Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.01.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Studija „Strategija turističkog razvoja Zagrebačke županije“, koju je izradila županijska Turistička zajednica u suradnji s Institutom za turizam predstavlja se danas u Zagrebu.

Cilj je dugoročno pozicioniranje Zagrebačke županije na turističkom tržištu te definiranje razvojnih prioriteta. 

ZAGREB -Tradicionalno novogodišnje primanje za novinare sinoć je u palači Dverce na Gornjem Gradu priredio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ovom prigodom okupilo se 200-njak uzvanika, a uz novinare tu su bili i mnogobrojni zastupnici Gradske skupštine, pročelnici Gradskih ureda i djelatnici Gradske uprave te Zagrebačkog Holdinga. Vjerujući u slobodu i objektivnost informiranja zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, novinarima je poželio još bolju suradnju s ciljem kvalitetnijeg informiranja javnosti. U ime novinara prisutnima se obratio predsjednik HND-a Saša Leković.

VARAŽDIN – Počast svim žrtvama Holokausta odalo je danas na Židvskom groblju u Varaždinu izaslanstvo Grada predvođeno gradonačelnikom Goranom Habušem. Izaslanstvo je položilo vijenac na nedavno postavljenu spomen ploču u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, dana kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela rezoluciju o obilježavanju tog datuma kada je 1945. godine oslobođen velik broj zatvorenika iz zloglasnog logora Auschwitz. Gradonačelnik Habuš je istaknuo da se na taj način sprječava zaborav na masovne žrtve i na činjenicu da Varaždin u to vrijeme imao veliku židovsku zajednicu.

KOPRIVNICA – Pokazatelji stanja sigurnosti na području Podravine i Prigorja tijekom 2015. godine predstavljeni su danas u sjedištu Policijske uprave koprivničko-križevačke. Istaknuto je kako je stanje sigurnosti zadovoljavajuće. Smanjen je broj kaznenih djela pokrenutih po službenoj dužnosti, povećan broj riješenih kaznenih djela iz ranijih godina kao i broj otkrivanja kaznenih djela, kaže voditeljica odsjeka za obradu kriminaliteta Policijske uprave koprivničko-križevačke Romana Trstenjak. Situacija u sigurnosti cestovnog prometa pokazuje povećanje broja prometnih nesreća u odnosu na 2014. za 25, odnosno u prošloj godini dogodilo se 618 prometnih nesreća s 395 nastradalih osoba, a 13 osoba smrtno je stradalo. 2015. godinu u Koprivničko-križevačkoj županiji obilježila je i migracijska kriza: od 18. rujna do 16. listopada kroz područje koprivničko-križevačke policijske uprave u Mađarsku je prošlo gotovo 130.000 migranata.

ZAGREB – U zgradama s redovitom naplatom pričuve obnovu fasada i pročelja pomaže Fond za zaštitu okoliša. Lani su raspisana dva natječaja za subvenciju energetske obnove zgrada – u prvom je u Zagrebu subvencionirano 29 zgrada, od 12 milijuna od 30 milijuna kuna vrijednosti investicija. Rezultati natječaja iz studenog, od 50 milijuna kuna, bit će poznati u veljači, a stiglo je 280 zahtjeva, najviše iz Zagreba – kazao je Sven Müller, direktor Fonda

HUM NA SUTLI – Povodom postavljanja žičane ograde uz cijeli vodotok rijeke Sutle, uz granicu Krapinsko-zagorske županije, odnosno Hrvatske, s Republikom Slovenijom, priopćenjem za javnost oglasili su se krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i načelnici pograničnih općina Hum na Sutli, Zagorska Sela, Kumrovec i Kraljevec na Sutli te gradonačelnik Klanjca. Oni ističu kako ljude s obje strane granice povezuju tradicionalno dobrosusjedski odnosi, pobratimljene općine, gospodarska i kulturna suradnja, zajednički projekti prekogranične suradnje, te naglašavaju da žica predstavlja ozbiljan problem normalnom životu ljudi s obje strane granice. – Želimo nastaviti dobru suradnju i apeliramo na sve ljude uz granicu da ne dozvole da se dobrosusjedski odnosi bilo čime poremete. Pozivamo Vladu Republike Slovenije da za suživot građana svih pograničnih područja između Republike Slovenije i Republike Hrvatske odredi uklanjanje žice između dviju država – stoji između ostalog u priopćenju. O ovoj će temi biti govora i na sutrašnjoj konferenciji za novinare na graničnom prijelazu u Humu na Sutli.

ZAGREB – Završna radionica održana je u sklopu projekta „Jačanje sudjelovanja poslodavaca u razvoju ljudskih potencijala u Zagrebačkoj županiji“ čiji je nositelj županijska Regionalna razvojna agencija. Ukupna vrijednost projekta je 34 tisuće eura, a sa 80% potrebnih sredstava sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda. Radionice su bile namijenjene poslodavcima malim i srednjim poduzetnicima, kako bi se što bolje upoznali s mogućnostima poboljšanja njihova poslovanja kroz korištenje EU fondova. Jednogodišnji projekt provodio se kroz Operativni program Razvoj ljudskih potencijala – Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja. Partneri Regionalnoj razvojnoj agenciji bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Zagreb i Obrtnička komora Zagreb.

KOPRIVNICA – Održana je specijalistička edukacija „Voditelj regionalnog razvoja“ u okviru projekta REThINK u prostorima PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja. Trajala je 10 dana, odnosno 120 sati praktične nastave, a 50 sati putem online platforme. Cilj specijalističke edukacije bio je povećanje i jačanje sposobnosti i kapaciteta dionika na lokalnoj i regionalnoj razini za kvalitetno upravljanje regionalnim razvojem. Namijenjena je bila svim dionicima koji sudjeluju i doprinose upravljanju regionalnim razvojem u Koprivničko-križevačkoj županji, predstavnicima javnog i civilnog sektora, a sudjelovalo je 27-ero polaznika. Program REThINK provodi se u okviru Programa za cjeloživotno učenje. U projekt je uključeno sedam partnera iz četiri EU zemlje, te PORA i Agencija za razvoj Varaždinske županije, a vrijedan je 279 tisuća eura. Cilj mu je doprinijeti razvoju obrazovanja i osposobljavanja na održivom regionalnom razvoju.

ČAKOVEC – Javni uvid u prijedlog Izmjena i dopuna generalnog urbanističkog plana Grada Čakovca započinje danas i traje do 4. veljače ove godine. Javni uvid može se dobiti u prostorijama Odsjeka za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i gradnju Grada Čakovca, radnim danom od 7,00 do 15,00 sati, dok će se javno izlaganje radi obrazloženja planskih rješenja održati u petak 29. siječnja u čakovečkoj Gradskoj vijećnici s početkom u 13,00 sati.
Mišljenja, prijedlozi i primjedbe na izmijenjen prijedlog GUP-a mogu se podnositi samo u vezi s dijelovima prijedloga prostornog plana koji su u odnosu na prvi prijedlog izmijenjeni.

LEPOGLAVA – Jubilarni, 20. „Festival čipke“ održat će se ove godine u Lepoglavi. Dva desetljeća festivala koji uspješno promovira grad Lepoglavu i lepoglavsko čipkarstvo, obilježit će se sadržajno bogatim festivalskim programom koji će organizatori ponuditi svima, koji će od 22. do 25. rujna, kada će se festival održavati, posjetiti Lepoglavu. Organizacijske pripreme za jubilarni festival već su počele. Organizacijski odbor održao je prve sastanke na kojima su dogovorene smjernice i odrađeni prvi organizacijski zadaci. Za zemlju partner odabrana je Belgija čijeg će veleposlanika u Republici Hrvatskoj, radi daljnjih dogovora, posjetiti članovi odbora.

loading