Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.02.2018.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Zbog vremenskih uvjeta i sigurnosti prijevoza učenika, župan Varaždinske županije Radimir Čačić donio je odluku o odgodi nastave za srijedu, 28. veljače 2018., u svim osnovnim i srednjim školama čiji osnivač je Županija. Riječ je o 33 osnovne škole te 14 srednjih škola. Već danas su zabilježene teškoće prijevozu učenika, posebice osnovnoškolaca, pa je nastava danas, 27. veljače, odgođena u pet škola: OŠ Bisag, Breznički Hum, Podrute, Svibovec Toplički i Visoko.  Župan Čačić je odluku o odgodi nastave za srijedu, 28. veljače, u svim školama donio nakon analize i konzultacija koje je Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport obavio s prijevoznicima i školama. Međutim, u Gradu Varaždinu sve škole normalno rade. Imaju čiste pristupne putove, moguće je doći do škola, nema energetskih problema na školama pa se za sada, nastava u gradskim školama odvija po planu i rasporedu – stoji u priopćenju gradonačelnika Ivana Čehoka. Za djecu treće i sedme osnovne škole redovito voze autobusi te nema potrebe za neodržavanjem nastave. Roditelji i djeca na vrijeme će biti obaviješteni o odgodi nastave ukoliko bi se vremenske prilike pogoršale.

KRAPINA – Izrazito jak vjetar, niske temperature i snježne padaline stvarali su ovih dana velike probleme zimskoj službi u održavanju prohodnosti prometnica te na taj način i sigurnom i nesmetanom odvijanju prometa na području Krapinsko-zagorske županije. Unatoč prolasku ralica i strojeva ceste su nakon kratkog vremena zbog jakog vjetra izgledale kao da nisu ni čišćene, a situacija se sa slabljenjem vjetra i padalina, danas, 27. veljače 2018. godine, postupno normalizira. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nastava je danas odgođena u sedam zagorskih osnovnih škola, a dvije škole već su objavile kako nastave neće biti ni sutra, 28. veljače 2018. godine. S obzirom na poteškoće u prijevozu učenika, kao i u ostalom javnom prijevozu koje su uzrokovane visokim nanosima snijega te ekstremno niske temperature koje su meteorološke službe najavile za sutra, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar donio je preporuku Upravama 30 osnovnih i 9 srednjih škola nad kojima osnivačka prava ima Županija da sutra odgode nastavu.

ČAKOVEC – Zbog vremenskih uvjeta, snježnih nanosa diljem Međimurja te činjenice kako zbog iznimno niskih temperatura na određenim lokacijama nije moguće kvalitetno očistiti prometnice, župan Međimurske županije Matija Posavec donio je odluku o odgodi nastave u svim osnovnim i srednjim  školama kojima je Županija osnivač. S ciljem sigurnosti svih međimurskih učenica i učenika, odgađa se nastava u srijedu i četvrtak, 28. veljače i 01. ožujka 2018. godine, nakon čega će se vidjeti vremenske prilike ili neprilike za nastavak održavanja nastave. Spomenimo kako je župan odluku donio nakon odrađenih razgovora s resornim Upravnim odjelom za obrazovanje, kulturu i šport te međimurskim prijevoznicima, školama, ali i mnogobrojnim roditeljima, te uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Međutim, sve osnovne škole na području Grada Čakovca normalno rade, ceste i pješačke staze na čakovečkom području su očišćene te nema razloga za odgađanjem nastave. Nakon konzultacija s ravnateljima osnovnih škola kojima je Grad Čakovec osnivač, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač odlučio je da se nastava u gradskim školama neće prekidati. Koncesionari Zimske službe na čakovečkom području i dalje će pojačano raditi kako bi očistili eventualne nove snježne  nanose, a posebna će se pozornost posvetiti područjima neposredno uz škole. Grad Čakovec osnivač je I., II. i III. osnovne škole Čakovec, Osnovne škole Ivanovec, Osnovne škole Kuršanec, Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec i Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec.

SVETI IVAN ZELINA – U Srednjoj školi Dragutin Stražimir u Svetom Ivanu Zelini otvoren je 320 tisuća kuna vrijedan elektro laboratorij opremljen suvremenom nastavnom opremom koji je u potpunosti financirala Zagrebačka županija a koji će učenicima trećih i četvrtih razreda elektrotehničkog smjera omogućiti kvalitetniju, laboratorijsku nastavu. – Zahvaljujući ovoj učionici, učenici će postići puno veća znanja i vještine koje su potrebne za njihovo zanimanje – rekao je Marijan Antolković, profesor i voditelj elektro laboratorija. Ulaganje u unapređenje nastavnih procesa ima punu podršku Zagrebačke županije. – Znanje i zalaganje profesora je samo dio posla, ono što čini cjelinu je kvalitetna oprema pomoću koje djeca usvajaju bitna znanja –  istaknuo je Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije.Osim elektro laboratorija danas je u SŠ Dragutin Stražimir predstavljen i projekt Kraljevina – uzgoj autohtone vinove loze Kraljevina – koji će učenicima agronomskog smjera omogućiti praktičnu primjenu usvojenog teorijskog znanja.

ZAGREB – Radovi rekonstrukcije i dogradnje zgrade Odjela psihogerijatrije Klinike za psihijatriju Vrapče, zaštićenog kulturnog dobra,  započeli su ovog utorka, 27. veljače 2018. Rekonstrukcijom postojećeg Odjela dobit će se 3 tisuće metara četvornih novouređene zgrade u kojoj će biti smještena 62 bolesnika, od čega 15 u palijativnoj skrbi. Radovi uključuju rekonstukciju tavana, krovne konstukcije, podrumskih i svih ostalih prostora te izgradnju novog istočnog krila Odjela. Ovaj projekt, vrijednosti nešto više od 36 milijuna kuna, primjer  je sinergije Gradskog ureda za zdravstvo, resornog ministarstva i Vlade RH, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kako je rekao  ministar zdravstva  Milan Kujundžić po završetku radova ministarstvo će nabaviti prijeko potreban CT uređaj. Radovi bi trebali biti završeni za godinu dana. Klinika za psihijatriju Vrapče najstarija je bolnica za ovakve bolesnike te ovime podiže nastandard pružanja zdravstvene usluge bolesnicima.

ZAGREB – Kongres poduzetnica jugoistočne Europe 2018. i Poduzetnički sajam u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra i Grada Zagreba te uz pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, bit će održani na Dan žena, 8. ožujka u Zagrebu. Ovom prilikom  okupit će se 500-tinjak poduzetnica iz svih krajeva Hrvatske, uz gošće i goste iz jugoistočne Europe među kojima i  zastupnica vladajućeg CDU-a u Bundestagu Marie-Luise Dött. Cilj je pokazati svu inovativnost i kreativnost žena,  a Zagreb i tu može biti primjer jer u 2016. u gradu je zabilježen isti broj novootvorenih tvrtki poduzetnika i poduzetnica, rekla je na press konferenciji  u zgradi Gradske uprave u ime organizatora Sanela Droopulić. U Hrvatskoj udjel žena u poduzetništvu je 25% te je vodeća zemlja u regiju, no i dalje moramo uporno raditi na ovom neisokrištenom velikom potencijalu razvoja poduzetništva, istaknula je  zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.

KRIŽEVCI – U Križevcima je danas, 27. veljače 2018. godine održana svečanost proglašenja najboljih sportaša, sportašica i ekipa Koprivničko-križevačke županije. Domaćin tradicionalnog izbora bila je Zajednica sportova Koprivničko-križevačke županije. Najboljim sportašima Koprivničko-križevačke županije proglašeni su Blaženka Trobić i Dražen Kogl, oboje iz Kluba za obaranje ruku Tigar Križevci, a najuspješnijim trenerom proglašen je Dragutin Palčić iz Atletskog kluba Križevci. Osamdeset prijedloga za najbolje u 16 kategorija pristiglo je u Zajednicu sportova, kaže njen predsjednik Stanislav Lovković dok je koprivničko-križevački župan Darko Koren ističe kako je današnji dan svjedočenje uspjesima sportašica i sportaša.  U gradu peterostrukog hrvatskog atletskog olimpijca Branka Zorka još su proglašeni najuspješniji sportaši, sportaši s invaliditetom te ženske i muške sportske i perspektivne ekipe, a dodijeljena su i priznanja za izuzetna postignuća u 2017. godini.

ZAGREB – Nakon provedenih analiza nakon lokalnih izbora, održanih u svibnju prošle godine, zagrebački HDZ izabrao je nove voditelje svojih stručnih povjerenstava. Zadatak novih 14 povjerenstava bit će osmišljavanje politika u Gradu Zagrebu te podrška u pripremi gradskih zastupnika za sjednice Gradske skupštine. Tako je na čelo povjerenstva za Zagrebački holding imenovan Dražan Bilokapić, gospodarstvo vodi Ante Sučić, Proračun i financije Davor Filipović, obrazovanje i znanost Ana Munk, Sport Robert Pavičić, za kulturu je zadužena Dubravka Brezak Stamać, za zdravstvo Mario Starešinić, socijalna politika i osobe s invaliditetom Katarina Radat, o zaštiti okoliša i energetici se brine Vladislav Brkić, za predsjednika povjerenstva za Graditeljstvo, prostorno uređenje, planiranje i razvoj grada i komunalne poslove izabran je Gordan Hanžek, poljoprivreda i šumarstvo pripala je Davoru Zecu, na čelu nacionalnih manjina je Ramiz Ajdin, povjerenstvom za promet i infrastrukturu upravlja Marko Periša, a povjerenstvom za Regionalni razvoj i EU fondove Luka Bogdan.

ZAGREB – U Gradu Zagrebu trenutno postoji 30 ilegalnih odlagališta otpada na kojima je deponirano gotovo 8 tisuća metara kubičnih glomaznog otpada. Podaci su to koje je komunalno redarstvo prikupilo izlaskom na teren ili prijavom putem mrežne aplikacije komunalnog redarstva e-redar. Kako ističe zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, Mladen Tomac, u planu su jače kontrole i mjere u sprječavanju nastanka divljih odlagališta i to video nadzorom. Inače, u 2017. godini Komunalno redarstvo izdalo je 3. 082 naloga Zagrebačkom holdingu za uklanjanje otpada s ilegalnih odlagališta putem aplikacije e-redar.

ZAGREB – Novi veliki uspjeh postigli su  hrvatski inovatori i poduzetnici  na velikoj međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija u Kuala Lumpuru u Maleziji.  Ove godine priredba je okupila oko 600 inovacija iz Malezije i 17 država jugoistočne Azije i Europe. Za 7 predstavljenih inovacija i novih proizvoda, hrvatski izlagači, svi iz Zagreba, su osvojili ukupno 11 odličja, Best Award, glavnu nagradu, 2 zlata, 2 srebra, 2 bronce i 3 posebne nagrade. Organizatori su hrvatski izložbeni prostor ocijenili drugim najboljim na izložbi i za to uručili posebno priznanje Hrvatskoj gospodarskoj komori i Savezu inovatora Zagreba. Hrvatski nastup na MTE 2018 organizirali su Savez hrvatskih inovatora, Savez inovatora Zagreba i Hrvatska gospodarska komora, uz potporu zagrebačkog gradonačelnika  Milana Bandića.

KOPRIVNICA – Članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije jučer poslijepodne, 26. veljače 2018. godine održali su šestu sjednicu na kojoj je, već prema nepisanom pravilu,  najveću raspravu izazvalo izvješće o radu župana Darka Korena za razdoblje od lipnja do prosinca protekle godine. Predstavljajući izvješće, župan Darko Koren naglašava kako se u proteklom razdoblju mnogo radilo na projektima i programima u gospodarstvu što je doprinijelo da je Koprivničko-križevačka županija u gornjem domu hrvatskog gospodarstva; po produktivnosti rada Županija je na petom mjestu, po dobiti 14., a po gubitku, na posljednjem, što je zapravo najbolja pozicija.To razdoblje, od lipnja do prosinca 2017. godine, obilježili su neki događaji i aktivnosti, poput sastanka s predsjednikom Vlade, posjet predsjednice RH Županiji te okupljanje s drugim sjeverozapadnim županijama u zajednicu, dodaje župan Koren. Izvješće župana prihvaćeno je većinom glasova.

PREGRADA – Tvrtke iz Huma na Sutli: Vetropack Straža, Straža Plastika, Omco Croatia, BDF Servis te GP Špiljak zajedničkim su sredstvima omogućile kupnju vrijedne medicinske opreme namijenjene Ispostavi Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije u Pregradi. Riječ je, konkretno o mehaničkom transportnom respiratoru te dječjem reanimacijskom koferu, ukupne vrijednosti 70 tisuća kuna. Humske tvrtke, složno funkcioniraju već desetak godina i zajedničkim sredstvima usmjeravaju donacije tamo gdje smatraju da je najpotrebnije te se slobodno mogu zvati Humsko bratstvo, istakli su predstavnici navedenih pet tvrtki, Robert Vražić iz Vetropack Straže, direktor BDF servisa Sašo Prevolšek, direktor tvrtke GP Špiljak Gordan Špiljak, direktor tvrtke OMCO Croatia Darko Ranogajec i direktor Stražaplastike Josip Grilec. Oni ističu kako se nadaju da neće biti potrebe često koristiti doniranu opremu, ali ako se njome nekome pomogne, njihova je nakana uspjela. Ističući kako je ovo jedna od rijetkih inicijativa iz gospodarskog sektora, na donaciji je zahvalio ravnatelj Zavoda Krešimir Božić, a zahvalu je uputila i zamjenica gradonačelnika Pregrade Gordana Križanec Ružić, te u ime Krapinsko-zagorske županije, zamjenica župana Jasna Petek, ističući kako je Županija ove godine za Zavod za hitnu medicinu osigurala 2,5 milijuna kuna vlastitih sredstava te 2,1 milijun iz decentraliziranih sredstava.

VARAŽDIN – Kako bi se mali poljoprivredni proizvođači što bolje pripremili za skorašnji natječaj Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, namijenjen upravo malim obiteljskim gospodarstvima, LAG Sjeverozapad na svom području organizira niz pripremnih  radionica. Tako su radionice održane u Općinama Beretinec,  Petrijanec i Cestica.  LAG Sjeverozapad  tijekom ožujka raspisat će natječaj za operaciju 6.3. namijenjenu malim obiteljskim gospodarstvima. Za provedbu natječaja planirano je 2 milijuna i 600 tisuća kuna čime će biti  financirana 23 projekta malih poljoprivrednih gospodarstava s područja LAG-a Sjeverozapad. Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad mjeru 6.3. predstavit će i na predavanju koje će biti organizirano u općinskoj zgradi u Maruševcu, sutra,  u srijedu, 28. veljače, s početkom u 18 sati.

KOPRIVNICA – S obzirom na povećani broj zahtjeva za korištenjem prostora koprivničke Gradske vijećnice, gradonačelnik Mišel Jakšić donio je odluku kojom se reguliraju uvjeti i prava povremenog  korištenja Vijećnice. Vijećnica se daje na povremeno korištenje pravnim i fizičkim osobama koje podnesu zahtjev Službi ureda gradonačelnika Koprivnice koja vodi evidenciju o rasporedu korištenja, a za korištenje se plaća naknada u iznosu od 100 kuna po satu. Iz ove odluke izuzeta je Republika Hrvatska, Koprivničko-križevačka županija, pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu RH, Županije i Grada, kao i ustanove kojima su ove institucije osnivače i suosnivači te neprofitne organizacije i udruge građana s područja Koprivničko-križevačke županije.

ZAGREB – Izvršni odbor Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije raspisao je natječaj za dodjelu županijske Nagrade tehničke kulture „Rudolf Perešin“ za 2017. godinu. Natječaj je otvoren do 31. ožujka 2018. Nagrada tehničke kulture „Rudolf Perešin“ dodjeljuje se za iznimna postignuća ostvarena dragovoljnim ili profesionalnim stvaralačkim, pedagoškim, stručnim, znanstvenim, publicističkim, promidžbenim i organizacijskim sudjelovanjem i radom u tehničkoj kulturi te za doprinos u postizanju ciljeva i razvitku vlastite djelatnosti i tehničke kulture. Nagrada se dodjeljuje kao nagrada za životno djelo i godišnja nagrada. Prijedlozi se dostavljaju na adresu Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije, pp 14, 10430 Samobor, a detaljne informacije dostupne su na web-u Zagrebačke županije.

KRAPINA – Natječaj za potporu za uzgoj zagorskog purana u 2018. godini raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Visina potpore po kljunu novo izvaljenih purića upisanih u Jedinstveni registar domaćih životinja iznosi 100,00 kuna po  kljunu, a maksimalno do 50.000,00 kuna. Za dodjelu potpore po kljunu minimalan broj novo izvaljenih purića na poljoprivrednom gospodarstvu mora biti 100 kljunova. Rok za podnošenje zahtjeva traje do 28. ožujka, a svi detalji mogu se pronaći na županijskoj web stranici.

ČAKOVEC – Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije večeras, 27. veljače 2018. godine, u Čakovcu organizira proglašenje najboljih sportaša i dodjelu priznanja Franjo Punčec za 2017.  godinu Međimurske županije. Izboru najsportaša i ekipa Međimurja, na svečanosti što počinje u 19,00 sati, prisustvovat će i međimurski župan Matija Posavec.

loading