Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.01.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na Skupštini Gradske organizacije Grada Zagreba Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti održanoj u petak, 27. siječnja 2017. godine , na Tribini grada Zagreba, za novu predsjednicu organizacije jednoglasno je izabrana Jelena Pavičić Vukičević. Skupštinu je vodio potpredsjednik Gradske organizacije Slavko Kojić koji je ponovno dobio povjerenje za obnašanje ove funkcije, dok je za novu potpredsjednicu organizacije izabrana Milana Vuković Runjić, predsjednica stranačkog Odbora za kulturu.

Predsjednik stranke Milan Bandić zahvalio se dosadašnjoj predsjednici Ana-Mariji Bujas Čelan na predanom radu i njezinom doprinosu Gradskoj organizaciji te poželio puno uspjeha novoj predsjednici. Obzirom da se bliže lokalni izbori, Jelena Pavičić Vukičević, prof., u kratkoj je prezentaciji obrazložila svoj plan i program rada za nadolazeće mjesece te predstavila samo neke od projekata i ideja za poboljšanje rada organizacije.

KARLOVAC – Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić odrzao je radni sastanak s županom Karlovačke županije Ivanom Vučićem i njegovim suradnicima. Na sastanku je bilo govora o mjerama za poticanje zapošljavanja. Tom prigodom ministar Ćorić je najavio, kako će u ožujku biti predstavljeno devet novih mjera koje imaju za cilj do kraja ove godine smanjiti broj nezaposlenih u Hrvatskoj. Navećim dijelom mjere će biti usmjerene na zapošljavanje mladih i starijih građana. Ovo je jedan od prvih posjeta ministra rada i mirovinskog sustava nekoj županiji što posebno veseli župana Vučića koji nije propustio istaknuti kako Karlovačka županija u posljednje vrijeme bilježi pozitivne trendove kada je riječ o zapošljavanju.

KRAPINA – U Krapinsko-zagorskoj županiji prigodna događanja u Noći muzeja održavaju se u ukupno deset muzeja, odnosno kulturnih institucija, a župan Željko Kolar se odlučio za posjet Muzeju krapinskih nenadertalaca, gdje se održan program pod nazivom “Zvukovi  i glazba prapovijesti”.

VARAŽDIN – Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin danas je na svojoj sjednici većinom glasova smijenilo dr Sanju Zember s mjesta ravnateljice bolnice. Vijeće je  v.d. ravnateljem Opće bolnice imenovalo  neurokirurga dr. Nenada Kudelića. Dr Kudelić  će voditi bolnicu u slijedećih nekoliko mjeseci do raspisivanja natječaja i izbora novog ravnatelja.

ČAKOVEC – Početna konferencija projekta “Učim, Učiš” Udruge tjelesnih invalida Međimurja, uz partnerstvo Centra za odgoj i obrazovanje, Gospodarske škole Čakovec, Međimurske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja održana je danas u čakovečkoj zgradi Scheier. Projekt je osmišljen za učenike Centra za odgoj i obrazovanje i Gospodarske škole Čakovec. S obzirom da učenici s teškoćama u razvoju nisu dovoljno socijalno uključeni u društvo, želi ih se osposobiti za samostalni život i zanimanja vjećar, vrtlar, krojač, frizer  i kozmetičar, uz edukativne radionice, ali i razgovore s poslodavcima, ističe voditeljica projekta Vana Majer. U ovaj projekt, kojeg financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, uključeno je 40 djece iz Centra za odgoj za obrazovanje i 30 iz Gospodarske škole. Projekt će trajati do kraja ove školske godine.

ZAGREB – Kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba, HNS-ova Anka Mrak Taritaš, predstavila je danas na panel raspravi „Cjeloživotno učenje – obrazovanje odraslih“, svoj program za odgoj, obrazovanje i znanost u Gradu Zagrebu. Obrazovanje koje počinje u predškolskoj dobi, a traje cijeli život – nit je vodilja ovog dijela programa Anke Mrak Taritaš, koji obuhvaća predškolski odgoj i obrazovanje, osnovne i srednje škole, visoko obrazovanje, znanost i istraživanje te cjeloživotno učenje. Za sve ove mjere novaca u gradskom proračunu ima ukoliko se sredstva samo drugačije rasporede, navodi HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš.

KOPRIVNIČKI IVANEC – Osnovna škola Koprivnički Ivanec danas je bila domaćin međuopćinske smotre Lidrano za koprivničko područje. Osnovne i srednje škole, odnosno njihovi učenici i mentori, danas su u Koprivničkom Ivancu pokazali svoje vještine i znanja u literarnom, dramskom-scenskom i novinarskom stvaralaštvu, ističe ravnateljica škole Koprivnički Ivanec, domaćina međuopćinskog Lidrana Kristina Furkes. Sudjelovalo je 100-tinjak učenika i 50-ak mentora iz devet osnovnih i jedne srednje škole s koprivničkog područja. Tri literarna rada osnovnih i dva srednjih škola, dva samostalna novinarska osnovnih i jedan srednjih škola, po jedna radijska emisija i radioigra osnovnih i srednjih škola te tri pojedinačna i dva skupna ostvarenja u dramskom stvaralaštvu za osnovce te dva pojedinačna i jedno skupno ostvarenje srednjoškolaca, s koprivničke međuopćinske razine odlaze na županijsku Smotru Lidrano koja će se 10. veljače održani u Đurđevcu, u gimnaziji doktora Ivana Kranjčeva.

ZAGREB – Najveća kulturna manifestacija – Noć muzeja 12. put za redom, održava se danas, posljednjeg petka u siječnju. U organizaciji Hrvatskog muzejskog društva u petak, 27. siječnja od 18,00 do 01,00 sat iza ponoći, posjetitelji mogu besplatno razgledati ukupno 228 muzeja, galerija, arhiva, knjižnica i drugih ustanova u kulturi u 110 hrvatskih gradova i mjesta te jednom u Bosni i Hercegovini. Tema je ovogodišnje Noći muzeja „Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo“, koja će kroz brojna programska događanja istaknuti važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja glazbene baštine. U Zagrebu se i ove godine manifestaciji priključuje ZET koji će svim posjetiteljima osigurati besplatan prijevoz.

ZAGREB – Jedan od naših najvećih izumitelja Nikola Tesla uskoro će u Zagrebu dobiti svoj park. Na prijedlog Udruge Nikola Tesla – geniji za budućnost, prijedlog su prihvatili članovi skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova. Točna lokacija kao i naziv parka još nije poznat, no među prijedlozima su Park genija, Park genija Tesle, te Park izumitelja. Dodajmo da će na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija u Zagrebu uskoro jedna ulica  biti imenovana  “5. studenoga”, što će biti veliki korak za romsku zajednicu, jer se tog datuma obilježava Svjetski dan romskog jezika.

ZABOK  – Svi radovi na prvoj dionici spojne ceste Zabok-Krapina,  između Zaboka i Svetog Križa Začretja, završeni su 9. prosinca 2016. godine, a za njeno puštanje u promet čeka se tehnički pregled. Tehnički pregled na prvoj dionici dugoj nešto više od šest kilometara između Zaboka i Svetog Križa Začretja zakazan je za utorak, 7. veljače, izvijestili su iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

IVANIĆ GRAD – Usluge bolničkog liječenja u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju „Naftalan“ za hrvatske branitelje, dobrovoljne vatrogasce te stanovnike s područja Zagrebačke županije oboljele od psorijaze u ovoj godini Zagrebačka županija financira sa 550.000 kuna. Pravo na besplatno liječenje u sve tri kategorije mogu ostvariti osobe s prebivalištem na području županije te odgovarajućom medicinskom dokumentacijom, a o opravdanosti i terminima liječenja odlučuje liječničko Povjerenstvo ovisno o težini oboljenja. Zahtjev za liječenje podnosi se Specijalnoj bolnici Naftalan, a obrazac Zahtjeva s podacima o obveznoj dokumentaciji nalazi se na web stranicama Zagrebačke županije.

LUDBREG – Izložba mladih vina ludbreškog i susjednih vinogorja bit će otvorena danas poslijepodne u Ludbregu. Ove će godine izložba koju organizira Udruga „Trsek“  doživjeti svoje jubilarno 25. izdanje.  Za izložbu je prikupljeno 478 uzoraka vina, a program će ovog puta biti  obogaćen i predstavljanjem monografije agilne udruge „Trsek“  koja već dugi niz godina okupljajući  ludbreške vinogradare i vinare radi na  unapređivanju  proizvodnje i kvalitete  vina, te poboljšanju turističke ponude ludbreškoga kraja.

ČAKOVEC – Na internetskoj stranici Grada Čakovca objavljeni su rezultati Javnog  poziva korisnicima Proračuna Grada za dostavu prijava za financijske potpore projektima i programima namijenjenim zadovoljavanju javnih potreba u društvenim djelatnostima za 2017. godinu.  Udruge i druge pravne i fizičke osobe kojima nisu odobrena financijska sredstva i koje su nezadovoljne Odlukom o odabiru i dodjeli financijskih sredstava imaju rok od osam dana da ostvare pravo uvida u ocjenu njihovog programa ili projekta te mogu podnijeti prigovor. Sa svim udrugama i drugim pravnim i fizičkim osobama kojima su odobrena sredstva Grad Čakovec će potpisati ugovor o financiranju programa ili projekta najkasnije u roku od 30 dana.

KRAPINA – Redovna izvještajna izborna sjednica Skupštine Odreda izviđača Hrvatsko zagorje Krapina održana je u petak 27. siječnja 2017. godine  u Krapini. Za predsjednika je ponovno izabran dugogodišnji predsjednik Nenad Drndić – Drnda. Na Skupštini je donijet i plan rada za 2017. godinu, a svojim su je dolaskom uveličali predstavnici izviđačkih odreda iz svih dijelova Hrvatske. KOPRIVNICA – Kasice koprivničkog Društva Crvenog križa već duži niz godina nalaze se na frekventnim mjestima u nekoliko institucija i poduzeća u Koprivnici. Od lipnja do prosinca 2016. prikupljeno je 1.280 kuna dobrovoljnih priloga građana. A i dalje se prikupljaju namirnice za korisnike koprivničke Socijalne samoposluge. Ovih dana prehrambene namirnice donirali su nogometaši Slaven Belupa. Donaciju je uručila i Udruga Podravkinih volontera Plus. Donirali su oko 60 kilograma prehrambenih namirnica, brašna, tjestenine, ulja, šećera, riže, konzervi i dječje hrane.

loading