Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.11.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – LADO, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske, svoje je umjetničko djelovanje započeo prije 70 godina u mjesecu studenome, pa će povodom tog jubileja u utorak, 26. studenog održati koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Najavljen je bogat repertoar s nekim od najpoznatijih točaka kojima oduševljavaju publiku ne samo u Hrvatskoj nego i po cijelom svijetu. Tako će na koncertu pod nazivom „Antologija III: 70 godina ansambla Lado” publika kroz pjesmu i ples moći doživjeti svatovske običaje Podravine, običaje u sjeverozapadnom dijelu Vojvodine, moći će upoznati život pastira u zapadnoj Hercegovini, doživjeti žetvene običaje Baranje i još mnogo toga.

ZAGREB – Najvažnija znanstveno-istraživačka ustanova u Hrvatskoj, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, ovog utorka, 26. studenog 2019. godine obilježava 28 godina djelovanja. Riječ je o ustanovi čija istraživačka djelatnost obuhvaća mnogobrojna područja društvenih i humanističkih znanosti, od sociologije i psihologije, preko politologije i povijest do filozofije, antropologije te demografije. – Izdajemo ugledni časopis Društvena istraživanja kao i mnoge knjige, zbornike i studije, a trenutno radimo na brojnim nacionalnim i međunarodnim projektima. Posebno smo ponosni što je od 1991. godine Institut Ivo Pilar izrastao u najveći hrvatski javni institut u području društvenih znanosti – rekao je Željko Holjevac, ravnatelj Instituta Ivo Pilar.

ZAGREB – Grad Zagreb je spreman za pružanje pomoći u pretraživanju i spašavanju u Albaniji. Dva tima profesionalnih vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba specijalizirana za spašavanje iz ruševina, stavljena su na raspolaganje Republici Hrvatskoj za potrebe pružanja pomoći Albaniji, ukoliko takva pomoć bude zatražena.  Riječ je o 22 vatrogasca s opremom za spašavanje iz ruševina koja se sastoji od: osobne zaštitne opreme, opreme za samodostatnost, opreme za podupiranje, opreme za spašavanje s visina, užadi, vibraskopa, vibrafona i druge opreme koja se koristi pri spašavanju iz ruševina. Po zaprimanju zapovijedi timovi će krenuti prema Albaniji.

VARAŽDIN – Završna konferencija u sklopu projekta Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu – ZAKOS koji se financira iz Europskog socijalnog fonda održana je ovog utorka, 26. studenog 2019. godine u Županijskoj palači u Varaždinu. Riječ je o projekt koji provodi Varaždinska županija u suradnji s partnerima Međimurskom i Koprivničko-križevačkom županijom, AZRA-om, Sveučilištem Sjever, Tekstilno-tehnološkim fakultetom, Hrvatskom udrugom poslodavaca i Sindikatom tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske. Projektom se želi podići kvaliteta socijalnog dijaloga u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na višu razinu između predstavnika poslodavaca, sindikata, odnosno zaposlenika i predstavnika vlasti, naglasio je međimurski župan Matija Posavec. Inače, u sklopu projekta provedena je anketa kojom su identificirani problemi i potrebe u socijalnom dijalogu što je temelj za izradu plana rada gospodarsko-socijalnih vijeća, rekao je zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin. Koliko je socijalni dijalog važan za Europsku uniju potvrđuje i podatak kako je projekt ZAKOS ostvario pravo na financiranje u stopostotnom iznosu od gotovo 670 tisuća kuna.

ZAGREB – Najljepši otočni advent Grada Raba  ovog utorka, 26. studenog 2019. godine predstavljen je u zagrebačkoj  palači Dverce. Rapski advent organizira se 5. put za redom u povijesnoj jezgri grada Raba, a donosi bogat kulturno-zabavni program spajajući umjetnost i gastronomiju uz zabavu i sportsko rekreacijske sadržaje za sve uzraste. Predstavljanje je podržao gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši kako su ova dva Adventa, zagrebački i rapski, najbolji europski i najbolji otočni primjer zajedništva i suradnje u postizanju što boljih turističkih rezultata dolazaka gostiju.

KOPRIVNICA – Konferencija „Digitalna poslovna Hrvatska, Digitalno poduzetništvo-okosnica gospodarskog razvoja Hrvatske“ održana je ovog utorka, 26. studenoga 2019. godine, u Koprivnici u prostoru novog Inkubatora kreativnih industrija. Digitalna transformacija poslovnim subjektima donosi veći i brži rast prihoda, a kako bi gospodarstvenike upoznali s važnošću što brže prilagodbe i pripreme za promjene koje donose tehnološke inovacije održana je današnja konferencija u Koprivnici, ističe glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević dok gradonačelnik Koprivnice ističe kako je gradska uprava u posljednjih nekoliko godina uvela brojne aplikacije i programa koje su olakšale poslovanje, a u planu je i nastavak digitalizacije usmjeren građanima. U sklopu konferencije održana su predavanja o digitalizaciji društva i doprinosu digitalizacije poslovnoj zajednici te panel na temu razvoja i decentralizacije manjih sredina putem ulaganja u nove tehnologije i industrije.

IVANEC – Srednja škola Ivanec uspješno je privela kraju još jedan EU projekt na kojem je bila partner. Radi se o projektu „Višejezičnost u digitalnom i multikulturalnom okruženju“ u sklopu kojeg su izrađeni i izvedeni kurikulumi fakultativnih predmeta iz talijanskog (2), engleskog i njemačkog jezika te kurikulumi izvannastavne aktivnosti iz njemačkog jezika. Posebnost novih kurikuluma je integriranje jezičnih kompetencija s digitalnom i interkulturalnom/multikulturalnom pismenošću. Ovaj projekt se provodi od 30. studenog 2017. do 30 studenog 2019. godine, sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda, vrijedan je 807 tisuća kuna, a u njemu kao partneri sudjeluju i Srednje škole Krapina i Zlatar te Upravna škola Zagreb kao vodeći partner.

ZAGREB – Pilot projekt humanoidnog robota Viktorija na raspolaganju je putnicima do kraja prosinca u Turističkom informativnom centru zagrebačke zračne luke. Na taj način gostima se pruža virtualnu šetnju kroz Zagrebačku županiju, kroz njezine prirodne ljepote i kulturne znamenitosti. Kroz panoramske fotografije daje uvid u turističke destinacije gradova i općina, eno i gastro odredišta, biciklističke rute… Gostima, posebno onima koji žele ‘iskusiti’ nova turistička odredišta, pruža personalizirano iskustvo putovanja. Viktorija je ‘nova pomoćnica’ Turističke zajednice Zagrebačke županije, čijom je inicijativom i pokrenut pilot projekt humanoidnog robota, kao jednog od najuzbudljivijih tehnoloških dostignuća u turističkoj industriji posljednjih godina. Interakciju s turistima ostvaruje glasom, pokretom i tekstom, pružajući im tako više vrsta ekspresije.

ČAKOVEC – Advent u gradu Zrinskih u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca održava se od 28. studenog do 26. prosinca.
Bogatiji nego ikad dosad, program obuhvaća različite sadržaje koji će se odvijati na Franjevačkom trgu, u Ulici kralja Tomislava, u Knjižnici “Nikola Zrinski”, u Scheierovoj zgradi, u Centru za kulturu, u crkvi sv. Nikole te u crkvi sv. Antuna Padovanskog. Najmlađi će se moći družiti s Djedom Mrazom, dočekati svetog Nikolu ili uživati u dječjim predstavama i božićnim instalacijama. Čakovec će tijekom četiri vikenda živjeti u pravom božićnom duhu, uz prigodne nastupe koji će uveličati radost božićnog ugođaja, a o svemu tome bit će govora na press konferenciji u utorak, 26. studenog 2019. godine.

KRAPINA – Tradicionalna manifestacija „Prosinac u Krapini“, počinje ovog petka, 29. studenog 2019. godine, otvorenjem izložbe Likovnog društva „Ernest Tomašević“ te koncertom KUD-a Ilirci i gostiju od 19,00 sati. U subotu, 30. studenog, u 13,00 sati starta Kružna utrka ulicama grada Krapine „6. krapinski cener“, a ispred Festivalske dvorane u 17,00 sati organizira se prigodni program uz paljenje prve adventske svijeće i nastup zborova „Iskrice“, „Bolji svijet“ te zbora Udruge umirovljenika Krapina „Gajev spomenek“. Manifestacija završava dočekom Nove godine na Trgu Ljudevita Gaja, a obilovat će sadržajima za sve generacije, posebice najmlađe.

BJELOVAR – U tijeku su završne pripreme za još jedno izdanje Adventa u Bjelovaru koji će se od subote, 30. prosinca do 12. siječnja naredne godine održavati u središtu Bjelovara, na Korzu i u središnjem gradskom parku. U tijeku je ukrašavanje, postavlja se klizalište, a ovih će dana biti objavljen i službeni program manifestacije.

loading