Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.10.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Treći krug sporazuma o zajedničkoj nabavi u sklopu projekta Obrtničke komore Zagreb pod nazivom „Artifex“, potpisan je danas u Zagrebu s novih 24 partnera. Dosad je tako u šest mjeseci potpisano 54 ugovora, a projekt će se nastaviti i dalje. Cilj je programa olakšati poslovanje obrtnicima smanjivanjem ulaznih troškova nabave energenata, opreme, osnovnih sredstava, repromaterijala i drugog, a namijenjen je članovima Obrtničke komore Zagreb. Nastavak je to u nizu usluga koje će Obrtnička komora ponuditi svojim članovima, a kako bi što više radili na projektima koji će biti od koristi za cjelokupno članstvo Komore.

ĐURĐEVAC – Sajam poslova Koprivničko-križevačke županije, deveti po redu, održava se danas u Đurđevcu u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci. Na sajmu poslova i ove godine okupili su se poslodavci, obrazovne ustanove te partneri u organizaciji koji su predstavili aktivnosti svojih institucija koje utječu na mogućnost obrazovanja, zapošljavanja ili samozapošljavanja, a predstavija se više od 50 tvrtki i institucija. Sajam je otvorio ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić, koji je i predstavio aktivne mjere zapošljavanja mladih objedinjene u programu „Garancija za mlade“.

ZAGREB – Međunarodnom zastavom i certifikatom investicijske atraktivnosti koje im je uručila Europska poslovna skupština potvrđena je kvaliteta i atraktivnost poslovnog odredišta podružnici Robni terminali Zagreb, osnivaču i nositelju koncesije za Slobodnu zonu Zagreb.   Radi se o programu “Najbolje poslovno odredište”  u kojem je ove godine nominirana i Slobodna zona, a dodijeljeni certifikat svrstan je u kategoriju „E“ Emerging- Značajne mogućnosti- umjereni rizik. Već 15 godina Europska poslovna skupština putem ovakvih certifikata, uspješno omogućuje poslovnu komunikaciju između stručnjaka, investitora i lokalne vlasti, a EBA  portfolio  uključuje desetke regionalnih projekata u Europi, Aziji, Africi i Bliskom Istoku.

VARAŽDIN – Varaždinska županija će i ove akademske godine redovnim studentima koji imaju prebivalište na području županije sufinancirati troškove prijevoza. Sufinanciranje prijevoza studenata traje već sedam godina na zadovoljstvo studenata i roditelja, a za ovu akademsku godinu iz županijskog je proračuna za tu namjenu  izdvojeno milijun kuna. Zaprimljeno je i obrađeno 1.070 zahtjeva studenata s područja Varaždinske županije kojima su poslana uvjerenja s kojim se javljaju prijevozniku koji im na temelju Uvjerenja izdaje mjesečnu voznu kartu za autobus ili vlak.

ČAKOVEC – Ugovori s izvođačima radova na nastavku izgradnje školske sportske dvorane u Ivanovcu potpisani su u čakovečkoj Gradskoj vijećnici i to točno godinu dana nakon početka gradnje ovog kapitalnog obrazovnog objekta, koji će omogućiti normalno odvijanje nastave tjelesne i zdravstvene kulture u Osnovnoj školi Ivanovec. Potpisani ugovori vrijedni su 9.525.000 kuna. Osam milijuna kuna osigurano je preko kredita poslovne banke, dok će se ostatak pokriti iz decentraliziranih sredstava. Kada bude završen, objekt će imati 1.360 metara četvornih, a osim same dvorane grade se i svlačionice i sanitarni čvorovi. Radovi bi trebali početi početkom studenog, a završiti u kolovozu iduće godine. Djeca iz Ivanovca i Štefanca koja pohađaju ovu školu, tako će već od sljedeće školske godine nastavu tjelesnog odgoja, umjesto u Društvenom domu, imati u novoj dvorani.

ZAGREB – Elementarnu nepogodu za područje grada Samobora i to dio brdskog područja grada Samobora, naselja Grdanjci, Gabrovica, Hamor, Dubrava Samoborska (odvojak Rešetari), Rude, Cerje, Pavučnjak te područje Žumberka i dio općine Pisarovina nastalu sredinom listopada uslijed obilnih kiša koje su uzrokovale poplavu proglasio je župan zagrebačke županije Stjepan Kožić. Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna

KOPRIVNIČKI BREGI – Nakon 18 godina, u Koprivničkim Bregima okupili su se branitelji i obitelji poginulih članova 145. Borbene grupe, a potporu organizaciji svečanosti dala je Koprivničko-križevačka županija. 145. Borbena grupa sudjelovala je u Domovinskog ratu, a okupila je više od 200-tinjak dragovoljaca s područja Podravine i Prigorja. Okupljenima na svečanosti obratio se koprivničko-križevački župan Darko Koren, zahvalivši svima koji su sudjelovali u obrani Hrvatske , prisjetivši se posebno onih koji su za to dali svoj život. Uslijedilo je osnivanja klub Udruge veterana 145. brigade Hrvatske vojske; za predsjednika je izabran Pero Šaš, a tajnika Nenad Matić.

MARIJA BISTRICA – Velika kulinarska manifestacija Krapinsko-zagorske županije “Chtef – Zagorski chef“ bit će održana u srijedu, 28. listopada u Mariji Bistrici. Ovaj kulinarski show peto je po redu natjecanje sedam vrsnih zagorskih kuhara u pripremi glavnog jela i deserta sa zadanim namirnicama – ove godine to su meso kokoši hrvatice te heljda i orasi. Pobjedu će odnijeti kuhar koji nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i modernog osvoji stručnu ocjenjivačku komisiju koju čine gastronomski znalci Tomislav Špiček, Slavko Večerić, Dražen Đurišević i Ivana Vukmanić. Prof. Zlatko Janječić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, imat će kratko izlaganje o zaštiti izvornosti mesa i jaja kokoši hrvatica, a posjetitelji će moći pratiti ocjenjivanje gotovih jela te ih i kušati, ali i uživati u bogatom popratnom programu. Ove godine na manifestaciji će svoje umijeće u spravljanju jela predstaviti i učenici Srednje škole Zabok, koji će na šestom izdanju „Chtefa – Zagorskog chefa“ sudjelovati kao ravnopravni natjecatelji.

loading