Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.-27.01.2019.

Posted in Vijesti

LUDBREG – U Ludbregu je održana 27.  izložba mladih vina 2019. u organizaciji udruge vinogradara Trsek. Ova tradicionalna izložba mladih vina izrasla je u zavidnu manifestaciju, najveću takve vrste u Hrvatskoj, na kojoj se okuplja preko 300 vinara s područja Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Ove godine prijavljeno je 577 uzoraka za ocjenjivanje, od čega 565 vina, 9 voćnih vina i 3 rakije. U ime Varaždinske županije okupljenim vinarima, vinogradarima i gostima obratio se župan Varaždinske županije Radimir Čačić.  Veseli me što je ova izložba izrasla u najveću izložbu mladih vina u Hrvatskoj, što je još jedno priznanje za Varaždinsku županiju te njezin turistički razvoj, istaknuo je župan Čačić i dodao, kako očekuje još veće ambicije vinara, da bi ova izložba postala pojam vrhunske kvalitete vina u Hrvatskoj. U kategoriji bijelo najboljim je proglašena graševina vinarije Kopjar, a u kategoriji crno merlot Tomislava Glavića.

ČAKOVEC – Završna konferencija projekta „Za zajednicu“, koji su od kolovoza 2017. do siječnja 2019. godine provodili ACT Grupa, Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec i Srednja škola Čakovec, održana je u subotu, 26. siječnja u Srednjoj školi Čakovec. Tom je prigodom predstavljen interventni tim GDCK Čakovec koji čini 20 mladih volontera osposobljenih i opremljenih za rad na intervencijama u kriznim situacijama. Volonterima interventnog tima ravnatelj GDCK Čakovec Kristijan Valkaj uručio je potvrde o edukacijama provedenim prošle godine. Konferenciji je prisustvovala i zamjenica župana Sandra Herman koja nije skrivala oduševljenje, ali i zahvalnost svim volonterima diljem Međimurske županije i naglasila da kroz ovakve projekte mladi shvaćaju važnost pomaganja zajednici, koja će im to, na neki način, zasigurno vratiti.

ZAGREB – Gala koncert Zlatni zborovi  održan je u nedjelju, 27. siječnja 2019. godine, u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Uz Komorni dječji zbor Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba koji je pod ravnanjem profesora Vinka Karmelića pobijedio na 14. natjecanju pjevačkih zborova u Zagrebu prošle godine, nastupila su tri zbora koja su na spomenutom natjecanju osvojila zlatno priznanje, a to su Akademski zbor Bazilike srca Isusova u Zagrebu Palma, Mješoviti pjevački zbor Varaždinskog obrtničkog glazbenog društva i Dječji zbor starijeg uzrasta Glazbene škole Varaždin. Natjecanje zborova održava se proteklih dvadesetak godina u Zagrebu s ciljem promicanja kvalitetnog a cappella pjevanja. Organizira ga Centar za kulturu Trešnjevka, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Sljedeće izdanje bit će održano 11. svibnja.

ZAGREB – Centar za kulturu i informacije Maksimir započeo je ovog vikenda Koncertnu sezonu s dva  koncerta. U subotu, 26. siječnja u Centru za kulturu i informacije Maksimir 15-ak liječnika raznih odjeljenja i raznih bolnica u Zagrebu, ali i mladih članova njihovih obitelji, naziva „Big Band GreenHill Club“ održalo je jazz koncert naziva Vraćam se Zagrebe tebi. U nedjelju 27. siječnja na istoj pozornici, koncert klasične glazbe od 19,30 sati imat će Gudački kvartet Sebastian koji postoji već 37 godina te kontinuirano klasični repertoar osvježavaju klasičnim skladbama suvremenih autora.

ZAGREB – Tradicionalnoj muzejsko-galerijskoj manifestaciji Noć muzeja,  priključuju se ove godine brojne kulturne institucije u gradovima i općinama Zagrebačke županije. Tako će 1. veljače svoja vrata za posjetitelje otvoriti Gradski muzej u Cvetkoviću u Jastrebarskom, zatim u Samoboru, Svetom Ivanu Zelini, Vrbovcu, kao i zaprešićki Muzej Matija Skurijeni gdje će biti otvorena izložba slika „Fragmenti“ Marijana Richtera.

VARAŽDIN – Europska udruga klavirskih pedagoga Hrvatske – EPTA u suradnji sa Glazbenom školom u Varaždinu i Koncertnim uredom Varaždin, obilježila je 20. obljetnicu smrti istaknutog hrvatskog pijaniste i pedagoga akademika Jurice Muraia koncertom pijanističkih laureata. Glazbena škola u Varaždinu organizator je međunarodnog pijanističkog natjecanja „Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix“ od 2015. godine, a u subotu, 26. siječnja bila je domaćin koncerta u spomen jednog od najistaknutijih hrvatskih pijanista, rođenog Varaždinca. Mladi pijanisti Ivan Petrović Poljak, Petra Podhraški, Matija Drofenik, Ruben Habuda i Dora Petković izveli su prigodni program sa skladbama Bacha, Beethovena, Chopina, Liszta i Rahmanjinova u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu.

BRESTOVEC OREHOVIČKI – U sklopu projekta „Moj okoliš, moja budućnost“ kojeg provodi OŠ Brestovec Orehovički u suradnji s partnerima, provodi se natječaj „Uzmi olovku, kameru, kist… za okoliš čist“ za sve škole Krapinsko-zagorske županije.  Cilj projekta je poticanje djece i mladih na promišljanje o klimi, okolišu i održivom razvoju za budućnost. Na natječaj se mogu prijaviti radovi u kategoriji likovnog rada, fotografije ili video rada, priče ili pjesme, eseja i plakata na zadanu temu. Natječaj je otvoren do 15. veljače 2019. godine, a prijaviti se mogu svi učenici osnovnih i srednjih škola s područja županije.

ZAGREB – Besplatna razmjena knjiga i časopisa na svim jezicima  održana je u Hrvatskom društvu pisaca na zagrebačkom Gornjem gradu, u Basaričekovoj 24, u subotu, 26. siječnja 2019. godine.

VRATIŠINEC – Drugi festival pjevačkih zborova “Vincekova zipka” održan je u subotu, 26. siječnja 2019. godine u Domu kulture u Vratišincu. Festival je održan u organizaciji Mješovitog pjevačkog zbora Dr. Vinko Žganec – Vratišinec.

DONJI VIDOVEC – Izborna godišnja skupština Moto nautičkog kluba “Vidovski zlatari” održana je u subotu, 26. siječnja 2019. godine u Donjem Vidovcu. U ime Međimurske županije skupštini je prisustvovao zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

BEDEKOVČINA – Članice udruge “Našenina – vezilje Bedekovčina” i ove su godine upriličile druženje kojim obnavljaju starinski običaj – čehanje perja. Stariji su se mještani tako prisjetili ovog posla koji se obavljao u zimskim mjesecima, a mlađi mogli naučiti nešto o svojoj tradiciji. Druženje je održano u subotu, 26. siječnja 2019. u Vatrogasnom domu Bedekovčina.

KOPRIVNICA – Aktivnost „Hodanjem do zdravlja“ održana je u subotu, 26. siječnja 2019. godine, u Koprivnici, kao dio projekta „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji se provodi diljem zemlje. Od zgrade koprivničke Gradske vijećnice na Zrinskom trgu, uz stručno vodstvo kineziologa Mihaela Buzine hodalo se stazom dugom četiri kilometara.

loading