Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.-27.08.17.

Posted in Vijesti

KUMROVEC – Gospodarsko-turistička manifestacija „Bučnica fest“, koja promovira tradicionalnu kuhinju Krapinsko-zagorske županije i buču kao zdravu namirnicu održala se ove nedjelje 27.kolovoza 2017. godine u Kumrovcu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Krapinsko–zagorske županije. Ovo je treća po redu manifestacija, okupila je velik broj posjetitelja i ove godine imamo i više natjecatelja – istaknuo je direktor Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela Milan Kladnički te dodao da će ova manifestacija još rasti. Da je „Bučnica fest“ još jedno događanje koje sa svojom ponudom privlači sve više turista, potvrđuje župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. I sad je jasno da će „Bučnica fest“ postati tradicionalna manifestacija jer je dobro osmišljena i dobro organizirana – dodao je župan Kolar. Ovogodišnji dobitnici Zlatne buče su Gostilna Šempeter iz Bistrice ob Sotli i Klet Grešna Gorica dok je nagradu Mala buča osvojila Marija Erdelić.

ZAGREB -U potpunosti uređenu i saniranu Primorsku ulicu, od Klaićeve do Ilice, uz ispriku građanima na nešto dužem trajanju radova, ove nedjelje, 27. kolovoza otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.U dužini od 380 metara rekonstruirane su sve prometne površine, uvedena kombinacija prometa biciklista i vozila te je uređen nogostup i 104 parkirališna mjesta, revitalizirana je cjelokupna infrastruktura, voda, kanalizacija i plin te je postavljena nova javna rasvjeta, rekao je  iz Gradskog ureda za izgradnju Krunoslav Tepeš.Nakon Kranjčevićeve, i u Primorskoj je pripremljen prostor za  podzemni zeleni otok koji će u punoj funkciji za odlaganje razvrstanog otpada biti početkom listopada, istaknula je voditeljica Čistoće Marina Lovrečki. Zahvalu na svemu te blagoslov dao je ispred crvke svetog Blaža velečasni Zlatko Koren. Inače, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić večeras će otvoriti raskrižje Bukovačke, Petrove i Prilesja, a sutra rano ujutro saniranu dionicu Avenije Marina Držića i mosta mladosti.

ZAGREB – Nakon gotovo dva mjeseca završili su radovi i u promet je pušten megarotor na Maksimiru koji bi trebao pojačati protočnost prema KBC Zagreb te povećati sigurnost u prometu. Radovi su se izvodili u fazama, u prvoj fazi izgrađena je Spojna cesta, u drugoj fazi nekadašnji rotor Prilesje-Bukovačka- Petrova pretvoren je u križanje s novim trakama, a u završnoj fazi radilo se na uređenju svih spomenutih ulica. Sve to rezultiralo je novom regulacijom prometa. Upravo zato Krunoslav Tepeš iz gradskog ureda za promet poziva na dodatan oprez. Inače, izgradnju megarotora zbog velikog broja vozila, a zbog čega su donedavno gužve u ovom dijelu grada bile svakodnevica – prije gotovo dvije godine iniciralo je vijeće gradske četvrti. Predsjednik vijeća, Slavko Gačić stoga ne skriva zadovoljstvo i ističe kako se nada da će prometno rješenje stručnjaka smanjiti gužve u ovom izuzetno prometnom  dijelu grada. Vrijednost radovi na megarotoru je 3 milijuna kuna, a financirani su iz gradskog proračuna.

ZAGREB- Trojica prvoplasiranih bacača kugle s nedavnog Svjetskog prvenstva u Londonu ove nedjelje, 27. kolovoza, dan uoči 3. Memorijala Ivana Ivančana koji će se u ponedjeljak, 28. kolovoza održati u sklopu Hanžekovićevog memorijala,  u društvu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića „testirala“  su bacalište pokraj zagrebačkih fontana kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Sva trojica u pravoj su formi  s bacanjima iznad 22 metra, a posebno su oduševljeni nastupom pred zagrebačkom publikom, jer kako kažu, radi se o jednom od najpopularnijih natjecanja. Natjecanje u bacanju kugle kod  fontana je sutra, 28. kolovoza od 19,00 sati.

KOPRIVNICA – Na koprivničkim Gradskim bedemima od četvrtak do nedjelje traje 12. izdanje Top manifestacije u Hrvatskoj, Renesansnog festivala. Manifestacija i ove godine nudi razne atrakcija, pa tako posjetitelji imaju priliku vidjeti srednjovjekovne kostime, zanate i obrte, viteške turnire i borbe te plesove, kao i srednjovjekovnu gastronomsku ponudu. Tema 12. Renesansnog festivala su kopriva i eliksiri te će posjetitelji imati priliku probati čokoladu i praline od koprive, a u subotu, 26. kolovoza u 16 sati pokušat će se oboriti i Guinnessov rekord u broju ljudi koji su istovremeno isprobali parfem. Bit će to ujedno i prilika da se predstavi jedinstven parfem od koprive. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić naglašava kako su iznimno ponosni da je jedna turistička manifestacija s kontinenta proglašena TOP manifestacijom prema Hrvatskoj turističkoj zajednici, i to već treću godinu za redom.

ZAGREB – Nakon što je u petak, 25. kolovoza kasno navečer otvorio završene radovi na križanju Jurišićeve i Draškovićeve te Frankopanske ulice, rano jutros zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prisustvovao je početku radova na uređenju Zagrebačke ceste od Zagrebačke avenije do Rudeške ulice.Radit će se tjedan dana u dvije etape, rekao je  voditelj Zagrebačkih cesta Ante Todorić.Vrijednost radova je  2,8 milijuna kuna. Najavimo da će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u nedjelju, 27. kolovoza  prijepodne otvoriti saniranu Primorsku ulicu, a navečer raskrižje Bukovačke, Petrove i  Prilesja . U ponedjeljak, 28. kolovoza u rano jutarnjim satima bit će otvorena i preuređene dionica Avenije Marina Držića.

ZAGREB – „Međunarodnu noć šišmiša“, 21. po redu, od petka 25. do nedjelje 27. kolovoza 2017. godine od 10,00 do 18, 00 sati, na planinarskom domu Glavica i špilji Veternici obilježit će  Javna ustanova „Park prirode Medvednica“. Tradicionalno će svakog dana biti organiziran „ŠIŠMIŠ SAJAM“ kod planinarskog doma Glavica na kojem će se posjetiteljima nuditi edukativne radionice, igre i demonstracije kao i ture električnim biciklom uz stručnog vodiča.Svaki puni sat od 10,00 do 17,00 bit će organizirano stručno vođenje špiljom Veternicom u trajanju od sat vremena. Također osiguran je besplatan prijevoz manjim autobusom iz centra Zagreba do Zelene magistrale.

VRBOVEC – Ovogodišnja 37. turističko-kulinarska manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ održava se u Vrbovcu od  25. do nedjelje, 27. kolovoza gdje svoje lokalne recepte i delicije predstavljaju  brojni OPG-i i izlagači s naglaskom na udruge žena. Svečano otvorenje  održano je ove subote, 26. kolovoza na središnjem Trgu Petra Zrinskog. Zagrebačka županija skrbi o razvoju ruralnih prostora i poljoprivredi, a ovakve manifestacije uz turističku atraktivnost donose i priliku da svoje proizvode predstave i proizvođači. Ponosni smo što je zagrebačka županija prva po broju OPG-a u Hrvatskoj te na drugom mjestu po broju OPG-a čiji su nositelji do 40 godina starosti,  istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić Čestitke dugovječnosti i prepoznatljivosti manifestacije, uputio je i zagrebački gradonačelnik Milan BandićU sklopu manifestacije održavaju su brojne prezentacije, ali i ocjenjivanja kvalitetnih domaćih po starim receptima izrađenih jela , kao i ona jela koja  su osmišljena na novi suvremeni način korištenjem starih recepata i namirnica

KRIŽ – 20. Festival slastica Zagrebačke županije „Kriški oblizeki“ održan je ove subote, 26. kolovoza u  Društvenom domu u općini Križ.Ovogodišnji „Kriški oblizeki“ iskazali su se velikim brojem izložaka- vrhunskih slatkih zalogaja, u konkurenciji njih 189, a s doniranim slasticama izvan konkurencije više od 230.  Ova manifestacija prerasla je okvire općine Križ i Zagrebačke županije, uz turistički ima i gospodarski karakter, a po prvi puta partner je i Krapinsko zagorska županija, istaknula je zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak  „Kriški oblizeki“ od početka imaju i plemeniti cilj pod sloganom „Dobro je činiti dobro“ te prihod je namijenjen za kvalitetnije školovanje mališana u općini Križ , rekla je organizatorica i predsjednica tamošnjeg DND Vladimir Nazor Ivana Posavec Krivec. Uz brojne pohvaljene i nagrađene u raznim kategorijama ovogodišnja laureatkinja za ukupan dojam je Nikolina Horvat Rabuzin iz Varaždina. Uz to održan je i zabavno kulinarski show  „Otkrij me – dvije županije – jedna bućnica“, revijalno natjecanje u izradi bućnice između ekipa Krapinsko zagorske i Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Muzej hrvatskog vatrogastva ove subote , 26. kolovoza 2017. godine s početkom u 11,00 sati, za sve posjetitelje Varaždina organizira  manifestaciju “Kako su požare gasili naši stari?”. Ovom će se manifestacijom oživjeti starija vremena i stari načini gašenja vatre koje vatrogasci i dalje brižljivo čuvaju i pamte. Rad sa starom ručnom vatrogasnom štrcaljkom će predstaviti DVD Nova Ves, a obnovljene motorne štrcaljke će prikazati vatrogasci iz Strmca Podravskog. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina će izložiti starija vatrogasna vozila iz voznog parka dok će članovi Prvog hrvatskog vatrogasnog zbora u Varaždinu izložiti opremu koju koriste na intervencijama. Posjetitelji će moći pogledati i stalni postav Muzeja u kojem se nalazi vatrogasna oprema, odore i fotografije iz cijele Hrvatske te isprobati staru vatrogasnu opremu.

BELICA – 17. Festival krumpira u Međimurju, kraju prepoznatom po njegovoj proizvodnji, održat će se ove subote 26. kolovoza 2017. godine, na prostoru Društvenog doma u međimurskoj općini Belica. Program započinje u poslijepodnevnim satima kada će se kuhati kotlić jela od „kalampera“, nakon čega će uslijediti i degustacija, a okupljeni će se moći zabaviti i uz prigodan kulturno- umjetnički program. Ovaj jedinstveni festival u Hrvatskoj odvija se upravo u Belici, općini koja je poznata po mnogobrojnim proizvođačima krumpira, pa u samom centru općine stoji i spomenik krumpiru. Zanimljiv je i podatak da se na samom sjeveru Hrvatske godišnje proizvede oko 60 tisuća tona krumpira, a to je količina koja zadovoljava oko 70 posto potreba hrvatskih potrošača.

LOBOR – Treće Hodočašće hrvatskih branitelja Majci Božjoj Gorskoj u Loboru, održalo se ove nedjelje 27. kolovoza 2017. godine, a okupilo je više od 200 branitelja i članove njihovih obitelji. Riječ je o hodočašću koje su organizirali hrvatski branitelji, invalidi i dragovoljci Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije, na inicijativu loborskog župnika Vladimira Drnetića. Prve godine okupilo se 45 branitelja,prošle godine bilo ih je 120, a danas preko 200 branitelja – istaknuo je vlč. Drnetić dodajući da vjeruje da će ovo hodočašće postati tradicionalno. Da ministarstvo podržava ovakva okupljanja potvrdio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Ovaj program duhovne obnove, ali i ovo zajedništvo poruka je jedinstva, a radost tijekom svakog susreta opravdava sva postupanja koja mi u ministarstvu provodimo – naglasio je ministar Medved. Hodočašće Majci Božjoj Gorskoj u Loboru nije propustio ni župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je zahvalio ministru na prisutnosti i naglasio da je u cilju svake godine okupiti što više branitelja. Ovdje šaljemo jednu jaku poruku, da smo zajedno bili u ratu te da smo zajedno i u miru – rekao je župan Kolar.

KOPRIVNIČKI IVANEC  – Dvadeset i deveti Ivanečki kresovi, poznata folklorna manifestacija održat će se ove subote, 26. kolovoza 2017. godine u Koprivničkom Ivancu u organizaciji Društva izvornog folklora s ciljem promoviranja pjesama, plesova, narodnih nošnji i običaja tog podneblja. Mimohodom ulicama Koprivničkog Ivanca i folklornim programom predstavit će se domaćini te KUD Križevci, KUD Zavičaj iz Sračinca, KUD Fijolica iz Orehovice te KUD Izvor iz Bosne i Hercegovine. Promovirat će se poštanska marka s ivanečkim vezom, a održat će se revija i predstavljanje narodnih nošnji gostiju. Vezilje ivanečkog Društva pripremit će prigodnu izložbu te posjetiteljima prikazati umijeće izrade izvornog veza Koprivničkog Ivanca.

loading