Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.11.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Povodom pobjede hrvatske reprezentacije protiv Francuske u finalu Davis Cupa, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pozvao je ljubitelje tenisa i sporta, da u ponedjeljak 26. studenoga, u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića dočekaju naše zlatne tenisače. Njihov dolazak očekuje se iza 15,00 sati. Gradonačelnik je također hrvatskim tenisačima i vodstvu reprezentacije uputio čestitku, u kojoj između ostalog  stoji:Ovaj naslov svjetskih prvaka i ova blistava pobjeda, potvrđuju da smo zemlja vrhunskog tenisa i sjajnih tenisača koji nas čine  ponosnima i sretnima. U ime svih Zagrepčana i svoje osobno čestitam vam na povijesnom uspjehu i s nestrpljenjem vas čekamo u Zagrebu da još jedanput s vama podijelimo radost i neizmjerni ponos, kaže se u čestitki gradonačelnika Bandića.

ZAGREB – Uoči 18. sjednice zagrebačke Gradske skupštine koja će biti održana u četvrtak 13. prosinca 2018. godine o predloženom dnevnom redu, na kojem se nalazi najvažniji politički i ekonomski dokument – proračun za 2019. godinu, počela su raspravljati radna tijela Skupštine. Proračun Grada Zagreba za iduću godinu po prvi puta premašuje 10 milijardi kuna i iznosi, uključujući proračunske korisnike, 10,2 milijardi kuna što je povećanje od gotovo 800 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji proračun, odnosno oko 2,3 posto. „Najveće učešće u proračunu, više od 65 posto i dalje ima prihod od poreza koji iznosi 5,4 milijardi kuna. Rashodi u 2019. godinu planirani su u visini od 8,19 milijardi kuna te dvije milijarde kuna preko računa proračunskih korisnika što je povećanje u odnosu na ovu godinu za 2,31 posto“ rekla je Marija Čikeš iz  Gradskog ureda za financije. Dodajmo i to kako su prihodi o prireza, koji u Zagrebu iznosi 18 posto, u 2019. godini planirani u iznosu od oko 850 milijuna kuna.

ZAGREB – U muzeju za umjetnost i obrt predstavljen je program već tradicionalnog Adventa u MUO. Ovogodišnje sedmo izdanje blagdanske manifestacije donosi bogate promocije, glazbene programe, programe namijenjene djeci, izložbe kao i humanitarnu notu – dobrotvornu aukciju za pomoć Udruzi Krijesnica. Advent u MUO započinje otvorenjem velike obljetničke izložbe Hrvatskog restauratorskog zavoda pod nazivom „Tajni život baštine“, 70 godina sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj 4. prosinca, dok će centralna izložba „Sljedeća će biti bolja…biti otvorena 11. prosinca.

ČAKOVEC – Vozni park Doma zdravlja Čakovec, bogatiji je za 5 novih vozila. Predstavljanje novih vozila Doma i konferencija za medije, održani su danas, 26.studenog 2018. godine, u prostorijama ravnateljstva Doma zdravlja Čakovec. Uz izgradnju nove zgrade Doma zdravlja, koja je u tijeku, sada su nabavljena po dva sanitetska i patronažna vozila te jedan za provedbu projekta Cross care home care. Inače, dnevno se samo za Zagreb preveze 35 ljudi, uz to treba pokriti cijelo Međimurje. Godišnje se napravi 730.000 km i preveze 11.000 pacijenta, napomenuo je ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić i napomenuo kako je zatražen još jedan dodatni tim pri Domu zdravlja. Da bi u Međimurju bio kvalitetno organiziran zdravstveni sustav planski i ravnomjerno se ulaže u primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu, te se provodi čitav niz hvale vrijednih projekta napomenuo je župan Matija Posavec. Za nabavku novih vozila izdvojeno je gotovo 800 tisuća kuna.

ČAKOVEC – U Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec u ponedjeljak, 26. studenog održana je svečana primopredaja novoizgrađenog dizala. Investicija je stajala oko 360 tisuća kuna, financirana je proračunskim sredstvima Grada Čakovca i Ministarstva kulture, a njome se povećava dostupnost sadržajima i programima ove ustanove. Na primopredaji su govorili gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, predstavnik Ministarstva kulture, pročelnik Konzervatorskog zavoda Varaždin Željko Trstenjak i ravnateljica Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec Ljiljana Križan.

ZAGREB – Još danas i sutra može se glasovati o dobitniku/ci nagrade Volonterski Oskar. Finalisti su Blaženka Eror Matić,  volonterka u udruzi volontera palijativne skrbi La Verna, Marija Vujeva, volonterka Isusovačke službe za izbjeglice i Milena Štimac, volonterka prihvatilišta za životinje Dumovec. Glasanje traje do sutra, 27. studenog i to elektronskim putem na internetskoj stranici Volonterskog centra Zagreb (www.oskar.vcz.hr). Proglašenje dobitnika/ce te uručenje nagrada i zahvala svim nominiranim volonterima održat će se u petak, 30. studenog u zagrebačkoj starogradskoj vijećnici.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica i ove će godine, u suradnji s Društvom Naša djeca Koprivnica, organizirati Božićno darivanje djece rođene od 2003. do 2018. godine, čija su oba roditelja nezaposlena, poljoprivrednici ili umirovljenici kao i djece korisnika zajamčene minimalne naknade i smještene u udomiteljskim obiteljima na području Grada Koprivnice. Djeca korisnika zajamčene minimalne naknade i smještena u udomiteljskim obiteljima bit će pozvana temeljem popisa koprivničkog Centra za socijalnu skrb, a upis djece nezaposlenih roditelja, poljoprivrednika i umirovljenika obavlja se u prostorima koprivničke Vjenčaone od danas do 7. prosinca, od 9,00 do 13,00 sati.

VARAŽDIN – Danas počinje isplata božićnica varaždinskim umirovljenicima s mirovinama do 2.000 kuna mjesečno i  osobama s invaliditetom koje su isključivo korisnici osobne invalidnine prema popisu Centra za socijalnu skrb Varaždin. Božićnice u iznosu od 150 kuna dobit će ukupno 2532 osobe, odnosno 2290 umirovljenika s područja Grada Varaždina i 242  korisnika osobne invalidnine. Božićnice stižu poštom na adresu koja se nalazi na odresku od mirovine.

KRAPINA – Uvodna konferencija projekta „Jednake mogućnosti svima – za bolju budućnost Hrvatskog zagorja“ bit će održana u srijedu, 28. studenog 2018. godine u prostorima Gradskog društva Crvenog križa Krapina. Projekt je usmjeren na podršku socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina, odnosno na radnu aktivaciju dugotrajno nezaposlenih osoba, a sredstva za njegovu provedbu odobrena su od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

ZAGREB – Manifestacija Dani Okusa zagrebačkoga kraja počinje danas, 26. studenog  i traje do nedjelje, 2. prosinca . Po prvi puta organizira je Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji s deset ugostiteljskih objekata, nositelja standarda Okusi zagrebačkoga kraja. U ovih tjedan dana po promotivnoj cijeni od 90 kuna može se uživati u tradicionalnim gastronomskim specijalitetima zagrebačkog kraja.

loading