Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.10.2016.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Međunarodni festival književnosti, 23. po redu „Galovićeva jesen“ započela je jutros u Koprivnici. Manifestacija je počela programom „Ja tebe dajem ove pesme moje“, odnosno oslikavanjem klupa u koprivničkom gradskom parku stihovima Frana Galovića, te će tako po prvi puta Galovićevi stihovi bit  upisani u Koprivnici, ističe predsjednik organizacijskog odbora Galovićeve jeseni Marko Gregur. Tako će 15-ak klupa u jednom od najljepših gradskih parkova pripovijedati Galovićeve stihove, koje će na njih upisati brojni sudionici Galovićeve jeseni, dodaje Gregur i ističe kako će se oslikavati sve do subote, kada je završna svečanost festivala. Večeras će se u sklopu Galovićeve jeseni održati postavljanje spomen-ploče književnici Boženi Loborec na zgradu koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović te večer sjećanja pošpotanih autora „Kak nas je špotala Božena Loborec“.
ČAKOVEC – Svečanom sjednicom Skupštine, Udruga slijepih Međimurske županije, danas je u Katoličkom domu u Čakovcu obilježila svoju 65. obljetnicu djelovanja. Udruga osnovana 1951. godine, danas broji 200- tinjak članova- osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju, kojima osigurava stručnu podršku pomoć pri ostvarivanju materijalnih i drugih prava te provodi aktivnosti socijalnog uključivanja u lokalnu zajednicu. Aktivnosti udruge najčešće su usmjerene prema zapošljavanju osoba s invaliditetom i stambenog zbrinjavanja onih kojima je to potrebno, kaže predsjednica Udruge Marija Ciglar i dodaje da su napori udruge ove godine posebno usmjereni na provođenje sustavnog financiranja udruga od strane države i na inkluzivni dodatak za sve slijepe osobe, kako bi ravnopravno živjele u obitelji i široj društvenoj zajednici.

ZAGREB – Izložbu 10. međunarodnog zagrebačkog salona autokarikature 2016., danas je u predvorju zgrade Gradske uprave, otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je ujedno uručio i Gran Prix, čiji je ovogodišnji dobitnik karikaturist Ilya Katz iz Izraela. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 207 radova od 115 autora iz 35 zemalja, koje se mogu razgledati u sljedećih mjesec dana. Tema ovogodišnjeg Salona je Auto-moto sport, tako da tu ima niz zanimljivih radova vezanih i uz formulu, motokros, speedway, rekao je  organizator Ivica Palatinuš. Uz ovaj mali desetogodišnji jubilej, izloženi su i radovi svih dosadašnjih pobjednika, a prvi je bio naš poznati karikaturist  Ico Voljevica.

ZAGREB – Grad Zagreb raspisao je natječaj za stipendije za učenike i studente slabijeg imovinskog statusa. Stipendija se dodjeljuje za trajanja statusa redovitog učenika, odnosno studenta, za svih 12 mjeseci.Iznos Stipendije utvrđuje se u visini 35% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje siječanj – kolovoz 2016.

KRAPINA – Natječaj za stipendije u tekućoj školskoj, odnosno akademskoj godini objavila je Krapinsko-zagorska županija. Natječaj je raspisan u tri kategorije, a bit će dodijeljeno 20 stipendija za nadarene učenike, 20 stipendija za učenike po socijalnom kriteriju te 20 stipendija za učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja, i to u iznosu od 400 kuna mjesečno. Kod studenata je raspisano 20 stipendija za nadarene studente, 20 stipendija za studente po socijalnom kriteriju i 20 stipendija za studente koji se školuju za deficitarna zanimanja. Iznos studentskih stipendija je 600 kuna mjesečno. Natječaj je objavljen 25. listopada i otvoren je 15 dana od objave.

ZAGREB – Zagrebački inovator Tomislav Bronzin najuspješniji je izlagač ovogodišnjega Britanskog sajma inovacija. Sa svojom inovacijom Bronzin je osvojio glavnu nagradu sajma, a uz to je dobio i posebno priznanje te zlatnu medalju. Hrvatski su poduzetnici, u jakoj međunarodnoj konkurenciji, osvojili ukupno 11 odličja .Inače, 16. Britanski sajam inovacija održan je u središtu Londonskog Cityja, od 19. do 22. listopada. Organizatori ovogodišnjeg nastupa hrvatskih inovatora bili su Hrvatski savez inovatora i Savez inovatora Zagreba, uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Grada Zagreba.

ZAGREB – Zagrebačka županija osigurala je više od 600 tisuća kuna koje će bespovratno dodijeliti gradovima i općinama za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za razvojne i kapitalne projekte koji će se financirati sredstvima EU. Javni poziv otvoren je do 10.studenog. Potpore se mogu ostvariti za sufinanciranje jednog ili više dokumenata koji su sastavni dio projekte dokumentacije poput: studije izvodljivosti, studije procjene utjecaja na okoliš ili elaborata ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, analize troškova i koristi, izvedbenog projekta, građevinske dozvole/potvrde glavnog projekta i glavnog projekta.Prijaviti se mogu gradovi i općine koji imaju do prijave na javni poziv ugovoren/naručen ili izrađen dokument koji je sastavni dio projektne dokumentacije. Također, uvjet je da je projekt prijavljen u Bazi projekata Zagrebačke županije. Maksimalni iznos potpore koji pojedini grad ili općina mogu ostvariti je 210.000 kuna ovisno o uvjetima navedenim u javnom pozivu.

VARAŽDIN – Uvodna konferencija projekta Razvoj mreže podrške korisnika Europskih strukturnih i investicijskih fondova održava se danas u Varaždinu. Prvi info dan o europskim  strukturnim i investicijskim fondovima započet će danas u 10 sati u skupštinskoj dvorani županijske palače u Varaždinu. Projekt „Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova“ financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj a cilj je pružiti savjetodavne usluge jedinicama lokalne i regionalne samouprave na području Varaždinske županije u pripremi i provedbi projekata koji se mogu financirati iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. U sklopu projekta vrijednog milijun i 421 tisuću kuna  provodit ce se različite informativne i edukativne aktivnosti namijenjene jedinicama lokalne i regionalne samouprave, javnopravnim tijelima ali i ostalim zainteresiranim skupinama kako bi se ojačali njihovi kapaciteti za pripremu i provedbu projekata financiranih iz različitih europskih fondova.

KOPRIVNICA – Prijem za polaznike stručnog osposobljavanja u Koprivničko-križevačkoj županiji održao je župan Darko Koren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ivanom Palom. U Županijskoj upravi trenutno je na osposobljavanju 18 polaznika, s kojima su čelnici Županije razgovarali o prednostima ovog programa. Župan Koren osvrnuo se i na početak primjene tog programa u Koprivničko-križevačkoj županiji dodavši kako je u proteklih sedam godina više od 150 polaznika prošlo program stručnog osposobljavanja. Polaznici su predstavili iskustva i znanja koja su stekli radom u županijskoj upravi.

ČAKOVEC – Natječaj za financiranje programa, odnosno projekata udruga iz područja zaštite potrošača u 2017. godini raspisala je Međimurska županija. Za financiranje programa i projekata vezanih uz edukaciju, informiranje i savjetovanje potrošača u 2017. godini prijavitelji mogu biti udruge civilnog društva, prepoznate u javnosti i aktivne u rješavanju problema i registrirane su za tu djelatnost. Detalji vezani uz prijavu na natječaj koji je otvoren do 25. studenog nalaze se na mrežnoj stranici Međimurske županije.

loading