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubojstva i Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Ovakva događanja nužna su za podizanje svijesti  o važnosti preventivnih akcija, naročito onih usmjerenih djeci i mladima, očuvanja mentalnog zdravlja, ali i pružanja potpore i podrške osobama u riziku. – Ovaj skup je namijenjen ukidanju predrasuda, ali i informiranju kako stručnjaka, tako i šire zajednice – istaknula je zamjenica župana Jasna Petek koja je prisustvovala okruglom stolu. Inače, na području Krapinsko zagorske županije u prvih osam mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, Policijska uprava bilježi porast od 9,5 % u broju pokušaja samoubojstava sa smrtnim posljedicama, odnosno ukupno 23 samoubojstva. Upravo zbog tog podatka, organiziraju se događanja poput današnjeg kako bi se o tom problemu otvoreno govorilo, rečeno je na okruglom stolu u Zaboku.

ZAGREB – Na novozagrebačkom jezeru Bundek započela je već tradicionalna, 19. po redu, manifestacija posvećena mlijeku – Svjetski dan školskog mlijeka u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge, Grada Zagreba, Hrvatske poljoprivredne agencije te hrvatskih mljekara. Riječ je manifestaciji koja ima za cilj da se prigodnim dječjim programom “mlijeku u čast”, kroz pjesmu, ples i igru čuje što djeci znači i kako doživljavaju tu zdravu i nezamjenjivu hranu te dobru naviku za cijeli život. Svjetski dan školskog mlijeka u svijetu se tradicionalno obilježava posljednje srijede u rujnu od 2000. godine, a svrha je skrenuti pozornost javnosti na potrebu uvođenja mliječnog obroka u školske jelovnike.

ZAGREB – U povodu Nacionalnog dana multiple skleroze, u organizaciji Saveza društva multiple skleroze u srijedu 26. rujna u Hrvatskom novinarskom domu predstavljene su nove smjernice liječenja oboljelih od multiple skleroze koje je izdalo Hrvatsko neurološko društvo. Nove smjernice trebale bi smanjiti probleme i nejednakosti s kojima se susreću oboljeli od te progresivne i autoimune bolesti koju u Hrvatskoj ima više od 6 tisuća osoba. Tako će prema novim smjernicama oboljeli od multiple skleroze moći početi liječenje odmah nakon dijagnoze, a ne nakon godinu dana trajanja bolesti i dva relapsa liječenja kortikosteroidima.

ČAKOVEC – Bogatim programom u središtu Čakovca u petak, 28. rujna bit će obilježen Europski tjedan sporta i Svjetski dan srca, rečeno je na najavnoj konferenciji za novinare održanoj danas, 26. rujna 2018. godine, u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije. Tako će se na Trgu Republike u Čakovcu od 10,00 do 12,00 sati održati program pod nazivom BEACTIV, koji donosi druženje sa sportašima, pješačenje po Parku Zrinskih, igre za najmlađe te FLASHMODE, odnosno plesnu koreografiju Karmen Kovačević sa 600 međimurskih mališana. Podršku ovakvom promicanju zdravog načina života, koji je osmislio Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, dao je  Grad Čakovec te Međimurska županija te je poziv svim Međimurcima da se odazovu, podrže akciju i promisle o zdravom načinu života, uputio pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović

ZAGREB – Programe pomoći te rezultate desetogodišnjeg djelovanja kao i ciljeve u budućnosti u srijedu, 26. rujna 2018. Godine predstavit  će na Cvjetnom trgu u Zagrebu od 17,00 do 19,00 sati Zaklada “Hrvatska za djecu”. Tijekom prigodnog programa ugostit će brojne korisnike programa pomoći iz udruga čije su projekte financirali, bivše stipendiste, a danas uspješne poslovne ljude. Inače, Tjedan filantropije održava se u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Hrvatskog foruma zaklada ZaDobro. BIT i Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj. Cilj je promicanje filantropije te osvješćivanje javnosti o važnosti pomaganja potrebitima te djelovanja za javno dobro.

KRAPINA – Natječaj za dodjelu stipendija redovitim učenicima srednjih škola s područja Krapinsko-zagorske županije za ovu školsku godinu 25. rujna 2018. godine objavila je Krapinsko- zagorska županija. Stipendije se dodjeljuju u tri kategorije – za nadarene učenike, po socijalnom kriteriju i za učenike koji su ove školske godine upisali prvi razred za neko od deficitarnih zanimanja. Stipendije su u iznosu 400 kuna mjesečno. Natječaj će biti otvoren petnaest dana, točnije do 9. listopada, zaključno.

ČAKOVEC – U Trening životnih vještina, u ovoj školskoj godini, bit će uključeno 3.325 međimurskih osnovnoškolaca, a edukacije će provoditi oko 30 stručnih suradnika i 200-tinjak učitelja i razrednika kroz 8 radionica. To je program primarne prevencije rizičnih ponašanja: pušenja, konzumacije alkohola, zlouporabe droga i nasilja koji se temelji na razvoju osobina i uvježbavanju vještina koje su važne za pozitivno ponašanje. U ovoj školskoj godini u trening će biti uključeni učenici 4., 5. i 6. razreda, najavila je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman na stručnom skupu za provoditelje programa.

KOPRIVNICA – Završen je redovni godišnji remont koprivničkih Gradskih bazena Cerine. Tijekom deset dana trajanja radova, napravljen je sveobuhvatni zahvat na cijeloj građevini i sustavima. Servisiran je termotehničko postrojenje i postrojenje bazenske tehnike, kompletno je počišćen i dezinficiran bazenski prostor te školjke bazena, kanalni i klimatizacijski sustav, a zamijenjeni su dotrajali dijelovi i oprema na koprivničkim bazenima. Svi radovi provedeni su u skladu sa zahtjevima za siguran daljnji rad postrojenja i funkcionalnosti za pružanje usluga korisnicima bazena. Također su provedena laboratorijska ispitivanja vode, te su dobiveni pozitivni rezultati.

VARAŽDIN – Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991. svake godine 1. listopada. Program što se u Varaždinskoj županiji priprema u povodu tog dana, najavit će danas, 26. rujna 2018. godine, posebna savjetnica župana Varaždinske županije Natalija Martinčević i predsjednica županijskog Saveza udruga umirovljenika Jadranka Bahlen.

loading