Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.10.2018.

Posted in Vijesti

HVAR – Grad Zagreb turistički je šampion godine. Zagreb je proglašen  turističkom destinacijom godine  i najboljom city break destinacijom u sklopu tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma, koja je u četvrtak, 25.listopada 2018. godine završena na Hvaru. Nagradu je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću uručio predsjednik Vlade Andrej Plenković. Uz to najboljim hotelom proglašen je Esplanade Zagreb Hotel, a Josip Kufner, poznatiji kao zagrebački nažigač koji je pune 23 godine proveo brinući za plinsko osvjetljenje ulica Gornjeg grada, Opatovine i Kaptola, dobio je nagradu „Anton Štifanić“ za iznimni doprinos pojedinca u razvitku turizma u Republici Hrvatskoj.

HVAR – U sklopu tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma, sinoć, 25. listopada 2018. godine dodijeljene su turističke nagrade za najbolje od najboljih u turizmu, i to u sljedećim kategorijama: Kulturna, turistička atrakcija godine, Turistički događaj godine, Inovacija u turizmu godine, Marina godine, Restoran godine, Kamp godine, Turistička agencija godine, Hotel godine, Turistička destinacija godine i nagrada „Anton Štifanić“ – za životno djelo.  Zagorje – Bajka na dlanu ušla je među tri finalista najviše kategorije Turistička destinacija godine, uz Mali Lošinj i pobjednika Zagreb.

ZAGREB – Uoči predstojeće, 17. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba koja će biti održana u utorak, 30. listopada, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić održao je danas, 26. listopada 2018. godine konferenciju za medije. Na dnevnom redu sjednice nalazi se čak 42 točke, no glavna rasprava vodit će se oko prijedloga rebalansa proračuna za 2018. godinu, ocijenio je Mikulić. Gradonačelnik Milan Bandić predlaže povećanje proračuna za oko 335 milijuna kuna pa bi krajnji iznos proračuna trebao biti oko 9 milijardi i 800 tisuća kuna, no Mikulić ocjenjuje da je takvo povećanje „nerealno s obzirom na činjenicu da se proračun krajem godine slabije puni“ te da ga neće podržati ukoliko Gradska uprava neće izvršavati svoje obveze i donesene amandmane.

ZAGREB – Delegaciju općine Nikšić danas, 26. listopada 2018. godine je u zgradi Gradske uprave primio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Zadovoljan razgovorom, Bandić je istaknuo dobre odnose dviju država što se reflektira i na dobre odnose gradove, uvjeren kako će se suradnja u svim segmentima još i bolje razvijati. Predsjednik općine Nikšić Veselin Grbović istaknuo je dobru suradnju koja se posebice temelji na gospodarskim zajedničkim interesima. Inače, povod susreta je manifestacija Lučindanskih susreta koji će se održati u zagrebačkom Studentskom centru ove subote, 27. listopada.

ZAGREB – Oko 500 doktora dentalne medicine, studenata Stomatološkog fakulteta, dentalnih asistenata i tehničara iz cijele regije okupilo se danas na 13. međunarodnom kongresu o dentalnoj medicini i izdavaštvu u Zagrebu. Cilj je predstavljanje najnovijih svjetskih trendova u dentalnoj medicini te povezivanje hrvatskih i regionalnih stručnjaka. Kongres je otvorila zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

ZAGREB – Za 2018./2019. akademsku godinu Grad Zagreb dodijelit će 6 gradskih stipendija za izvrsnost doktorandima. Stipendija se dodjeljuje za 12 mjeseci, računajući od 1. listopada 2018.,u visini 65% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje I.-VIII. mjesec ove godine. Za doktorande koji studiraju u polovici radnog vremena, iznos stipendije utvrđuje se u visini 32,5% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za isto razdoblje. Natječaj je otvoren 15 dana od dana objave na web stranici Grada Zagreba.

ZAGREB – Zagrebački holding partner je u EU projektu “In-LoRe. Osnovni  cilj projekta je osposobljavanje javne uprave za razmjenu eRačuna, kao i pripremu tijela javne uprave za njihove predstojeće obveze vezane uz primjenu eRačuna. To znači poticanje širenja i ubrzanje korištenja strukturiranog elektroničkog računa od strane javne uprave, nacionalno i prekogranično, kroz osiguravanje tehničkih i operativnih preduvjeta tijela javne uprave za integraciju sa središnjom platformom “eRačun za državu”. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.021.025 eura, od čega Europska komisija sufinancira 75% prihvatljivih troškova, odnosno 765.769 eura.

ZAGREB – S ciljem osmišljavanja strategije ruralne zajednice, povećanje kvalitete života, dostupnosti i kvaliteti javnih usluga u ruralnim područjima danas je u Zagrebu, u suradnji Zagrebačke županije i europarlamentarke Ivane Maletić, održana konferencija na temu „Pametna sela – probudimo Hrvatsku“. Srž projekta pametnog sela je čovjek koji u svojoj sredini uživa jednake povlastice u pogledu gospodarstva, društva, obrazovanja i zdravstva kao i gradsko stanovništvo. Kako ističe župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić, Zagrebačka županija puno toga čini kako bi život u svojim gradovima i općinama život bio što kvalitetniji. „Želimo uvesti širokopojasni Internet na prostor cijele Zagrebačke županije kako bi te nove tehnologije mogle imati zamah i pridonijeti kvalitetnijem razvoju ruralnih krajeva“, rekao je župan Kožić.

BEDEKOVČINA – Krapinsko-zagorska županija je domaćin 5. Državnoj izložbi izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj, koja će biti održana u subotu, 27. listopada 2018. godine, u sportskoj dvorani Srednje škole Bedekovčina. Na izložbi će sudjelovati ukupno 48 izlagača sa kolekcijama pura, kokoši i pataka. Izlagači dolaze iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Splitsko-dalmatinske, Zagrebačke i Sisačko moslavačke županije. Na izložbi će uz priznate izvorne pasmine peradi (zagorskog purana i kokoš hrvaticu) biti i ostale vrste peradi koje su prošle program praćenja (dravska guska), one koje se nalaze u programu (križevačka kukmasta kokoš) te pasmine za koje se priprema program praćenja (posavska kukmasta kokoš).

VARAŽDIN – Turistička zajednica Varaždinske županije ove će godine po prvi puta organizirati Halloween party. Zanimljiv program koji  navečer 31. listopada 2018. godine posjetitelje očekuje u atriju Županijske palače danas su  na konferenciji za novinare predstavili  predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević i  varaždinski novinar Kristijan Petrović. Budući da priča o Halloweenu uključuje i rezbarenje tikvi, vezana je na stanoviti način i uz projekt brendiranja buče i varaždinskog bučinog ulja,  pa će u njemu sudjelovati i OPG-ovi i proizvođači buče, a bit će tu zanimljiva modna revija, glazbeni program i predavanje o Halloweenu. Program počinje 31. listopada u 18,00 sati u atriju Županijske palače  u Varaždinu i potrajat će do dugo u noć.

ČAKOVEC – Čakovec je domaćin 5. Međunarodnog znanstvenog skupa o Zrinskima kojeg danas i sutra, 26. i 27. listopada 2018 godine, organizira Zrinska garda. 5. Međunarodni znanstveni skup, na temu Zrinski od Bribirskih Šubića do Čakovečkih Zrinskih, bi uz ostalo trebao biti temelj za skorašnje osnivanje Instituta o Šubićima-Zrinskima sa sjedištem u Čakovcu, napomenuo je predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel. Otvaranje skupa, u nazočnosti brojnih uglednika među kojima izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, ujedno i zamjenika župana Međimurske županije, Josipa Griveca te Sunčane Glavak saborske zastupnice ujedno i izaslanice predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića održano je prijepodne u Muzeju Međimurja Čakovec. Potom su uslijedila znanstvena izlaganja te razgledavanje postava Muzeja. Drugi dan skupa, sutra 27. listopada, počinje u 10.30 sati u dvorani Ivana Pavla II u Sisačkoj biskupiji. Nakon znanstvenih izlaganja, uslijedit će razgledavanje katedralne crkve Uzvišenja svetog Križa te posjet Zrinu.

KOPRIVNICA – Održana je druga sjednica Kolegija gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Koprivničko-križevačke županije. Župan Darko Koren zahvalio je predstavnicima općina i gradova na dosadašnjoj konstruktivnoj suradnji i sudjelovanju u Kolegiju kao i na svim upućenim inicijativama. Na Kolegiju se raspravljalo o uređenju imovinsko-pravnih odnosa jedinica lokalne i područne samouprave temeljem Zakona o upravljanju državnom imovinom, provedbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu, projektu kastracije pasa u romskim naseljima, postupku ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada i naplati naknade za zadržavanje te je predstavljen rad i uloga Hrvatske gorske službe spašavanja.

ČAKOVEC – Muzej Međimurja Čakovec, u suradnji s Mađarskim institutom u Zagrebu, priređuje izložbu o mađarskoj revoluciji 1956. godine. Riječ je o izložbi koju je u Rijeci 2017. godine postavio tadašnji ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu Dinko Šokčević, a isti postav, pod nazivom Mađarska revolucija 1956. u svjetlu hrvatskoga tiska, bit će predstavljen javnosti u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec. Otvorenje izložbe je u poetak, 26. listopada, u 18,00 sati. Izložba će biti otvorena do 16. studenoga.

VARAŽDIN – Tradicionalno okupljanje srednjoškolaca sportaša iz triju gradova u Sloveniji, Mađarskoj i Hrvatskoj –Lendave, Zalaegerszega i Varaždina, održano je u Varaždinu. U sklopu  14. Sportskih susreta triju gradova, 60-ak se  učenika sportaša natjecalo u malom nogometu te badmintonu. Varaždinsko je okupljanje bilo drugo ovogodišnje, nakon što su u Lendavi održana natjecanja u atletici i odbojci. Treći susret  bit će u Zalaegerszegu.

loading