Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.01.2020.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Grad Krapina jedan je od rijetkih gradova u Hrvatskoj, izuzev velikih gradova poput Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, gdje će u predstojećoj Noći muzeja prigodni programi biti organizirani na tri lokacije, najavljeno je danas, 27. siječnja 2020. godine na press konferenciji u Muzeju krapinskih neandertalaca. S obzirom da su ovogodišnja tema ove manifestacije Velike obljetnice, u Galeriji Grada Krapine priprema se program pod nazivom 55. godina Krapinskog festivala, u sklopu kojeg će biti prikazana bogata zbirka svih nosača zvuka s dosadašnjih Festivala, te održan koncert kajkavskih popevki, najavila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Grozdana Pavlović. Svoja vrata posjetiteljima će otvoriti i Muzej oldtimera Presečki, koji i ove godine organizira posebno atraktivnu vožnju gradom sa dva starodobna autobusa, ističe vlasnik Antun Presečki. Uz besplatan ulaz u Muzej, posjetitelji na Hušnjakovom od 18,00 do 01,00 sat moći razgledati izložbu „Ljepota otkrića“, zagrebačkog PMF, te uživati u animacijama Udruge Krapinski neandertalci – pleme špiljskog medvjeda, najavio je voditelj Jurica Sabol. – Ponosni smo na dobru sinergiju između privatne, gradske i nacionalne kulturne institucije, ali i izniman odaziv posjetitelja programima koji se u Noći muzeja priređuju u Krapini, naglasio je na konferenciji gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, te pozvao posjetitelje da i ove godine iskoriste priliku te obiđu Muzej na Hušnjakovom, Muzej oldtimera i Gradsku galeriju.

ZAGREB –  Simulacijski medicinski centar Grada Zagreba službeno je otvoren u ponedjeljak, 27. siječnja 2020. godine u Domu zdravlja Zagreb Centar u Runanjinovoj ulici. Time se  jačaju kompetencije zdravstvenih djelatnika na razini primarne zdravstvene zaštite što vodi prema rasterećenju hitnog bolničkog prijema i unaprjeđenju hitne medicinske pomoći. Grad Zagreb podržao je sa 500 tisuća kuna  osnivanje SIM centra u svrhu nabavke opreme i troškova edukacije stručnih timova, dok je DZ Zagreb Centar uložio 300 tisuća kuna vlastita sredstva za uređenje prostora, koji će služiti za edukaciju medicinskih stručnjaka i zdravstvenih djelatnika kroz simulaciju različitih medicinskih stanja. – Ovo je prvi takav centar h Hrvatskoj , koji smo otvorili u suradnji s Domom zdravlja Ljubljana, a edukcijom kako mladih liječnika tako i svih ostalih zdravstvenih djelatnika jačamo njihove kompetencije i pružamo nad standard zdravstvenih usluga našim građanima – istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

BEDEKOVČINA – U gospodarstvo, promet, poljoprivredu i komunalnu infrastrukturu u 2019. godini, Krapinsko-zagorska županija uložila je 43 milijuna i 231 tisuću kuna, rečeno je ovog ponedjeljka, 27. siječnja 2020. godine na konferenciji za medije u Bedekovčini. Godina je za županiju, po tom pitanju, prošla uspješno pa je tako najznačajniji projekt, odnosno izgradnja Poslovno tehnološkog inkubatora u Krapini u visokoj fazi završetka, za gospodarske projekte izgradnje i dogradnje objekata izdano je 14 dozvola, održano je 19 manifestacija sa više od 1000 sudionika, za redovno održavanje županijskih i lokalnih cesta izdvojeno je više od 16 milijuna kuna dok je na radove na rekonstrukciji cesta županijska uprava za ceste utrošila više od 37 milijuna kuna. Ove rezultate na konferenciji su predstavili župan Željko Kolar, zamjenik Anđelko Ferek Jambrek i županijska pročelnica Sanja Mihovilić uz načelnika Bedekovčine Darka Bana i vlasnicu tvrtke Šteficu Guliju koja je koristila županijska sredstva za povećanje proizvodnje i nabavu opreme. Zahvalu svim poduzetnicima uputio je župan Kolar koji se osvrnuo i na kontinuiran pad nezaposlenosti. – U županiji imamo kontinuirani gospodarski rast i to govori o odličnoj poduzetničkoj klimi uz jasne vizije razvoja naših gospodarstvenika – istaknuo je Kolar. Inače, za gospodarstvo, poljoprivredu te komunalnu infrastrukturu, ove godine, Krapinsko-zagorska županija u planu ima izdvojiti više od 33 milijuna kuna.

ZAGREB – I ove godine, po 15. put, muzeji, galerije i druge baštinske institucije otvorit će svoja vrata brojnim posjetiteljima u sklopu tradicionalne manifestacije Noć muzeja. Ovogodišnja tema Noći muzeja je „Velike obljetnice hrvatskih muzeja“ kojom će se obilježiti jubileji društvenog djelovanja muzeja, ali i drugih kulturnih institucija posebice 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine. – Pripremili smo 220 programa diljem Hrvatske i ovo je prilika da naše kulturne institucije pokažu što imaju – rekla je Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva. Ovogodišnja Noć muzeja bit će održana u više od 110 gradova i općina diljem Hrvatske u sklopu koje će posjetitelji 31. siječnja od 18,00 do 01,00 sati moći besplatno razgledati postave muzeja i galerija te sudjelovati u bogatim kulturno-zabavnim programima.

KOPRIVNICA – Program izgradnje pet školsko sportskih dvorana u općinama Kalinovac, Sveti Petar Orehovec, Sveti Ivan Žabno, Kloštar Podravski i Rasinja, koji će se realizirati u partnerstvu s Koprivničko-križevačkom županijom, predstavljen je ovog ponedjeljka, 27. siječnja 2020. godine, u sjedištu Županije u Koprivnici. Općine već godinama pokušavaju riješiti problem izgradnje školsko sportskih dvorana, te su s veseljem prihvatili ovaj program, kaže u ime načelnika, načelnik Općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak dok župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren ističe kako se troškovi gradnje školsko sportskih dvorana dijele u omjeru pola-pola dok će opremanje dvorana sufinancirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Koprivničko-križevačka županija za realizaciju projekta zadužit će se 30 milijuna kuna, a program je ukupno vrijedan 60 milijuna.

ZAGREB – Na području grada Zagreba, u ovoj godini bit će postavljene nadstrešnice na 58 lokacija. U planu je izrada i projektne dokumentacije za 75 lokacija na kojima će se nadstrešnice postaviti tijekom 2021. godine. Cijena svake od nadstrešnica kreće se od 30 do 42 tisuće kuna. Vijeća gradskih četvrti u koordinaciji s mjesnim odborima definiraju lokacije sukladno prioritetima. Obično su to lokacije u blizini bolnica, domova zdravlja, vrtića, škola, tržnica, a Gradski ured za prostorno uređenje prema redoslijedu zaprimanja zahtjeva, grupirat će nadstrešnice po lokacijama i krenuti u njihovu gradnju.

KOPRIVNICA – Svečani prijem za novog biskupa Varaždinske biskupije mons. Božu Radoša upriličio je koprivničko-križevački župan Darko Koren sa suradnicima. Koren je tom prilikom izrazio nadu kako će se suradnja i dobar odnos Koprivničko-križevačke županije i Varaždinske biskupije, koji traje niz godina, nastaviti i dalje. Biskup Radoš istaknuo je kako se zajedničkom suradnjom svjetovne i crkvene vlasti, temeljene na iskrenoj brizi za čovjeka, postiže najveća dobrobit od koje svi imaju koristi. Prijem je bila prilika za razgovor i o socijalnoj politici i zdravstvenoj skrbi, a župan Koren biskupu Radošu uručio je i prigodan poklon: srebrnjak svetog Marka Križevčanina dok je biskup župana poklonio dar s motivom svetog Jeronima.

ZAGREB/BEČ – Zagrebačka županija predstavila se na najvećem međunarodnom turističkom sajmu Ferien Messe Wien 2020, koji je okupio 800 izlagača iz 80 zemalja. Županija je na promotivnom štandu predstavila novu turističku destinaciju nastalu u okviru projekta In cultura veritas sufinanciranog iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014. do 2020. Nova destinacija povezuje i promovira kulturnu i vinsku baštinu na prekograničnom području između Zagrebačke županije i slovenske subregije Obsotelje i Kozjansko. Uz to, promovirana je i turistička ponuda na vinskim cestama uključenima u projekt, od kojih se tri nalaze na području Zagrebačke županije – Zelinska, Samoborska i Plešivička vinska cesta.

BJELOVAR – Prezentiran je projekt nove Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovar, vrijedan 20 milijuna kuna. Napravljena je sva potrebna dokumentacija te je ishođena građevinska dozvola. U planu je izgradnja nove zgrade bruto površine 2.730 metara kvadratnih, prostirat će se na četiri kata, a izgradnju će financirati u potpunosti Bjelovarsko-bilogorska županija. U novoj Glazbenoj školi svoje će mjesto naći 400 učenika osnovne i srednje škole te 30-ak stalno zaposlenih profesora i sedmero vanjskih suradnika, a izgradnjom nove škole stvorit će se uvjeti za jednosmjensku nastavu. U sklopu zgrade, predviđena je i koncertna dvorana.

IVANEC – Na 30. sjednici, sazvanoj po žurnom postupku, vijećnici Gradskog vijeća Ivanca jednoglasno su donijeli Odluku o davanju suglasnosti za pristupanje većem urbanom području Grada Varaždina. Riječ o odluci kojom se stvaraju pretpostavke da se Ivanec pridruži Varaždinu kao većem urbanom području koji će, temeljem odluke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, biti nositelj tzv. ITU mehanizma na sjeveru Hrvatske. Zakonom o regionalnom razvoju RH definirano je da su veća urbana područja gradovi koji imaju više od 35.000 stanovnika, a s obzirom na to da nije planirano proširenje ITU mehanizma na manje gradove, interes Ivanca je da se svakako pridruži ovoj urbanoj aglomeraciji.

MURSKO SREDIŠĆE – Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID jedini je licencirani pružatelj socijalne usluge rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a zahvaljujući dobroj suradnji s gradom Mursko Središće u sklopu tamošnjeg Centra za kulturu „Rudar“, otvorena je MURID-ova Podružnica u kojoj su zaposleni jedna logopedinja i jedna edukacijska rehabilitatorica. Gradonačelnik Murskg Središća i saborski zastupnik Dražen Srpak tom prigodom je istaknuo, kako se uspjelo osigurati prostor te ga adekvatno opremiti i stvoriti glavne preduvjete da se usluge rane intervencije približe korisnicima iz ovog grada i susjednih općina. Važnost veće dostupnosti ovakvih usluga naglasio je i župan Međimurske županije Matija Posavec, jer će roditelji trošiti manje vremena i sredstava na putovanje do Čakovc. Podružnica u Murskom Središću će tjedno moći obuhvatiti do 40 djece iz ovog kraja.

loading