Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 27.02.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Županijski odbor HDZ-a Krapinsko-zagorske županije osmi je koji je, u okviru priprema za europske izbore, u srijedu, 28. veljače 2019. godine posjetio glavni tajnik stranke i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Atmosfera uoči europskih izbora u stranci je optimistična i pobjednička, a izvrstan rezultat očekujemo i u Krapinsko-zagorskoj županiji, izjavio je Jandroković i dodao, kako Vlada pridaje veliku pozornost Hrvatskom zagorju, gdje se u cestovnu i željezničku infrastrukturu, dječje vrtiće i druge projekte trenutačno ulaže više od 2 milijarde kuna. Osim europskih izbora, za koje ćemo stranačkim tijelima predložiti svoje kandidate, tema razgovora s glavnim tajnikom Jandrokovićem bila je, kako je istaknuo predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i saborski zastupnik Žarko Tušek, sjednica  hrvatske Vlade u Krapini, najvjerojatnije u Tjednu kajkavske kulture, za koju će se izraditi katalog strateških projekata za budući razvoj Krapinsko-zagorske županije.

ZAGREB – Povodom Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja – Dana ružičastih majica, Centar za pružanje usluga u zajednici – Savjetovalište Luka Ritz organizirao je Dan otvorenih vrata s ciljem senzibiliziranja javnosti o problemima nasilja, kako među djecom tako i nasilja općenito. Od osnivanja u studenom 2017. godine, Centar Luka Ritz pružio je više od 3000 usluga za nešto manje od 800 korisnika, od čega je bilo 34 posto djece i maloljetnika u dobi od 4 do 7 godina te gotovo 66 posto odraslih. Upravo ta sveobuhvatna borba protiv nasilja u društvu bila je ideja vodilja Grada Zagreba koji je osnivač Centar za pružanje usluga u zajednici – Savjetovalište Luka Ritz. „Jadan je i čemeran čovjek koji u svom srcu nema mjesta za drugoga i zato budimo bolji ljudi. Svaki dan učinimo neko dobro djelo više od proteklog dana i onda neće biti nasilja među nama“, rekao je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić. Podršku nacionalnom danu borbe protiv vršnjačkog nasilja dala je i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović koja je danas obišla Centar Luka Ritz te je pozvala sve razine hrvatskog društva da ne zanemaruju probleme djece i mladih. „Problemi naših tinejdžera ili bilo koje druge žrtve nasilja nisu tuđi problemi. Oni se tiču svih nas jer su oni naša budućnost“, naglasila je predsjednica Grabar Kitarović. Svi koji žele konkretno pomoć u sprečavanju nasilja i ublažiti posljedice koje nasilničko ponašanje ostavlja na pojedinca mogu to učiniti volonterskim radom u Centru Luka Ritz iz kojeg poručuju – za volontiranje je uvijek pravo vrijeme.

ZAGREB – Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić u srijedu, 27. veljače je u Staroj gradskoj vijećnici u nastupni posjet primio veleposlanika Sjedinjenih Američkih Dražava Roberta Kohorst. Razgovarali su o mogućnostima suradnje na području gospodarstva, obrazovanja i kulture. Inače, prvi je to posjet američkog veleposlanika Gradskoj skupštini i njenom predsjedniku.

 ZAGREB – Ustanova Dobri dom svečanim programom obilježila je 15 godina djelovanja i provođenja dijela socijalne skrbi koju pruža Grad Zagreb. U proteklih 15 godina zahvaljujući Dobrom domu sveukupno je u pučkim kuhinjama podijeljeno više od 26,9 milijuna obroka; dostavljeno je 2,2 milijuna gotovih obroka u domove starijih i nemoćnih osoba; 198 tisuća obitelji preuzelo je svoje prehrambene i higijenske pakete, a za 67 tisuća dojenčadi preuzeto je više od 774 tisuće jedinica zamjenskog mlijeka. „Nadam se da smo ispunili očekivanja našeg osnivača Grada Zagreba, Zagrepčana, ali prvenstveno naših korisnika zbog kojih i postojimo“, rekao je Alen Župan, ravnatelj Ustanove Dobri dom. Inače, Ustanova Dobri dom objedinjuje sustav pomoći Grada Zagreba osobama u socijalno zaštitnoj potrebi te kao takva predstavlja jedinstvenu instituciju u Europi.

ČAKOVEC – Neću dozvoliti i ne mogu gledati kako se novac građana troši nenamjenski te nerijetko, umjesto na dječju hranu i potrepštine, bude uložen u kladionicama te za brojne druge poroke – izjavio je međimurski župan Matija Posavec naglasivši kako takva praksa narušava sigurnosnu sliku tolerantnog Međimurja, a i ide na štetu cijeloj romskoj zajednici. Naime, već ranije je poznato kako su stanje sigurnosti i osjećaj sigurnosti na području Međimurske županije dva odvojena pojma. Na tragu iznalaženja ideja koje bi se implementiralo u zakonska i sustavna rješenja, radni sastanak u sjedištu Županije sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem danas, 27. veljače 2019. godine, održao je župan Međimurske županije Matija Posavec. Jedno od rješenja je da se razna socijalna davanja realiziraju vaučerima da se strože sankcioniraju počinitelji brojnih kaznenih djela te da se neke od radnji implementiraju u kazneni zakon. Zaključak svih dionika sastanka je da se dobar dio problema može riješiti zdravim dijalogom i sustavnim promjenama te uz dodatne kontrole, obrazovanje, ali i lakše zapošljavanje Roma, smatra saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Na sastanku održanom danas u sjedištu Međimurske županije sudjelovali su i predstavnici Centra za socijalnu skrb Čakovec, Policijske uprave Međimurske, načelnici i gradonačelnici te predstavnici romskih zajednica.

 ZAGREB – Uz program rada Gospodarsko-socijalnog vijeća za ovu godinu, na dnevnom redu sjednice, održane u Gradskoj upravi, među ostalim, našle su se i teme pod nazivom “Konkurentno gospodarstvo” i “Unapređivanje prostornih kvaliteta i funkcija grada”. Kako je rekla predsjednica GSV-a i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić, Grad provodi niz mjera kojim se želi poticati održivi razvoj poljoprivrede i šumarstva. -Cilj svih tih mjera je razvijati prirodne resurse grada, a kao najvažniji projekt ističe razvoj gradskih vrtova. Na Borongaju će se na površini od dva hektra otvoriti terapijski vrt za sve dobne skupine, a kako sve više mladih koristi gradske vrtove, pokazali su se kao vrlo vrijedno mjesto socijalnog okupljanja- naglasila je Majić.

HRVATSKI LESKOVAC – Rezanjem vrpce i prigodnim programom, u srijedu, 27. veljače 2019. godine je u Hrvatskom Leskovcu otvorena nova zgrada osnovne škole. Nakon samo godinu dana radova vrijednih oko 55 milijuna kuna, izgrađena je i opremljena zgrada površine oko 5 tisuća kvadrata u kojoj je smješteno 14 učionica s kabinetima, višenamjenski prostori, knjižnica i čitaonica, kuhinja i blagovaonica te dvodijelna sportska dvorana s okolnim vanjskim igralištima. Školu će pohađati dvjestotinjak učenika u 16 razrednih odjeljenja i to u jednosmjenskoj nastavi. Školu je obišao i gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima.

KOPRIVNICA – Ida Šimunčić, članica Atletskog kluba Križevci i Leon Međimurec, član Športsko ribolovnog kluba „Karas“ proglašeni su najuspješnijim sportašima Koprivničko-križevačke županije za 2018. godinu. Na danas, 27. veljače 2019. godine, održanoj svečanosti proglašenja najuspješnijih u organizaciji Zajednice sportova Koprivničko-križevačke županije, najuspješnijom ženskom ekipom proglašene su rukometašice Podravka Vegete, a seniorska ekipa brzinci Motociklističkog kluba Križevci najuspješnija je muška ekipa. Dragutin Palčić, trener Atletskog kluba Križevci, najuspješniji je trener u 2018. godini, dok je kuglačica Ljiljana Picer proglašena zaslužnom sportskom djelatnicom. Na današnjoj svečanosti još su proglašeni sportaši, sportašice i sportska ekipa osoba s invaliditetom, perspektivni sportaši, sportašice i ekipe te su dodijeljena tri priznanja za iznimna postignuća u sportu u 2018. godini.

VARAŽDIN – U okviru „Projekta izgradnje dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin“ održan je radni sastanak s predstavnicima civilnih udruga Varaždinske županije iz područja zdravstva i socijalne skrbi. Ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Nenad Kudelić je istaknuo da je važnost ovog projekta, ne samo u izgradnji nove zgrade i nabavci opreme, već i u edukaciji djelatnika i građana, a zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin je izrazio zadovoljstvo rezultatima provedenog ispitivanja prema kojima bi skoro 90 posto ispitanika preporučilo liječenje u Općoj bolnici Varaždin. Predstavnici civilnih društva na sastanku iznijeli su niz prijedloga kako mogu pomoći u edukativnim radionicama zdravstvenih djelatnika, ali i iskustva svojih članova sa zdravstvenim sustavom.

ZAPREŠIĆ – Palijativna skrb kao i prava u sustavu socijalne skrbi i programu zapošljavanja žena „Zaželi“ bile su teme sjednice Savjeta za socijalnu skrb Zagrebačke županije održane u Zaprešiću. U sklopu županijskoga Doma zdravlja, od prošle godine rade tri mobilna palijativna tima. O pravima i uslugama u sustavu socijalne skrbi, kao i o skrbi koju osobama starije životne dobi pružaju Centri za socijalnu skrb govorila je Nataša Koražija, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Samoboru. Osobama starije životne dobi uputila je apel da se dobro upoznaju s posljedicama potpisivanja ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. Na području Zagrebačke županije dosad je kroz program „Zaželi“  ugovorena provedba sedam projekata, a za još dva je odobreno financiranje. Ukupno je za provedbu ovih projekata osigurano 27,5 milijuna kuna, zaposlene su 132 žene, a pomoć prima 695 korisnika.

PEČUH – Gospodarski forum „Baranya business forum“ održan je u Pečuhu, a prisustvovao mu je i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Darko Sobota i nekoliko županijskih poduzetnika. Forum je okupio predstavnike političkog života Mađarske, BiH i Hrvatske te više od 120 gospodarstvenika triju zemalja, a riječ je o drugom trilateralnom susretu na kojem su gospodarstvenici imali priliku uspostaviti kontakte te ostvariti međusobnu suradnju. Poduzetnici iz Koprivničko-križevačke županije ocijenili su Forum uspješnim jer su ostvarili korisne kontakte s drugim poduzetnicima iz ovih zemalja koji su im važni za poslovanje, a ujedno je to bila prilika za pronalaženje potencijalnih partnera iz Mađarske za program B Light.

KRAPINA – Povjerenstvo za priznanja Krapinsko-zagorske županije pozvalo je ovlaštene predlagatelje da dostave svoje prijedloge za dodjelu županijskih priznanja, najkasnije do 28. veljače 2019. godine. Dodjeljuju se plakete za doprinos ugledu i promociji Županije, iznimno postignuće u protekloj godini i životno djelo, te povelje za naročite uspjehe na svim područjima gospodarskog i društvenog života od značenja za Županiju. Prijedlozi se dostavljaju na adresu Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine, a sve dodatne informacije dostupne su na internetskoj stranici Krapinsko-zagorske županije.

loading