Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.10.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Informativna radionica za potencijalne prijavitelje u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina’ koju organizira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održana je u Krapini. Domaćin sastanka je bio gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, a vodila ga je državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Margareta Mađerić.

ZAGREB – Prijedlog rebalansa gradskog proračun kojim se kapitalna ulaganja smanjuju za čak 90 milijuna kuna izazvao je brojne kritike gradskih zastupnika na četvrtoj sjednici zagrebačke gradske skupštine. Oporba je najavila da neće podržati takav rebalans. SDP-ov Rajko Ostojić naglasio je da je situacija s gradskim proračunom loša, da se recikliraju projekti, te je istaknuo da zapravo samo rastu plaće i to posebice u uredu gradonačelnika. Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a rekla je kako je predloženi rebalans samo peglanje predizbornih obećanja te je istaknula kako je vidljivo da ne postoji strategija provedbe najvažnijih gradskih projekata. S druge strane predloženi rebalans prihvatljiv je  gradskim HDZ-ovcima uz objašnjenje predsjednika skupštine Andrije Mikulića da se svi projekti na kojima su inzistirali nastavljaju u sljedećoj godini. Nezavisna Sandra Švaljek istaknula je kako je iz ovoga rebalansa razvidno da se neumjereno troši i nerealno planiraju prihodi. Osim o rebalansu proračuna gradski zastupnici na ovoj, četvrtoj sjednici zagrebačke gradske skupštine raspravljat će o još 28 točaka dnevnoga reda među kojima su prijedlog za zaduženje Grada Zagrebu u iznosu od 250 milijuna kuna kao i o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

TRNOVEC – Promocija bojanke „Šetnja varaždinskim krajem“ održana je danas u Dječjem vrtiću Zeko u Trnovcu. Nastavljen je tako projekt  ”Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije”, kojeg provodi županijski Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj. Događanju su među ostalima prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni. Osim predstavljanja  bojanke autorica Ivane Mikulec i Ane Koren Friščić što ju je izdala Varaždinska županija, povodom Dana kruha i Svjetskog dana kuhara djeca su uz pomoć kuhara iz Udruge kuhara Varaždinske županije pripremala autohtono jelo ovoga kraja, Varaždinske klipiče.

ZAGREB – Projekt HAI! Hrvatske autentične igračke je nastao unatrag nekoliko godina u suradnji Studija dizajna sa Udrugom Povucizakulturu, s ciljem koncipiranja i dizajna didaktičkih igračaka koje potiču interaktivno iskustvo igre, a inspirirane su hrvatskom baštinom. Ovaj didaktički materijal omogućuje predškolcima da kroz igru usvajaju razvojne vještine te ujedno upoznaju hrvatsku baštinu,rekla je inicijatorica projekta pedagog Inga Seme Stojnović. Promocija ovih igračaka održana je ovog četvrtka, 26. listopada 2017. u zagrebačkom Etnografskom muzeju, gdje su, od do sada osmišljenih 30- ak studentskih radova, certificirana  četiri. Radi se o igračkama koje se temelje na  paškoj čipki, narodnoj nošnji, vezenju i kruhu, rekla je  predsjednica  Udruge Povucizakulturu Tanja Tandara. Inače, ove  igračke projekta HAI! predstavljene su u svibnju ove godine i u Bruxelles na manifestaciji „Originalnost Regija“.

ZAGREB – Sve je spremno za legendarni zagrebački malonogometni turnir Kutija šibica. Ovogodišnje, 47. izdanje turnira počinje 25. studenog, a finale će biti održano 28. prosinca 2017. godine u Domu sportova. Prijave za turnir, kako za muške tako i za ženske momčadi bit će moguće od 02. do 11. studenog. Kako ističe ravnatelj ustanove Upravljanje sportskim objektima, Marinko Tomić, malonogometni turnir Kutija šibica igrat će se diljem Zagreba. Turnir će biti približen svim kvartovima. Igrat će se na Trešnjevci, Pešćenici, Dubravi, u Domu sportova i dvorani „Sutinska vrela“, najavio je Tomić. Nagradni fond turnira je 300 tisuća kuna.

ZAGREB – Počela je izgradnja dugoočekivane osnovne škole u Hrvatskom Leskovcu. Jutros je zagrebački gradonačelnik MIlan Bandić svečano položio kamen temeljac buduće škole koja je predviđena za 320 učenika i prateće polivalentne sportske dvorane. „Na parceli od 12 tisuća metara četvornih izgradit ćemo objekt površine od 5.000 metara četvornih. To će biti dvokatna škola s 14 učionica i dvodijelnom dvoranom“, najavio je gradonačelnik Milan Bandić. Kako ističe predsjednik mjesnog odbora Hrvatski Leskovac, Miljenko Todorović, nova škola će znatno poboljšat kvalitetu života u ovom novozagrebačkom naselju iz kojeg su djeca na nastavu putovala u obližnju Brezovicu. Projekt je vrijedan nešto manje od 40 milijuna kuna, a rok za izgradnju je 365 dana.

ČAKOVEC – Jedan od najvećih projekata međimurske Udruge Zora pod nazivom “Aktivno (su)djelovanje mladih za bolju lokalnu zajednicu” priveden je kraju. Cilj projekta,  bio je, među ostalim informirati mlade o njihovim pravima i mogućnostima koje im se nude u lokalnoj zajednici, stoga se smo njih 57 u proteklih godinu dana, koliko je trajao ovaj projekt, uključilo u 15 javnih volonterskih akcija na području Međimurske i Šibensko – kninske županije, rekla je danas prilikom predstavljanja rezultata projekta, voditeljica Monika Malenica. Na taj način su naučili kako preuzeti ulogu aktivnog građanina u različitim dijelovima društvenog života i kako pristupiti rješavanju određenog društvenog problema. Zora je projekt provela zajedno s partnerima Udrugom mladih “Mladi u EU” iz Šibenika, Centrom za kulturu Čakovec i njihovim programom Kino za mlade te suradnicima svih srednjih škola iz Međimurske županije. Projekt je sa 92.888,00 kuna podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, sa 8.500,00 kuna Grad Čakovec te sa 7.000,00 kuna Međimurska županija.

ZAGREB – Počela je izgradnja dugoočekivane osnovne škole u Hrvatskom Leskovcu. Jutros, 26. listopada 2017. godine zagrebački je gradonačelnik svečano položio kamen temeljac buduće škole koja je predviđena za 320 učenika i prateće polivalentne sportske dvorane. – Na parceli od 12 tisuća metara četvornih izgradit ćemo objekt neto površine od 5000 kvadratnih metara. To će biti dvokatna škola s 14 učionica i dvodijelnom dvoranom – najavio je gradonačelnik Milan Bandić. Kako ističe predsjednik mjesnog odbora Hrvatski Leskovac, Miljenko Todorović, nova škola će znatno poboljšat kvalitetu života u ovom novozagrebačkom naselju iz kojeg su djeca na nastavu putovala u obližnju Brezovicu. Projekt je vrijedan nešto manje od 40 milijuna kuna, a rok za izgradnju je 365 dana.

KRIŽEVCI – Projektom „Pomozimo jedni drugima III“ u križevačkim osnovnim školama „Vladimir Nazor“ i Ljudevita Modeca te Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, osigurani su pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama. Njime će tijekom aktualne školske u tri križevačke osnovnoškolske ustanove raditi 24 pomoćnika s 25 učenika. – Svaki program i projekt usmjeren na učenike s teškoćama korak je bliže ravnopravnijem društvu – naglašava gradonačelnik Križevaca Mario Rajn. Vrijednost projekta je 4,8 milijuna kuna, bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda su 4,5 milijuna, a Grad Križevci sufinancira 392 tisuće kuna. Uspješnost Križevaca u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije vidljiv je i u projektu pomoćnika u nastavi „Pomozimo jedni drugima III“.

ZAGREB – Do kraja listopada traju prijave za najboljeg zagrebačkog volontera. Kandidate mogu nominirati neprofitne organizacije koje provode volonterske projekte. Volonteri moraju biti stariji od 15 godina te imati najmanje 80 volonterskih sati. Nakon prikupljanja prijava povjerenstvo će odabrati finaliste, a o dobitniku volonterskom Oscara na koncu će tradicionalno odlučiti sami građani.

ZAGREB – Zagrebačka županija kreće s isplatom 7,2 milijuna kuna bespovratnih potpora za 212 poduzetnika. Potpore se dodjeljuju za početak poslovanja poduzetnika i za žene poduzetnice, dok se kapitalne pomoći dodjeljuju za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti. Ukupno je zaprimljeno 308 zahtjeva, od kojih je odobreno 212 potpora. Poduzetnici kojima je dodijeljena potpora mogu odmah započeti s nabavom i  ne moraju čekati dostavu ugovora. Više informacija o korištenju potpora dostupno je na web stranici Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Direktorica Turističkog ureda Turističke  zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec ovih dana preuzela  je koordinaciju Klastera turističkih zajednica Središnje Hrvatske, u kojem se uz Turističku zajednicu Varaždinske županije nalaze i Turističke zajednice Krapinsko-zagorske,  Zagrebačke, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije. Tako će u budućem jednogodišnjem razdoblju koordinirati i usklađivati zajedničke sajamske nastupe i predstavljanja turističke ponude i proizvoda Klastera na turističkim tržištima, usklađivati termine kulturno-turističkih događanja, koordinirati studijska putovanja turističkih novinara i agenata, usuglašavati zajedničke projekte i predstavljati zajedničke stavove Klastera prema nadležnim institucijama.

ČAKOVEC – Jedan od najvećih projekata međimurske Udruge Zora pod nazivom “Aktivno (su)djelovanje mladih za bolju lokalnu zajednicu” priveden je kraju. Cilj projekta,  bio je, među ostalim informirati mlade o njihovim pravima i mogućnostima koje im se nude u lokalnoj zajednici. Zora je projekt provela zajedno s partnerima Udrugom mladih “Mladi u EU” iz Šibenika, Centrom za kulturu Čakovec i njihovim programom Kino za mlade te suradnicima svih srednjih škola iz Međimurske županije. Projekt  su financijski podržali Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grad Čakovec i Međimurska županija. Rezultate projekta, članovi Zore će predstaviti danas u Čakovcu.

KRIŽEVCI – Radni sastanak o mogućnostima korištenja sredstava iz Programa ruralnog razvoja RH održali su predstavnici LAG-a Prigorje, predvođeni s predsjednikom Damirom Tomljenovićem s predstavnicima Križevaca, na čelu s gradonačelnikom Mariom Rajnom. Križevčani su upoznati s mogućnostima korištenja sredstava iz ovog programa u sklopu natječaja koji će se raspisivati na nacionalnoj razini ili razini LAG-a do kraja 2020. godine. Dogovoreni su konkretni načini suradnje i razmjene informacija.

 ZAGREB – Božićni sajam nakon duže pauze vraća se na Zagrebački velesajam. Na 30 tisuća metara četvornih u devet paviljona te na 10 tisuća metara četvornih otvorenog prostora nudit će se raznoliki sadržaji koji će imati tematski, edukativni, sportski, kulturno zabavni i prodajni karakter te će biti namijenjeni ponajprije djeci i mladima. Inače prvi Božićni sajam na Velesajmu održan je davne 1927. godine.

loading