Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.-27.05.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Program svečanog obilježavanja Dana Hrvatske vojske, u subotu, 26. i nedjelju, 27. svibnja 2018. godine u Zagrebu organiziraju Ministarstvo obrane i Oružane snage RH. U subotu od 9,30 sati na Zrinjevcu će se održati glazbeni program Orkestra Oružanih snaga, u 10,30 sati na Markovom trgu bit će Velika smjena straže, a od 11,30 sati na Trgu Bana Jelačića prikaz ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne. Na Jarunu u subotu i nedjelju, 26. i 27. svibnja će se moći razgledati naoružanje i vojna oprema. Organiziran je i vojnički grah za građane, od 13,00 i 17,00 sati. Od 18,00 sati će se održati prigodni program Hrvatske vojske koji će započeti ispaljivanjem počasnih plotuna, a nastavit će se padobranskim skokovima, atraktivnim vojno akrobatskim programom Počasno-zaštitne bojne, pokaznim vježbama te preletom MiG-a 21 i nastupom akrobatske grupe „Krila Oluje“.

VARAŽDIN – Varaždin je u subotu, 26. svibnja 2018. godine domaćin 8. Izložbe bučinih ulja Sjeverozapadne Hrvatske i 1. Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe- Adria. Uz Međimursku, Krapinsko zagorsku i Zagrebačku županiju te Grad Zagreb u atriju Županijske palače u Varaždinu i na varaždinskom Franjevačkom trgu predstavljeno je čak 136 uzoraka bučinog ulja, premium kvalitete. Izložba je iznjedrila najbolje uzorke koji su nagrađeni zlatnom, srebrnom i brončanom medaljom, a sve s ciljem promocije ovoga kraja na domaćem i inozemnom tržištu.

KRAPINA – Suradnja škola Gustav Krklec iz Zagreba i Ljudevit Gaj na prijašnjim projektima u Krapinu je u subotu, 26. svibnja 2018. godine dovela skupinu roditelja i dvadesetak djece tražitelja azila. Djeca koja su, zbog rata, kao migranti stigla u Hrvatsku, postala su naši sugrađani, izjavila je Marija Šutina, jedna od aktivistica.  Oni danas polaze školu Gustav Krklec i na izlet u Krapinu povela su svoje najbolje prijatelje, što je najbolji dokaz da proces integracije najbolje uspijeva od najranije dobi. Ispred Gradske vijećnice goste je dočekao zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina koji im je govorio o znamenitostima grada povijesti i kuklture. Roditelji i djeca tražitelji azila u Krapini su  posjetiti i djeci posebno atraktivan Muzej krapinskih neandertalaca.

MARIJA BISTRICA – Dvije tisuće vatrogasaca iz svih dijelova Hrvatske okupili su se danas, 27. svibnja 2018. godine u Mariji Bistrici kako bi sudjelovali u tradicionalnom 19. Hodočašću vatrogasaca u Svetište Majke Božje Bistričke. Svake godine gost suorganizator hodočašća je jedna županijska vatrogasna zajednica, a ove je godine to bila Vatrogasna zajednice Dubrovačko – neretvanske županije. Postrojavanje hodočasnika počelo je u 9,30 sati, te su u svečanom mimohodu i u pratnji brojnih zainteresiranih posjetitelja krenuli prema crkvi na otvorenom. Na ovom događanju prisustvovali su i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, načelnik općine Marija Bistrica Josip Milički, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i brojni drugi.  Inače, Hrvatska vatrogasna zajednica glavni je organizator ovog događanja, a suorganizatori vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske i Dubrovačko-neretvanske županije te općine Marija Bistrica.

KUMROVEC – Ulice Kumrovca ove subote, 26. svibnja 2018. godine, napunile su tisuće posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske, ali i Slovenije te Bosne i  Hercegovine koji u sklopu manifestacije „Dan mladosti-radosti“ obilježavaju 126. obljetnicu rođenja najpoznatijeg Kumrovčana – Josipa Broza Tita. Svečani program skupa, u organizaciji Saveza društava “Josip Broz Tito“ počeo je u 11,00 sati ispred njegove rodne kuće, a okupljenom mnoštvu, između ostalih obratili su se i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i načelnik Kumrovca Robert Šplajt. Među brojnim građanima i turistima, koji su se prisjećali lika i djela Josipa Broza, prošetali su i predsjednik SDP-a, saborski zastupnik Davor Bernardić te saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, a prigodnu recitaciju izvest će i renomirani glumac Vili Matula.  – Krapinsko-zagorska županija je pokrovitelj ove manifestacije iz dva razloga. Prvi je da trebamo poštovati velike ljude našeg kraja koji su obilježili povijest, a drugi je da sve ove ljude koji su danas došli zainteresiramo da dolaze i ostale dane u godini – istaknula je Jasna Petek. – Mi se ne vraćamo u prošlost, gledamo što se događa danas i što očekujemo sutra – naglasio je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin. Organizatori do kraja današnjeg dana očekuju i do 10 tisuća posjetitelja, a sve do večernjih sati za njih je organiziran bogat zabavni program.

ZAGREB – Javnozdravstvenu kampanju Dan irisa, s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda, zbog pravovremenog dijagnosticiranja bolesti, organizira Cro-Ilco Zagreb, udruga oboljelih od raka debelog crijeva i osoba sa stomom. Rak debelog crijeva je u Hrvatskoj  na drugom mjestu po broju oboljelih u svim životnim dobima, od djece, adolescenata do odraslih, te ima alarmantan porast novooboljelih i umrlih.  Akcija će se održati u subotu, 26. svibnja 2018. godine na Cvjetnom trgu od 10,00 do 14,00 sati.

ZAGREB – Pod nazivom Zagrebu za rođendan, dječji zbor ‘Zagrebački anđeli’ održao je veliki koncert u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski povodom Dana grada Zagreba koji hrvatska metropola obilježava 31. svibnja. Kako ističe umjetnički voditelj zbora, pijanist, dirigent i skladatelj Vitomir Ivanjek Vito, za rođendanski koncert pripremljen je bogat i raznovrstan program. „Koncert je pripremio Dječji zbor i ritmika Zagrebački anđeli, a nastupili su i klapa Kampanel, pjevačica Mia Dimšić, Zagrebačke mažoretkinje te zborovi Iblerovci 77+ i Jarunski dečki“, rekao je Ivanjek. Današnji koncert Zagrebu za rođendan dječjeg zbora Zagrebački anđeli pravi je uvod u obilježavanje Dana grada Zagreba, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. „Nema bolje čestitke od ove Zagrebačkih anđela ususret Danu grada“, kazao je Bandić. Inače, Dan grada Zagreba obilježava se 31. svibnja na blagdan njegove nebeske zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata.

VARAŽDIN – Varaždin je danas bio domaćin 8. Izložbe bučinih ulja Sjeverozapadne Hrvatske i 1. Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe- Adria. Sinergijom Varaždinske, Međimurske, Krapinsko- zagorske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba, na jednom su mjestu prezentirana ponajbolja bučina ulja u Hrvatskoj. Bučino ulje Uljare Patrčević iz Petrijanca u Varaždinskoj županiji proglašeno je šampionom 1. Međunarodne izložbe Alpe- Adria i 8. Izložbe ulja sjeverozapadne Hrvatske, a ta je titula dodijeljena je uz još 11 zlatnih, 47 srebrnih i 38 brončanih medalja, među 136 uzoraka bučinih ulja proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske. Izložbe je uz spomenute tri županije i Grad Zagreb organizirala Varaždinska županija, koja želi brendirati bučino ulje. „Imamo premium kvalitetu, uložili smo u novi izgled, moramo još poradit na standardizaciji i brendiranju bučinog ulja“ kazao je župan Radimir Čačić, dok je direktorica TZ Varaždinske županije Natalija Martinčević tome dodala da je ova izložba prvi korak ka tom cilju. U Varaždinu su se danas mogla kušati i bučina ulja iz Krapinsko- zagorske županije, u koju odlaze 2 zlatne, 1 srebrna i 3 brončane medalje, pohvalio je proizvođače zamjenik župana Anđelko Ferek- Jambrek. Zagrebačka županija na ovoj se izložbi, osim vrhunskim uljima, mogla pohvaliti i najvećom manifestacijom na temu buće, Bučijadom u Ivanić- Gradu, koja će ove godine doživjeti svoje 14. izdane, najavio je izaslanik župana Zagrebačke županije Josip Kraljičković. Uljima su se predstavili proizvođači i iz Međimurske županije, koja upravo na enogastronomiji temelji najznačajniji dio svoje turističke ponude, naglasila je zamjenica međimurskog župana Sandra Herman. Inače, svi proizvođači i suorganizatori mogli su danas u Varaždinu čuti ponešto i o proizvodnji ulja u austrijskoj pokrajini Štajerska, koja okuplja čak 3,5 tisuće uljara.

ZAGREB – Kako bi nastavili dobru suradnju između Zagreba i glavnog grada Bugarske, Sofije, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je u Gradskoj upravi održao sastanak sa sofijskom gradonačelnicom, Yordankom Fandakovom. Kako je naglasila gradonačelnica Sofije, Yordanka Fandakova, bilateralni odnosi između Hrvatske i Bugarske metropole su iznimno dobri. „Zagreb je prekrasan grad, dosta je zelen i čist. Mi, Sofija i Zagreb imamo dosta sličnih izazova zato je potrebno da stručnjaci velikih gradova, glavnih gradova surađuju kako bi se suočili te prevladali te probleme“, rekla je Fandakova. Jedna od dogovorenih suradnji je rješavanje problema prometa u mirovanju, ali i razmjena iskustva prilikom izgradnje podzemne željeznice. „Metro je nešto što Zagrebu tek predstoji. Mi smo krajem 2017. godine preliminarno započeli razgovore sa Sofijom kako bi naši stručnjaci, naša Gradska uprava iskoristili najbolja iskustva koja Sofija ima na tom području“, istaknula je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika. U sklopu službenog posjeta Zagrebu u Aleji pjesnika u parku Bundek predsjednik Vlade Republike Bugarske Boyko Borisov, potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, gradonačelnica Grada Sofije Yordanka Fandakova i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević svečano su otkrili spomenik bugarskom piscu Ivanu Vazovu, ocu bugarske književnosti.

HRUŠEVEC KUPLJENSKI – U sklopu 21. Dana Hruševca Kupljenskog, k do nedjelje, 27. svibnja 2018. godine održava se smotra folklora, nastup zborova i puhačkih orkestara u organizaciji tamošnjeg KUD-a. Pripremljeni su nastupi KUD-ova, dječjih folklornih skupina, pjevačkih zborova i puhačkih orkestara, te bogat zabavni program sa više od 930 izvođača iz Zagrebačke,  Krapinskog zagorske i Varaždinske županije, Grada zagreba i Slovenije. Manifestacija 21. Dani Hruševca Kupljenskog održava se pod pokroviteljstvom Grada Zaprešića.

 

RUGVICA – Županijska terensko-pokazna vježba „Sava – Ivanić-Grad 2018“ održat će se u subotu, 26. svibnja 2018. godine na lokaciji ustave Prevlake, na graničnom području grada Ivanić-Grada i općine Rugvice od 16,00 sati. Vježbu organizira Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije prvenstveno s ciljem uvježbavanja i podizanja razine osposobljenosti operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije.

ZAGREB – Međunarodnu izložbu bonsaija, „Bonsai Expo, 2018.“ koju organiziraju Bonsai udruga Zen i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata po prvi puta se održava u Zagrebu u subotu, 26. i nedjelju, 27. svibnja 2018., u Galeriji Kranjčar. Na izložbi će se biti izloženi neki od najcjenjenijih bonsaija iz Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske, a bit će
upotpunjena predavanjem renomirane arhitektice, Melite Rački, koja će održati predavanje „Tradicionalna japanska kuća“.

ZABOK/VARAŽDIN – Velika povorka starih i povijesnih automobila i motocikala u sklopu tradicionalnog 24. Oldtimer rallyja, dolazi u subotu, 26. svibnja 2108. godine u Varaždin na Kapucinski trg. Ovogodišnje izdanjem vozit će se na relaciji Zabok-Lobor, a jedna od stanica bit će i Varaždin u kojem će sudionici rallyja okupljeni iz Hrvatske i regije, izložiti stotinjak oldtimer automobila i motocikala od kojih neki imaju više od 50 godina. Organizator ovog događanja je Oldtimer klub Zabok koji okuplja sve ljubitelje i vlasnike starih motornih vozila.

ČAKOVEC – Vikend program obilježavanja Dana Grada Čakovca donosi mnoštvo događanja. Uz Festival cvijeća, jagoda i tradicije u centru grada, u prijepodnevnim satima će se građanima predstaviti udruge koje djeluju na području Čakovca. Na središnjem trgu će u subotu, 26. svibnja 2108. godine ujutro nastupiti Čakovečke mažoretkinje, dok se u večernjim satima očekuje besplatan koncert Nene Belana, kao poklon građanima i svim posjetiteljima. Nedjelja će također biti u znaku glazbe, pa će u 19,00 sati u zgradi Scheier biti održan koncert naziva „U slavu Zrinskih, Čakovca i Međimurja“.

KOTORIBA – Ovog će se vikenda u međimurskoj Općini Kotoriba održavati najveća manifestacija „Dani šibe i ribe“. Uz bogat glazbeni program na prostoru kod nove škole u Kotoribi, organizatori najavljuju bogatu ponudu domaćih tradicijskih proizvoda, posebice jela od ribe. Na manifestaciju će voziti i besplatan vlak i to na relaciji Varaždin – Kotoriba – Varaždin.

 

loading