Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 26.09.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ovog četvrtka, 26. rujna 2019. godine u jutarnjim satima otvorio je potpuno obnovljeni stari objekt Osnovne škole Pantovčak koji ima šest učionica za učenike od 1. do 3. razreda. Obnova je započela u kolovozu 2018., a radovi vrijedni 7.380.087 kuna završeni su 5. rujna ove godine. U okviru radova su sanirani zidovi, stropovi, podovi, pročelja i sanitarije te vlaga u podrumu. Također je uređen okoliš i asfaltiran pristupni put. – Izuzetno smo zadovoljni, svi, učenici, roditelji i nastavnici što smo u ovoj 111 godina staroj školi sada dobili uvjete za kvalitetnu i suvremenu nastavu –  istaknuo je ravnatelj OŠ Pantovčak Miroslav Klobučar.

RISVICA – Krapinsko-zagorska županija ima nove mlade čuvare prirode. Naime, 24 učenika iz 6 škola s područja Krapinsko-zagorske županije dobili su svečano danas u Zelenjaku diplomu za uspješno završavanje edukacije u sklopu projekta „PTIČEK – programa senzibiliziranja i potvrđivanja mladih čuvara prirode u Krapinsko – zagorskoj županiji“ kojeg provodi po 12-i put županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Završna radionica, održana je upravo danas na području značajnog krajobraza Zelenjak- Risvička i Cesarska gora, a vodili su je edukatori sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, Geološkog odsjeka PMF-a te Javne ustanove. Diplome je učenicima uručio župan Željko Kolar, a prisutni su bili i načelnici Kumrovca i Zagorskih Sela Robert Šplajt i Ksenija Krivec Jurak te gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek. Cilj programa je senzibilizirati najmlađe i potaknuti ih da čuvaju prirodu i okoliš, istražuju, dojavljuju i sudjeluju na projektima te da jednog dana možda odaberu i takvo zanimanje – rekla je ravnateljica Javne ustanove Diana Hršak. Inače, do sada je u projektu „PTIČEK“ sudjelovalo 260 učenika šestih i sedmih razreda svih osnovnih škola na području županije.

ZAGREB – Turistička zajednica grada Zagreba u petak, 27. rujna proslavit će Svjetski dan turizma. Tako će se točno u podne održati tradicionalna Smjena straže Kravat pukovnije, a nakon pucnja Gričkog topa Ladarice će održati prvi prigodni koncert kod zapadnih stepenica tržnice Dolac. Drugi koncert vokalnog ansambla Ladarice bit će od 17,00 sati kod Manduševca, a oba koncerta obići će likovi iz Zagrebačkog vremeplova. U poslijepodnevnim satima održat će se i besplatni razgledi grada na hrvatskom jeziku i to od 17,30 tematski razgled „Zagrebački štikleci“,a od 18,30 tematski razgled „Servus plavi Zagreb moj“ . Mjesto sastanka za oba razgleda je na Trgu bana J. Jelačića, kod prolaza Harmica.

ZAPREŠIĆ/ZABOK – Iako je posebna regulacija željezničkoga prometa na dionici pruge Zaprešić – Zabok bila predviđena od 1. travnja do 1. listopada ove godine, produljuje se za 30 dana, odnosno do 31. listopada. Razlog produljenja su nepovoljne i nepredvidive vremenske prilike tijekom mjeseca travnja i svibnja. U tome razdoblju putnike će umjesto vlakova prevoziti autobusi koji će voziti po voznome redu vlakova kao što je to bilo i do sada. Nakon 1. studenog željeznički će se promet povremeno obustavljati na nekoliko sati ili preko vikenda na zahtjev izvođača radova. Također, pruga Zaprešić – Čakovec bit će zatvorena za promet između kolodvora Zaprešić i Bedekovčina do 9. listopada.

ZAGREB – U sklopu obilježavanja 53. obljetnice Udruge invalida rada Zagreba u četvrtak, 26. rujna održana tribina (Ne)vidljivi. Njome se željelo javnosti poručiti da nisu samo s okom vidljivim oštećenjem osobe s invaliditetom, naglasila je predsjednica Udruge Nada Vorkapić. Svečanoj dodjeli nagrada, priznanja i zahvalnica povodom obljetnice Udruge prisustvovao je gradonačelnik i počasni predsjednik Udruge invalida rada Zagreba Milan Bandić koji je zahvalio svim članovima udruge na tome što rade na izjednačavanju života i rada osoba s invaliditetom u gradu. Gradonačelniku je, tom prigodom, uručena zahvalnica za višegodišnju podršku Grada u radu Udruge.

ZAGREB – Stanovnici naselja Savica Šanci nakon tri mjeseca radova dobili su polivalentne sportske terene kao i igrališta za djecu. Riječ je o investiciji od dva milijuna kuna koja omogućava sportske sadržaje za sve generacije za nešto više od šest tisuća stanovnika Mjesnog odbora Savica Šanci. „Polivalentno sportsko igralište za rukomet, nogomet i košarku te dječje igralište na naše veliko zadovoljstvo svaki dan su puni djece i mladih“, naglasio je Dragan Vučić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Peščenica-Žitnjak. U okviru radova uređeno je i streetworkout igralište s 10 sprava, a zahvati su izvedeni temeljem godišnjeg ugovora za uređenje javnih i zelenih površina grada Zagreba.

ZAGREB – Radi unapređenja proizvodnje i podizanja konkurentnosti OPG-a koji se bave uzgojem peradi, Zagrebačka županija pokrenula je projekt pod nazivom „Edukacijom, novim tehnologijama i organizacijom do konkurentne peradarske proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Zagrebačkoj županiji“ koji će tijekom 2019. i 2020. godine provoditi stručnjaci Hrvatskog veterinarskog instituta i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Projekt će započeti održavanjem 7 informativnih radionica, gdje će uzgajivači peradi imati priliku informirati se o sadržaju projekta i načinu na koji se mogu uključiti u njegovu provedbu. Prva radionica bit će u petak, 27. rujna u Društvenom domu Pušća od 10,00 do 13,00 sati.

ČAKOVEC – Europski tjedan sporta petu godinu za redom organizira Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije. Tijekom posljednjeg tjedna u rujnu, građane se želi potaknuti na aktivniji i zdraviji život, a pod motom „Budi heroj srca“ istovremeno će se obilježiti Svjetski dan srca, 29. rujna. Središnje obilježavanje je u petak, 27. rujna u 11,00 sati na Trgu Republike u Čakovcu satom tjelesne i zdravstvene kulture na otvorenom. Na događanju će sudjelovati djeca vrtićke dobi, učenici 7. I 8. razreda osnovnih i srednjih škola, studenti i članovi sportsko-rekreativnih udruga. Učenici srednjih škola prolaznicima će dijeliti edukativne letke te poruke o zdravom načinu života, a priključit će im se i osobe s transplantiranim srcem. Cijeli događaj završit će FlashMOVE plesom svih sudionika. Uz Zajednicu sportova grada Čakovca, jedan od organizatora događaja je i Međimurska županija.

BJELOVAR – Grad Bjelovar prvi je hrvatski digitalno transformiran grad, istaknuto je prilikom predstavljanja projekta „Bjelovar – prvi digitalni grad“ gdje je predstavljen višemjesečni rad na internim i radnim procesima prema građanima. Ukupno je implementirano 80 digitaliziranih procesa, a zahvaljujući digitalizaciji Grad Bjelovar ima i aplikaciju Transparentnost, zbog koje je prvi u tom području, odnosno najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Putem aplikacije, građani imaju transparentan uvid u isplate iz gradskog proračuna, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove, poput primjerice dnevnica svih zaposlenika Grada Bjelovara.

IVANEC – Kraju su privedeni radovi na opremanju dječjih igrališta u sedam naselja na području grada Ivanca, iz programa za 2019. godinu. Nakon što su ljuljačke, tobogani, klackalice i konjići postavljeni u Kuljevčici, Kaniži i u Vuglovcu-Gečkovcu, sprave su montirane i u drugim naseljima. Svi troškovi nabave i montaže sprava u visini 186.000 kuna financirani su iz proračuna Grada Ivanca, a iduće godine na isti će se način opremiti igrališta u još osam naselja u kojima grad ima odgovarajuće parcele u svom vlasništvu, čime bi se gotovo u potpunosti realizirao plan grada da se dječja igrališta urede u svakom mjesnom odboru. Dio dotrajalih sprava na igralištima bit će zamijenjen novima ili popravljen.

KOPRIVNICA – Sjednica Koordinacijskog odbora Grada Koprivnice za vođenje akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ održana je u prostorima koprivničke Gradske uprave, a vodila ju je predsjednica Koordinacije Đurđica Pošta. Na sjednici se raspravljalo o prijedlozima i odabiru Naj-akcije, obilježavanju Dječjeg tjedna te ostalih aktivnosti koje će se provoditi do kraja godine. Na dnevnom je redu bila i točka donošenja Plana rada za narednu godinu, a sjednici je nazočila i zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec.

loading