Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.-27.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Sa željom da se predstojeći blagdan Svih svetih obilježi s punim dostojanstvom, i ove godine Grad Zagreb osigurao je za građane besplatan prijevoz na izvanrednim autobusnim linijama koje će prometovati prema većim gradskim grobljima Kaptol – Mirogoj, Kvaternikov trg – Srebrnjak, Dubrava – Miroševec, Dubec – Markovo Polje. Već od 26. listopada 2019. godine, sve do blagdana Svih svetih, kao i na Dušni dan, pratit će se prometna potražnja na linijama čije trase prolaze uz veća gradska groblja te će se prema potrebi uključivati u promet i dodatni prijevozni kapaciteti. U svojoj poruci povodom predstojećeg blagdana, gradonačelnik Milan Bandić, u želji da dani kada se s pijetetom prisjećamo naših najmilijih, proteknu kako i priliči Gradu Zagrebu, poziva sugrađane, da njihova posljednja počivališta pohode organiziranim linijama javnog prijevoza.

ZABOK – Dvije književne nagrade za isti roman  u jednom danu, a Nagrada Gjalski treći put, kruna su za Gorana Tribusona koji je, nakon nagrade Galovićeve jeseni, u Zaboku u subotu, 26. listopada 2019. godine primio Nagradu Gjalski kao pisac najboljeg proznog djela objavljenog u proteklih godinu dana. Nagradu su piscu uručili zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović i voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo u Ministarstvu kulture Mihaela Majcen Marinić, a dobitniku je čestitao i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Da je knjiga Otac od bronce doista pun pogodak slažu se očito i struka koja je Tribusona nagradila, ali i čitatelji, jer je već doživjela drugo izdanje. Svečanošću dodjele ovogodišnje Nagrade Gjalski završila je manifestacija Dani Gjalskog koja je bila u znaku 40. obljetnice ustanovljenja ove najprestižnije književne nagrade, a potvrdila je da Zabok ima zasluženo mjesto na kulturnoj karti Hrvatske.

ZAGREB – Na zagrebačkom Bundeku 26. i 27. listopada 2019. godine održana je tradicionalna jesenska manifestacija „Kesteni i portugizec“ koja je okupila domaće proizvođače iz Zagreba i Zagrebačke županije. U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Prepuštovec na Bundeku se na kestenijadi predstavilo i 10-ak vinarskih udruga, a svoje proizvode predstavili su i uzgajivači jabuka s područja Zagreba.

KUMROVEC – U sklopu Dana europske baštine koji su u Muzeju Staro selo Kumrovec posvećeni obilježavanju 50. godišnjice upisivanja Muzeja u Registar spomenika kulture I. kategorije u subotu, 26. listopada 2019. godine organizirana je tradicijska manifestacija Subota u etno selu. U sklopu manifestacije otvorena je izložba Slatke tajne medičarskog obrta, autorice Tihane Kušenić, posvećena izradi medičarsko-svjećarskih proizvoda i obiteljima koji se još uvijek bave ovim obrtom na prostoru Krapinsko-zagorske županije. Tijekom cjelodnevnog programa posjetitelji su mogli uživati u prikazu starih zanata te bogatom folklorno scenskom programu, u izvedbi etno udruge Zipka iz Kumrovca, Nevenke Gregurić i Ansambla Zabok. Program je bio tematski posvećen svadbenim običajima Hrvatskog zagorja koji se u Muzeju Staro selo Kumrovec prikazuju 36 godina.

ZAGREB – Tradicionalna Bundevijada u Zoološkom vrtu grada Zagreba održana je u subotu, 26. listopada 2019. godine. Posjetitelji su u Kineskom paviljonu mogli sudjelovati u dubljenju bundeva koje su potom bile poslužene stanovnicima Divljeg srca grada. Blagodati čudesnog povrća dobro su poznate ljudima, a vesele im se i životinje. Neke životinje obožavaju okus slasne bundeve, neke u bundevama pronalaze omiljene poslastice, a nekima su velike povrtnice poligon za istraživanje i igru.

ZAGREB – Završna ovogodišnja edukacija građana koju je u protekla dva mjeseca po gradskim trgovima i parkovima provodila podružnica Čistoća s ciljem informiranja i educiranja građana o nastanku, odvojenom skupljanju i odgovornom postupanju s otpadom pod sloganom „Odvojeno skupljanje otpada – Mijenjajmo navike!“ održana je ove subote, 26. listopada na Cvjetnom trgu, a kojoj se pridružio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. – Kako se desetljećima otpadu pristupalo kao sustavu smeća i nekorisnoj sirovini sada će trebati najmanje 5 do 7 godina informiranja i educiranja građana da promijene navike i odvojeno odlažu otpad – rekao je gradonačelnik Bandić pozivajući Zagrepčane da odvojeno skupljaju i odlažu otpad. Zagreb ima 1.028 zelenih otoka, 18 reciklažnih dvorišta, te će do kraja godine biti podijeljeno svih 500 tisuća posuda za otpad. Grad Zagreb je prvi u Hrvatskoj sanirao odlagalište Jakuševec gdje je 9 milijuna kubičnih metara otpada s proizvodnjom 3 megawata struje, napravljen je mehaničko-biološki pročistač vode te će se uskoro raspisati natječaj za biološki dio- istaknuo je gradonačelnik Bandić. Uz sve to od 22. ovog mjeseca podružnica Čistoća započela je čipiranje svih spremnika za miješani komunalni otpad s UHF RFID naljepnicama.- Cilj je uspostava digitalne evidencije preuzimanja otpada koji će evidentirati spremnik povezan s obračunskim mjestom i vremenom pražnjenja -rekao je direktor Čistoće Jure Leko.

ČAKOVEC – Akcija sadnje stabala na području Grada Čakovca, održana je pod nazivom „Posadi i ti jedno stablo“. Zasađeno je više od 700 sadnica raznih vrsta stabala, a osim novih površina, stabla su zasađena i u drvoredima u kojima su mjestimično uklonjena zbog bolesti ili dotrajalosti, odnosno gdje su se srušila zbog nevremena. U četvrtak i petak, 24. i 25. listopada stabla su sadili učenici osnovnih i srednjih škola te polaznici dječjih vrtića, a u subotu i nedjelju, 26. i 27. listopada u akciju su se uključili građani i udruge.

IVANIĆ GRAD – 15. Memorijal Rudolfa Perešina održan je u nedjelju, 27. listopada 2019. godine u Parku Rudolfa Perešina u Ivanić-Gradu, a počeo je polaganjem vijenaca kod njegove spomen biste. Prigodni program nastavljen je u Društvenom domu Caginec. Inače, 15. Memorijal Rudolfa Perešina održan je povodom 28. godišnjice povijesnog preleta Rudolfa Perešina MIG-om 21 JNA iz Bihaća u Klagenfurt.

SVETI IVAN ZELINA – 39. Smotra dječjeg kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić” održana je u subotu, 26. listopada 2019. godine u dvorani “Kraluš” Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina. U ime Zagrebačke županije na smotri je bila vijećnica Županijske skupštine Štefica Kamenarić-Filipović.

LUDBREG – Mješoviti pjevački zbor “Podravina” Ludbreg organizator je prvog festivala zborova “Podravske note”. Nastupili su zborovi iz Klenovnika, Murskog Središća, Vratišinca, Velikog Bukovca, Hrženice i Ludbrega. Prvi festival zborova održan je u subotu 26. listopada 2019. godine, u kino dvorani Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” u Ludbregu.

KOPRIVNICA – Izložba Ciklus Stara umijeća i znanja – Prikaz suradnje Udruženja obrtnika Koprivnica i Muzeja grada Koprivnice u razdoblju od 2003. do 2011. bit će otvorena u utorak, 29. listopada 2019. godine u 19,00 sati u predvorju dvorane Domoljub, Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica.

loading