Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.-27.11.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Paljenjem nekoliko tisuća božićnih lampica i plesom na “Ledenom parku” u subotu 26. studenoga 2016. godine započeo je “Advent u Zagrebu”. Do 8 siječnja, Zagrepčani, domaći i strani turisti mogu uživati brojnim programima na svim većim gradskim trgovima i ulicama.

Osim na Trgu bana Jelačića gdje će se svakodnevno na glavnoj pozornici izmjenjivati kulturno umjetnička društva i brojni zborovi Advent će oživjeti i Zrinjevac te Europski trg gdje će se između ostaloga održavati filmske projekcije.

Zbog velikog interesa i ove godine održava se Fuliranje kao i koncerti s božićnih balkona, a prvi je na rasporedu danas u Tkalčićevoj u 19,00 sati. Osim na Donjem, Advent će se održavati i na nekoliko lokacija na Gornjem gradu. Tako će tradicionalno svoja vrata prigodnim sadržajima otvoriti Klovićevi dvori, a zabave neće ne nedostajati i na otvorenom tj., na Griču.

Da je ovogodišnji Advent raskošniji i bogatinji nego prijašnjih godina istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld koja nije propustila naglasiti kako je od ove godine slavlje prošireno i na Novi Zagreb kao i na brojna druga mjesta u kojima se nude mnogobrojna kulturna događanja. Uz to, istaknula je kako je prošle godine u Zagrebu ostvareno 123.000 noćenja te da će ta brojka biti premašena ove godine. Zadovoljan viđenim je i gradonačelnik Milan Bandić koji je prošetao osvijetljenim zagrebačkim ulicama te je rekao kako Zagreb iz godine u godinu diže kvalitetu programa. To je prepoznao i portal European Best Destination koji je i ove godine Zagreb svrstao u konkurenciju najljepših gradova u predbožićno vrijeme. Glasovati se može od 02. do 12. prosinca.

Na Zrinjevcu se po prvi puta predstavlja i Zagorska hiža u organizaciji Udruge Zagorje u srcu i Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo.

Cilj je promicanje zagorske kulture i običaja, te predstavljanje zagorskih eno gastronomskih specijaliteta u kojima će za vrijeme Adventa moći uživati brojni Zagrepčani i turisti, rekao je predsjednik Društva Damir Novina. Podsjećamo, sve vikende adventa u Zagrebu javni gradski prijevoz je besplatan.

ZAGREB – Titulu najboljeg adventske europske destinacije ove godine brani Grad Zagreb koji bi bio nezamisliv bez svojih obrtnika. Stoga se Božićni sajam zagrebačkih obrtnika ponovno održava u prepoznatljivim bijelim kućicama na Trgu bana Jelačića gdje svoje kvalitetne proizvode i suvenire izlaže 20 zagrebačkih obrtnika. U obrani prestižne adventske titule grada Zagreba, tako pridonose i „zlatne ruke“ vrijednih obrtnika, suglasni su predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar i predsjednik Obrtničke komore grada Zagreba Mirza Šabić. Zagrebački Božićni sajam zagrebačkih obrtnika na trgu bana jelačića, baš kao i svi drugi sadržaji, otvoren je do 8. siječnja 2017.img_6860img_6859

ZAGREB Panel rasprava pod nazivom „Zagreb može biti pristupačan svima“ organizirala je ove subote, 26. studenog nezavisna zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Sandra Švaljek. Mnogi Zagrepčani svakodnevno se susreću s neprilagođenom i nepristupačnom životnom okolinom. Osobe u invalidskim kolicima na 116 kilometara zagrebačke tramvajske trase mogu samostalno ući u tramvaj kod samo šest tramvajskih postaja. Stoga, kako ističe Švaljek, moderna gradska uprava treba primijeniti princip pristupačnosti i najviše standarde univerzalnog dizajna kao prioritetne na svim razinama planiranja, od velikih gospodarskih, obrazovnih, kulturnih, sportskih projekata do komunalne razine. U raspravi su sudjelovali i  Vanda Šagovac, predsjednica udruge „Svijet tišine“, Martina Pongrac, Građanska inicijativa „Pomozimo djeci s invaliditetom“, Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih, Tomislav Salopek i Damir Kvesić.

SVETA NEDJELJA – Tradicionalni sedmi po redu rally show „Santa Domenica 2016.“ započeo je u večernjim satima ove subote 26. studenoga 2016. godine ceremonijom otvaranja na središnjem Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji gdje se predstavilo 114 posada iz 8 europskih zemalja.Inače, entuzijasti iz jednog od najmlađih hrvatskih auto klubova, Auto karting kluba Sveta Nedelja, od 2010. godine su preuzeli organizaciju i pripremaju pravu zimsku makadamsku utrku na stazi duljine 6 km s spektakularnim skokom. Utrka se vozi u naselju Savršćak u nedjelju, 27. studenog od 8,00 do 17,00 sati. Rally Show-u Santa Domenica posebno je zanimljiv mladim vozačima za ulazak u svijet kraljice auto sporta, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora rally-a Danijel Vojnović.Pokrovitelji su Turistička zajednica grada Svete Nedelje i Grad Sveta Nedjelja.

ZAGREB – Novu funkcionalnu i dekorativnu javnu rasvjetu od petka, 25. studenog 2016. godine ima zagrebački Trg kralja Tomislava. Ugrađeno je 18 čeličnih stupova, 16 komada visine 7 metara i dva od 9 metara. Ugrađene su 72 svjetiljke za rasvjetu Trga i šetnice. Umjetnički paviljon dobio je dekorativnu rasvjetu svjetiljke na stupovima sa sjeverne strane te s dva novo ugrađena 9 metarska stupa s južne strane. Dekorativna rasvjeta samog spomenika kralja Tomislava ima svjetiljke sa stupova sa svih strana. Postavljene su i podne svjetiljke kojima su dekorativno rasvijetljena stabla s južne strane Umjetničkog paviljona te zapadne i istočne strane od Tomislavovog spomenika. Radovi su izvedeni prema glavnom projektu javne rasvjete i s građevinskom dozvolom vrijednosti milijun kuna. Ovakvu rasvjetu imat će i ostali zagrebački kulturni, povijesni i sakralni objekti u gradu, istaknuo je prilikom večerašnjeg uključivanja rasvjete na Tomislavcu gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Jedinstvena, još nikada do sada viđena, izložba „Orašar- najljepša božićna bajka“  na kojoj je predstavljena povijest jednoga od najslavnijih baleta bit će otvorena u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt od ove nedjelje, 27. studenog 2016. godine. Orašar, najpopularniji balet P.I. Čajkovskog ovom izložbom pružit će bajkoviti pogled na scenografiju i kostime vodećih europskih kazališnih kuća počevši od njegove praizvedbe sve do danas. Izloške su, uz ostale, posudili  zagrebački HNK , Arhiv HAZU, Državni muzej za kazalište i glazbu iz Sankt Peterburga, Državni balet iz Berlina i milanska Scala. Autori izložbe su Vesna Ledić, Arijana Koprčina i Saša Šekoranja. Uz to bit će izložen velik broj lutaka orašara iz privatnih kolekcija, a organizirani su i brojni popratni sadržaji, od modne revije, predavanja, radionica,stručnih vodstva na hrvatskom i engleskom jeziku, ekskluzivnih suvenira do glazbenih slušaonica. Po prvi puta MUO će biti otvoren i nedjeljama, a izložba će biti otvorena do 26. veljače 2017. godine.

ZAGREB – Zajedno s ostalim adventskim događanjima u gradu, od ove subote, 26. studenog 2016. godine i u Zoološkom vrtu grada Zagreba počinje adventski program. Cijeli će Vrt biti prigodno uređen dekoracijama od prirodnih materijala, a posjetitelje uz blagdanski ugođaj očekuju i mnogobrojni edukativni sadržaji. Posjetitelji će se moći uključiti u Adventsku avanturu, obilazak Vrta pod vodstvom Djeda Mraza. Kroz njegovu te priču djelatnika Vrta posjetitelji će moći doznati mnoštvo pojedinosti o stanovnicima Vrta. Neke od njih, male i bezopasne, moći će i dodirnuti. Djed Mraz iz Božićnog sela, smještenog na Zebrinu trgu, radnim danom u obilaske kreće u 11,00, a subotom i nedjeljom u 11,00 i 14,00 sati.

ZAGREB – Pucanj Gričkog topa  ove subote, 26. studenoga 2016. godine označit će početak ovogodišnjeg “Fuliranja”. Cilj projekta je promocija hrvatske gastronomije koja postaje sve bitnija u privlačenju posjetitelja i turista te brandiranju Hrvatske kao gastro destinacije.“Fuliranje”, jedno od prvih i najoriginalnijih adventskih događanja ove zime slavi svoj peti rođendan. Kroz pet godina ovu je manifestaciju posjetilo preko milijun posjetitelja koji su uživali u više od 500 koncerata i nastupa glazbenika, DJ-a, performera i izložbi. I ove zime “Fuliranje” se odvija na dvije lokacije, u Tomićevoj i Kurelčevoj ulici s dva nova koncepta. Tako će Tomićeva ulica postati gastro meka za zaljubljenike u hranu i dobru zabavu dok će Kurelčevom odzvanjati zarazni disco ritmovi.

VARAŽDIN – Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u tijeku je u Varaždinu do nedjelje, 27. studenog 2016. goodine. Riječ je o završnoj godišnjoj priredbi neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj. Revija je jedna od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i filmska publika  te sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske amaterske filmske produkcije. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva organiziraju Hrvatski filmski savez i Filmsko-kreativni studio Vanima.

LENDAVA – Jedanaestom Hrvatskom balu u Lendavi prisustvovat će ove subote, 26. studenog 2016. godine i župan Međimurske županije Matija Posavec. Radi se o tradicionalnoj priredbi koja zabavlja, zbližava i upoznaje uzvanike iz triju država- Slovenije, Mađarske i Hrvatske, a pritom predstavlja raznolikost njihovih kultura i turizma.

ZAPREŠIĆ – Program Ledene bajke u Zaprešiću bit će otvoren ove subote, 26. studenoga 2016. godine na trgu Ivana Pavla II, a paljenje prve adventske svijeće bit će u nedjelju, 27. studenog od 16,30 sati.

loading